315
Ueshiba Moriheire - Aikido
  • Loogan
    Úgy kell mondani, ahogy leírod, vagyis .
    A judo gi-nek hosszabb az ujja egy kicsivel, egyébként más különösebb különbség nincs.

A kettő gi (mi a kiejtése? dzsi vagy gi?) között van más különbség is, mint az áruk?
  • Punker
    gi-nek ejtik
  • Braveheart
    A kettő gi (mi a kiejtése? dzsi vagy gi?) között van más különbség is, mint az áruk?
  • fm
    kár,hogy csak elírtad..gondoltam veszek magamnak 100-200db ilyen rucit :DD
  • Loogan
    12-14 ezer HUF ill. 18-20 ezer HUF!!!!
    (Ha jól emlékszem legutóbb még ennyi volt.)

Bocs az elírásért.
  • Loogan
    Ha teheted akkor Judo-gi-t vagy Aikido-gi-t vagyél. A lényeg, hogy ne Karate-gi legyen, mert az vékony. Akido-ban rengeteg ruhafogásos támadás van, és csak a vastagabbak bírják.
    A Judo-gi (12-14 HUF) olcsóbb, mint az Aikido-gi (18-20 HUF), ezért sztem jobban megéri. Márkát tekintve: Sfam Noris vagy Hajashi talán még Adidas. Arra ügyelj, hogy a méretezés magasság szerint van. Én 183 cm / 76 kg vagyok, ezért nekem 190-es kellett. Tehát mindig felfelé kerekíts, bár ez függ a testfelépítésedtől is.
    Ja a bokken az igen, kb. 5 rugó. Tök mindegy, hogy milyen gyártmány, taiwani vagy japán. A fontos, hogy próbáld/próbáltasd ki, hogy a súlyozása megfelelő legyen (ne legyen orrnehéz, mint egy kétkezes buzogány), és legyen kemény fából, vagy legyen lelakkozva. Ez később fontos, mert később kiszálkásodhat, vagy tele lesz benyomódásokkal.

Én is ezt tervezem :))
    Judo ruha jó? Azt mondják, lehet csak az lesz. Ja és mennyi egy ilyen "ruci"? 10-12k HUF?
    Ésa bokken? Az is megvan gondolom vagy 5.
  • Braveheart
    Én is ezt tervezem :))
    Judo ruha jó? Azt mondják, lehet csak az lesz. Ja és mennyi egy ilyen "ruci"? 10-12k HUF?
    Ésa bokken? Az is megvan gondolom vagy 5.
  • Loogan
    Én annak örülnék ha minden nap lenne edzés. Hurka jó dolog utána sörözni.
    Anno mikor megvettem az első gi-met (edzőruha), én abban flangáltam otthon 2 napig. Jóvan na teccet...
  • Braveheart
    Nekem csak az nem tetszik, hogy heti 2X2 óra van mindössze, szerintem minimum 3X2 kéne a normális gyakorláshoz. Ja meg vettem szombaton jo-t (bot), és már le is vertem a vakolatot egy ujjnyi helyen
  • Braveheart
    Hú de megugrott a topic :) Köszi mindenkinek!
  • fm
    szegény :)
  • Punker
    valamelyik nap egymás után van neki a 2 edzés, ezért írtam hogy utánna rinyál :)
  • fm
    ja és a kendót az aikido mellett tanulod? ez becsülendő :) de tényleg. én is ilyesmiben gondolkodom.
  • fm
    nem kötekedni akartam,csak kicsit betekinteni a lényegébe. az viszont nagyon jó,ha az ember nem tud olyat kérdezni,hogy zavarba jöjjön a mester(jó tanítóra vall). az észszerűség pedig tényleg nagyon fontos a harcművészetekben.

és egy ilyen köríves rúgás esetén nem is támadsz vissza,csak kitérsz előle?
  • Loogan
    Igazából én is rengeteget kötekedtem az első fél év alatt, de a mester mindig tudott ésszerű magyarázatot adni/mutatni.
    Az viszont igaz, hogy joker technika nincs, ami mindig működik. Függ a támadótól!!!
  • Loogan
    pl.: hátralépsz egyet, vagy éppen előrelépsz egyet. Ez csak így lebutítva. Ennél jóval nagyobb a paletta.

oké,ezt a részét értem(ld.#6-os üzi) de akkor konkrétan egy köríves magasan érkező oldalrúgás esetén mit csinálsz?
  • fm
    oké,ezt a részét értem(ld.#6-os üzi) de akkor konkrétan egy köríves magasan érkező oldalrúgás esetén mit csinálsz?
  • Loogan
    Igen tanulunk. Az igazság az, hogy sajnos támadni nem tudunk tisztességesen. Ezt nem tanítják rendesen. Ugye az Aikido inkább a védekezésekre épít.
    A támadások (ütés/rúgás) védésénél fontos, hogy nincs direkt blokk (ld. Karate), inkább el kell mozdulni a támadás útjából. Ezt a lendületet használjuk ki oly módon, hogy továbbvezetve ugyanazon útvonalon eldobod, vagy egyensúlyvesztésbe hozod, és csinálsz vmi technikát rajta. A támadás és a támadó nagy részben magszabja a rajta végzendő technikát.
    Ha megnézel egy Aikido dojo-t, akkor látod hogy a legtöbb ember nem kigyúrt izompacsirta, hanem normál emberek, sőt rengeteg nyüzüge is van köztük, akik elég jól nyomják.
    A legtöbb japán mester is alig 160 cm, és 65 kg. Mégis...

gondolom ütések és rúgások ellen is tanultok védekezéseket/visszatámadásokat..leírnád ezek lényegét?
  • fm
    igazad van..nomeg fontos a rutin is,az ember tanul az esésekből!
  • Loogan
    Én is nagy hegyibicajos vagyok, és egy párszor estem már le hegyoldalról, de semmi komoly sérülés. Esés közben pillanatok alatt dönt az agy, és felveszi a megfelelő testhelyzetet. Persze egy kis szerencse sem árt.
    Edzéseken viszont még most is érnek váratlan "helyzetek", amiket nem mindig reagálok le. Csak utána esik le mi is történt. De a technikát csináló személy (tori) is vigyáz valamilyen szinten a "szenvedő" alanyon (uke). Különben mindig lenne sérülés.
  • fm
    sztem harc közben magasabbra szökik az adrenalin,mint egy váratlan esésnél,ami egy pillanat alatt végbemegy. az említett esésemnél azonban semmi időm nem volt "felkészülni", tisztán fejre estem,kézletétel nélkül. megúsztam egy zúzódással,némi hányingerrel,szédüléssel,de fel tudtam rögtön kelni. csak erre akartam utalni ezzel a sztorival,hogy nem mindig elég egy dobás és az illető másodjára is támadni fog. az is fontos tényező még,hogy mered-e alkalmazni az ilyen sérülésveszélyes dobásokat,fogásokat az életben! ugyanis valóban komoly jogi és lelki következményei lehetnek egy ilyen esetnek.

gondolom ütések és rúgások ellen is tanultok védekezéseket/visszatámadásokat..leírnád ezek lényegét?
  • Loogan
    Egy spontán esésnél elég 1/10 -ed másodperc, és a megfelelő adrenalinszint, meg a reflexek nem hagynak megsérülni. De egy nem várt dobásra, vagy technikára nem tud az ember (átlagember) rendesen reagálni, és sokkal nagyobb a sérülés veszélye.
    Van elég komoly filozófiája az Aikido-nak, erről rengeteg könyv van. Külön nem oktatják nálunk, de a mester és a haladók szívesen beszélnek róla, ha kérdezed. Akit érdekel az könnyen talál irodalmat. Edzésen inkább a technikai részt tanítják.

köszi..én is a valóságban élek és pl. estem már kerékpárral 30km/h-nál betonon,fejjel előre és fel tudtam állni rögtön,persze ez a szerencsén múlik javarészt,nomeg az illető állóképességén. szóval nem biztos,hogy 1 dobás elég,de oké,értelek.

sztem is jobb a nyugalom és béke,a harc nélküli győzelem..

az aikido milyen filozófiai irányzathoz,elvhez kötődik? elméletet oktatnak?
  • Punker
    fizetsz?
  • Loogan
    de én legalább piálok is edzés után, nem úgy mint te
  • fm
    köszi..én is a valóságban élek és pl. estem már kerékpárral 30km/h-nál betonon,fejjel előre és fel tudtam állni rögtön,persze ez a szerencsén múlik javarészt,nomeg az illető állóképességén. szóval nem biztos,hogy 1 dobás elég,de oké,értelek.

sztem is jobb a nyugalom és béke,a harc nélküli győzelem..

az aikido milyen filozófiai irányzathoz,elvhez kötődik? elméletet oktatnak?
  • Punker
    te meg rinyálsz edzés után :)
  • Loogan
    Amúgy a feszítések és leszorítások nagy részét a japán rendőrségnél is alkalmazzák. Hatékonyak nagyon.
    Egyébként a japán rendőröknél kötelező a Kendo gyakorlása (japán kardvívás). Bátorságra tanít, és növeli a helyes ítélőképességet.
  • Loogan
    Ha esetleg eldobom, és pl. betonon esik egyet, akkor kötve hiszem, hogy fel tud állni. Csak a filmekben van az, hogy sz@arrá verik az illetőt, és még akkor is pattog.
    Csak egy példa: egy haverom eljött edzésre, és edzés után kérte, hogy tanítsak meg neki egy alaptechnikát. Én erre OK, legyen mondjuk irimi nage. Lassan és lágyan csináltam, elmagyaráztam neki, hogy mit kell tennie. Nem tudott még hátra gurulni se rendesen, és "hátraesett" a tatamin. Beütötte a tarkóját és nem bírt felállni. Agyrázkódás. Nem túl nagy, de basszus 5 percig ott élesztgettem. És ez mind lassan történt, ráadásul tatamin.
    Szóval eléggé vigyázni kell a technikákkal.
    Amúgy sincs kedvem pár évet lenyomni a sitten, azért mert valakit esetleg kinyírsz/megnyomorítasz egy elkerülhető támadás során. Jobb a nyugalom és béke.
    A "tiszta fej" tényleg a legnehezebb. De ezért nevezik művészetnek.

de ha nem okozol fájdalmat a támadónak(aki valszeg azt hiszi legyőzhet téged) akkor ha eldobtad utána újra fog támadni még jobban felbőszülve(persze ez előnyödre is válhat)
    ilyenkor pl megadásra kényszerítik az aikidosok egy feszítéssel,csavarással?

a tiszta fej tényleg a legfontosabb harc közben,de ezt mondani sokkal könnyebb,mint véghez vinni..
  • Punker
    azok a csavarások és dobások tuti harcképtelenné teszik....
  • Punker
  • fm
    de ha nem okozol fájdalmat a támadónak(aki valszeg azt hiszi legyőzhet téged) akkor ha eldobtad utána újra fog támadni még jobban felbőszülve(persze ez előnyödre is válhat)
    ilyenkor pl megadásra kényszerítik az aikidosok egy feszítéssel,csavarással?

a tiszta fej tényleg a legfontosabb harc közben,de ezt mondani sokkal könnyebb,mint véghez vinni..
  • Loogan
    Az egri Aikido dojo honlapja:
    Shobukan dojo
    Kicsit kezdetleges, de elsőre nem rossz. (Bocs Atesz)

Van egy tiszteletbeli tag is: ő nem más, mint PUNKER.
  • Punker
  • Loogan
    Igen, szerintem sikerülne hárítani azzal, hogy nem is kerülne sor "bunyóra". Erről is szól az Aikido.
    Békésebb megoldás egy sör mellett megbeszélni a dolgokat.
    Amúgy minden azon múlik, hogy fejben mennyire tudod kezelni a dolgokat. Úgy értem ne parázz be, és ne veszítsd el a fejed se. Ez független attól, hogy milyen harcművészetet űzöl.
    De a kérdésedre válaszolva: szerintem igen.

oké,köszi az infót..sztem ki fogom próbálni! egy támadást az utcán azért tudnál hárítani 5 év tanulás után,nem?
  • fm
    oké,köszi az infót..sztem ki fogom próbálni! egy támadást az utcán azért tudnál hárítani 5 év tanulás után,nem?
  • Punker
    gyere icq-ra
  • Loogan
    5 éve tanulom.
    Ha jön egy újonc, akkor az 1. edzésén tart neki vki a haladók közül egy bevezetőt arról, hogy mi is ez az egész, illetve mik az alaplépések, alapdolgok. Már a 2. edzésen beáll a többiekhez, és gyakorol. Mindenki együtt edz, és mindenki a saját szintjének, tudásának megfelelően csinálja. Az a jó, hogy az Aikido-t lehet lassan és lágyan is csinálni, ugyanúgy ahogy keményebben, pörgősebben is.

Csak azt nem szadab várni, hogy 3 év múlva utcai harcossá válik az ember. Ez nem erről szól!!! Akinek az kell, hogy pár év alatt szét tudjon vágni "mindenkit" az utcán, az menjen el ...-ni. (Szándékosan nem írtam oda semmit.)

Te mióta tanulod? mikor kezdődnek a tényleges fogások,dobások,szorítások tanulása?
  • fm

Te mióta tanulod? mikor kezdődnek a tényleges fogások,dobások,szorítások tanulása?
  • Loogan
    Nálunk 2-órás edzések vannak heti 3 alkalommal.
    Az edzés elején kb 10-15 perc a bemelegítés (fontos!!!). Ez áll lazításokból, gurulásokból és esésekből.
    Innen indulnak a technikák. Egy héten egyféle támadásból dolgozunk, és következő héten másik támadásból csinálgatjuk a technikákat. Dinamikusan edzünk, ált. pörgős és lendületes az edzés. Esni (zuhanni) is szoktunk. Haladóknak kötelező. Edzés végén az utolsó 15-20 perc pedig fegyveres edzés vagy jiyu waza (dzsiju vaza) ami kötetlen harc. Egy ilyen komplett edzés után nem szégyen lógó nyelvel pihegni a tatami szélén.
  • Loogan
    Először is tényleg nem küzdősport, hanem harcművészet.
    Különbség: küzdősportban akkor vagy a legjobb, mikor erőd teljében vagy, és van elég rutinod (pl. fiatal, 30-as éveiben járó boxolók). Harcművészetben viszont folyamatosan fejlődsz, és nincs vége az útnak, csak ha meghalsz... Ezért a legjobbak az öreg Aikido mesterek, akik ahelyett hogy 70-80 évesen maguk alá vizelnének, meg bottal járnának, inkább beállnak edzésre és szanaszéjjel dobálják a többieket :)
    Visszakanyarodva a témához:
    Edzés elején a mester felé fordulva, azt kell mondani o-negai-shimasu (onegáj simász), közben egyenes háttal meghajolsz, és egy kis 3szöget formálsz a két kezeddel.
    Ezt kell tenni mikor, leszólítasz valakit gyakorolni, vagy a mestertől akarsz kérdezni.
    Megköszönni valamit pedig ugyanígy kell, csak azt kell mondani, hogy domo arigato gozaimashita (dómó arigátó gozájmeste).
    Edzés végén a mester azt mondja: O-sensei ni rei (ó szenszei nyi rej), ekkor az öreg felé fordulva meghajoltok csendben. Majd a mester felétek fordul és azt mondja O-tagai ni rei (o-tegáj nyi rej) ekkor meghajoltok és domo arigato-val köszöntök. Kb. ennyi a köszönés etikettje, de van még nagyon sok más betartandó dolog.

Egyelőre ennyi. Majd még írogatok pár hasznos dolgot a későbbiekben, aminek én is örültem volna annak idején.

Hello. Látom, még nincs ilyen topic, és mivel szerintem elég sokan űzik ezt a küzdősportot, úgy éreztem, kéne egyet nyitni.

1 hete kezdtem aikidozni, és nagyon tetszik, bár ég rengeteg alap dolgot nem tudok. Pl. hogyan megy a köszönés, és a foglalozások elején és végén mit mond a mester az O-SENSEI képe felé fordulva.

Aki járatos ezekben a dolgokban, az leírhatná 1-2 gondolatát. Köszi előre is!