22786
Html-, css- és php-help
  • Malakai
    Azonnal látszik? Mármint, hogy egy kis bannerocskát kitenni, hogy valid?

1) HTML5-nél semmi értelme, az egész specifikáció draft, azaz piszkozat. Rengeteg minden változhat és változik is, így merő egyszerűséggel ami ma valid, az lehet fél év múlva, vagy akár holnap már nem az.

2) Egyre kevesebb "reklámértéke" van egy bebigyesztett "valid" bannernak, főleg css esetén. És még randa is. :)

Szerintem a validálás elsősorban saját magad leellenőrzésére lehet jó.
  • CattiBrie
    Semmi gond. :)

Validátorok közül melyiket használjátok?
    Nekem nagyon tetszik az, ami a jobb alsó sarokba pipát vagy X-et tesz. Azonnal látszik. Persze sajnos ilyet még nem tapasztaltam HTML5-höz meg esetleg, hogy a css-t is ellenőrizze.. de lehet, hogy már van.. ezért kérdem. :)

Azt látom, hogy van olyan, hogy "W3C HTML5 & CSS3 Validator" Ezt azt hiszem, már használtam, de ez megnyitja a sima validatort külön ablakban.. azaz nem azonnal látszik.

De így végignézve, nem találtam olyat, amire gondolok. :/

// írni kéne egyet ;)
  • Voyager5
    Ja jól van, teljesen félreértettem. :D
  • CattiBrie
    ahh.. látom! köszönöm(ök)! :)

Miss Chrome-Noob :)
  • Voyager5
    Chromeban ez beépített.
    Jobb klikk és elem kivizsgálása.
  • SzirmosSzisza
    Jobb egérgomb elem kivizsgálása :)
  • CattiBrie
    Tudod.. Leírás hülyéknek. :)
    Én egyszer már próbáltam nekiesni és megtudni, mi fán terem az AJAX, de addig jutottam, hogy leszedtem valahonnan egy chat-et és abban átállítgattam ezt-azt.. De elég béna, azaz nem jutottam előrébb a projektben. :)
  • CattiBrie
    kerestem.. nem, még keresem.. de nem találom

baromira lelassult a FF-m, így gondoltam átköltözöm Krómra..

Ha arra keresek, hogy Chrome Dev Tools, akkor ad Firebug Lite-ot, Web Developert... De ebből melyik volna a Chrome Dev Tools?

• Voyager5
    Én is ennek a híve vagyok, habár javascriptet a mai napig nem tanultam rendesen meg, ahol lehet kerülöm :)

#19091: "de inkább egy weboldal jó, szájbarágós leírással."
    Ez alatt mit értesz? :)
  • Malakai
    Én mondjuk mindig annak a híve vagyok, hogyha hosszú távon gondolkozik az ember, akkor azoktól érdemes kezdeni, amire épül a többi technológia.

Tehát pl inkább előb Javascriptel magával foglalkozni, aztán arra épülve az AJAX/XHRequestekkel, event rendszerekkel, DOM elmélettel, stb, aztán nem árt a programozási mintákkal foglalkozni, mint a hagyományos singleton/factory/module, vagy mint az MVC. És onnan továbblépni framework/library felé, mint a JQuery (library), Dojo, YUI, vagy épp Backbone, CommonJS/RequireJS, stb.

Persze ez így egy hosszabb lörning körv. :)
  • SzirmosSzisza
    Tanulj inkább jQueryt, azzal egyszerűbb :)

day10től pl
  • CattiBrie
    Az AJAX engem is érdekelne, de inkább egy weboldal jó, szájbarágós leírással. :) Főleg az alapjai.
  • vafeN
    Tudsz ajánlani vkitől egy könyvet ? :) Vagy randomra keresek egyet és az is megteszi ?
  • Lazarus
    Nem lesz egy nagy erőbefektetés :) Ellenben igen hasznos
  • vafeN
    Úgy is ahogy sikerül megcsinálni ezt, elakarom kezdeni tanulni az AJAX-ot :)
  • Jim Morrison
    én majd fölösleges40percemben meglesem :D
  • Voyager5
    Akit picit bővebben érdekel dev tool, annak ajánlom ezt a videjó hűdejót:

link
  • Jim Morrison
    Baromi jó az új chrome fejlesztői eszköze. Legalábbis nekem tetszik ^^
  • SzirmosSzisza
    Ha AJAX-szal csinálod maximum akkor :)
  • 355
    Megoldódott. Sokat segített ez az anyag, egy csomó debuggolás, hajtépés.

A megoldás: hogy mi a gond a MySQL-en belül, sose fogom megtudni, mert működik a php-rész, úgyhogy már nem a MySQL csinálja a CONCAT-ot. A php-ben le kellett cserélnem egy strtolower-t mb_strtolower-re (multibyte), és voilà, minden okay. A biztonság kedvéért még a website összes HTML <form> eleme kapott egy-egy accept-charset="utf-8"-at.
  • vafeN
    Egyik ismerősömet kérdeztem, hogy hogy érdemes átvinni a változó értékeket és ő mondta hogy js-el. De gondolkodtam azon is hogy 1 php-fileba lesz az egész, de az még a jövő kérdése, először küldje el a változókat e-mailbe :)
  • Curze
    Ez azért érdekes kérdés, mert ha a PHP-vel íratod ki az eredményt, akkor természetesen kikerül a MySQL-ből és a PHP-n is átfut. Így nehezebb eldönteni, hogy esetleg már a MySQL-ben össze van keveredve, vagy a PHP rontja el. Nézd meg a Workbench-ben, ott mit mutat. Bár azt sajnos nem tudom megmondani, hogy ott hol kell karakterkódolást állítani.

Érdekes lehet még az adatbázisod és a MySQL alapértelmezett kódolása is. Nekem sok problémám volt, mikor az alapértelmezett latin1 volt, és kézzel állítgattam táblánként utf8-ra.

Egy átfogó cikk a karakterkódolásról magyarul: link
  • 355
    A "SET NAMES ..." minden kapcsolódásnál elküldésre kerül, a meta tag is standard elem a HTML-ben. A header elküldése sajnos nem segített.

Tudnátok egy kis magyarázatot adni, hogy miért mászik szét a karaktertábla, ha UPDATE és CONCAT parancsot kap a MySQL? Mert ilyenkor minden a php további közreműködése nélkül történik, az adatok "nem kerülnek ki" a MySQL-ből, ugye?
  • Curze
    Szépen szétcsúszott....

Szóval:

A PHP kód legelejére:
    header('Content-type: text/html; charset=utf-8');

MySQL lekérdezés előtt:
    mysql_query('SET CHARACTER SET utf8');

HTML fájl elejére:
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
  • Curze
    Én ezeket szoktam használni:
    A PHP kód legelejére:

header('Content-type: text/html; charset=utf-8');

Az SQL lekérdezések előtt:

mysql_query('SET CHARACTER SET utf8');

A HTML fájl legelejére:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
  • Voyager5
    Közvetlen a kapcsolat létrehozása után próbáld ki ezt:

mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
  • 355
    Üdv, új vagyok itt, MySQL kérdés jöhet?

Van egy táblám, rengeteg mezővel, 5 mező ebből szöveges, öt nyelven íródnak (DE, EN, ES, FR, IT) a saját spéci karaktereikkel (német ö és ä, franszoá î, spanyol ò, stb., később lehet, hogy a cirill is képbe kerül). Mind az öt mező utf8_general_ci.

Tökéletesen működik az adatok felvitele és kiírása a felhasználóknak. Most az 5 szöveges mezőt sok mással együtt össze kellene vonnom egy hatodikba, de a művelet közben teljesen összezavarodnak a spéci karakterek. Kiírattam php-val, de arra sem tudok rájönni, hogy mivé lett a karakterkódolás, mert a Firefox összes karatertábláját végigpróbáltam, de egyikkel sem jelennek meg rendesen az ékezetes és más spéci jelek. Aztán megpróbáltam azt, hogy nem a php dolgozza fel az adatokat, hanem a MySQL (UPDATE tabla SET field = CONCAT(pd_de, pd_en, stb...), de ettől csak kiderült, hogy a MySQL-en belül van a probléma, mert az eredmény ugyanaz.

Mi lehet a gond és hogy lehet kivédeni?
  • SzirmosSzisza
    Amúgy miért nem a megrendel-re irányít a form ? Miért kell JS-tel irányítani ?
  • Jim Morrison
    köszi, jónak tűnik !

cat02/szirmoszisza: aha, egyszerűen hangzik, de inkább tutorialozok első körben :D ettől a süti dologtól 'félek' :D
  • vafeN
    Ha most jól értem az átírást , akkor a változók akkor lesznek "feltöltve" amikor rányomok a Submit gombra, ami nekem azért nem jó, mert amiknek $_GET el értéket adtam azt innen(ami lemaradt a pastebinből) vittem át.
    Amit még nem értek akkor, hogy az amikor kitölti az adatokat az is ugyan ezzel a megoldással lett megcsinálva (ott még az e-mailt is normálisan elküldte), csak annyi a különbség benne hogy egy js-el átvisz a 2. oldalra.
    A másik ahol leveszem a $_GET-el az átküldött változók értéket az csak annyit csinálni, hogy leveszi és kiírja a változókat amiket kapott, hogy az emberke bírja még ellenőrizni az adatait mielőtt elküldené az e-mailt.
  • SzirmosSzisza
    Kell egy tábla, amiben vannak a user adatok, ehhez kell regisztráció form. Ha bejelentkezel kapsz sütit / sessiont, ezt ellenőrzöd minden oldalon és az alapján írsz ki dolgokat. Alapjáraton nem nehéz, de, ha az ember ráfekszik a biztonságra is, akkor el kell vele szöszölni :)
  • vafeN
    Hátha ez segít.

Sok sikert előre is.
  • Jim Morrison
    tudnátok valami jó tutorialt linkelni erről az egész loginos dologról? formról, meg hogy hogy csináljam meg, hogy akkor legyen + menü + kiirja a főoldalon hogy bejelentkezve mint, kijelentkezés stb
  • Malakai
    Akkor a pastebin-ből lehagytad, hogy honnan jön.

A php alapból két futattás között nem visz át semilyen változót (bár egyébként sincs $submit deklaráció), a globális tömbökből veheted ki, hogy mi történt, mint például a $_GET tömb, a submit-ot is ugyanígy kell vizsgáld.

Egy módosított verziója a pastednek, nem nyálaztam magam át rajta, hogy egyéb gond van-e az email küldéssel, csak ezt írtam át.
    LiNK
  • vafeN
    A $Submit az akkor jön mikor rányom a Megrendel gombra a végén.

Ezt a stripelés/escapelést nem vágom, nagyon alap szinten értek php-hoz még így tanulgatom, de majd utána nézek, ezeket is tutorialokból meg innen segítségekből építettem fel.
    Azzal meg nem hiszem hogy nagy gond lesz hogy vki betolna vmi kódot mert webhostingnak készül, szóval próbálunk arra gondolni így az elején, hogy nem fognak ilyen problémák lenni (plusz az e-mail ahova küldik nem gmail-es)
  • Malakai
    Ezen kívül úgy tűnik, hogy a $submit nem jön sehonnan, azt is kérd le.

A sok adatnál egyébként a html tageket stripelni/escapelni kéne, csúnyaságokat tehet veled valaki, ha betol vmi kódot és azt te közvetlen megjeleníted a gmailen.
  • vafeN
    Kipróbáltam úgy is hogy a legelején kérem le még az első if előtt és akkor sem akarja elküldeni.

ui.: Oké ^^
  • Malakai
    Mivel mindent ott kérsz le, ahol nem lett elküldve, az else után.

ui.: Emailed ilyen helyeken se hagyd csak úgy bent.
  • vafeN
    Az miért van hogy megrendelésnél ha rákattintok a Megrendelre akkor az e-mail-t megkapom de az adatokat nem küldi el?

Itt a php file: URL

Van egy olyan tippem hogy nem jegyzi meg a változókat, ha tényleg ezért, akkor ilyenkor mi a teendő? Előre is köszönöm a segítsége(ke)t.
  • Jim Morrison
    Köszi, kipróbálom !