103176
1411386313.png
  • Puhos
    Az ipon-nál is van seasonic, fsp hasonló árban.
  • Puhos
    A pcx-nél közel azonos árban van seasonic 500w-os 80+ gold.
  • benőmenő
    Igen azt beszéltük is, hogy még 16GB RAM meg egy normális cpu hűtő még indokolt lesz, pár kifizetett munkával később neki.
    Illetve a tápon vakarózok még, mert ez a Chieftec nem az igazi, de most eléggé ki vannak fosztva a webshopok. Lehet mégis egy 500W-os BeQuiet PurePower 11 lesz a vége, ha a hosszú hétvége után sem bővül a választék.
    Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2020.05.01. 07:04:34
  • Palinko
    Tennék még bele ramot
  • benőmenő
    Haver megkért, hogy rakjak össze egy konfigot neki 300k-ért. Használat: végtelen Photoshop és Illustrator mellett néha játék. Ezt szültük meg gyorsan ipon gépösszerakóban, mik az észrevételek?
  • SzirmosSzisza
    Anno i5-4440 mellé vettem 1070-et 750ti helyett és én se láttam sok változást (aztán 6700k-val már igen), bár ez MMO volt ami inkább CPU igényes.
  • Madi92
    +1
  • Vadnokedli
    i5 4670 gyenge volt GTX1070 hez Full HD gamekhez. Az én esetemben. - Ezért szerintem az a GPU aprót overkill lehet.
  • benőmenő
    Attól függ, hogy most milyen gpu van mellette és milyen felbontáson használnád. FullHD-ban már elég durva cpu limited lenne a modernebb játékokban.
    Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2020.04.18. 19:51:57
  • Dante73
    Hali!
    i5 4460 mellé, az rtx 1660 super mennyire rossz ötlet?
  • mulli1986
    BTW ezért szoktam kérdezni, hogy árulni vagy eladni akarja :)
  • Puhos
    Az árat tulajdonképpen a vevő fogja megszabni, ha az eladó nem fogadja el az árat, akkor megmarad a termék. Ennyi. Illetve az is számít meddig akarja árulni, ha olcsóbb van rá esély, hogy hamarabb elkel, viszont ha drágább az ár... A másik fórumban van beárazós topik.
  • mulli1986
    Nem a verseny szférában vagyunk, hogy EURO alapon értékelődjön a gép ára, de jó poén volt :)
    Utoljára szerkesztette: mulli1986, 2020.04.01. 09:35:32
  • Dobronski
    holnap, 90, masnap 95.. majd masnap 100..
    najo nem politizalok
  • Puhos
    Szerintem az a 80-85k körül.
  • mulli1986
    Mint mindig most is megkérdezem, hogy hirdetni vagy eladni akarod? Ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor tedd össze a régi "új" árát és annak a 70-80%-át kérd el érte. Szerintem ez olyan 100e környéke lesz, de inkább kevesebb. Annyit kalkulálj bele, hogy így mivel használt PC (manapság már nincs túl nagy piaca) valszeg ebből is alkudni akarnak majd.
  • Lantee
    Köszönöm, ezek szerint mégsem annyira egyszerű. :)
    Én is vakarom a fejem, mert alapvetően stabil, kiegyensúlyozott kis gép, de akkora a szórás.
  • Vadnokedli
    Én is annyit mondanék, de azt hittem az pofátlan lenne - ezért akkor még nem kommentáltam.
  • mulli1986
    Hát én 100 környékén tenném fel. De lehet sokat mondok.
  • Lantee
    Hali! Segítenétek egy picit beárazni egy használt gépet?
    Ház: Zalman Z3
    Táp: 550W Thermaltake
    Alaplap: ASUS Z87M-Plus
    Proci: Intel Core i5-4570
    Memória: 8Gb DDR3 1333MHz
    VGA: Radeon R7 260X
    HDD: 500GB
    SSD: 240GB

Előre is köszönöm!
  • Lebowski
    lehet, hogy totál hülye és amatőr kérdés, de nem azt az ezüst színű "csavart" kéne kicsavarnod, és azzal odafognod az ssd-t?
  • SzirmosSzisza
    Nem volt benne menet se azért volt fura, a proci alattiba simán belement a csavar.
  • benőmenő
    Ha nem volt benne a távtartóban a csavar, akkor az alaplap dobozában keresném a szokásos kis leforrasztott műanyag zacsiban. Mindig szoktak adni hozzá csavart.
  • SzirmosSzisza
    Végül Samsung lett, minden probléma nélkül felment minden, régi SSD se zavart be. Alaplap picit szopatott, mert jobb alul meg bal felül volt slot és szépen kinéztem a jobb alsót, de abba a pöcökbe (CT24) a végén marhára nem ment bele semmilyen csavar, 45 fokban kiálló SSD-t meg nem mert bevállalni, szal be kellett erőszakolni a CPU hűtő alá.
  • bajgunar
    Csakis Samsung! Kingston meg ilyeneket felejtse el.
    Crucial ami jó még jó, szvsz.
  • benőmenő
    Ott a csavar, hogy az m.2 csatlakozón is használhat SATA vagy PCIE (NVME) buszt.
    Amire még érdemes figyelni az a DRAM cache (az olcsó ssd-knél van hogy csak bizonyos része a flash memóriának slc-s és az funkcionál cache-ként), illetve a legolcsóbbak nagyobb százalékban haláloznak el korán (pl. Kingston A400-asok).
    Vásárlás előtt érdemes még csekkolni az alaplap kézikönyvének is az erre vonatkozó részét, ahogy Bájgúnár is írta.
    Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2020.03.11. 10:07:56
  • Vadnokedli
    Szerintem ahogy látta a két szemem; Ár/Tárhely arányban ma már a 2 interface-re szánt SSD-k ára szinte megegyező mezei SATA vs M.2 vel.

Én kb már csak egyre figyelek amikor SSD-t veszek 1000/1000 felett legyen és ne legyen QLC-s.
  • bajgunar
    Otthon mezei user-ként, játszadozás, netezgetés alatt ~semmit sem venne észre az írási sebességben. Írhatják rá, hogy "Ultra" meg hasonló varázsszavak. Ha nem használja ki, nem lát, nem érez különbséget.
    Sőt! Sima SATA-s és ilyen M.2 ssd közt sem. Semmivel sem lenne gyorsabb a rendszer, nem lesz több FPS sem, s a win sem fog gyorsabban indulni, ha ilyen ssd-t rak bele, s nem pedig sima sata-sat.. Csak drágább lesz a rendszer... Ergo többet fog érni.
    Ha melóra használná, s mozgatna rajta oda-vissza ~40-50Gb-os BR lemezeket akár, vagy több Gb-os file-okat, akkor igen! Ott meglátszana, hogy negyede/hatoda annyi idő alatt átmásolja. De kis pár Gb/Mb-os file-ok esetén semmi különöset nem tapasztal.
    Ált az utolsó sata portokat tiltja le alaplap, ha ilyet használsz, s átnyomod a priority-t. Maradhat minden, ahogy van. Uccsó portokat nem fogja látni.
  • Vadnokedli
    Előbb nézd meg a mostani alaplapod manualjat, mert M.2 (SATA/PCI-E) Slotok használata esetén kiüthet bizonyos sata portokat. Egyébként majd BIOS-ban konfiguráld át a priorityt és annyi.

Egyébként ennyiért ezt a Samsungot nem venném. HP EX920 512GB (Na jó az írás sebessége az kétszerese a Samsung-nál.)
    Utoljára szerkesztette: Vadnokedli, 2020.03.10. 13:23:05
  • SzirmosSzisza
    Picit vakon vagyok SSD-kkel, ez jónak számít? (ahogy nézem más Samsung nem is nagyon van). Alaplapom azt írja, hogy " 2 Ultra M.2 (One supports PCIe Gen3 x4 & SATA3, the other one supports PCIe Gen3 x4 only)" szóval elvileg bármelyikbe is dugom gyors lesz ugye? Ja és még annyi, hogy, ha van SATA-n is kötve rá akkor mi a boot prioritás? Vagy csak dugjam át ne elsődleges SATA-ba és kész?
    Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2020.03.10. 11:27:01
  • xido
    "5-10 perc..."
  • xido
    és jelentem elbírja..legalábbis 5-10 jelentősen és automatán feljebb skálázott játék nem füstölte el...hacsak nem majd nonstop 10 óra maraton alatt :))
  • Vadnokedli
    Szerintem az sok mellé. Esetleg GTX770 szint max. De még azt is sokallnám.
  • xido
    Akkor konkrétabbat kérdezek..utolsó ráncfelvarrást csinálom ma egy őskövületnek.. első generációs i7 920 proci mellé még elfér egy 4g 1050ti vagy inkább csak egy 4g rx550?
  • benőmenő
    Nem is tudtam, hogy van ilyen. :D
    Így bepötyögve az utóbbi pár konfigomat nem dobott ki túl nagy badarságot. Ennek ellenére azt mondanám ez is csak egy eszköz, nem pedig szentírás.
  • xido
    Srácok..ez a bottleneck kalkulátor mennyire hiteles és szentirás?..18% hibahatár még belefér vagy komolyan kell venni?
  • ToCsEk
    forrás: Prohardver.hu

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Mhz és késleltetés viszonya:

Tehát egy 2400mhz cl12-es ram sebessége megegyezik egy 3400mhz cl17-el!!!

Mire jó a Dual Channel?

Háttér információk:
    A memória kezelését minden PC-ben a memória vezérlő végzi. Ez a vezérlő rendre a CPU-ban kap helyet, ahol a processzorba építve helyezkedik el a vezérlő (IMC). A régebbi vezérlők 64 bit „széles” interfészen kapcsolták össze a processzort az operatív tárral (memória). Így a maximális sávszélesség még DDR 400mhz-s modulok esetén is 3.2Gb/s volt. A Dual channel lényege, hogy a vezérlő a fizikai memóriát 2 csatornára osztva kezeli, akár egy időben is. Ez azt jelenti hogy a sávszélesség 128 bit re emelkedik, aminek egyenes következménye, hogy a CPU és a RAM közt a sávszélesség kibővül akár 6.4Gb/s ra. Ez viszont NEM jelenti azt, hogy a dual channeles működés kétszer olyan gyors rendszert eredményez, hiszen ez a sávszélesség csupán elméleti, 100%os hatásfokkal dolgozó rendszer pedig nem létezik.

DDR 4 esetén 3000 mhz felett már más a helyzet: +35% külön VGA esetén

Mi kell ahoz hogy a Dual Chanel létrejöjjön?
    (továbbiakban DC= Dual Channel)

1. DC-t támogató alaplap

2. 2(*) lehetőleg teljesen azonos méretű, feszültségű, szervezésű, és azonos memória chip-el szerelt memória modul (Ilyeneket célszerű úgynevezett KIT ben vásárolni, igaz láttunk már olyat hogy két nem azonos modul is hajlandó volt a DC-re, ám a tapasztalatok 90%ában épp az ellenkezője szokott történni.)

*4 modullal is megvalósítható a DC.

4 Modullal a következő a probléma. Nagy a terhelés a vezérlőn, jobban melegszik a CPU gyakori a kisebb mhz-en történő üzemelés, illetve a tuning potenciál nagy mértékben csökken.

Dual Channel a gyakorlatban…

Hol kell beállítani a Dual Channelt?
    A DC nem állítható egyik alaplapnál sem. Ha a körülmények megfelelőek, a BIOS automatikusan aktiválja a szolgáltatást.

'Honnan tudom hogy Dualban mennek-e a RAM-ok? Az alaplapok az indításkor kiírják, hogy DUAL CHANNEL, de ha mégem, akkor Pl CPU-Z-vel meg kell nézni, hogy 64bit vagy 128bit a sávszélesség.
    Ha ez sem sikerül ki kell venni az egyik modult, és csinálni kell Aida64-el egy memória írás/olvasás tesztet, az eredményeket fölírni, majd 2 modullal megismételni és összevetni.

Mennyivel növeli a teljesítményt a dual channel?
    Socket A rendszerben 3-5% teljesítménynövekedés
    Socket478 és LGA775 rendszereken 20-80% teljesítménynövekedés
    Socket939 rendszeren majdnem annyi mint az inteles rendszereken

Ezek azonban csak a mért sávszélességre igazak! Az alkalmazások futási teljesítményében (tipikusan):

Socket A: ~0% növekedés
    Netburst architektúrájú procik (P4 és a megfelelő Celeronok): 10-70%
    Socket 939 és AM2: 3-5%
    Core2 Duo architektúrájú procik: 2-5%
    i3-i5-i7: 5-20%
    Ryzen3,5,7: 5-30%

Fenti százalékok csak általános esetben érvényesek, amikor például nincs a rendszer memóriáját használó integrált VGA.

Quad Chanel: Léteznek alaplapok Intel és AMD esetén (HEDT: High End DeskTop) amelyek quad chanelt is képesek kezelni. Ezekbe ha 4 modult helyezünk akkor a sávszélesség 256bit-re emelkedik. Jótékony hatása főleg munkaállomások esetén jelentős. Játéknál is hozhat akár 20%-ot. Itt fontos megjegyezni, hogy az általánosan használt dual chaneles lapokba ahol 4 foglalat van az csak dual chanel marad akkor is, ha 4 modult teszünk bele.

Dual Channel hibakezelés...

Ha ezek után kísérletezel nem egyforma modulokkal, legalább az időzítéseiket állítsd be a BIOS ban, értelemszerűen a ''gyengébb'' (magasabb) időzítésű moduléira.
    Ha nem megy akkor pech...

Ha nem látja a gép az összes ramot: Vezérlőpult-> Felügyeleti Eszközök -> Rendszerkonfiguráció -> Rendszerindítás -> Speciális Beállítások. Ha a maximális memóriánál van pipa, azt vedd ki és restart.

Miért érdemes többet fizetni a minőségi memóriákért?

Memóriát nagyon sok gyártó kínál: mint ahogy az lenni szokott az egészen olcsótól a márkásig széles a választék és egy gyártó kínálatában is több szint létezik. Alapvetően azonban két nagy táborra lehet osztani a memóriapiac kínálatát. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a választ, akkor azt kell mondanunk az ajánlott és a nem ajánlott kategóriára. A nem ajánlott kategóriába egyértelműen a sok cég által csak ''brand''-nek titulált, másoknál néha megtévesztően és hibásan Samsung vagy Hynix márkanéven árult modulok tartoznak.

A következő nagyon komoly indokok miatt kell kerülni ezeket a modulokat:
    » megbízhatatlanság
    » inkompatibilitás
    » magas hibaszázalék
    » megbízhatatlan garancia
    » gyenge, lassú időzítések
    » a valós sebességadatoknál magasabb értékű címkézés
    » Dual-Channel üzemmód használhatatlansága.

A probléma forrása a gyártástechnológiában keresendő. A memóriamodulok tárolókapacitását a memóriachipek adják, melynek (elektronikai) tulajdonságai meghatározzák az egész modul működését. A memóriachipek gyártása során csak bizonyos százalékban sikerül elérni a megcélzott minőséget, a késztermékek egy része csak gyengébb teljesítményt tud produkálni. A memóriachipek természetesen teljes tesztelésen mennek keresztül, mely során különböző minőségi osztályba sorolják a chipeket. (gyakran fordul elő például hogy egy névlegesen 1500 MHz-es chip csak 1300MHz-en, vagy csak 1066MHz-en üzemel biztonságosan hosszútávon) Azok a gyártók, akik modulokat állítanak elő, természetesen szabadon választhatnak a különböző minőségi osztályok közül, annak megfelelően hogy milyen árkategóriájú terméket kívánnak előállítani. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy a nagy memóriagyártók a minőségi modulok készítéséhez csak minőségi chipeket használnak, a ''noname'' gyártók pedig a gyengébb minőségű (de azért általában jó nevű) chipeket használják fel moduljaikhoz, amit például az árérzékeny kelet-európai piac nagyon könnyen felvesz

Ezen memóriákat a bennfentesek és a gyártók ún. ''Downgrade'' ramoknak nevezik, amelyek alacsonyabb órajeleket bírnak ugyan, de azt amelyre eredetileg legyártották azt már nem.

A memória a számítógép stabil működésének egyik legfontosabb alapja. A legtöbb felhasználó nem is tud róla, hogy az ilyen márkátlan memóriák milyen meglepő mértékben fogják vissza a teljes rendszer sebességét, azt azonban már nagyon sokan a bőrükön is megtapasztalták, hogy a rendszer instabillá vált, igaz kevesen tudják, hogy mindezért a legtöbbször ezek a modulok a felelősek. Ilyen instabilitási hiba például a legtöbb esetben az úgynevezett ''kékhalál'' vagy a telepíthetetlen operációs rendszer és a 3D-s alkalmazásokból kilépkedő rendszer. A legnagyobb problémát általában a hiba megfoghatatlansága okozza.

A minőségi memóriagyártók moduljaikat minden esetben 2 év -vagy több- jótállással hozzák forgalomba, az 1 év garanciás termékek vélhetően hamisítottak, vagy ''downgrade'' minőségűek.

• benőmenő
    Az a CAS Latency . Minél alacsonyabb, annál jobb.
  • mulli1986
    És a CL16/CL17-ét, mit takar? Nekem ez mond a legkevesebbet.
    A többi érthető miért drágább így (garancia, 2-kit vagy 4-kit).
    Mondjuk a Fury és predator közötti különbségek se teljesen egyértelműek, hogy az mitől jobb, mint a fury. Nyílván a táblázatban kutyulva van az összes tipus az összes tipussal, így ugyan áttekinthetőbb, de legnagyobb különbség hogy a predator nem plug and play. Mondjuk ezt így nem is értem. Bedugom és nem indul el gép vagy, elindul, csak még ahhoz is illesztőprogram kell, hogy azt a tipusú memóriát ki tudjam használni teljesen?
    Azt se értem, hogy a két vagy 4 kitttes esetben mitől lesz "gyorsabb" a rendszer. Ha két ugyan olyan single kittet veszek, az miért nem működik dual kit-ként.
    Azt hiszem ez a 3 téma ami még homályos a memóriák kapcsán
  • ToCsEk
    ez alapból 2 féle típus fury és predator
    különbségek:
    Fury
    Predator
    akkor van 1db 2kit meg 4kit :D
    mhz az ugyan az 2666mhz
    a méretük is 16gb
    az időzítésük se egyforma cl16 cl17
    de ami a fő különbség még az a garancia amit adnak rá,1év 3év 5év