25245

• NaNoKuTyA
    sziasztok! had kérdezzem már meg: hol tanultad a PS-t? Kicsit jobban belemerülnék a dologba.
  • Crem

Mekkora szerencse, hogy egyszerre tudtam lefényképezni a felhők mögül kibúvó napot, illetve a kezdődő vihart!:D
  • Crem
    Látom, valakinek nem tetszett, hogy nyitottál egy normális topicot...
  • Laalee
    elnézem, nem lehet mindenki fotokritikus :D
  • Lateralus
    Gondoltam, hogy a címe: A szák :)
    Bocs, akkor elrontottam a mondanivalót !
  • Laalee
    bár a kép fontos momentuma volt a belogó visszapillantó-tükörről lógó szák, de azért egész jó kép lett :D
  • Lateralus
    Nyitottem egy topikot a fényképmódosítás/ javítás témának, mert bár ide is tartozik de ez itt elsősorban egy képtár. Kicsit offtopik.

Akinek kérdése, vagy jó ötlete, trükkje van, az nyugodtan merészkedjen be oda is.
  • Lateralus
    Vannak nagyon jó pluginok erre, pl. az Andromeda Lensdoc, ami elforgatást, torzításokat és perspektívát javít.
    De itt a Photoshop mezítlábas korrekciós lehetőségét használtam. Kijelölöd a teljes képet Select/All (ctrl+A), a kép ablakát úgy méretezd, hogy legyen mellette hely. Aztán Edit/Transform/Perspective parancs és megjelenik egy keret a kép körül a sarkoknál és középen fogópontokkal. Mielőtt nekiállsz igazítani nem árt vezetővonalat behúzni, hogy hol lesz az egyenes, vagy nyomj ctrl+shift+2 gombot és megjelenik a vezetőrács (ugyanúgy tűnik el), így jobban látod hol az egyenes. Aztán megfogod az egyik sarokpontot és kihúzod a képet, amennyit megkíván. Ha kell más oldalakról is ki kell húzni a képet. Kis gyakorlatot igényel, lehet, hogy elsőre anyázni fogsz, de nem vészes dolog. Sajnos érdemes nagy fotón elvégezni az egészet, mert utána újrarendeli a képet és a nyújtástól romlik a minőség.
  • GregSB
    "ezért egy perspektívakorrekció javasolt. "

Ezt egész pontosan hogyan csináltad PSben? Először el se hittem hogy ez laalee képéből készült
  • Lateralus
    Te ne nézzé, mer Kercsó, Pici Dzsoni, meg Nagykabát holnap meglátogatnak... :)

Olyasmi.
  • FREAK
    Ja, akkor "ne nézzé'" :D

grafikuss vagy? :D
  • Lateralus
    Igen a Csillagból. Eddig egész nap 120 kilóval szériáztam, mer csak az volt, most, hogy van net is, a napon másik felét itt töltöm. :)

Amúgy meg egész nap itt ülök a rohadt gép előtt, és megy a PS, mert ez a melóm. A fejem meg monitor alakú...
  • Lateralus
    Az mondjuk nem kérdés, hogy ezzel az egész kép mondanivalójába belemásztunk, mert eredetileg az volt a címe, hogy "Tesco parkoló az autómból", most pedig az, hogy "Tesco áruház a parkolóból". Ha mindenképpen ragaszkodunk az eredeti elképzeléshez, akkor nem vághatjuk meg így.
  • FREAK
    hűbazmeg

börtönből írsz, hogy ilyenekre van időd? :D
  • Lateralus
    Itt van pl Laalee első itteni publikációja a Tesco című fotóköltemény, amely már magában is a fotográfia csúcsa, csak még a fotókritika nem ért fel abba a magasságba, hogy értékelni tudja :)

Csak azt mondom, hogy csinálmán. Más talán máshogy állna neki.

Először is, setét az alja. Azt világosítani kell.
    Akkor szembesülünk azzal, hogy kép eléggé kicsi és tömörített és a sötét részek világosításával szép zajtengert kapunk. Ezt el kell tüntetni, vagy legalábbis egy kicsit kendőzni.
    Aztán a fehéregyensúly az borzasztó. Tök ződ minden. Ezt korrigálni kell rajta.
    A kompozíció az a "véletlenül megnyomtam az expo gombot" elvét követi, tehát dadaista :) A szélvédő bal alsó peremének és a jobb fölül belógó visszapillantónak és fityegőnek nincs semmi szerepe. Le kell vágni a fenébe. De hol vágjuk el ? Szerintem kb. a bal oldali Opel mögött. A bal oldali fa se lógjon be pár levéllel, mert minek. A másik oldalról meg a visszapillantó és a fityegő távozik. Elég szerencsétlen ott az oszlop, de tovább vágva nem sok marad a képből, de ráfogjuk, hogy még külön jól jön majd, mert az áruház tetővonalával együtt erőteljes keretet ad a lényegnek a Tesco feliratnak.
    Csak az a bajuk, hogy ide oda dőlnek, ezért egy perspektívakorrekció javasolt. Ezzel el kell játszani egy kicsit.
    Ezután még a színekkel babrálunk, hogy élettelibb legyen az összhatás. Ízlés szerint. Egy kis élesítés, szintén ízlés szerin és lényegében kész.

A keret nem kötelező egy képre. Jobb nem lesz tőle, de szépen kiemelheti azt.

Keret nélkül sebtében ilyesmi lett, de lassabban sem lett volna sokkal jobb:

• Lateralus
    Általánosságban így nem lehet leírbni, hogy egy képpel ezt és ezt kell kötelezően csinálni a PS-ben. Sok függ a képtől és attól is, aki dolgozik vele, hogy mit akar belőle kihozni, mit akar vele mondani.
    Kép és témafüggő, valamint személyfüggő a dolog.
  • GregSB
    Bocs kicsit kómás voltam amikor írtam az 1768-at, a kérdés nem kifejezetten erre a képre vonatkozott, hanem úgy általában a digi képekre, ezt csak mint érdekességet tettem be, tudom hogy nincsen jól megkomponálva...
  • Crem
    :D
  • FREAK
    akkor döntsd már el, miért jár a credit :D
  • Crem
    Viszont értenie kell hozzá...
  • Crem
    Ott van!:)

Legalább humorérzéked van!
  • Crem
    képet tényleg nem...

Viszont tanácsokat igen, csak nem írtam ki...
  • Crem
    Nem a kép miatt illetve a kritika miatt írtam...

A kritikus miatt...

Sry
  • Crem
    Semmi, ebből adódóan EGYENLŐRE ennyit is ér a te véleményed számomra...
  • FREAK
    én is mondok okos dolgot: első a tartalom, utána a technika (félreértések elkerülése végett maga a technika is adhat tartalmat, de ettől mind nagyon messze vagyunk)

szóval amíg a képen nincs semmi, amire érdemes figyelni, addig mindegy, milyen színűek a pixelei
  • Laalee
    itt egy kép, publikáltam, hozzászolhatok :D

• Lateralus
    Igzad van.
    Egy filmkritikusnak nem kell tudnia jobban eljátszania a szerepet egy bírált színésznél.
  • Lateralus
    Jó, mostantól írok véleményt is a képekre, de hozzátezsem, nem értek nagyon a fotókritikához. Ha valaki meg fog sértődni akkor előre is elnézést, direkt volt.
    Tölteni meg azért nem töltök fel, mert szerintem nincsenek jó képeim, csak nekem tetszők. Az meg kevés.

GregSB:

Minden sértődés nélkül...

Azért nem jött szerintem segítség a kérdésedre eddig, mert nincs sok értelme rajta javítani, ugyanis nem lehet.
    Először is, mit ábrázol a kép ?
    Hol a főtéma ?
    Egy nagy beégés közepén sejlik 1, vagy 2 szellemalak, mögöttük értelmezhetetlenül kusza háttér. A két szélén a szobabelső (?) elemei csak szűkítik a képet semmi más jelentőségük nincs. Át siklik rajtuk a szem, de szellemalakokon is és valahol a kusza háttér lépcsőinél keres támpontot, de megfoghatatlan, hogy mit is kéne néznünk. A fókusz is a szabadban van, tehát kifelé tekingetünk. Végül valahol a jobb oldali szellemalak szíve táján a hátérben lévő pirosan rikító Marlboro-s feliraton akad meg a szem. A kép címe: "Szívem a Marlboróé".
    Nem értem, ez egy kísérlet volt a szellemesdire ?
  • Lateralus
    Bocs Crem, tőlem sem láthattál. :)
    Csak okoskodom itt.
  • Laalee
    erősen emlékeztetsz a bobo féle sirályos kép körüli vitára :D
  • Laalee
    a véleményem elmondásának mi köze a publikált képekhez?
  • Crem
    Valóban nem kötekedés...

Csak ha Freak,Lateralus, stb.írja, akitől már képeket is láttam, elfogadom...
    Lehet, hogy te vagy itt a legprofibb, csak nem emléxem rá...
  • Crem
    Szó sincs róla, lelkes kezdő vagyok...
  • GregSB
    Azóta már találtam 1 linket, ahol nagyából le volt írva amit meg akartam tudni..

Ha jól vettem ki, akkor általában a Levels-el és a Saturational érdemes játszani, hogy szebb legyen a kép(?)
  • Laalee
    végülis pont nem kötekedés volt belekötni a helyesírásba és abba, hogy nem töltök fel ide képeket. :D
  • Laalee
    látom itt csak te érthetsz mindenhez...
  • GregSB
  • KM
    Apropó Crem! Örvendetes hír van az RVS-ről! Ha még érdekel, akkor kuksizd meg a fórumot!
  • Crem
    Jahhh!

Kezdő, Amatőr és Profi fotósok !

Első javaslatom, hogy mindenki elsőnek a monitorját lője be ( ADOBE GAMMA) erre tökéletesen megfelel. Akinek nem inge ne vegye magára

• Crem
    LoL...

Jó példa az ff tájképekről!;)

Azért remélem ezt hamar überelitek.