25245

• GregSB
    Bocs, amit itt leírtam nem egészen pontos. Kisfilmről lehet A4estől jóval nagyobb méretűt is nagyítani....
  • Botond #2132
    "A TUDATLANSÁG: ERŐ" húzzá be neki akkor ;-)
  • FREAK
    na ez nekem új
  • GregSB
    Még talány annyit érdemes tudni, hogy a dia nagyon érzékeny az alul/felülexponálásra.

Ha a negatív egy kicsit alul/felül exponált azon még a nagyításnál lehet segíteni, a diánál viszont nem.
  • GregSB
    Kicsit bővebben:

Mindkettő kisfilm méretű (24x36), a negatívon (exponálás és előhívás után) negatív kép keletkezik, a dián pedig pozitív.

Az utóbbinak sokkal jobb a minősége, ezért lehet kivetíteni nagy méretben falra/vászonra. Negatívot max kb A4 es méretig lehet nagyítani (azért kb mert ez függ a film érzékenységétől), utána már nagyon szétesik...
  • GregSB
    A dia pozitív, a nega negatív.

Röviden és tömören ez a lényeg :)
  • magnum
    Dia és nagatív között mi a különbség?
  • magnum
    Felraksz egy képet?
  • GregSB
    Nem az enyém, de érdekes.
  • Lateralus
    Meg van még pl. a Photoshop.

Most csak ez a kettő, ami spéci profi program, ilyen célra :))
  • FREAK
    de, pl. Photoshop :)

(és természetesen hozzá való pluginek)
  • ReTeK
    hmm, akkor nincs speciális program külön erre a célra ?
  • magnum
    Péntekre elkészül a 49/52-es fordítógyűrűm! Most csinálom hozzá a makroernyőt.
  • Lateralus
    Pl. Photoshop
  • ReTeK
    Üdv

Fekete fehér képeket milyen programmal lehetne feljavítani ? (1900as évek elején készült az eredeti, még látható de nagyon fakó, alig sikerült digitalizálnom)
  • Crem
    Köszi a segítséget!
  • magnum
    És ezen a képen pont nem látszik, de a CA-t is nagyon felerősíti, hatalmas egybefüggő lila foltok mindenhol.
  • magnum
    Megnéztem az obikat, végülis az 50mm-es Pancolar lesz a nyerő, a 29mm-es nagyon vignettál. Szinte biztos, hogy 49mm a szűrőmérete.
  • Lateralus
    Szóval ez ugyanaz az előtét. Szép.
    Akkor elég nagy szórás van a különféle gépeken. Valószínű, hogy a nagyobb zoomos gépekre már nem jó. Nem értem mondjuk, az oké, hogy a nagy zoom miatt alapból is romlik némileg a képminőség, ez meg ráerősít...na de ennyire ?
  • magnum
    A soligor széleslátószögűvel viszont nagyjából meg vagyok elégedve, leszámítva, hogy összeszed minden fényt, és elég könnyen 'lens flare'-es lesz a kép.
  • magnum
    Olvastam, ezért bátorkodtam megvenni. Más is rakott be fotót, az se volt ilyen csúnya. Most vagy ez a darab volt hibás (nem hiszem), vagy a tízszeres zoom nagyított bele annyira, hogy ennyire előjöttek a hibák, vagy nem tudom. Kár érte, a 760mm-es optika gondolata vonzó volt.
  • Lateralus
    Ez tényleg használhatatlan.
    Spec. mondjuk erre gondoltam, mert ebben a tesztben nem muzsikált rosszul, főleg ha a 23ezer forintos árát is nézzük.

Index konverter teszt
  • magnum
    Megfordult a fejemben :D
  • magnum
    Soligot telével vigyáznék, nekem ezt a képet produkálta.
    Ez pedig a saját objektív képének hasonló részlete, (digitálisan) kétszeresére nagyítva.
  • Lateralus
    Vagy fogod az obit oszt jól odaszigszalagozod, az adaptergyűrűre. Sufni-tuning :)
    Csak embereknek ne nagyon mutogasd !
  • Lateralus
    Talán az, de lényegtelen, mert úgy is a másik oldala, a szűrőmenet a lényeg, hogy illeszkedjen a fordítógyűrűhöz. Lehet akár Canon EF bajonettes is, ha megfizeted. Az M42-t azért mondtam, mert "olcsók" itthon.
    Ha van már objektíved, akkor az tökéletes lesz. Mérd le az objektíved menetét, amit használni akarsz és vegyél egy átalakítógyűrűt a Z1 adapter és az obi szűrőmenet nagysága közé pl. 52-58mm menetátalakító. Bárhol kapható (1-2 ezer forint), aztán erre a nagyobbított menetre mehet rá a fordítógyűrű és a megfordított obi.
    Sok sikert !
  • Lateralus
    Nagyságrendileg kb. ezt:

Ez egy ugyanilyen előtét egy 707-esen, ami kb. ugyanaz, mint a 717.

Rátekerve, nagylátószöggel (cseppet vignettál :), de ez így szokott lenni.

Full optikai zoommal és előtétlencsével Látszik némi kromatikus bizbasz az oszlopok éleinél lilul-zöldül kicsit, meg talán a sarkok is életlenebbek kissé, de elég normális végeredmény.Az élességgel, kontraszttal amúgy nincs komolyabb gond.
    Ennek az előtétnek az az előnye, hogy kimondottan a gépedhez készül és tudtommal ugyanolyan válogatott minőség, mint az alap optika.
    Lényegében más előtétobit is rátehetsz a gépre, aminek a menetátmérője stimmel (mennyi a Sonynál 52, vagy 58 mm körül ?).
    Ilyen márkák után kutakodj, hogy Tiffen, Kenko, Soligor, Raynox !
  • magnum
    Thx, így már van értelme egy rendes fotós tatyónak. Beizzítom a Prakticát is. Nyersanyagnak mit ajánlasz? Tudom, témafüggő, de általánosságban...
  • magnum
    Aktuális a téma, jönnek a pókók :D
  • magnum
    Köszönöm!
    A Praktica LTL az M42 menetes? Mert ahhoz van 29, 50, és 135 mm-es objektívem. Odaraktam fordítva a 29-eset és nagyon durva képet adott. Szóval szerintem ez jó lesz, bár kicsivel nagyobb mint 52mm a külső menete, de szerintem ez még áthidalható valamilyen közdarabbal.
  • Crem
  • Crem
    Ez az 1 lencse létezik a gépemhez!:(((((
  • Crem

Lateralus!

Egy ilyen lencsével mit lehet (nagyságrendileg) produkálni?

Model: VCL-HGD1758 High Grade Tele Conversion Lens

A széleslátószögüt már kilöttem, marad helyette a panoráma kép. Hellyel-közzel jó megoldásnak tűnik... Igaz nem sok helyen értékelik, hogy állványról fotózom a berendezésüket!:(

• Lateralus
    Szó sem lehet róla !
    Ragaszkodom hozzá, hogy neked legyen igazad.
    Bézs volt ! :P
  • Crem
    Oké!:)))

Legyen igazad! Tört fehér!

• Lateralus
    Ja tényleg, igazad van, ez bézs !
    A fehér szín minden színt tartalmaz, tehát valóban bézs is :)
  • Lateralus
    Magnumnak ment !
  • Lateralus
    A legegyszerűbb megoldás a makrólencse. Megveszed, rátekered és hajrá ! Eből akár többet is egymás elé tekerhetsz és növelheted a nagyítást. A hátránya, főleg az olcsóbbaknak, hogy jelentősen ronthatják a képet, pl kromatikus aberáció és egyék csúnya torzulásokat okozhatnak, ha sokat tekersz egybe akkor pedig előfordulhat vignettálás, tehát a sarkokat kitakarja, vagy jobb esetben csak sötétíti. A drágább modellekből pedig meg kell gondolni, hogy mire van szükséged, hogy ne adj ki feleslegesen érte pénzt.
    A fordított lencse is elég jó megoldás, ha anélkül lehet a gépre aplikálni, hogy a súlya kárt tegyen a kényes és gyenge ki objektívben. Általában úgy lehet, mert adaptergyűrűre kell tenni. Minden valamirevaló SLR objektív elején szűrőmenet van, ugyanúgy, mint a Z1-hez vásárolt adaptercsöved belső peremén. Az adaptered pl 52mm-es menetű akkor célszerű egy szintén 52mm-es SLR objektív beszerzése. Ha az objektívet megfordítod, akkor az adaptergyűrű belső 52mm-es menete és a fordított objektív belső 52mm es szűrőmenete közé kell egy úgynevezett fordítógyűrű. Elég nehéz beszerezni. Elvileg gyári is van, de idehaza inkább megcsináltatják valamilyen ismerőssel. Leginkább hirdetési oldalakon lehet találkozni ilyesmivel, vagy kis szerencsével használt cikkel foglalkozó fotóüzletekben. Egy olyan fémgyűrűre van tehát szükséged, aminek mindkét oldalán 52mm-es menet figyel kifelé. Az objektív hátránya lehet, hogy vignettál, így csak a kép középrésze lesz használható, de ez nem törvényszerű.
    A közelpontod sajnos nem lesz nagyobb. Ezek leginkább csökkentik a közelpontot. Ha kisebb gyújtótávolságú objektívet használsz, akkor biztosan csökken a közelpont, de a nagyítás brutálisan nagy lesz, ha nagyobb gyújtótávolságú objektívet fordítasz meg, akkor nagyobb közelponttal dolgozhatsz, de kisebbet nagyít. Általában 52mm-es szűrőmenetűt használnak, mert a digitális gépekre legkönnyebben ez a mérett passzol, nem túl nagyok és fényerősek az ilyen objektívek. Ezek általában 50mm-körüli gyújtótávolságúak. Egy nagyobb teleobjektív egyrészt drága, másrészt nem ad akkora nagyítást, harmadrészt lehet, hogy 77mm-es a szűrőmenete, ami nem túl jól illeszthető egy kis géphez.
    Menj be pl. a Soós Fotóhoz (V.ker, Hercegprímás u.2.) és keress 52mm-es szűrőmenettel, kb. 50mm gyújtótáv körüli objektíveket. 10ezer alatt pl az M42 menetes Zenit obikat megkapod és elég jó minőségűek.

Használt árlista

A telhetetlenek, használják együtt is a két megoldást makrólencsé(k)+fordított objektív, ezzel már mikroszkópszerű nagyítások is elérhetőek, de persze az említett hátrányok a nem túl jó minőségú dolgoknál így fokozottabban előjöhetnek.
    A mélységélességed persze nagyon kicsi lesz, de ez kompakt digigép esetén nem olyan vészes.
    Nagyon komoly fény, és rezzenéstelen állvány javasolt a komolyabb makrózáshoz, különben semmit sem ér a jó nagyítás, ha csak foltokat fényképezel.
  • Crem

Első ránézésre (úgy, hogy nem mentem oda a némethez bámulni a gépét) nincs akkora nagy külömbség...
  • Crem
    Azért köszi az infót!:)

Legalább nem égettem le magam a Konicában!:D