15585
Rajzolás,Festészet,Digital art...stb.
  • MANOWAR
    A +1 szigoruan ment :)
    Szep munka lett. Legkozelebb probald meg a hatteret kulon retegre rakni, ha van olyan opcio a progiban, sokkal batrabban tudsz mozogni az ecsettel es nem lesznek feleslegesen ott maradt korvonalak.
    Mennyi ideig tartott elkesziteni?
    Gratula hozza.
  • HyperRob
    Sziasztok!
    Egy újabb Boris Vallejo copy. Videó itt tekinthető meg:

• MANOWAR
    Esetleg probaltad a gyari reset-et, vagy a toll mellett bevan kapcsolva a touch opcio is, ha rajta hagyom nekem is szokot hulyesegeket csinalni mert tobb ponton erintem egyszere..... (hatha segit :))
  • HyperRob
    Szia! Szerintem, a programon állítottál valamit, amit használsz a táblához. http://prohardver.hu/tema/digitalizalo_rajz_tabla_tapasztalatok_tanacsok_stb/friss.html
    Ezen a fórumon érdeklődj itt nagyobb esélyed lesz a probléma megoldásához.
  • Jagumo
    Sziasztok!

Vásároltam egy Ilyen Wacom rajztáblát. Na most annyi vele a problémám, hogy eddig pöpecül működött 2 napot. Mikor is ma reggel elkezdett megkattanni. Szerintem itt többen használnak ilyet megpróbálom leírni mit csinál. Mikor odateszem a tollat és például színezek majd csak egy picit felemelem és újra hozzáérintem megjelenik egy ilyen szürke kör és beállításokat ajánl fel nekem. Ez borzalmasan zavaró nem lehet tőle dolgozni. Megpróbáltam letiltani de semmi...
  • Dynamic
    Én továbbra is azt mondom, hogy annyira nem nagy szám a gyerek, mint ahogy a képek sugallják, ugyanis itt "csak" arról van szó, hogy A0-s méretű papírra dolgozik, amire olyan apró részleteket is bele tud másolni, amit amúgy minden rajzoló lát, csak normális esetben jóval kisebb papírra dolgoznak, ami nem teszi lehetővé, hogy teszem azt egy szempillára is csillanást rakjanak. És lehet, hogy az ultrarealisztikusság amúgy sem a céljuk.
    Csak egy példa: próbáld meg lerajzolni az ujjad egy A4-es papírra a lehető legrészletesebben, majd kicsinyítsd le egy jegyzettömb méretű papírra. Ha jól tudsz másolni, akkor ez fotórealisztikusnak fog hatni. Utána próbáld meg lerajzolni az ujjad, már eleve egy jegyzettömb méretű papírra. Akármennyire is próbálod, képtelen leszel ugyanazt a minőséget elérni.
    A lenti linkeken te már 10%-nyira lekicsinyített képeket látsz, ahol a ceruzavonások eltűnnek, a határok elmosódnak (mint ahogy a valóságban sincsenek egyértelmű határvonalak), ergó fotó minőségűnek érzékeled. Az már csak hab a tortán, hogy a végső képek valószínűleg itt is kaptak PS korrekciót. Minimum egy kis kontrasztolást. A srác tehetséges. Türelemben, kitartásban, de hogy zseni lenne? Hát...
    A digitális festésről meg annyit, hogy a rajzolással technikailag ugyanúgy képben kell lenned, mint egy ceruzánál, illetve, ahogy CalebJoe is írta szép, letisztult vonalakat sokkal nehezebb létrehozni, mint cerkával. Tény, hogy vannak a digitális technikában olyan dolgok, amik meg sokkal egyszerűbbek a hagyományos eszközökkel szemben, és megkönnyítik a rajzoló dolgát, de egy biztos: aki szabad kézzel nem tud rajzolni, az digitális táblával sem fog tudni.
  • CalebJoe
    Ugye te sem gondolod komolyan hogy a digitálishoz nem kell agy meg hogy helyetted csinál mindent a program, mert akkor még nem próbáltál táblán alkotni, éppen hogy nehéz ráállni aki eddig tradicionálisba nyomta.
    Akkor mai kor művészei nem is művészek mert nem ecset van a kezükben ugyan már, amúgy meg ugyan olyan nehéz egyenes vonalat húzni (főleg aki ceruzával se tudott eddig) photoshop-ban is.(sima brush-ra gondolok)
  • Ronyo
    Az a baj, hogy a művészettörténet az őskortól egészen napjainkig tart. Már nincs sok kihívás a dologban, hiszen amit lehetett azt már lefestették. És ha valami hasonlót alkot ma az ember, azt majmolásnak mondják. Sajnos nehéz manapság olyat alkotni, mint mondjuk az Éjjeli őrjárat Rembrandt-tól, vagy Dali és Van Gohg művei. (ez nem olyan mint a zeneművészet, hogy 3 akkordból ezer és ezer dalt tudunk csinálni). Úgy értem nem a tehetség hiánya, hanem a választott téma, ami megnehezíti a dolgot. És persze a technika megválasztása. Nehéz már új ecsetmozdulatokkal vagy egyébbel előállni, aminek az lesz az eredménye, hogy nem tudsz elmenni az alkotás előtt anélkül, hogy megne állj legalább 5 percre és ne gyönyörködj benne. Így tartozik a művészethez, művészettörténetünkhöz például a plakátfestészet, hiszen későbbi emberek ezekről a dolgokról fognak emlékezni ránk. A digitális festészetet, nem sorolnám ide. Nem azt mondom, hogy tehetségtelen aki azt műveli (akár profi módon), de ott az adott program gondolkodik helyetted és keveri a színeket. Ceruzával nem fogsz olyan vonalat húzni, mint digirajzpadon. Lehet a srác nem alkotott újat (hiszen ezt már ellőtték előtte toll rajzzal és festményeken is), de mégsem photoshoppal rajzolta, hanem az AGYÁVAL !!!! Azért kérdezik és mondják, hogy mi értelme van ennek, mert a digitális festészet szinte teljesen elnyomta az úgymond kézzel készített művészeti értékeket. (a legdurvább kép szerintem a tusolós csaj). Pablo Picassot kiröhögték, ma pedig már ölnének egy képéért. Én azt mondom, hogy a srác tehetség, és egy ceruzával ilyet alkotni, nem fölösleges, hanem veszettül űűűűűbbbeeerr durva, és igenis az is megállna a kép előtt gyönyörködni és/vagy vizsgálódni aki nem látta benne értelmét (mert minden amivel egy kicsit is foglalkozik legalább 1 ember, az már értelmet nyert). De ez az én véleményem. Sry a kisregényért, de ez kikívánkozott, elkellett mondanom :D olyanoknak, aki értik is.
    Köszönöm megtisztelő figyelmeteket !
  • lightjack
    Tényleg nagyon fotorealisztikus, alig észrevehető hogy rajz. Művészet vagy nem, ügyesen csinálja, ha meg ezt szereti akkor csinálja.
  • Aquir
    Igen, tisztában vagyok ezzel a (tőlem sem távol álló) preferenciával. Emellett a művészeten kívüli munkáknak is meglehet a gyümölcse. Egyetértünk.
  • Tetsuo
    Termeszetesen. Nem azt mondtam, hogy rossz, amit csinal sot!
    Nekem tetszik is. A munkat ertekelem, mint egy szuperugyes iparos munkajat.
    Csak a ketto kulonbsegere hivtam fel a figyelmet.
    Velemenyem szerint, a pontatlan muveszet is magasabb szinten all, mint egy durvan realisztikus reprodukcio.
    Az igazi muveszetnek van egy kapcsolata az isteni szferaval.
    Ezert sokan a modern muveszeteket nem is tartjak muveszetnek, csak onkenyes, naiv vagy tulakademizalt onkifejezes. A sajatos latasmod lekepezi a vilagot, akar virtualisat vagy szurrealisat, akar az igazit, a lenyege nelkul.
    A szakralitas hianyaban, a mubol pont a vilag es a latvany lenyege hianyzik.
    Na mindegy, ez egy hosszu sztori lenne... A lenyeg, hogy a topik a muveszetrol ill az afele vezeto utrol, a kezdoknek segitsegrol stb. szol, ha jol ertelmezem az eddigieket (foleg a cimet), ezert batorkodtam definialni. :)

• Aquir
    A szavaim jelentésében nincsen meg az, amit te pluszban hozzáadtál (munka=művészet), csupán az igazság egy erős szelete. Az biztos hogy akár művészet, vagy aprólékos másolás, sokan nem tudnák reprodukálni, a kérdés, hogy ki mire törekszik. Ő ezt választotta, és hogy egy gép egyszerűbben megcsinálja, ettől még nem kell az ablakon kihajítani a végső eredményt, mert amit létrehoz, az is egyfajta törekvésen alapul, mint a művészet, de nem ugyanaz. Ő nem kifejez, ő visszaad. Szerintem az elvonatkoztatás miatt nem képesek egyesek annyira értékelni az ilyen munkát, egyedül azért mert a technológia könnyen tudja reprodukálni.
  • Dynamic
    Jó, hát nem akarom elbagatelizálni, de semmivel nem zseniálisabb az ürge, mint pl. aki mondjuk ezt készíti (itt most csak egy random portré készítő weboldalt kerestem). A0-s papíron meg még szép, hogy ilyen részletességgel ki lehet dolgozni, amit aztán, ha monitoron nézel 800x600-ban, persze, hogy fotó-szerűnek fog hatni. Tény, hogy kurva nagy türelem kell hozzá!
  • Tetsuo
    Azért, mert a munka és a művészet, az két kulonbozo dolog. ;)
    Ettol az esettol fuggetlenul, általánosságban: Attól, hogy valaki jól rajzol ill. rohadt pontosan rajzol, fantasztikus kézugyességgel, még nem hoz létre mualkotást. Ahhoz más (is) kell.

Bár van szuperrealisztikus muvészeti irányzat, abban is fontosak egyéb szempontok, mint csak kezugyesség.

• CalebJoe
    Igen mondhatni külső szemmel úgy vélekednek mint ahogy a kommentekben az emberkék, aki meg űzi az ipart annak meg eszébe sem jutna ilyen hogy fényképezőgép az túl egyszerű.
  • Aquir
    Akár fel van találva a fényképezés technológiája, akár nincs, néhányan nem tudják értékelni a munkát és ami mögötte van, én inkább így látom.
  • CalebJoe
    A tudását én se vitatom, de akkor is felesleges lemásolni egy fényképet, bár lehet a kihívásért csinálja minél jobb akar lenni, főleg ha ebből jó pénzt is tud keresni.
  • n000rbi
    Nem vitatom, de számomra pont az a lenyűgöző, hogy már-már fotóminőségű egy ceruzarajz. Értelmet szerintem pedig nem ebben kell keresni. :)
    Nem értek hozzá - kamaszkoromban rajzolgattam, akkoriban nagyon sokat - , de gyanítom, hogy a "trükk" a méretben keresendő. Egy A4-es lapon nem tudná ilyen részletességgel ábrázolni.
  • CalebJoe
    Azért érdemes elolvasni a kommenteket is, igaza van néhány embernek.
  • n000rbi
    Ez azért meglehetősen figyelemreméltó.
  • tenkenorman
    jólvanna hát palpatine szimpatizáns az ürge...
  • lightjack
    Kösz, jah próbálok minden részletre odafigyelni:)
    Köszi az ötletet, plexin gondolkodom most én is, valszeg az lesz, de lehet a lakkos megoldás is jó, majd kipróbálom azt is.
  • MANOWAR
    igenyes munka lett, egyre jobban kezdesz a nagyon finom reszletekre is oda figyelni.
    Plexi probaltad az nem tukrozodik annyira, bar en lehet lefujnam valami erossebb matt lakkal vagy mivel (utana is portalanithato) egy szep hozza illo frame-el es akkornem kell semmi uveg...(nem ertek hozza csak hatha segit :))
    Meg1x gratula!
  • lightjack
    Szerintetek mennyire érdemes egy képet üveglappal előtte kitenni? Az a problémám az üveggel hogy a sima az nagyon tükröződik, az antireflex pedig annyira zöldes, hogy a sötét részeket világosítja, a világos részeket pedig zöldíti. Sokkal élesebb és Telítettebb a kép ha nincs előtte üveg, viszont így nem tudom mennyire tartós. Legfőbb probléma a levegőben található anyagokkal van ami károsítja a lapot, viszont ha az egész le van fedve egy réteg akril alapozóval, akkor is nagyon károsodk üveg nélkül?
  • lightjack
    Hát ha Anakin szemszögéből nézzük, akkor pontosan az, különben egy mocsok. Mondjuk igazad van, lehet kicsit light-os a háttér :D
  • Subakka
    nem semmi, szép munka! gratula ... mondjuk nekem ezzel a hátérrel vmi jó akaró öregapónak tűnik ahhoz képest, hogy a filmben milyen szerepe van :D de ez csak az én véleményem :)
  • lightjack
    Palpatine:
  • Desiderata #15358
    demoparty van északon, 3 téma és 3 óra --> ezeket hozták össze a résztvevők
  • CalebJoe
    A legtöbb művész PS-t vagy Painter-t használ de igazából mindegy ha tudsz rajzolni/festeni egyik progit kitanulod és kész.
  • Subakka
    Milyen program jó digitális rajzoláshoz? Adobe Photoshop CS, vagy Elements esetleg, vagy van vmi egyszerűbb és könnyebben kezelhető program is?
  • MANOWAR
    Nem, nem en. Csak megtetszett es gondoltam megosztom veletek. :)
    10 honap azert eleg soknak tunik....
  • HyperRob
    Mindig tanul az ember
  • Subakka
    ez Joe Fenton egyik leg elterjedtebb alkotása ami 10 hónap alatt készült el, de minden esetre gyönyörű alkotás
  • HyperRob
    Ezt te csináltad???
  • MANOWAR
  • Judit
    Sziasztok!
    Egy osztálynyi másodikos gyerek szeretne magáról karikatúrát készíttetni. Ha van köztetek, esetleg ismerőseitek közt olyasvalaki, aki alkalmas lehet erre a feladatra keressen meg.
    Köszönöm és szép napot,
    Judit :)
  • HyperRob
    Köszönöm!
    Hát a kamaszkorom zenei irányzatának a meghatározó bandája. Ma is hallgatom őket, de most inkább a blues, ami megnyugtat. Bill a király! :)
  • MANOWAR
    Szep copy lett, es plusz 1 pont Paksi Endre (Ossian) miatt, jo volt egy kis nosztalgia,van vagy 20-25 eves ez a szam. :)
  • Subakka
    tetszetős! gratula
  • HyperRob
    Egy újabb rajzocska. Az eredeti David Bolt műve.