AIKIDO

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

fm
a K1-es harcosok nem véletlenül tanlunak aikido mellett sok egyéb más küzdõsportot,vagy harcmûvészetet.

Punker
Sapp lassú és nagy az elsõ dobásnál törne a válla....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

fm
szted egy mester aikido-s egy harc során egyetlen ütést,vagy rúgást sem kap? ilyen nincs,csak a filmekben..nincs olyan ember,vagy stílus,amely tökéletes lenne, 1-2 találat mindenkit érhet. ebben az esetben viszont esetleg egy erõteljes rúgás a fejre,megfekszik az aikido nagymestere és indul a földharc. sztem ott már elég kétesélyes lenne a dolog...

Punker
az õ "stílusa" nem tudna mit kezdeni az aikido fogásokkal

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Punker
Sapp feküdne

Kíváncsi vagyok, mi lenne ha összeeresztenének egy mester aikidost meg pl. a K1-es Sappot 😊 Szerintetek?

War. War never changes.

Royce Gracie a Gracie csalad tagja. Brazil (avagy Gracie-fele) jiu-jitsu-t uz. Amugy meglepodnel, mert nem egy utcai harcos tanul aikidot.
Most töltök egy érdekes K1-es videót, mejben egy Royce Gracie nevû aikido-s fickó veri (tekeri, dobja, csavarja...) fossá az ellenfeleit. Amúgy azt tudtam, hogy az aikidoban nincsenek versenyek, akkor hogy kerül a K1-be ez?

War. War never changes.

Hidd el, tanultam az esetbõl... és megváltozott a világnézetem is, már nem vagyok olyan naiv... (azt gondoltam, ilyen velem nem történhet meg)

War. War never changes.

fm
ez hatalmas hiba!!! tudom,hogy ez nem vigasztal,de soha nem szabad csak az elsõ kereket odazárni! mindig oda kell láncolni a vázat az elsõ kerékkel együtt vmi szilárd dologhoz,különben kikapják az elsõ kereket,mert azt a legkönnyebb... sajnálom,együtt érzek.

Loogan
Mostanság megy a National Geo-n vagy a Spektrumon valami Aikido-s dokumentumfilm. Látta már valaki?
Én pont az utolsó 10 másodpercet kaptam el belõle. 😊))

Törekszünk a jónak gyakorlására, a rossznak elkerülésére.

Loogan
Nem volt komoly. Semmi személyeskedés nem volt benne. Szal bocs, ha megbántottalak vele.
Csak sok olyan sráccal találkoztam már, aki "utcai harcos" akart lenni valamilyen harcmûvészet által. De általában az ilyenek hamar abbahagyják, és inkább elmennek gyúrni (ismét bocs, ha ez valakit sért). Nem lehet összekeverni a kettõt. A harcmûvészetekben fontos a fegyelem, és magas szintet is csak úgy lehet elérni, ha komolyan veszi az ember. Ez pedig együtt jár a filozófiai háttér elsajátításával is. Szerintem.

Sajnalom, hogy ezt a reakciot valtotta ki beloled a hozzaszolasom, bar nem ertem miert. Egyszeruen a dobasok technikai oldala(celszeru egy lezarassal vegezni, ami veget vet a harcnak), es a megfelelo esestechnika szuksegessege. Szo sem volt sehol brutalizalasokrol, bar esetleg ha megmondod konkretan mi nem tetszett, kifejtem neked.

Loogan
Az enyém olyan sáros meg retkes mindig, hogy eddig még senki sem kívánta meg... kopp kopp kopp

hat ha BARHOL kinthagyod akkor nem varhatod el, hogy ott is maradjon 😊 hidd el tul vagyok mar par biciklin, kevesebb is eleg, hogy laba keljen..
Vittem volna be a dojoba? 😊

War. War never changes.

aaa'
nemszabad kinthagyni
Punker
😞((((((

Emlékeztek, tegnap volt a szülinapom... míg aikido edzésen voltam, ajándékból el is csórták a 45 ezres bringám... bár az elsõ kereket meghagyták... (azzal volt az oszlophoz láncolva)

War. War never changes.

Sajnalom, hogy ezt a reakciot valtotta ki beloled a hozzaszolasom, bar nem ertem miert. Egyszeruen a dobasok technikai oldala(celszeru egy lezarassal vegezni, ami veget vet a harcnak), es a megfelelo esestechnika szuksegessege. Szo sem volt sehol brutalizalasokrol, bar esetleg ha megmondod konkretan mi nem tetszett, kifejtem neked.
fm
melyik harcmûvészetben ez a lényeg? mármint ez a brutalitás,ami így hirtelen, õszintén kitört belõled a billentyûkön keresztül 😊

az uccsó mondatod a lényeg..amúgy a wing tsun-ban érzékeny pontokra támadunk a legtöbbször,de épp ezért elég 1-2 mozdulat és az ellenfél feladja a küzdelmet..az utcai harcban pedig ez fontos lehet! a harcmûvész mindig a jó oldalon áll,mindig megpróbál harc nélkül gyõzni...errõl rengeteg jó könyvet írtak már,amik ezen mûvészetek szellemi alapjai. szóval az általad leírt brutalitás csak akkor fordulhat elõ,ha nem arra érdemes ember kezébe kerül a tudás.

Ti olvastok ezzel kapcsolatos könyveket?

Loogan
Sok harcmûvészettel vagy küzdõsporttal ellentétben, az Aikido-ban a cél az ellenfél legyõzése, nem pedig a megsemmisítése, megnyomorítása. Ezért nincs pl. sérülés az edzéseken sem. Vannak feszítések, amik törésveszélyesek a való életben, de azért azt ne feledjük, hogy ez egy szamuráj harcmûvészet. De mégsem nyomom ki a szemét, vagy rúgom le a veséjét, esetleg széttaposom a máját, és ott tivornyázok a hullája felett, amit még akkor is rugdosok amikor már az felismerhetetlen hústömeggé változott, hogy a végén a vérében fürödve belehugyuzhassak a tüdejébe. (bocs az elragadtatásomért )Az igazi harcmûvészeteknek sohasem ez a célja!!!

zok=zol
ja jo latom mar voltak erre reakciok 😊 szoval a lenyeg ottvan hogy altalaban nem engeded el dobas utan, ha lekerul a foldre, es akkor kezdodhet csak igazan a moka (utes, kicsit megtaposod, feszites, rogzites, eleg bo a skala) igazabol egy masodperc ideje sincs az alanynak reagalni, max ha igazan gyakorlott.

amugy meg nagy makod van az eseseddel, be is torhetted volna a fejed 😊 (eleg ha 5-bol 1x van vmi komolyabb)
az ember pl ha oldalra esik osztonosen szeret konyokre erkezni, es betonon ott a szilankos tores.
ha foglalkozok egy picit aikidoval, jiu-jitsu-val, judoval, vagy effelevel akkor megtanulod hogy mekkora pofonokat lehet kapni a foldtol 😊

betonon pl megkinalsz vkit egy valldobassal, aki nem tud esni, nem biztos hogy fel tud allni utana.
Punker
😊

Köszi szépen! Jujj, és aki már 80 éves? Az bele is hal 😉
Amúgy a 18.

War. War never changes.

Ma is megyek edzésre, csak ne írnánk holnap 3 dogát!
Szülinapom alkalmából kaptam egy kis lóvét, megveszem belõle majd a bokkent meg a ruhát is.

War. War never changes.

Punker
Braveheart boldog szülinapot! Hanyadik? az Egri Dojo-ban az a szokás hogy az ünnepelt annyi dobást kap ahanyadik születésnapja van 😊))

Na megjöttem.

War. War never changes.

Loogan
Meglehet. Ha többet akarsz tudni Sztivirõl, akkor 3-mal lentebbi hozzászólásomban van egy link, ott van róla iromány. Igazából nem tudom mióta Kung Fu-zik...

vmi olyasmit hallottam,hogy a japán aikidosok "kitagadták" ... ez igaz lehet? mióta tanul WT-t?

fm
vmi olyasmit hallottam,hogy a japán aikidosok "kitagadták" ... ez igaz lehet? mióta tanul WT-t?

Loogan
ja, onnan jövök

edzésen voltál?

Loogan
Hasznos link: aikido.lap.hu

Punker
edzésen voltál?

Loogan
Vannak dojo-i világszerte, de hogy Õ maga tart-e még edzéseket? Nem tudom.
Viszont az újabb filmjeiben már nemcsak tiszta Aikido-t mutat, hanem keveredik egy kis Wing-Tsun-nal, ugyanis, azt is elkezte mûvelni valamikor korábban.
Kb. az elsõ 3-4 filmje az, ami csak tiszta Aikido. (Nico, Ölve vagy halva, Törvényre törve, ...)
Kevesen tudják róla, hogy Õ volt az elsõ "fehér ember" (nem japán), akit elismertek Japánban, és nyitott elõször Aikido dojo-t. És az Aikido terjesztésében is igen nagy szerepe volt világszerte, a filmjeinek köszönhetõen. Szóval lehet, hogy amit a mostani filmjeiben csinál az csak csimm-bumm "sefülesefarka" akció, de azért el kell ismerni, hogy sokat köszönhet neki az Aikido-s nemzetiség.

..elég jó a videó,köszi a linket! most mi a helyzet Steven-el?

fm
..elég jó a videó,köszi a linket! most mi a helyzet Steven-el?

Loogan
Kedvenc képeim "A ÖREG"-rõl:

meg ez is...

és persze ez...

Loogan
Egy kis csemege, akik szeretik Seagal bácsit. Itt még komolyabban nyomta az Aikido-t (kb. 30M😎:
Steven Seagal Aikido clip

Szerintem azért tud az "öreg". Mellesleg jók a taiko dobok is alatta.

cSuwwi
álljkígyó 😊

shit happens

O0D:
na kicsit olvasgattam a hozzászólásokat, kis idõ kellett hozzá.

az eddzésszámról csak annyit, hogy elmész egy edzõtáborba és napi kettõ egy hétig az úgy már korrekt...

Hajrá Dózsa György!

Loogan
Úgy kell mondani, ahogy leírod, vagyis .
A judo gi-nek hosszabb az ujja egy kicsivel, egyébként más különösebb különbség nincs.

A kettõ gi (mi a kiejtése? dzsi vagy gi?) között van más különbség is, mint az áruk?

Punker
gi-nek ejtik

A kettõ gi (mi a kiejtése? dzsi vagy gi?) között van más különbség is, mint az áruk?

War. War never changes.

fm
kár,hogy csak elírtad..gondoltam veszek magamnak 100-200db ilyen rucit 😄D

Loogan
12-14 ezer HUF ill. 18-20 ezer HUF!!!!
(Ha jól emlékszem legutóbb még ennyi volt.)

Bocs az elírásért.

Loogan
Ha teheted akkor Judo-gi-t vagy Aikido-gi-t vagyél. A lényeg, hogy ne Karate-gi legyen, mert az vékony. Akido-ban rengeteg ruhafogásos támadás van, és csak a vastagabbak bírják.
A Judo-gi (12-14 HUF) olcsóbb, mint az Aikido-gi (18-20 HUF), ezért sztem jobban megéri. Márkát tekintve: Sfam Noris vagy Hajashi talán még Adidas. Arra ügyelj, hogy a méretezés magasság szerint van. Én 183 cm / 76 kg vagyok, ezért nekem 190-es kellett. Tehát mindig felfelé kerekíts, bár ez függ a testfelépítésedtõl is.
Ja a bokken az igen, kb. 5 rugó. Tök mindegy, hogy milyen gyártmány, taiwani vagy japán. A fontos, hogy próbáld/próbáltasd ki, hogy a súlyozása megfelelõ legyen (ne legyen orrnehéz, mint egy kétkezes buzogány), és legyen kemény fából, vagy legyen lelakkozva. Ez késõbb fontos, mert késõbb kiszálkásodhat, vagy tele lesz benyomódásokkal.

Én is ezt tervezem 😊)
Judo ruha jó? Azt mondják, lehet csak az lesz. Ja és mennyi egy ilyen "ruci"? 10-12k HUF?
Ésa bokken? Az is megvan gondolom vagy 5.

Én is ezt tervezem 😊)
Judo ruha jó? Azt mondják, lehet csak az lesz. Ja és mennyi egy ilyen "ruci"? 10-12k HUF?
Ésa bokken? Az is megvan gondolom vagy 5.

War. War never changes.

Loogan
Én annak örülnék ha minden nap lenne edzés. Hurka jó dolog utána sörözni.
Anno mikor megvettem az elsõ gi-met (edzõruha), én abban flangáltam otthon 2 napig. Jóvan na teccet...

Nekem csak az nem tetszik, hogy heti 2X2 óra van mindössze, szerintem minimum 3X2 kéne a normális gyakorláshoz. Ja meg vettem szombaton jo-t (bot), és már le is vertem a vakolatot egy ujjnyi helyen

War. War never changes.

Hú de megugrott a topic 😊 Köszi mindenkinek!

War. War never changes.