Html-, css- és php-help

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hello!

Joomla alapon szerkesztek egy oldalt. Menüvel kapcsolatosan lenne kérdésem. Az alap menü modult használom, CSS-el formázva. Azt szeretném elérni, ha egy menüre rákattintok (aktív lesz), annak betûszíne eltérõ legyen. Eddig ez OK is. Viszont, ha olyan menüpontra kattintok, aminek vannak almenüpontjai is, akkor az összes almenüpont is olyan színû lesz. Hogy tudom elérni, hogy csak annak a menüpontnak a betûszíne változzon meg amelyikre rákattintok (amelyik éppen aktív)?

Remélem érthetõ a problémám 😊
köszi
TheLostOne
Nem kell napi 24 órában futó script. A legtöbb idõ alapú dolog simán megoldható lekéréskor futó scriptekkel, ami meg nem, arra ott a CRON (idõzített script futtatás, az ütemezett feladatok linux/unix megfelelõje), az ingyenes tárhelyek közûl is sok biztosít ilyen lehetõséget.

Nem tárhelyet akarok összeállítani, hanem egy egyszerûbb online "játékot".
ilyen rendszert már hoztunk létre haverokkal (Igaz ott csak SQL eléréssel szórakoztunk) Nekem már csak az nem világos hogy "melyik szó" jelenti a szerverszolgáltatóknál azt hogy a szervergépeiken futtathatok a nap 24 órájában egy szkriptet.

Dj Faustus
Ha össze akarsz állítani tárhelyet - amolyan tesztcélból - akkor vagy letöltesz egy webszerver+PHP+MySQL csomagot (ilyesmi a Xampp, vagy a WampServer); de ha még jobban el akarsz mélyedni a dologban, akkor javaslom, hogy virtuális gépbe (VmWare Player, Virtualbox) telepíts egy Linux-disztribúciót (leginkább Debian-t), arra telepíts fel Apache webszervert, PHP-t (de kísérletezhetsz Perl-lel, Pythonnal, Ruby-val, vagy Tomcattel - ami neked testhez áll), meg MySQL-t, a feltöltéshez pureftpd FTP-szervert/SSH-t a távoli adminisztrációhoz.

Azért én megpróbálkoznék összeállítani egy ilyen rendszert már csak kíváncsiságból is.
Dj Faustus
"Nagyon lassú lenne egy ilyet ingyenes tárhelyen futtatni. "
Fejlesztéshez, lekérés alapú játékokhoz, vagy kis látogatottságú valós idejû játékhoz még csak-csak elmegy.

"Hozzá lehet ingyenesen jutni olyan szervertárhelyhez, ahol ilyen szkripteket futtathatok?"
ingyenweb.lap.hu - itt nézz szét.

Nagyon lassú lenne egy ilyet ingyenes tárhelyen futtatni.

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ

Hozzá lehet ingyenesen jutni olyan szervertárhelyhez, ahol ilyen szkripteket futtathatok? Ha igen, akkor tudnál ajánlani egyet, vagy hogy hogy keressek rá?
Meg köszi az eddigi infót.
TheLostOne
Összetett dolog, sok féle megoldás létezik.

Ami mindenképp kell, az egy adatbázis a szerveren (mmo-ról van szó ugye).

Az adatbázis kezeléséhez, és a játék logikai vezérléséhez minimum egy szerveroldali scriptnyelven (PHP és egyebek) írt backend rendszer kell, de komolyabb játékok esetén különálló szerverprogramok sem ritkák.

A felhasználói felületek (frontend) böngészõben játszható játékok esetén lényegében két csoportba sorolhatóak:
-Lekérés idejûek
-Valós idejûek

A lekérés idejûek alatt azt kell érteni, hogy a játékos és a játék közötti kommunikáció csak akkor történik, illetve akkor frissül a játékos által látható tartalom, amikor a játékos lényegében rákattint valamire, így egy lekérést kezdeményez a http szerver felé. Ha a játékos nem csinál semmit, ugyanazt a képet (html oldalt) látja akár órákig. Általában az ilyen lénynevelõs oldalak mûködnek így, ahol nincs szükség feltétlenül valós idejû információáramlásra. Technikai háttérnek ilyen frontend esetén elegendõ egy dinamikusan (pl. php által) generált html oldal.

A valós idejû frontend a felhasználó beavatkozása nélkül képes frissülni, így lehetõvé téve a folyamatos információáramlást, aminek köszönhetõen lehetõség van sokkal élõbbé tenni a játékot, összehangolt valós idõzítéseket alkalmazni, más játékosok tevékenységét folyamatában közvetíteni, stb.
Ilyen frontendekhez 3 féle elterjedt technikai háttér létezik, az AJAX, az Adobe Flash, és a Java. Az AJAX technológia a html oldalak tartalmának utólagos frissítését, változtatását teszi lehetõvé javascript használatával, oldalújratöltés nélkül, dinamikusan generált forrásokból. Elõnye, hogy az évek óta elterjedt, közismert, és egyszerû webes frontend és backend technológiák összeollózásából szinte akármi kihozható, de annyi féle lehetõség van, hogy néha nehéz eldönteni honnan közelítsünk meg egy megoldandó feladatot, egyes feladatok esetében kevés még a bevált módszer, bár szerencsére az utóbbi 1-2 évben egyre gyorsabban terjed maga a technológia, lassan teljesen kiforrja magát.

Az Adobe Flash, és a Java biztos ismerõs, egy-egy böngészõbe épülõ pluginról van szó, míg a Flash viszonylag jó grafikai, és multimédiás lehetõségeket biztosít a böngészõben való futás ellenére, addig a Java hivatalosan is egy virtuális számítógép, elvileg akármi leprogramozható benne, csak a futásteljesítménye gyenge kicsit, illetve elég összetett dolog a programozása.

Üdv.

Nem vág teljesen a témába, de azért megkérdezem:
Hogy mûködik pontosan egy online játék? (pl.: the-west,Travian ,Dark orbit, srb...)
mi szükségeltetik hozzá?

(vannak elképzeléseim róla,de azzal még nem megyek semmire, és a Google nem ad semmi használhatót, csak "vacak" játékokat)
Uhh, de gyorsan tolja.

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ

Köszi.

passatgt
<!-->
<script src="http://html5shim.googlecode.com/svn/trunk/html5.js"></script>
<!-

Ezt rakd be a <head> tagba, illetve css-ben a blokkszintû elemeket(pl header, footer, article, section stb...) azoknak kell display:block;

tud valaki jó fixálást arra hogy az ie kezelje a html5 tagokat? és ha beteszem DOM-ba akkor simán megy vele a css vagy azt is javascripttel oldjam meg?

Ha nem UTF-8at használsz akkor nem kell, állítsd vissza vagy használj azt )

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

Köszönöm. Meg lett a hiba. Volt egy üres sor a config fájlomban is meg a feldolgozó fájlban is.

Az elõbbi ajánlatra átállítottam UTF-8-ra BOM nélkülire NPP-ben. De így az ékezetes betûim szálltak el. Itt milyen kódnyelvre állítsam be akkor, ISO-8859-2 -re?

Vagy megnyitod Notepad++szal és átkonvertálod UTF-8-ra BOM nélkül (gondolom utf8at használsz)

Lazarus
A <? nyitótag elõtt lehet olyan adat amit csak bináris módban látsz, én is szívtam ezzel anno. Keress egy olyan text editort amivel meg lehet nyitni a filet binárisan is (pl Vim)
Hogyan tudnék róla megbizonyosodni?
Mert szerintem nincs.

Van valami kimenet a header elõtt, pl lehet ez hibaüzenet is.

Hali! Arra tudtok valamit hogy miért van az hogy localhost-on jó minden, de a neten header kiírási hibára hivatkozik?

Lazarus
thx!
Malakai
handle

(\__/) ( X.x) ( } . { )

Lazarus
jQueryban hogyan lehet úgy draggelhetõvé tenni egy objektumot hogy csak a fejléccel tudom mozgatni, a többi részével nem?

Addig világos hogy:

<div id="ablak">
<div id="fejlec">Fejléc</div>
Szöveg
</div>

http://jqueryui.com/demos/draggable - Én itt az appendTo opcióval próbálkoztam, nem túl sok sikerrel

$( "#fejlec" ).draggable({ appendTo: 'body' });
$( "#ablak" ).draggable( "option", "appendTo", 'body' );

Vagy a body helyére kéne írni valamit? Nem értem
vafeN
teljes eléréssel még nem próbáltam mert EasyPHP alatt futtatott "szervernél" csinálom és azért akartam teljes elérés nélkül, hogy ha feltöltöm akkor ne kelljen átírogatni. De ha az úgy jó neki hogy url=http://.../index.php akkor úgy csinálom (most elõször használok úgy metát hogy nem segítenek benne)

[O_O] (.)(.)

Teljes eléréssel nem mûködik? (http://...)

vafeN
Ismét a segítségetek kéne:

index.php
-ADMIN-
News
Pack
index.php
-=NEWS=-
add_news.php

Ez most a weboldal könyvtári felépítése (a NEWS az ADMIN alatt van).
Ha az add_news.php-nál rányomunk az elfogadásra akkor vissza kéne ugrania a teljesen kint lévõ index.php

echo "<meta http-equiv=Refresh content=4;url=index.php>";

Ezzel akarom vissza ugratni oda és annyi baj van vele, hogy õ a NEWS könyvtárba keresné, azt hogy bírom megcsinálni hogy ne ott keresse hanem kint teljesen?

[O_O] (.)(.)

Gondolom PHP-ban van. Keress rá erre: header content type (utf8 kell neked)

CattiBrie
Kódolás 😊

[/spam]&#8482;

Sziasztok! csináltam egy kis blog-ot, amit szeretnék majd folyamatosan tovább fejleszteni. Ötleteim vannak, csak a megvalósítási háttér hiányzik.
Ha majd van valami észrevételetek vagy tudtok segíteni azt szívesen veszem.
Elsõ hozzászólásommal már találkoztam is egy hibával. Az õ betûket nem írja ki, hanem kérdõjelet tesz a helyére. Ez mitõl lehet?

html5blog

TheLostOne
Thx, ezek alapján összeállt a megoldás a fejemben, a ti verziótokat kb annyival bõvítve, hogy a css.php a beállított téma alapján még váltogatni is fog a stylesheetek között 😊

passatgt
csinálsz egy css.php-t, amibe include-olod a css/css.css-t, és a css.php-t rakd be a head-be

szóval így semmi értelme😄

Szerintem ezt maximum szerveroldalon tudod megcsinálni. Pl egy PHP fájlt linkelsz be stylesheetként, aminek átdobod az index.php helyét és úgy "generálod" le a CSS fájlt (ami igazából PHP 😄)

TheLostOne
Khmm, pont ezt szeretném elkerülni. Nem lustaságból, technikai okokból.

Azt szeretném megoldani, hogy a CSS fájl AKÁRHOL van elhelyezve, mindig az index.php (azaz a hivatkozó fájl) gyökerébõl indulva keresse relatív módon a fájlokat.

Voyager5
Pl:
notepad++ -> css file megnyitása -> search->replace

Find what: background:url(
Replace with: background:url(../

replace all.
TheLostOne
Help plz, van egy css fájlom, ami eddig a root könyvtárban volt, a képek url-je ahhoz képest van relatív megadva. Most áthelyeztem a css fájlt egy külön erre kijelölt könyvtárba, és onnan akarja betölteni a képeket.

Hogyan tudnám a relatív kép url-ek megtartása mellett megoldani, hogy az url-eket ne a css fájl helyéhez képest relatív vegye, hanem az index.php helyéhez képest relatív?

Elvig amúgy ezt így kéne : $_SERVER<'PHP_SELF'>;

vafeN
Hiába van ; a végén ugyanúgy vissza dob hibával, de ha meg kiveszem akkor mûködik normálisan.

[O_O] (.)(.)

Pontosvesszõ nem hiányzik onnan ?

vafeN
Jogos, köszi szépen

( A <?php echo $PHP_SELF ?> sem mûködõ képes )

[O_O] (.)(.)

Az utolsó PHP részt próbáld <?php- val nyitni.

vafeN
Valaki tudna segíteni hogy mi lehet a hiba ebben?
Azt írja hogy a 36. sorban szintaktikai hiba van
De a 36. sor az utolsó sor:

<?php

include("config.php");

if(isset($_POST<'submit'>))
{
$title = mysql_escape_string($_POST<'title'>);
$text1 = mysql_escape_string($_POST<'text1'>);
$text2 = mysql_escape_string($_POST<'text2'>);
if(!$title){
echo "Error: News title is a required field. Please fill it.";
exit();
}
$result = mysql_query("INSERT INTO news (title, dtime, text1, text2)
VALUES ('$title',NOW(),'$text1','$text2')",$connect);
echo "<b>Thank you! News added Successfully!<br>You'll be redirected to Home Page after (4) Seconds";
echo "<meta http-equiv=Refresh content=4;url=index.php>";
}
else
{
?>
<br>
<h3>::Add News</h3>
<form method="post" action="<?php echo $PHP_SELF ?>">
Title: <input name="title" size="40" maxlength="255">
<br>
Text1: <textarea name="text1" rows="7" cols="30"></textarea>
<br>
Text2: <textarea name="text2" rows="7" cols="30"></textarea>
<br>
<input type="submit" name="submit" value="Add News">
</form>
<?
}
?>

[O_O] (.)(.)

Valami lezárás lemaradhatott, vagy pl ""-t nem zártál le.

CattiBrie
Ennek a kódja valid? <#fejvakaras>

[/spam]&#8482;

Lazarus
Valakinek van ötlete hogy mi okozhat ilyet?
Anélkül nem lenne ilyen szép az SG-m :p
div { display: none;}

img { display: none;}

CattiBrie
Malakai: Ehh. 😄 Hát azt jól kihagytam. :o

És lol, pont ezt akartam írni:
Cat 02: Ez a "a href érték alapján nem tud szûrni"-re volt válasz. 😊

De akkor nem írom. 😊))

[/spam]&#8482;

Malakai
Azt hozzáteszem, hogy érdemes idézõjelezni, ahogy az általános példád is volt, tehát:
a"http://www.sg.hu/listazas.php3?id="1043617395<span style="color:#f90" >"=">"</span>">

Valamelyik böngészõ így szereti, a többi meg így is úgy is megeszi.

@Cat: Csak a "href érték alapján nem tud szûrni" cáfolata volt. 😊

(\__/) ( X.x) ( } . { )