103176
1411386313.png
  • Zsoltee_a_bator
    Koszi, ez tenyleg ugyanaz a vas, csak egy markajelzessel.

Jonak tunik, kiprobalom. Egy kicsit agresszivabb undervolttal meg fan curve tuninggal valoszinuleg csokkentheto a hajszarito effektus.
  • MerlinW
  • Zsoltee_a_bator
    Probalt mar valaki ilyen noname mini pc-t?

https://m.aliexpress.com/item/4000903164588.html
  • MerlinW
    Talán ott lesz a válasz, a 90 fok nem normális. Olyankor vagy visszavesz a kártya idle órajelre vagy crash-el minden. 1050 nem régi kártya, azzal nem lehet gond. Vagy meleg van a szobában, nem jó a ház hűtése, elfáradt a paszta a VGA-n, stb. Ha 60-70 fokon is ezt csinálja akkor más a probléma, de a 80-90 az nem üzemhőmérséklet.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.10.03. 20:26:48
  • blackcalibra
    Köszi szépen a segítséget mindenkinek!
  • MerlinW
    Ha csak játszol, akkor nem hiszem. Ha ragaszkodsz a 8 maghoz, akkor meg ott a 3700X. VGA RTX 2070-ig jó hozzájuk.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.10.01. 12:19:21
  • xido
    Sziasztok..ezt a topicot sűrűbben használjuk,mint a "hibakeresőt",hát akkor ide,ha nem haragszotok..próbálom röviden..
    Adott egy régi gép,amiben ellötyög egy 1050ti mini...szeretem azokat,kicsik,nem kérnek tápcsatit,bővitgetéshez olcsók..
    tavasszal ezzel kellemes élvezhetően beleraktam vagy 100 órát a rdr2-be..a win10 akkor a 1909 körüli volt (ha ez számit).eltelt kb a nyár,hogy a játékot elinditottam volna..augusztusban ráraktam a 2004es win10et,de nem tiszta telepitéssel csak az upgrade verzióban..meg persze frissülget az nvidia driver,amikor kéri a rendszer..előkerült az rdr2..10-20 perc után elkezd mocskos mód diavetités lenni..olyan fél percenként húz az egész..félreraktam..jött a mafia remastered..ugyanez..szépen indul,látványos is a gépemhez képest..10-20 perc és húz..fórumok böngészése után a háttérben aida fut..mikor jön a húzás,átváltok..látom a kártya ott pöfög 90 fok körül..ami alapból most olyan 40..olvastam olyat,hogy talán a friss win10 nem szereti a régi nvidiákat,de ez inkább csak pár szó,amit kiragadtam magamnak megnyugtatásul..
    lehet mire olvassátok,kiváncsiságból már visszaraktam a 1909es wint..de lehet a kártya / cpu bottleneck elérte a határait egyik pillanatról a másikra?..lassan nálam is gépcsere,de addig jó lenne tudni valamit.....érdekesség..msi afterrel próbáltam a kártya ventijét autoról manuálra tenni..csavarni a %-on..meg se pisszent..(vagy azokat csak tápcsatis kártyákkal lehet játszani,úgy látja a rendszer?)
  • blackcalibra
    Most már szétborítottam az egész gépet, de egy másik gépházban most már megnézem ezt a lehetőséget is. Inkább csak kíváncsiság, már egy éve tervezem hogy újítani kéne csak elvoltam a mostani géppel is. Így akkor most megtörtént. Egyébként mi az a vga ami partiban van ezzel a procival? Egy 1070 MSI Gaming van a gépben azt egyelőre nem bántom.
  • Calver
    memóriahibára *kellene* csipognia, általában attól függ, hogy az alaplapon milyen bugyi van, előfordul, hogy csak ventik pörögnek és semmi csippanás, igaz általában akkor, ha valaki rossz slotba rakja memóriát - pl A1 A2 B1 B2 slotokból magában B2 vagy A1 és B2 kitöltése simán okoz ilyet.

mondjuk a "Kettőből egyik se működne" dolgot végig gondolva... simán lehet, hogy az adott párban lévő első memóriát nem érzékeli csatlakozok meghibásodása miatt, és ezért hepciáskodik. próbáld meg kikapni őket és úgy elindítani.
  • blackcalibra
    Szerintem lap lesz. Kettőből egyik se működne? Meg memória hibára csak kellett volna csipogni neki és semmi. Megrendeltem az MSI lapot a 3600x el meg 2x8 giga 3200 as rá öt.
  • Calver
    simán lehet még, hogy memóriák csatlakozói korrodálódtak(?) eléggé ahhoz, hogy egyik pillanatról a másikra ne ismerje fel őket, az is tipikusan azt okozza, hogy csak ventik pörögjenek, post beep nélkül. első körben ajánlott ezért RAM-okat kikapni, aztán minden egyebet, sokszor annyi megoldja a problémát, hogy memóriák másik slotban vannak. sőt, simán lehet, hogy csak az egyik memóriavezérlőddel van valami gond, és ez vágja taccsra a gépet.

...de általában ez a jelenség amit mondtál memóriahiba vagy alaplaphalál, szóval ha memóriák kiszedése nem segít, több mint valószínű könnyes búcsú lesz.
  • blackcalibra
    Ja és még annyi, hogy most oké, hogy jobb a Ryzen5 de a későbbiekben nem lesz előnye a 7 több magának? Így is jobban megéri az 5, hogy kevesebb mag?
  • blackcalibra
    Néztem másik táppal. Ugyanaz. Nekem még bent van egy író olvasó is. Mind a két táppal ugyanazt csinálja, azon is ütemesen villog a zöld led mint amikor olvassa a lemezt. De minden ugyanaz.. Nem csippan, nem indítja a sima vinyót... Így most a tápot kizárnám.
  • MerlinW
    3600X újabb ~10%-al gyorsabb, ahogy érzed. Alaplap az jó, itt vannak a támogatott RAM-ok, ha tudsz ezek közül válassz.

Illetve én a tápot megnézném először a mostani gépben. Ha nem az a gond, akkor lehet alaplap, de egy teljes szétszedés, kipucolás (érintkezők, portalanítás, tápkábelek végén is, stb), összerakás segíthet. Először csak CPU, RAM, VGA-val (ha van APU, azaz prociba integrált GPU, akkor VGA sem kell) indítsd el (HDD, perifériák, minden nélkül). Ha így elindul, akkor valszeg táp a beteg, de kideül ahogy rádugdosod a többi alkatrészt. Ha nem indul, akkor valszeg alaplap lesz.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.09.30. 14:24:44
  • blackcalibra
    Sziasztok! Ma úgy döntött a gép, hogy nem fog tovább harcolni. Bekapcsolni bekapcsol, ventik pörögnek, viszont sem a monitorra nem megy ki a delej, sem a vinyó nem kapcsol, illetve a szokásos "ellenőrző" csippanás sincs. Gondolom alaplap hiba.... Mivel akkor már AM4 cuccokra állok át az lenne a kérdésem, hogy inkább a Ryzen7 2700X legyen egy kicsivel olcsóbban vagy a Ryzen5 3600x kicsit drágábban. KB. +10k val kerül többe a Ryzen5 3600. Illetve hogy alaplap mi legyen? Egy MSI B450 TOMAHAWK MAX néztem hozzá. Jó lehet a procik valamelyikéhez? Illetve így kelleni fog memória is, 2x8 ra gondoltam. Én nem nagyon tuningolgatok, szóval ez nem szempont. Köszi előre is!
  • MerlinW
    Jah, lehet hogy Artic.

Egy tehetős ismerősömmel volt egy ilyen témánk, ő mondta akkor, hogy az az ember akinek van 100+ milliós vagyona az pont annyit tud a PC-ről, mint az informatikus az agrártudományról :) Mert vagy nem érdekli, vagy mert rohadtul nincs ideje a hobbijára, X ezer alkalmazott etetése mellett.

Mondjuk a tehetős ember inkább vesz komplett gépet Razer, Asus, Acer, NZXT-től, még drágábban, de garantált minőségben. Hozzá kell tenni hogy itthon ez nem igen elérhető. Persze a laikus megint csak nem fogja tudni hogy mit keressen, ha nem jár utána. Egyébként meg aki millióért vesz vakon prebuild-et, annak ez vagy csak aprópénz, vagy csak buta :)
    Lényeg, hogy ez az Alza masina teljesen rendben van.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.09.25. 21:11:09
  • macleody
    A kép alapján az egy Artic Liquid Freezer. De egyébként jó lenne ha "átlag casual"-ként lenne ennyi pénzem egy ilyen gépre :)
  • MerlinW
    A képekről kiderítheted. Az alaplap MSI MAG B550, Corsair RM gold táp, Kraken vízhűtés, Cougar ház.

Alza minden évben kiad egy Battlebox-ot, a rivjúk általában pozitívak és a haszon sem vészes. Pl a tavalyi 2080Ti-os konfigon 60 ezer Ft volt. A tavalyiban Seasonic gold táp volt, MSI (asszem Z390) gaming lap, Kraken vízhűtés, Samsung Evo M.2 (nem plus), WD Red HDD és NZXT ház, 3200-es CL16 Kingston RAM. Szóval ez esetben kivételesen szerintem nincs ok az aggodalomra. +3 év Alza garancia, összeszerelés, szállítás, stb. Pár ezerért még variálhatsz is a konfigon :)

Persze ezek nem a "szakiknak" készülnek, hanem az átlag casual-nak.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.09.25. 17:12:43
  • Lantee
    Alaplap, táp, ház, ssd márkája és pontos típusa nem ismert. Csináltunk egy összesítést, ha nem a középmezőnyből válogatunk, akkor 700-800 közé jön ki az ára. Akármit csinálnak, 200k a haszon.
  • MerlinW
    Alza konfig, teljesen jó és árban is reális.
  • kamionosjoe
    Szövegértés 1-es!
  • nordan
    igen ezt javasolták,hogy nem szabad az első generációst venni......2-3 hónapig jegeljem addig kijönnek az esetleges hibák

köszönöm!!
    Utoljára szerkesztette: nordan, 2020.09.13. 21:05:30
  • MerlinW
    Még annyit, hogy most várj egy picit, ha tudsz (2 hónapot), mert jön az új Intel proci, jön az új AMD proci, új AMD VGA. A jelen generáció valszeg sokkal olcsóbb lesz.
  • MerlinW
    VGA nélkül 490.000 volt. 3080-al kb 800k. De a ház és az SSD-k nélkül 650k.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.09.13. 17:28:09
  • nordan
    ez így mennyire jön ki árban?/házam az van/ neked biztos instant megvan

ez az alaplapba integrált vidkaris alaplap ez biztos jó választás? nekem Tomahawkot meg Asus ROG STRIX B550-F GAMING ajánlottak
    Utoljára szerkesztette: nordan, 2020.09.13. 16:36:00
  • MerlinW
    Előtte szerintem nézz körül
  • blackcalibra
    Ilyeneket most biztosan nem tudok élőben meghallgatni. Most a kinézet engem nem nagyon érint, mert a mély lent lesz az asztal alatt, a kis hangszórók meg két oldalt, de az egyiket a monitor úgyis takarja majd, nem nagyon befolyásol a választásban. Az a baj a 2.0-ás nagyobb darabokkal, hogy nem nagyon férnek el a számítógép asztalon. Úgyhogy bevállalok egy GENIUS SW-G 2.1 3000-et, ezekről annyira nem mondanak rosszakat. Aztán ha nem válik be, akkor nézelődünk tovább, de szerintem arra amire nekem kell jó lesz.
  • MerlinW
    Én már rendeltem magamnak egyet múlt héten, meg is érkezett, már csak a VGA-ra várok. R9 nem szükséges, R7 is elég ha csak játszol, nem vagy szoftverfejletsző, video editor vagy 3D modellező. Vagy Intel proci és lap, i9 9500 vagy felett, igaz sokkal drágább, de játékra az Intel sokkal jobb.

MTB: ASUS TUF GAMING B550-PLUS alaplap (90MB14G0-M0EAY0)
    CPU: AMD Ryzen 9 3900X 3.8GHz Socket AM4 dobozos (100-100000023BOX)
    CLR: Noctua NH-U12S SE-AM4 AMD AM4 CPU hűtő
    RAM: 32GB 3200MHz DDR4 RAM Corsair Vengeance LPX Black CL16 (2x16GB) (CMK32GX4M2Z3200C16)
    PSU: Enermax Revolution D.F.750W moduláris tápegység (ERF750EWT)
    CAS: Fractal Design Define 7 Black táp nélküli ház fekete (FD-C-DEF7A-01)
    SSD: 1TB Samsung 970 EVO Plus M.2 SSD meghajtó (MZ-V7S1T0BW)
    SSD: 500GB Samsung 970 EVO Plus M.2 SSD meghajtó (MZ-V7S500BW)
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.09.13. 16:26:37
  • nordan
    3080 buildre van már ötletetek?
  • suba53
    Ennek a korábbi verziója volt nekem is. Teljesen korrekt hangzása van.
  • bardocz
    Én ezt használom, igaz csak 2.0, de a basszust én így is letekertem rajta, hangerő felére van tekerve kb, a gépen meg 6-20 között, napszaktól függően.
  • suba53
    Meg kéne hallgatnod valahol. Én szkeptikus vagyok ezekkel a csicsás túl díszített formákkal. Szinte biztos, hogy műanyag. A vastag falú fa doboznál nem nagyon van jobb megoldás. Igaz, azt nehéz így cirádázni, de cserébe a hangzásuk sokkal jobb.
  • blackcalibra
    Igen, valami 2.1 -et szeretnék, a régi is az volt, és azt tudom úgy elhelyezni, hogy jó legyen, mert balra-jobbra is csak valami kisebb hangszóró fér el, a mély meg menne le. Nem tudom ezek a GENIUS SW-G szériák milyenek lehetnek....
    Utoljára szerkesztette: blackcalibra, 2020.09.13. 01:24:03
  • suba53
    Ezt sokan dicsérik. Nekem volt korábban fadobozos Genius sztereo hangszóróm, elég kellemes volt a hangja. Na nem egy HighEnd audio, de gép mellé megfelelő. Ha a kicsit komolyabb mély hangzást szereted, akkor érdemes 2.1 szettet választani. Ugyanis mély hangot csak nagy felületű mélysugárzóval lehet normálisan megszólaltatni, viszont arra nem irányérzékeny az ember hallása, így elég belőle 1db is.
    Utoljára szerkesztette: suba53, 2020.09.13. 00:25:12
  • blackcalibra
    Sziasztok!

Tudnátok valami jó ár / érték arányú hangfal szettet ajánlani? Nem kell túl komoly, csak néha jó lenne a fülest kicsit pihentetni. Nem kell, hogy az ablakok katapultáljanak tőle, nem akarok zavarni másokat, viszont nem gond, ha egy egészséges hangerőig jól szól. Most árban sem akarok elszállni különösebben.

Köszi!
  • MerlinW
    20-25% + CPU teljesítmény kapsz érte. 16GB RAM viszont nem árt ha játszol.
  • bowden
    Üdv!
    Van egy 1050Ti kártyám.
    Mellette egy 78LMT-USB 3 alaplap, FX6300, Kingmax 8GB DDR3 Ram.
    Érdemes cserélni egy MSI A320-Pro lap, Ryzen 3 3100 és G.Skill Aegis 16 GB DDR4 Ram-ra?
    Kb 65-70 ezer lenne, többet nem akarok költeni. VGA csere esetleg jövőre.
    Fifa,Warzone,RDR2,Fall Guys,Dirt 2.0. Ezekkel játszom kb. Néha kipróbálok ezt azt.
  • MerlinW
    Miután a vga és a proci kerül ennyibe, valszeg a többi alkatrész totál alsó kategória (ram, táp, ssd, alaplap, meg minden más)
  • Szabi #102375
    remélem valamelyik youtuber vagy tech csatorna vesz egyet, mert kíváncsi lennék rá, de semmi igényem most egy ilyen vasra :D
  • allock #102374
    Nem nyúlhatsz bele a házba garancia vesztés nélkül, az viszont biztos, hogy ezeket összerakva máshol drágábban jönne ki mint 150k.
    Csábító, de nekem még sem kéne.