25245

• Penta
    ez egy kicsit messze van...
  • Crem

Én itt szoktam nézelődni...
  • Crem
    Kb. 9000 ft volt a 10 dioptriás makro lencse.
    Az a véleményem, hogy nem érdemes sz@rakodni az egyedi gyártással, mert rengeteg buktató van benne...
  • Penta
    Hol kapok olcsón 67mm-es polárt, és erősebb 52mm-es szürkeszűrőt(egyáltalán ebből milyen a legerősebb)?
    Makrolencsét érdemes csináltatni?
  • Penta
    korrekt :D
  • Crem
    Ez szép...:)

• Lateralus
    A többségnek ugyanaz a hatása, analógon és digitálison is.
    A leggyakrabban használtak:

- UV szűrő: a nevében benne van, hogy az ultraibolya fényt szűri, ami a fotókra nincs túl jó hatással, fátyolossá, kékessé teheti a képet. Ezt küszöböli ki az UV. Szemmel látható hatása nem igazán van, csak bizonyos helyzetekben, pl. magashegyi, havas fotóknál. Amúgy pedig az objektívekre többnyire UV réteget is felvisznek, tehát ezt alapból tudja a gép. Amire leginkább használják az a frontlencse védelme, akisebb ütődésektől, portól, karcolásoktól.

- Sky: Hasonló az UV-hez. Inkább lencsevédőnek jó., bár némi hatása az erősségétől függően van. A kép színeit enyhén melegebbé, sárgásabbá teszi.

- Polár: Létazik belőle 2 alapfajta. A hagyományos (lineáris) és az ún.(cirkuláris) vagy körpolár. A gépedre az utóbbi javasolt, de drágább és amatőr használat mellett a lineárissal sincs sok gond, ha számít, hogy olcsóbb legyen. A hatásuk kb. ugyanaz. A különböző felületi tükröződéseket csökkentik (pl. víz, üvegfelület), kivéve a fémes felületekét. A kép kontrasztossága és "színessége" is növekszik ezáltal. Tájképeknél, vagy tárgyfotóknál gyakori a használata. Mélyíti az ég kékjét. Hatása nem minden esetben van és a fény beesési szögéhez mérten változó. Becsillanást kb. a tükröződő felülethez képest 30 fokban csökkenti leginkább, az ég kékjét kb a nap tengelyéhez viszonyítva 90 fokban mélyíti legjobban. A hatást egy gyűrű segítségével szabályozhatod rajta. Hátránya, hogy a fényerőt csökkenti, ami alkalmasint 2 blende is lehet (pl. egy 2.8-as objektívből 5.6-ot csinál)

- Technikai (ND) szűrők: Egyszerű szürke üvegszürők. Az erősségüktől függően különböző mértékben csökkentik a fényerőt (1-2-4 blendével, vagy többel). Ha nagyon fényes időben hosszabb expóra van szükség akkor hasznos. Vannak belőle átmenetes változatok, amik pl. csak a kép közepén, vagy egyik felén fejtik ki ezt a fénycsökkentő hatást.

- Infravörös (IR) szűrő: Analóg géppel csak infrafilmmel használható. Csak bizonyos tartományú fényt enged át, közte az emberi szem számára nem látható IR tartományt is. Eletjedt használata, a bűnügyi (anyagmaradvány keresés), vagy orvosi fotográfia, illetve tájképek.

- Színszűrők: (főleg analóg gépekhez használják), a kívánt színnel elszínezik a képet, vagy annak egy részét. Fekete fehér fotózásnál kiemelnek, vagy eltüntetnek egy színspektrumot.

- Színkonverziós szűrők a fehéregyensúlyt befolyásolják. Digitális gépeknél nem használják, mert ott a gépen állítható többnyire.

- Effektszűrők: Rengeteg van. Főleg analóg gépeken hasznos, mert digitálisan általában utánozhatók ezek az effektek. Kontrasztemelés, homályosítás, csillagalakú becsillanás, köd, töredezett kép...stb.
  • FREAK
    vegyél egy akármilyen szűrőt, és van hozzá miniprospektus az összes fajtáról (általában)
  • Penta
    Ez ugyanaz, mint a Rebel?
  • Gladiator
    Sajna, csak egy Canon EOS 3000 tükörreflexesem van. de azén tudásomhoz bőven jó.
  • Penta
    Szal milyen analógod van?
  • Penta
    Valószínűsítettem.
  • Gladiator
    ki mondta, hogy digitálisom van?
  • Penta
    Nemrég kitárgyaltuk itt az alap szűrőket (UV, polár, szürke), másra nem nagyon lesz szükséged digitálissal.
  • Gladiator
    nem tudtok egy oldalt, ahol le van írva, hogy melyik szűrő pontosan mire is jó, meg mellé képek, a hatásáról?
  • Crem
    a 10 dioptriás makro megmutatása...

• GregSB
    + még iszonyatosan zajos is. Mi is volt a célod ezzel a két képpel? Nem igazán értem...
  • Crem
    Freak!

Készítettem neked 2 képet, 5Mpx el, igaz nem állványról.

Normál makro

58mm Macro lens +10 dioptr. 6-7cm

Szoftveresen csak a vágás történt. TUDOM, hogy homályos, de most nem ez a lényeg! (remélem):)
  • Crem
    Na ja...

Vendégségben nem 5mpx el virítok pláne, hogy csak egy 32Mb kártya volt bent...
  • Dzsini
    mélységélesség meg sehol... blende 11re, és újabb képet kérünk :)
  • FREAK
    ez a TELJES méret? 1mpx??
  • Crem
    :D

Vettem ajándékba... A buli végén pedig nem teáztunk belőle!:D
  • Gery1980
  • SoDI---
    házi hercsi? :)
  • Crem
    Kicseréltem!:)

Marad ez... Nekem...
  • Crem
    Na ja...

Én is rájöttem menet közben, hogy itt nem lesz jó a 300x300 képkockák...
  • Penta
    Ez így elég zavaros.
    Csocsó képénél jól nézett ki a kis képek használata, itt nem. A szöveg túl apró, a font gagyi, és dőlt, lehetne sorkizárt, és zavaróan majdnem rálóg a képre.
  • Crem

Mákvirág
  • Crem
    Freak!

Ne lássam többet Moszkvát, ha értem mit akarsz kérdezni!:)

Itt az eredeti kép! Hozzá se nyultam semmivel!
  • FREAK
    "Hát a csokorról nem készítettem 100% képet"

Izé, nem erről van szó. Megcsinálod a fotót (max nagyítás, max felbontás), PS-ben "actual size"-ra állítod és ÍGY kivágsz belőle egy 800x600-as darabot, na erre lennék kíváncsi
  • Crem
    Hát a csokorról nem készítettem 100% képet. Most csinálok egy 9db vágást a képekből.

De a scarabeus az egy 2cm*3,5cm*1,5cm plexi kulcstartó.
    Semmi PS!!!!
  • FREAK
    és a képen mekkora? :/

100% nagyított részletet mutass, mert ebből nem sok derül ki
  • Crem

Ez a valóságban kb. 1.5cm ...
  • Crem
    Kipróbáltam az új 10 dioptriás makro lencsét...

Egy kicsit homályos, mert egy plexiben van bent, viszont nagyít rendesen!:D
  • Crem
    www.freephotoshop.com

Érdemes azért megnézned a menüben a további linkeket! Párszáz plugin biztos van, mégha demo is...
  • Crem
    Köszi!:)

Néha az ember, a legegyszerűbb dolgokra nem gondol. Bemásolni a plugin könyvtárba... Bakker...:) Kerestem a programban, hogy, hol kell aktíválni !
  • Lateralus
    Azt nemtom mi az a "belépő modul", de ha a felsorolt dolgokat akarod beimportálni akkor:
    A pluginokat a PS /plugin könyvtárába kell bemásolni. A komolyabbak feltelepítik magukat. A köv. elindításkor értelemszerűen a Filter menű alján láthatóak majd.
    Az ecseteket, action-öket, egyéb nyalánkságokat a PS-en belül kell importálnod. Pl. ha ecsetet, akkor egyértelműen először ki kell választani az ecset eszközt (B gomb), ekkor 6-os verziószámú PS-től felfelé látható az oldal tetején egy opciós sor, ahol az ecset jellenzőit lehet állítani. A "Brush" felirat után, ahol az ecset méretét állítod rányomsz a lefelé mutató nyílra, ezután a lehulló ablak jobb fölső sarkában látsz egy kört és abban egy jobbra mutató kis nyilat. Ezt megnyomva egy lehulló menü a jutalmad, ahol megkeresed azt a szöveget, hogy "Load Brushes". Klikk, és innen már egyértelmű...
  • CSOCSO
    mit is szeretnel tudni?
  • Bobber
    Jaja engem is erdekelne a dolog. Sott en meg tovabb is megyek mert engem az is erdekelne melik az az oldal ahol az a rengeteg efekt meg plugin van:):)
  • Crem
    Aki esetleg tudja a választ, az "hüjegyerek" modjára írja le nekem!:)

Big ThX