22335
-
Gabo #3557 Statisztikák:
Táv: 86,66 km
Átlag: 19,6 km/ó
Max. seb.: 40,5 km/ó (Igen, még mindig sokat fékezek...)
Indulás: 7:51
Érkezés: 12:45 körül.
Teljes mért idő a pihenőkkel együtt: 4:53:21
Pulzus értékek:
Zóna felső határ: 151
Zóna alsó határ: 122
Mért Max: 184 (84%) (Közzel ennyi lehet a tényleges max. pulzusom. 10%-os emelkedő...)
Mért Átlag: 138 (74%)
Zóna felett töltött idő: 48:57 (Kapaszkodók és a végén a fáradság.)
Zónában töltött idő: 3:27:05
Zóna alatt töltött idő: 37:18 (Pihenők, a lejtők és az elején a visszafogott tempó.)
Elégetett energia: 3102 kcal (Bár ebből a frissítéseket le kellene még vonni.)
Szakasz adatok:
1. Dunakeszi – Vác
Idő: 53:05,4
Max: 145 (78%)
Átlag: 129 (69%)
Szakasz végén: 129 (69%)
2. Vác – Kismaros
Idő: 31:29,9
Max: 159 (85%)
Átlag: 137 (73%)
Szakasz végén: 136 (73%)
3. Kismaros – Királyrét
Idő: 34:44,6
Max: 168 (90%)
Átlag: 150 (80%)
Szakasz végén: 127 (68%)
4. Királyréti pihenő
Idő: 15:43,1
Max: 128 (68%)
Átlag: 109 (58%)
Szakasz végén: 109 (58%)
5. Királyrét – Kóspallag – 12-es út
Idő: 48:34,2
Max: 184 (98%)
Átlag: 144 (77%)
Szakasz végén: 129 (69%)
6. 12-es út – Vác
Idő: 41:47,5
Max: 166 (89%)
Átlag: 143 (76%)
Szakasz végén: 137 (73%)
7. Váci pihenő
Idő: 11:02,3
Max: 137 (73%)
Átlag: 110 (59%)
Szakasz végén: 112 (60%)
8. Vác – Dunakeszi
Idő: 56:54,3
Max: 162 (87%)
Átlag: 145 (78%)
Szakasz végén: 136 (73%)
Ha valakit érdekelnek ezek az adatok és átnéz, szépen le lehet vonni néhány következtetést.
Az út első felében próbáltam visszafogni magamat és tartalékolni az erőmet. Amennyire lehet, laza, nyugodt tempót mentem. Az átlag sebesség ekkor olyan 20-22 km/ó között változott és a pulzus értékeim se szálltak el. Végig az aerob tartományban sikerült maradnom.
Ahogy elkezdődött a kapaszkodás, úgy annak ellenére is, hogy pörgetve, nem izomból próbáltam haladni, szépen kezdtem belecsúszni az aerob - anaerob átmeneti tartományba.
Ezt még a királyréti pihenőnél a szervezetem ki tudta heverni és nem is éreztem igazán fáradtnak magamat.
A Királyrét – Kóspallag szakaszon aztán szépen belecsúsztam az anaerob tartományomba és lényegében itt az egész kapaszkodást az izmokban tárolt tartalékokból csináltam végig. A 184-es pulzus valószínűleg nagyon közel esik a valós max. pulzusomhoz. Ezt akár használhatnám is az eddigi becsült érték helyett a további edzéseimhez. Lehet, hogy érdemes lett volna a végén is letárolni egy eredményt, de akkor erre nem gondoltam.
Hazafelé próbáltam ugyan olyan könnyed, pörgős tempót menni, mint reggel, de a fáradság már éreztette hatását. Ezt a pulzusértékeken is szépen lehet látni. Az átlag pulzus szépen feljebb kúszott és a legkisebb terhelés hatására is felpörgött a keringésem, időnként át is lépve az edzészóna határát. -
Gabo #3556 Egy kis friss, ropogós túrabeszámoló nektek.
Fogyasszátok egészséggel!
Az útvonal:
Dunakeszi – Göd – Sződ – Vác – Verőce – Kismaros (Innen kezdődött a mászás.) – Szokolya – Királyrét (Pihenő) – Kóspallag – Kismaros – Verőce – Vác (Pihenő) – Sződ – Göd – Dunakeszi
A korai indulás mellett döntöttem, hogy ne a legnagyobb melegben kelljen hegyet mászni.7:51-kor startoltam a házunk elől. A levegő kellemes volt, pont bringázáshoz való. :o)
Rájöttem, hogy szeretek ilyenkor tekerni, mert a bringautak lényegében üresek. Kicsit úgy érezheti az ember, hogy csak az övé az út és az erdő. A Duna látványát sem zavarják meg lépten-nyomon a babakocsi tologatók és az úton keresztbe-kasul cikázó kölykök.
Gödön kisebb forgalmi dugó fogadott az iskolánál. Ez az utca egyirányú, de szemből a kerékpárosok behajthatnak. Igen ám, de 8:00 körül itt csúcsforgalom van. Az út két oldalán autók állnak, köztük pedig jó esetben egy autónyi szélességű szabad hely marad. A feladat: Próbálj meg úgy átjutni ezen a részen, hogy lehetőleg egyetlen a barátosnőjének, gyerekének integető anyuka se taposson ki szemből, mert mindenre figyel csak az útra nem...
Szerencsére ezután már csak tényleg a tekerés élvezete maradt.
Vác után a bringaút egy kicsit emelkedni kezd. A kapaszkodó után a jutalom a Dunára és a Szentendrei szigetre való kilátás. Verőce felé haladva a túlparton a hegyek tetején még a Fellegvárat is meg lehet pillantani. Az út jobb oldalán a fokozatosan a Börzsöny vonulatai válnak a táj meghatározó elemévé.
Kismarosra beérve jobbra vettem az irányt, Szokolya felé. Az út jobb oldalán található az erdei kisvasút pályaudvara. Turista szezon idején itt elég nagy nyüzsgés szokott lenni, de ezúttal alig lézengtek arra néhányan.
Az út innen szép fokozatosan emelkedni kezd. Szerencsére az átmenet nem túl hirtelen következik, így az embernek van ideje hozzászokni. Minden irányból hegyek vesznek körbe, melyeket tölgy és itt-ott fenyő borít, néhány kisebb legelővel, kaszálóval megszakítva. Az út mellett patak csörgedezik. Az erdei vasút is ezen a völgyön kapaszkodik felfelé, időnként keresztezve az autóutat. Az autóforgalom elég gyér volt, így a tájat is viszonylag zavartalanul lehetett élvezni.
Szokolyához közeledve egy kicsit keményebbé válik a kapaszkodás, de ha valaki formában van, akkor ez nem fog gondot okozni. Emlékszem, hogy mikor először jártam erre, nem győztem pihenőt tartani, mert valahogy mindig elfogyott az a fránya levegő. Ma már gond nélkül végigtekertem a királyréti pihenőig. Legutóbb még más bringásokat is előzgettem felfelé. Jó néha visszatérni a régi megmérettetések helyére, hogy az ember ismét próbára tegye magát és így felmérhesse mennyit fejlődött az elmúlt időszakban.
A királyréti pihenő hétköznap lévén üres volt. A kempingezők, táborozók már odébb álltak, az iskolai kirándulások pedig még nem kezdődtek el. A büfé szerencsére ilyenkor is nyitva van, így megjutalmaztam magam egy kis jegesteával. Miközben pihentem és a müzli szeleteimet pusztítottam, elhatároztam, hogy nem gurulok vissza ugyan azon az úton, mint jöttem, hanem teszek egy kis kitérőt Kóspallag irányába. Messze nem vett ki belőlem mindent az út, ezért úgy ítéltem ez még belefér.
A negyed órás pihenő után visszagurultam az útelágazásik. A tábla szerint az út Kóspallagig 4 km, de a táblán az nem szerepel, hogy közben két hegycsúcs között a gerincen fogsz átkapaszkodni. ;o)
Ez egy szűk, egysávos autóút, néhol 10%-kos emelkedőkkel. Szóval valódi, kistányéros mászás várt rám. Egyszer már jártam ezen a szakaszon is. Akkor a tüdőmet köptem ki néha és szégyen szemre még toltam is a bringámat. Ma viszont megtapasztalhattam az állóképességi edzéseim hasznát. Végig nyeregben bírtam maradni, bár tény, hogy az erdő a lihegésemtől és a vészesen csipogó pulzusmérőtől volt hangos. Azt hiszem ha valaki sportolni kezd, azt azért is teszi, hogy néha megtapasztalja saját korlátait, s később átlépje azokat.
Ha az embernek a lihegés mellett, a szemébe folyó izzadtság ellenére van lehetősége körbenézni, akkor meseszép erdei tájban gyönyörködhet. Balról, jobbról fák minden felé, melyek lombjai között átszűrődik a napfény. Vízmosásokba, kisebb völgyekbe nézhetsz le az út mellett. Madarak, gyíkok és rovarok neszeznek az avarban. Az idilt csak néhány teherautó, egy traktor, meg persze a lihegésed zavarja meg. ;o) A gerincre felérve, az erdő egy kicsit visszahúzódott, így volt szerencsém egy pillantást vetni a Börzsöny csúcsaira, mielőtt egy észveszelytő lejtőzés vette kezdetét. A táblák szerin egy 12%-os majd egy 14%-os lejtő követte egymást. Én meg kapaszkodtam a kormányba, a fékbe és reméltem, hogy se hátulról, se elölről nem fog jönni közben semmi.
Innen kisebb emelkedőkkel megszakítva lényegében lefelé vezetett az utam, egy szerpentines, kanyargós autóúton. A Nagymaros és Kismaros között a 12-es utat keresztezve rátértem a Szob és Vác között futó bringaútra és hazafelé vettem az irányt.
Vácon a Duna parton, a gesztenyefák árnyékában, a szokásos padomnál még tartottam egy 10 perces pihenőt, mielőtt az utolsó tizennéhány km-nek nekikezdtem volna. Otthon már várt a jól megérdemelt zuhany és a pihenés.
Mikor a házunk előtt leszálltam a nyeregből a kimerültség mellett egy jó adag boldogságot éreztem. Bár sajognak az izmaim a fáradtságtól, ez akkor is egy remek kirándulás és csodás nap volt.
Az útvonal végig aszfaltozott, betonozott utakon megy, részben bringaút vagy kis forgalmú autóút. Akár országútival is bevállalható (rendszeresen szoktak arra oútisok edzeni), bár itt-ott az aszfalt minősége hagy némi kívánnivalót maga után. (Felfagyások, kátyúk és foltok folt hátán.) Fontos, hogy a fékek és a váltók kifogástalanul működjenek!
Bárkinek ajánlani tudom ezt a szakaszt. Királyrétig valószínűleg mindenki gond nélkül fel tud tekerni. A távot le lehet rövidíteni, ha pl. Budapestről Vácig valaki vonattal megy és persze a cél is lehet Vácnál. -
Gabo #3555 A topik címváltoztatás felőlem mehet. Csak annyi az fontos, hogy maradjon meg mind címében, mind témájában általános bringás topiknak.
A bannerban felhasznált képeknél is erre kellene törekedni. -
Gabo #3554 Nekem a szokásos 36 km-es váci edző körömön az átlagsebességem jelenleg 21-22 km/ó között változik. A lakott, kanyargós részeken a tempó 18-20 km/ó, az üres egyenesebb szakaszokon 24 km/ó.
Az út nagyrészt sík, az útfelület aszfalt és beton.
Valószínűleg tudnék néha nagyobb átlagot is menni, de akkor a pulzusmérő lesípolná a fejemet. Így inkább nem hajtom szét magam és hagyom, hogy a átlagom apránként fejlődjön. -
#3553 valami szép színes képekből kellene
-
#3552 mivel nem igazán találtam semmi féle forrást :S vagy alig és ilyen bénákat ezért nem csinálok...
vagy ha attok anyagot megcsinálom -
torokandras #3551 Uhh ezek tényleg jó képek! -
vass17 #3550 Ajánlanék egy oldalt, van pár nagyon jó kép, csak az a baj, hogy nem lehet ide beszúrni, de érdemes megnézni, akár banner-alapnak is.
LINK -
#3549 azért csináltam, hogy legyen, és én ennyit tudok :D
nem sértődöm meg ha valakinek nem tetszik, szó sincsen ilyenről, szal nyugodtan csináljon aki tud :) -
#3548 na kipróbáltam a lámpát, jó sötétben 10km-t mentem elég fasza, ennyi pénzért megérte :D -
vass17 #3547 nekem is tetszik, de akár Pepsi is tehet be egy variációt és akkor majd választunk. -
torokandras #3546 Hát ez jó kérdés:D vasárnap 60 km-t mentem ,pécs és környékén (szal nem épp sík) 22-es átlaggal.De ha melózni megyek az 5 és fél km itthonról városban kb 30-32 ha nem kéne megállni minden lámpánál.Terepen meg ugye az emelkedőtől függ,ott azért kevesebb.. -
#3545 felőlem mehet de csinálok jobbat ha kell -
#3544 kösz :) -
#3543 Szerintem jó! Mehet banernak! -
#3542 Na. Akkor mielőtt bármit is mondok, leszögezem.
Nem értek a fotosopphoz, csak annyira, amivel ezt össze lehet dobni.
Nem a legjobb, és ha a színek elütnek vagy szarok bocsi, színtévesztő vagyok :D
Tehát összecsaptam egy logót. Nyilván vannak akik sokkal jobbat csinálnak, hátha ez ösztönzi őket arra, hogy megtegyék :D
[IMG][/IMG]
ha nagyon szar bocsi, legalább megpróbáltam :DD -
#3541 műxik :D
-
#3540 köszike :D -
vass17 #3539 Bsz:)
Egyébként a címváltoztatásra sem reagáltak túl sokan..pedig nem ártana szvsz.. -
#3538 na vettem egy lámpát előre, 3k, nem tescoban, hazahoztam, erre nem működik. nagyszerű xD -
#3537 Boldog szülinapot MaSzKa:) -
#3536 mi olyan 26-27km/h-val szoktunk
de igaz itt dimbes dombos minden -
#3535 üdv
eléggé furcsa kérdés, kövezzetek meg :D
szóval...nekem is mtb-m van, de leginkább aszfalton megyek vele sport céljából, gumik is utcaiak, merev villa, stb
az lenne a kérdésem, hogy ki milyen átlagsebességgel közlekedik általában? :) -
#3534 valaki nem e akar csinálni valami komolyabb bannert? -
#3533 -
#3532 szombat vasárnap lenyomtunk kb 80km összesen Kab-hegy fele
pár kép:
(valaki mondja meg a madár típusát :D)
-
Nekem ő tetszik :(
400k -
#3530 Azthiszem ezért hajlandó lennék eladni a lelkemet
-
#3529 igazad lehet, pontosítok:
számomra nincs jelentősége a funkciónak :) -
Gabo #3528 Valószínűleg a kalória számláló funkció csak egy egyszerű becsült értéket ad.
A neten is lehet találni statisztikákon alapuló képleteket, amikkel meg lehet becsülni a napi vagy akár az óránkénti kalória fogyasztást.
Általában a testtömeg és a fizikai aktivitás szintje szükséges hozzá. Valószínűleg az óra egy intenzívebb mozgást felételezve csap valamennyit ehhez az értékhez.
Azt hiszem ennél a pulzusmérők kalória fogyasztás mérése azért valamivel pontosabb. Egyrészt több adattal számol, másrészt pontosabban mérhető az aktivitás szintje a pulzus alapján.
Abból a szempontból van értelme, hogy nagyjából képet tudsz alkotni arról, hogy mennyi energiát használ fel a szervezeted tekerés közben. Ha valaki fogyni akar, akkor csökkenteni kell a bevitelt és emelni a leadott energia mennyiséget. Persze csak az ésszerűség keretein belül!
Ez csak akkor ér bármit, ha valaki tisztában van azzal, hogy az elérni kívánt testtömeghez milyen energia felhasználási értékek tartoznak és figyelemmel kíséri az energia bevitelt/leadást nap mint nap, s nem csak sportolás közben. (A fogyókúra tiszta matematika. Nem kellenek hozzá jólcsengő módszerek, csak egy kis ésszerű gondolkodás és önfegyelem, hogy valaki tartós eredményt érjen el.)
Talán arra is felhasználható, hogy egyszerűbben lehessen megtervezni a frissítéseket és azok energia bevitelét egy-egy hosszabb úton. Ha ismered, hogy mennyit használtál fel az út során, könnyebb annak megfelelően pótolni a szükséges mennyiséget. -
#3527 semmi értelme annak a funkciónak :D -
Gabo #3526 A lényegen ez nem igazán változtat. -
torokandras #3525 Akkor a tiéden is van kalóriaszámláló.Szerintem tök hülyeség.nem sok értelme van.. -
torokandras #3524 köszi,megvan az útmutató,beállítottam. -
#3523 bádog doboz? cabrio vazze... -
#3522 nekem is pontosan ilyen van :D -
Gabo #3521 MaSzKa írta:
„a lácot nem érdemes olajozni mert belemész 1 porfelhőbe és a nagyobb kárt okoz...”
Az lenne a kérésem, hogy ilyen hülyeségeket ha lehet ne írjunk!
A bringa egy mechanikus szerkezet, amit karban kell tartani időnként.
A láncot olajozni kell. Az olaj ugyanis az egyetlen olyan kenőanyag, ami képes a láncszemek közötti csapokba is beszivárogni és így gondoskodni a kenésről és korrózió védelemről.
Tény, hogy a por rátapad. Éppen ezért kell időnként megtisztítani a láncot, vagy lánctisztító készülékkel, vagy a lánc leszerelésével és zsíroldóban való átmosásával.
Sokkal nagyobb kárt okoz az, ha nincs megfelelő kenés, mint az a kevés por, ami rátapad a láncra.
Milyen sűrűn kell olajozni?
Eső vagy bringa mosást követően a száradás után mindenképpen ajánlott.
Ha túl száraz a lánc, értsd ez alatt azt, hogy ha megfogod kézzel, nem hagy nyomot az ujjaidon.
De a tapasztalt bringás hallani is fogja, ha már szükségszerű a dolog. A lánc és a váltó sokkal hangosabb, surrogó hangot ad.
A saját véleményem az, hogy inkább legyen többször olajozva, mint ritkábban.
Rosszul vagyok attól, mikor a kocabringások bicoján zörög, csikorog a lánc és a meghajtás, mert a gyárból való kikerülés óta egy csepp kenőanyagot sem látott az egész. -
Gabo #3520 Ez bringás topik, szóval ha lehet maradjunk a témánál.
Egyébként dobd le a kocsidat, pattanj a bringádra! Te magad is meg fogsz lepődni, hogy milyen sok érdekes és szép helyre el lehet jutni kétkeréken, saját erőből. Bringázás közben érezheted a természet közelségét. A nap melegíti a hátad, a szél simogatja az arcod, érezheted a levegő illatát, hallhatod a madarak csivitelését és a világ kitágul körülötted.
Ugyan ezt egy bádogdobozba zárva soha nem fogod átélni. -
Gabo #3519 Az új órád is csak annyira lesz pontos, amennyire pontosan beállítod.
Az óra kezelési útmutatójában van egy táblázat, ahol a kerék és a rajta lévő külső gumi mérete alapján meg lehet nézni, hogy milyen értét kell beállítani az órához. (Pl.: 26” x 1.95”)
Ha nincs meg az útmutató, akkor google-val keresni kell egyet. Ha kulcsszóként megadod az óra típusát és a manual szót, akkor már lehet is válogatni. (Pl.: cateye tomo xc manual) De valószínűleg a Cateye oldaláról is le lehet tölteni az útmutatókat pdf formában. -
AarPoe #3518 Nekem Velo2-esem van, az rendesen mér...így remélhetőleg a 8-as is :)