14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Kata
    Köszi az infókat, ezeket én sem tudtam. :)
  • [NST]Cifu
    Vagyis kivonat:

Szu-37 "Super Flanker" vagy "Terminator": Eredetileg egy igazi csúcsgépnek készült, francia segítséggel (modern digitális avionika), tolóerő-vektorirányításra képes hajtóművekkel, új radarral, stb.
    Bár mindenhol nagyon jó véleménnyel voltak róla, egyetlen fegyvervásárlási tenderre sem kérték be magas ára miatt, inkább az olcsóbb Szu-30-at választotta mind India, mind Kína. 2001-ben a Szu-37 programot a Szuhoj iroda beszüntette, és az olcsóbb Szu-35 lett a "csúcsgépe", a "711"-es farokkódú gépet (ami az #1930-as hozzászólásnál is látható) 2001-ben "visszabutították" a Szu-35 szintjére, francia avionikáját orosz gyártmányúra cserélték, és AL-35F hajtóműveket kapott. A gép 2002 decemberében lezuhant és elpusztult, pilótája sikeresen katapultált. Állítólag létezik a Szu-37-nek egy második példánya is ("712"), amelyet Moszkvában, a Cagi intézetében használtak földi tesztekre.

Szuhoj S-37 majd Szu-47 "Berkut": Tesztgép, az "MFI" tenderre készült, amely eredetileg az új orosz többfeladatú, lopakodóképességekkel rendelkező, nagy teljesítményű vadászgép kiválasztása lett volna. A tender ugyanakkor pénzhiányba fulladt, a MiG csak kínkeservesen volt képes elkészíteni saját tesztgépét, a MiG 1.44-et, amely csak 2000-ben szált fel, 5 évvel a Szuhoj gépe után. A Szuhoj gépét hírdették meg nyertesnek 2002-ben, és hivatalosan Szuhoj Szu-47-nek keresztelték át a tipust. Bár az orosz légierő vezérkari főnöke arról beszélt, hogy a Szu-47 lesz az orosz légierő következő tipusa, mind a mai napig egyetlen gépet sem rendeltek. A Szuhoj főleg saját pénzéből fejleszti a gépet tovább.
  • Kata
    köszönöm szépen!
  • [NST]Cifu
    Akkor egy kis Szuhoj mizéria (egy javaslat: szerintem jobb a magyar név, tehát az angol átírat helyett a magyar átírat: Sukhoi -> Szuhoj, Su-xx -> Szu-xx):

Szu-27 (T-10) családfa (az azonos alcsaládba tartozók esetén egy "-" jel mutatja):

T-10-1: Az első prototipus (AL-21F hajtómű)
    Szu-27A ill. Szu-27R: Első széria elfogóvadász, semmiféle földi célok elleni fegyverzetettel nem rendelkezik (AL-31F hajtómű)
    -Szu-27S: Első szériás vadászgép, korlátozott földi célok elleni fegyverzet (100, 250, 500 kg-os légibombák)
    -Szu-27U ill. Szu-27UB: Kétüléses kiképzőgép.
    -R-42 Fegyvertelen kisérleti csúcsgép.

Szu-27SK: A Szu-27A exportváltozata. Kínában J-11/F-11 néven licencben gyártják (kétüléses változata: Szu-27UBK)
    -Szu-27SM: Modernizált változata a Szu-27SK-nak.
    -Szu-27SzMK: Tovább modernizált változata az SK-nak.
    Szu-27K ill. T-10K ("K" mint "Korabelnyij" vagyis tengerészeti) repülőgéphordozóra készült kisérleti gép felhajtható szárnyakkal.
    -Su-33: A Szu-27K utódja, repülőgéphordozó fedélzeti sorozatváltozat canard-vezérsíkokkal.
    -Szu-27KUB vagy Szu-33UB: Kétüléses repülőgéphordzoó fedélzeti kiképzőgép a Szu-33 alapján, a két pilóta egymás mellett ül.

Szu-27M AL-31FU tolóerő-vektoros (le/fel) hajtóművel szerelt kisérleti gép.

Szu-35 Korlátozott tolóerővektoros AL-35F hajtóművel szerelt csúcs-változata a Szu-27-nek, új radar, új hajtómű, modern orosz elektronika, új fegyverek, stb.
    -Szu-35UB A fenti kétüléses változata.

Szu-27M2 majd Szu-37 (oldalszám: 711 és 712) Teljesértékű tolóerő-vektoros AL-31FU hajtóművel szerelt csúcs-változata a Szu-27-nek, új radar, csúcskategóriás francia avionika, új fegyverek, stb. A fegyverpiacon magas ára miatt megbukott, a szuhoj gyár leállt fejlesztésével, és a Szu-35-re illetve a Szu-47-re koncentrál. (A "711"-est 2001-ben Szu-35 szintre butították vissza, 2002-ben lezuhant, a "712" állapota ismeretlen, a Cagi-ban tárolják)

Szu-27IB vagy T-10V1 majd Szu-34-1 (oldalszám: 44): Egymás mellett ülő két pilótás támadógép-változata a Szu-27-nek.
    -Szu-32FN vagy T-10V2 (oldalszáma: 43): A Szu-34 egyszerűbb változata, nincs hátranéző radarja.
    -Szu-32FM: 2000-ben bevetették Csecsenföldön, feltehetően modernizált Szu-32FN.
    -Szu-34 vagy T-10V-3 (oldalszám: 43, 44 és 45): A korábbi Szu-32/34 gépek modernizálása után, hátranéző radar, új fegyverek, stb.

Szu-30 Kétüléses nagy hatótávolságú elfogóvadász légi utántöltés képességével, korlátozott földi támadó képesség.
    -Szu-30K: Export változata a Szu-30-nak, többcélú gép, fejlettebb földi támadó képesség.
    -Szu-30MK: Modernizált export változat, új fegyverzet, modernebb avionika, stb.
    -Szu-30MKI: Teljesértékű tolóerővektoros AL-31FU/AL-35F hajtóművel szerelt Indiai exportváltozat.
    -Szu-30MKK: Kínai exportváltozat illetve licencben kínában gyártott Szu-30MK gép.

És a különc:

S-37 majd Szu-47: Eredetileg az "MFI" tender (az amerikai ATF tender szovjet/orosz ellenpárja) egyik döntőse volt a MiG 1.42/1.44 gép ellenében, 2002-ben kihírdették a Szuhoj S-37-et győztesnek, és Szu-47 néven "megkezdték" a rendszerbe állítását, ami azonban a valóságban sehol sem tart, pénzhiány miatt.
  • Kata
    Igen, csak ebben a sárga-barna álcázó festésben készült.
  • geronimo77
    És az alsó csak ebben a nem túl szép színben készült?
  • geronimo77
    Olvasni még tudok csak nem értettem hogy miért Su-37 mindakettő :)
  • Kata
    De cifu majd fejből tolja az igét, hogy mi a helyzet Sukhoi-éknál, nekem perpill utána kéne néznem. :)
  • Kata
    Nemtom az olvasással hogy állsz, de mintha ez utóbbin nem Superflanker, hanem Berkut felirat lenne olvasható. ;)

Persze, hogy az alsó!
    Egyébként valóban egyezik a két gép típusszáma, de a Berkut csak kísérleti madárka á lá X-29. (előrenyilazott szárny aerodinamikai tulajdonságainak vizsgálata)
  • geronimo77
    Most akkoer melyik a Su-37. Az előző vagy ez?
  • geronimo77
    Ez?
  • geronimo77
    Az mi Su-37?
  • Kata
    Amit nem linkeltél be, a Superflanker. :))
  • geronimo77
    Vagy esetleg SU-34?
  • geronimo77
    Kata ezek közül melyik tetszik a legjobban?
    SU-27

SU-30

SU-32

• geronimo77
    Így van Wayne Handley készítette és légibemutatókon repül vele.
  • geronimo77
    Dehogyis, csak szemfüles vagyok és jól rákerestem. Először én azt hittem hogy valami újfajta Sukhoi mert elég sok eleme hasonlít rá (pl. kabintető)
  • Kata
    Én nem súgtam!
  • Kata
    jah, persze... Azé a plafon maradjon! :)
  • cifuatwork
    Súgtak mi?
  • geronimo77
    Tudod a műrepülés a mindenem :)
  • geronimo77
    Kb. 2 perc. :)
    Csak tudni kell hogy hogyan keress rá
    De nem árulom el a titkom :)
  • Kata
    Elég nehéz volt, mert ez egy egyedileg épített madár, egy azaz 1 darab van belőle.

Most ezután nehezített feladványok is lesznek: pl. egy gép bizonyos - de jellemző - részlete lesz a képen, és abból kell kitalálni.
  • cifuatwork
    én kb. 40 percet áldoztam a netes kutatómunkára, de csak arra jöttem rá, hogy nem Extra, nem CAP és még biztosan nem tartozik kismillió másik tipusba sem. Szóval grats! (mennyi ideig kerested? :))
  • Kata
    na, csakhogy. :) Nagyon feltörtél!

Pontlista

cifu - 3p
    Geronimo77 - 6p
    I.C.ram - 1p
    Papirzacsi - 7p
    Petko - 1p
  • geronimo77
    Vagy mégpontosabban Oracle Turbo Raven
  • geronimo77
    Vagy Oracle Raven
  • geronimo77
    A-41 Raven
  • Mézár
    :)
  • Kata
    Pontlista

cifu - 3p
    Geronimo77 - 3p
    I.C.ram - 1p
    Papirzacsi - 7p
    Petko - 1p
  • Kata
    KÉPREJTVÉNY

Ezt elég nehéznek tartom, úgyhogy a pontos névért 3 pont jár!

• Kata
    őszinteség :)
  • Kata
    Csak 1 pont, mert a Lockheed-ot két E-vel írjuk. :D
  • Mézár
    Gratulálok.Akkor még egy kérdés:önkritika,vagy büszkeség?
  • geronimo77
    Lockhead DL-1A Vega Special "Puck"
    2 pontért!!
  • geronimo77
    Attól még lehet hogy másnak nehéz lett volna :)
    Kérdezzuk meg a kozonséget! :)
  • Kata
    A szép kis Albatroszunk és az elmaradhatatlan olajteknő.

• Kata
  • Kata
    KÉPREJTVÉNY
  • Kata
    Nem, hiszen milyen hamar kitaláltad! :)