103176
1411386313.png
  • Metalmilitiakid
    Sziasztok!

Tudom, hogy nem ide illik a kérdés, de van egy érdekes memória problémám gondoltam hátha itt valaki beleszaladt már ebbe mert ez elég pörgős topik és tud segíteni.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Van egy régi AsRock 970 Extreme4-em amibe szeretnék életet lehelni, egy régi AMD FX 4350 van mellette és egy GTX 660 2GB OC. Windows 10 Pro 64bit van rajta. Probléma a következő.
    2x4 GB 1600 as Kingston RAM-ot(egy kitbe tartozó egyforma ramok) szeretnék bele tenni amit fel is ismer, hogy 8GB de az vele a baj, hogy ha bemegyek Win be akkor ott azt mutatja hogy: Memória 8 GB (3.96 GB használható). Ha futtatok rá egy resmon.exe-t ugyanezt a választ kapom, annyit bővít, hogy szerinte hardware-nek van lefoglalva. Kicsit gugliztam erre-arra, az alábbiakat próbáltam.

Egyesével végigmozgattam a ramokat a slotokban. Rájöttem hogy az utolsó slot om rossz de a többivel mind tökéletesen működik a 4 GB magában valami 120 MGb hardware foglalással. A maradék 3 slotba a két memóriát mindegy milyen kombóban helyezem el a végeredmény a fenti.

Msconfigban max memóriát maxolni, nullázni, kivenni a pipát. Semmit nem segít.

BIOS-ban nem találtam hardware memória foglalásra opciót, elviekben újabbakban már van ilyen, ebben még sajnos nincs. Nincs under-over voltage, próbáltam autó és kézzel állított MHz-t, nem változtatott semmit. Legfrissebb P2.80 BIOS van fent. Másik érdekesség a BIOS nem érzékeli dual chanelnek hiába rakom a két kék slotba a RAM-ot és nem találok rá beállítást a BIOS-ban.

Most futott le egy Win Memory Diagnostic, nem talált hibát.

A Single Channel probléma miatt azt hinném, hogy valamelyik RAM nem működik rendesen, de mégis ha külön rakom be azt a RAM ot akkor rendesen megy vele a Win amit nem értek.

A CPU-Z szerint is 8GB Single Channel.
  • Vadnokedli
    Ja, holnap viszem is vissza, megrendeltem egy másik HP-t 9300H helyett 8300H-s procival, de IPS kijelző. Ha az se jó.. nevör again HP.
  • Palinko
    Hát ez tényleg rendesen szarul néz ki még a sok éves tn-ekhez képest is
  • Vadnokedli
    Tisztában vagyok a jogaimmal hogy mivel mennyi idő után állhatok el. Meg azzal is hogy akár azért is visszadobhatom hogy jobban tapad rá az ujjlenyomat mint szerettem volna, stb.

Ugyanabból a szögből.

Egyébként azóta időközben pont nemrég megtaláltam egy cikket a HP féle SVA-ről. Ami annyit tesz hogy Standard Viewing Angle = TN panel. (Tehát eldőlt a sorsa)
    Reméltem csak egy féle SVA létezik..
    Utoljára szerkesztette: Vadnokedli, 2019.10.23. 14:11:29
  • Maala
    Hát, ez esetben is áll a 3 (személyes vásárlás esetén) vagy 14 nap (online vásárlás esetén), amikor szó nélkül visszaviheti a cuccot.
  • Palinko
    Szerintem itt annak az esete áll fent hogy azt kapta amit vett, de mégsem olyan jó mint ahogy elképzelte és nem olyan magas osztályú az SVA panel mint ahogy gondolta, mert TN panelekről is olvastam és mondták ott is hogy az olcsó meg drágább között azért elég nagy a különbség. Persze lehet hogy tévedek és van a HP-nak TN paneles laptopja is ami közel van ehhez modelszámban és tényleg összekevertek valamit vagy átvágták akkor nyilván jogos a reklamáció, de hát a készülékén kell legyen szériaszám és ha ennyit tud a panel akkor ennyit tud.
  • Maala
    Ha nem azt kaptad, amiért fizettél, ugyan miért ne reklamálnál érte?

Pláne, ha zavar is mellé.
  • Vadnokedli
    OFF:
    Szerintetek.

Vettem egy laptopot elviekben SVA panelnek kellene benne lennie de érezhetően TN-panel mert kb sehonnan se egyenletes a színe. (Alulról inverz, as usual - meg amúgy is VA monitorom van úgyhogy van támpontom.) Részletek

Inkább elálljak a vételtől vagy a HP/iPon úgyis csak visszadobná 15 napot túllépve amikor már b_hatom hogy totál jó, tuti SVA panel?
  • Palinko
    Én ebből csináltam bootolható live usb-t. Egy linux van rajta és a memtest 86
  • Dobronski
    Koszi :)

Rendben, lefuttatok egy memtesztet. Milyen programmal szoktal tesztelni? En aida-t eresztettem ra a gepre, azzal szepen duruzsolt.
  • Palinko
    Szerintem pofás kis gép ez használd sok örömmel :)

Szerintem jobb lenne 3200-on a 2000-res ryzenek szerették a gyorsabb ramot, időzítést én nem erőltetném mert 14 lenne a következő ami azért bajos lehet már. Ha meg felteszed 3200 ra az az infinity fabricon is emel 100 at ami már valami, nem mintha bárhol is észrevennéd de fejben majd jobb lesz a tudat :D Azért egy memtestet érdemes lenne lefuttatni, mert ha nem omlik össze a rendszer attól még nem tuti hogy jó, pl én egy elég drága ramot vettem (Kingston HyperX Predator 2x16GB DDR4-3600 C17) és ez sem akart jobb időzítéssel menni stabilan akárhogy állítgattam, pedig volt hogy kézzel belőttem azt a 30 valahány értéket és akkor sem, a gyári XMP profillal meg megy szépen.
  • Dobronski
    Koszonom a segitseget, szepen muzsikal a gep :)

vegso konfig, kicsit improvizaltam x)

- ASRock B450M Pro4: 22.600,- 2 év gar
    - AMD Ryzen 5 2600 BOX (AM4) YD2600BBAFBOX: 38.300,- 3 év gar
    - G.SKILL 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16 Gaming series Aegis: 21.880,- 5 év gar
    - ASROCK Radeon RX580 Phantom Gaming X 8G OC: 58.500,- 2 év gar
    - THERMALTAKE Smart SE 530W 16 890 Ft
    - COOLERMASTER MasterBox Q300L ablakos fekete 13 190 Ft (ejj, nagyon kicsi ez a haz, de nagyon pofas, kabeleket jol el lehet vezetni)
    - SAMSUNG 500GB 860 EVO SATA 3 2.5" MZ-76E500B/EU 24 790 Ft

ossz: 196150 ft

RAM 3200mhz-en is fut, erdemes huzni vagy tegyem vissza 3000? esetleg probaljak egy jobb idozitest?
  • Palinko
    Ja csak az a gáz, hogy mikor rákeresel majd pl egy procira, látod majd ha pl 15 éves hogy 2$-ért árulják kínából, gondolom amit nyugaton kidobálnak oda visszaviszik és ott kiválogatják és próbálják megint eladni, szóval baromira nincs semminek ára, ha csak nem egy eredeti Apple I vagy ilyen kultusz cucc. Amúgy gondolnád hogy majd az ilyen egyszerű hw is többet ér idővel közben meg az előbb említett okok miatt nem, egyedül RAM-nál szokott úgy lenni hogy amint fogy a készlet a régi szabványból kicsit felmegy de az is az újra vonatkozik.

Talán próbáld meg hardver apróra feltenni és hogy ingyen felajánlod csak fizesse ki a postát kis karácsonyi jótét, de hogy profitot hogy tudnánk kifacsarni, ha rájössz akkor folytatjuk :)
  • Jim Morrison
    #102062 #102063 #102064 #102065

nem lettem előrébb, de jó tudni, hogy nem vagyok egyedül :D sajnos már iskolai gépeknek is kevés (ha még be is indulnak). Nagyon úgy tűnik, hogy szemétdombra kerülnek :( még azért kicsit jobban körbenézek, hátha ez-az menthető belőle
  • Dobronski
    De, sajnos 1-2-3... legalso a PCIe3.0
  • benőmenő
    Leszedtem a kézikönyvet és nem akartam elhinni, hogy lentre rakták a fő pcie slotot. Eléggé kimaxolták vele a kreténség fogalmát a derék Asrock mérnökök.
    Halvány reménysugár, hogy csak fentről lefelé számozás az 1-2-3 és nem a felső lesz a véknyabb.
    Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2019.10.21. 15:03:28
  • Dobronski
    Rendben, akkor raprobalok a PCIe2.0-ra.
    Igy nez ki egyebkent. kepek
  • Maala
    Elvileg nem, és ha lesz is, pár % teljesítményvesztés lesz.
  • Dobronski
    Na megjottek az alkatreszek. Az rx 580 nem fer oda a pcie3.0 csatlakozohoz, csak a pcie2.0-hoz... lesz ebbol problemam?
  • RAMyMamy
    köszi a segítséget
  • Palinko
    Ez nekem is gáz 2 vel ezelőtti konfig már tuti kuka 1el ezelőttit meg árulom 3 hónapja de nem tolonganak hiába engedtem 30%ot az árból, úgy hogy a kezdeti is reális volt. De az ősöregbe is vannak ritkaságok pl agp-s videokártya, valakinek meg valahol lehet ez hiányzik pont csak nem tudunk egymásról.

Lehet az érdekes lenne ha sok gépet össze tudnánk dobni hogy az arnyat pl ki lehet vonni belőlük, csak olyan távol vagyunk egymástól hogy ez megakadályozza a projektet, meg egy gépben alig van valami arany szóval nem lenne valami nagy profit szóval osztoszkodni meg sem érné.
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2019.10.19. 22:43:17
  • benőmenő
    Az első 486-os ott porosodik a pincében, a többit amit már végképp semmire nem tudok használni azt lomtalanításkor odaadom annak aki elviszi (még sose volt, hogy a rendes kukás cég vitte volna el).
    Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2019.10.19. 19:00:56
  • SzirmosSzisza
    Én odaadtam szülőknek, már kaptak egy t410-et meg egy i5-4440 + ram + ház + alaplap + táp kombót.

A régi Celeron 4-es meg E6550 pedig áll a pincében (a nagyon régi AMD K5 meg valami koli padlásán ha nem dobták ki :D)
    Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2019.10.19. 18:18:12
  • Sippie
    ezen én is filóztam, komplett gépek vannak a pincében, nem tudom iskoláknak ovodáknak oda lehet-e adományozni (bár lehet ők is kiröhögnék a configot)
  • Jim Morrison
    kicsit off, de a rajtatok maradt régi hardverekkel mit csináltok? van egy pentiumos, meg c2d*-s config, házastul, alaplapostul, és nem tudom mit kezdjek vele. Meg idén szerintem (vagy kövi év első felében megpróbálom eladni a mostani configom (vga nélkül) hátha valamennyit vissza tudok forgatni egy új configba.
  • benőmenő
    Kompatibilitással nem kéne hogy gond legyen, az stimmel.
  • RAMyMamy
    ryzenhez sajnos nem értek, nekem sosem volt AMD-s procim, viszont videókártyából eddig mindegyik bevált, nagyon szeretem őket

utánanéztem és elvileg minden kompatibilis mindennel, de azért rámondanátok nekem az áment, hogy megnyugodjon a lelkem? :)

egyébként inkább illustratorozik, mint photoshopozik. estin grafikus suliba jár és ilyen piszlicsáré házifeladatokat kapnak jelenleg, hogy pen toollal rajzoljon át valamit meg két sor szöveget írjon bele... ezek laptopon is elmennek, de ahogy írtam, még tenni fog az új gépbe ramot, csak most egyelőre legyen egy alap, amit tud használni
  • benőmenő
    Persze, hogy elfogyhat. De kispénzből csak kis foci lesz, viszont ha pagefile-ból kell dolgozni az tutira lassú.
    Lakótárs webdizájnol egy ősöreg ivy bridge i7-es laptopon, nála láttam, hogy a 16GB RAM az ilyen must have volt a munkája nagyjából rendes elvégzéséhez.
    RAMyMamy #102056: Azt a Ryzenes opcióhoz írtam. Nyilván Intelnél B-s chipseten nincs xmp, szóval felesleges gyorsabb ramot keresni hozzá.
    Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2019.10.19. 15:43:37
  • Palinko
    Én is pont ezt akartam írni, bár ha nem dolgozik nagy méretű képeken elkattyog valamennyire 8 rammal is, de ami még érdekes lehet az i3 is elfogyhat PS alatt is nem? Bár a grafikus elég erős de nem mindenben használ még grafikus gyorsítást a ps és ha valami bonyolultabbat kér a géptől simán lehet az i3 a vékony keresztmetszet. Nem tudom nekem is nagyon ryzenre húz a szívem, nem hiába vettem én is azt és most szerintem a belépő kategóriától a csúcsok csúcsáig egészen a szerverekig nincs olyan szcenárió ahol megérné az Intel. Ha csak nem valami unrealisztikus példát hozunk mint pl csak CS GO-zásra használja valaki a gépet vagy ilyenek.
  • RAMyMamy
    lesz még belerakva +1-2 hónap múlva még ugyanígy 2x4gb ram, most egyelőre egy ősrégi laptopot szeretne kiváltani (abban csak 4gb ram van)

az intel weboldalán a procinál azt írja, hogy 2400mhz-s ramot támogat, én eze alapján szoktam nézni, de magasabb órajelűvel mennyivel lenne gyorsabb?
  • benőmenő
    Photoshopra meg Illustratorra vékonyka lesz az a 8GB RAM. Esetleg egy Ryzen 3400G lehetne még megoldás, és akkor megtudná spórolni a dedikált grafikus kártyát és lehetne valami magasabb órajelű legalább 16GB-os kitet kezdésnek beletenni. Nyilván ez messze nem lenne annyira alkalmas játékra.
    Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2019.10.19. 12:56:26
  • RAMyMamy
    hali, segítséget szeretnék kérni

egyik barátomnak próbálunk gépet összerakni. főleg photoshop, illustrator, netezés, filmezés, meg kis játékra kell neki, tehát nincs szüksége atomerőműre.

ezeket válogattam össze:

ASRock B365M PRO4
    Intel Core i3-9100F
    Kingston 2x4GB DDR4 2400MHz HyperX Fury Black HX424C15FBK2/8
    Be quiet! BL081 Pure Wings 2 120mm PWM High-Speed 2db
    MSI RX570 8GB GDDR5 Armor 8G OC
    Corsair 450W CX450 CP-9020120-EU
    Cooler Master MasterBox Q300L MCB-Q300L-KANN-S00

SSD-je van. sajnos a keret nagyon szűkös, pici pénzből kell összedobni egy használható gépet. idővel majd még vesz bele +8gb ramot, hdd-t.

kérdésem, hogy ezek így mennyire jó párosítások, illetve ha valamiből tudtok olcsóbban vagy jobbat ajánlani ugyanebben az árkategóriában, azt megköszönném.
  • fazerus
    Nagyjából úgy néz ki hogy áfa, aztán ráteszi az áfa felét kb. haszonként.
  • Palinko
    Áfázik biztos
  • Dobronski
    Es hogy oldja meg hogy olcsobban adja? :D
  • Vadnokedli
    Alzától is.
  • fazerus
    Vásárol Ő minden honnan ... iPon, Aqua, Hardverker, PCX .. :-))
  • bajgunar
    Csakis Samsung SSD.
  • benőmenő
    Én pont ilyen Kingstont használok a játékoknak, arra még jó is lenne, de rendszer SSD-nek borzasztó, mert nincs benne DRAM cache. Plusz állítólag szeretnek rövidúton elhalálozni.
    Helyette inkább az aktuális Samsung Evo-ba érdemes beruházni, de legalább egy Crucial MX500-asba.
  • Palinko
    Táp ssd nem okés