Html-, css- és php-help
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
megerkezett: mysql-8-0-adatbazis-szerver-adatbaziskezelo-oracle //most nézem már majd egy hete
Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2018.04.24. 16:18:36
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
ha ram hallgatsz, megcsinalod mindkettore a deliveryt
jenkins + DO valamilyen teszt szervernek, mondjuk develop branchekbol, AWSre meg deployolod a prod verziot
ezeket ha megcsinalod, te leszel a munkaeropiac istene
SG troll, ban, büntetőpont, hsz törlés FAQ: http://kocsog.eu/ban/
Felteszek egy másik kérdést 😊
Front-end és back-end(+ admin felület) 2 külön repoban (lesz). Jenkins+DigitalOcean páros jó megoldás lehet Continuous delivery belövéséhez? CI rész (Travis, stb) már megvan, de a DI-nek csak most olvasok utána, tippek, javaslatok esetleg miket nézzek meg, mire figyeljek?
// Cél, hogy automatikusan, baromi egyszerűen élesedjenek a szerveren a változtatások természetesen.
(Próbáltam valamennyire értelmes példát összehozni, remélem sikerült valamennyire.)
A problémám az, hogy van rengeteg Állatnévvel rendelkező osztály (Dog, Lion, Cat, stb stb). Mindegyiknek egy metódusa van, mindegyik egy picit mást csinál, a lényeg az, hogy mindegyik egy tömböt ad vissza objektumokkal. Az, hogy mely osztályokat vegyük elő, a Zoo osztály példányosításakor dől el a példában, a lényeg az, hogy ez kapja meg, mely állat osztályokat kell meghívni és milyen paraméterekkel. Ami fontos, hogy mindegyiknek hozzá kell férnie egy bizonyos wordlisthez. Ez egy több száz, ezer tagból is állható tömb. Előre meg van határozva, hogy melyik állat melyiket kapja meg (példában vagy a magyar, vagy angol wordlistet kap).
A kérdésem: Mi lenne a leghatékonyabb módja, hogy ha 200 osztály van (Dog, Cat, Snake, ...), és mindegyiket meghívjuk 9-10 különböző paraméterrel, és az általuk visszaadott tömböket kell feldolgoznunk, akkor ennek mi lenne a leghatékonyabb/leggyorsabb megoldása? Mikor a visszakapott tömböt visszakapjuk, azt is tudnunk kell, hogy milyen paraméterrel hívtuk meg (példában lábak száma)
Magát a wordListet biztosan nem éri meg minden egyes osztálynak 'leküldeni'. Az általuk visszaadott tömböt meg mindegyiknél ugyanúgy kell feldolgozni.
WordListből nincs sok, csak a tartalmuk jelentős.
Próba kód:
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
<?php
class Zoo {
protected $pool = [];
public function __construct($temp, $legs, $animal)
{
// Külön vannak
// Test: pool feltöltése példához
$this->pool[] = new AnimalFactory(<'magyar', 'szavak'>'magyar', 'szavak'>, <4, 3>4, 3>, 'Dog');
$this->pool[] = new AnimalFactory(<'magyar', 'szavak'>'magyar', 'szavak'>, 2, 'Dog');
$this->pool[] = new AnimalFactory(<'english', 'words'>'english', 'words'>, $legs, $animal);
}
public function start() {
foreach($this->pool as $animalPool)
{
$tmp = $animalPool->start();
$this->kiir($tmp);
}
}
public function kiir($value) {
var_dump($value);
}
}
class AnimalFactory {
private $wordList;
private $legs;
private $animal;
private $obj;
// Wordlist és lábak száma
public function __construct($wordList, $legs, $animal) {
$this->legs = $legs;
$this->animal = $animal;
$className = $animal;
$this->obj = new $className($wordList, $legs);
}
public function start(){
$value = $this->obj->test();
return <
="" 'legs'="'legs'" >=">" $this->legs,
="$this->legs,
" 'value'="'value'" $value
="$value
">
>;
}
}
class Animal {
protected $wordList;
public function __construct($wordList) {
$this->wordList = $wordList;
}
}
class Dog extends Animal implements AnimalInterface {
public function test() {
return $this->wordList<0>0> . ' Dog-';
}
}
class Lion extends Animal implements AnimalInterface {
public function test() {
return $this->wordList<0>0> . ' Lion-';
}
}
// Csak egy interface
interface AnimalInterface {
public function test();
}
// Teszteljük le
$baba = new Zoo('asd', 3, 'Lion');
$baba->start();
// Itt gyorsan kipróbálhatjátok
valóban nagyon jó lehetőség, mert tényleg a tanulásért fizetnek. csak sajnos nekem ez nem rentábilis, ezért lehet visszatérnék rá később, amikor már az én tudásom is "alapjáraton" többet érhet... de kb. ez lesz a vége, hogy kapcsolatban maradok velük, és besegítek majd nekik ahol csak tudok.
nagyon jó lehetőség lenne, csak az a fránya pénz... pedig még tényleg fiatal is vagyok 😊
a tudás pedig tuti hogy valid lenne, mert van 2-3 nemzetközi projektjük, csak ember nincs elég ugyebár.
A béremeléssel kapcsolatban: Ha valóban megtanulod gyakorlatban - valóban hozzáértő emberektől - a nagyvállalati fejlesztést trükkjeit, akkor ingyen is megéri elfogadni - persze ha megteteti az ember - de, neked jelenleg pénzt ajánlanak, "befektetnek" azért a tudásért, amit iskolában nem tanítanak, illetve úgy hogy valószínűleg pár hónapig egy fillért sem fogsz termelni a cégnek. Így én - látatlanban - azt mondom hogy pofátlanság több pénzt kérni abban az esetben, ha csak az átadott tudást kérik rajtad számon. Értedhogyértem😊
Esetleg olyat próbálhatsz, hogy megkérdezed, van-e valamilyen projekt amibe be tudsz segíteni / el tudsz végezni a jelenlegi tudásoddal és az alapján kérsz plusz pénzt.
Tehát a lényeg az, valóban olyan tudást adnak át, ami megéri-e. Erre van próbaidőnyi időd rálátást nyerni és dönteni, merre tovább. Illetve a te "korodban" - miután teljes munkaidős a téma -, ez akkor valid, ha van annyi félretett pénzed, hogy kipótold a hiányt / ha mégsem jönne össze, meg tudj élni a következő álláslehetőségig.
Kb ezek a gondolatok jutnak eszembe, ha nekem kellene döntenem, és szükségem lenne a tudásra.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.01.20. 01:11:37
[merlinw.org]
lényegében egy 6 + 6 hónapos munkaszerződésről lenne szó, ahol egy outsourcing cég tanítana fizetésért, plusz idővel egyre több önálló munkát kapnánk, senior mentorok társaságában.
a bökkenő az, hogy jelenleg másfélszer annyit keresek, mint amennyit ezzel a pozícióval kapnék. ez kisebb fizetés elvileg a 6. hónaptól nőne, plusz amikor lejár a 12 hónap akkor leülhetünk beszélgetni hogy véglegesítenek-e, vagy keresek más munkát (azért 1 év tapasztalattal, miután bekerültem a "szakmai vérkeringésbe" már nem hiszem hogy ezzel probléma lenne)
na de mit szóltok a kevesebb bér részéhez? őszintén szólva tök jó, és nagyon ritka hogy gyakorlatilag a tanításért és a mentorálásért kap fizetést az ember, ez tényleg egy befektetés a tudásba. de nálam van baba/ház projekt, nem vagyok már fiatal hogy ellegyek kevesebb lóvéval. annyi, hogy a projektek után kaphatunk bónuszt (10%-a a projekt értékének szétdobva a fejlesztők között).
az érv még a pozíció mellett hogy így nem kellene napi 8 óra után, esténként tanulnom (szerintem tanulnék egy héten annyit, mint most egy hónap alatt!), nagyon jó tech stackkel dolgoznak ami engem teljesen érdekel.
próbáljak meg alkudni még felfele a béren? a csapat elismerte hogy nagyon lelkes vagyok, és tudják hogy igazán szenvedélyem lett a dolog (tehát nem csak "letudni akarom a napi 8 órát" hanem tényleg érdekel is) - ti mit gondoltok? bepróbálnátok a helyemben valahogy közelíteni a megfelelő bért, vagy nem sok alkupozícióm van?
Utoljára szerkesztette: j0nNyKa, 2018.01.14. 13:47:23
Redist mindenképp szeretnék/lesz - később.
Jelenleg az a cél, hogy minél elébb elkezdjem az adatgyűjtést.
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
Akinek van tapasztalata web crawlerrel, napi pár száz oldal (esetleg ezer) átnézése és bizonyos bejegyzések tárolásában, nyugodtan ossza meg gondolatait 😊
(Azért is akarom letárolni, nem pedig egyből adatbázisba nyomni, mert így visszanézhetem hol csúszott el a dolog, lesz archívumon és véleményem szerint kevesebb adatbázis művelettel megoldható a dolog)
A greenfoxról én csak jót hallottam, szerintem majdnem 0 tudással is ellehet jutni valameddig egy-egy ilyen képzés után.
Kezdetnek semmiféleképpen sem tartom rossznak, habár úgytudom nem igazán olcsó.
A legnagyobb igazságot azonban MerlinW írta le a 22519-ben a 4. pontban.
Sokan tanulgatnak most programozást stb, a jó pénz reményében, de ha nem tekintenek erre hivatásként ( ha nem élvezik a programozást és minden mást ami vele jár ) akkor szerintem pár éven belül ezek az emberkék kihullanak a kosárból.
És igen hiányszakma, otthon is meg általában külföldön is.
Én speciel már lassan 2 éve programozok angliában és az itteni viszonyok egészen durvák.
Egy közepes CV-vel, némi angoltudással, tulajdonképpen nem is kell munkát keresned, megtalálnak maguktól a recruiterek, akkora hiány van...
[merlinw.org]
Nagyobb cégnél ennek mennyire van létjogosultsága? Megcsinálom a back-endet, majd a designerek által kitalált designt is én fogom lekódolni, vagy hogy megy ez (leegyszerűsítve)?
Apple leírása pl:
"As a full stack developer on the IS&T SCI team, you will build high performance, highly scalable, fault tolerant back-ends for critical Apple Supply Chain needs varying from Supply Planning, Demand Planning, Product distribution and so on. You will design and build highly usable, powerful, clean, and beautiful Web UIs"
Olyan házmesteres/mindenes beütés.
2. Kitalálod melyik területtel szeretnél foglalkozni. Back-end, front-end, UI/UX, platform/független/web, vagy adj isten full stack 😊
3. Elvégzel 1-2 kurzust / iskolát, online vagy személyesen. Kitalálsz egy saját projektet és elkezded megvalósítani a tudásod szerint.
4. Ha ezzel akarsz foglalkozni indul a hivatás. Keresel munkahelyet - sokan keresnek junior-okat, interjún majd tesztelnek és kiderül mindkét fél számára hogy hol tartasz. Ha nem elég, tanulsz tovább, majd újra próbálkozol - lenyomod a napi 8-10 órát, majd hazamész és a nap hátralévő részét a szaksajtó olvasásával, programozással, új technológiák felfedezésével és elsajátításával töltöd.
Ezt fogod csinálni az elkövetkezendő 10 évedben, és persze utána is, max nem ennyire intenzíven. Ha nem foglalkozol a szakmával szabadidődben, sosem leszel szakember.
Programozó/IT-s nagyon sok van, de kb 10% a jó szakember. Ez a szakma hivatás, nem 8 órás megyek-jövök meló, ha nem szereted, nem a hobbid, nem foglalkozol vele, az első kollégád/főnököd le fogja vágni és repülsz. A jó szaki jól keres, de ennek természetesen ára van.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.11.25. 17:53:26
[merlinw.org]
tigeroo #22513
Ha szeretsz otthon magadtol tanulni akkor ajanlom az Udemy-t. En onnan kezdtem a bootstrapet peldaul. Vannak fent ingyenes kurzusok is de am is 10-15 euro egy anyag (persze megtalalod oket nem legalis forrasokon is 😛)
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
én egyfelől megszerettem a kódolást, hogy ebből jól lehet keresni az csak hab a tortán. én igazából afféle kiszámítható kreativitásra leltem benne, mert irigyeltem a kollégákat, hogy bejöttek, és reggeltől-estig a problémákon dolgozhattak, miközben nekem számtalan apró-cseprő (olykor felesleges) menedzsment tevékenységet kell csinálnom. van egy jól definiált út, amit be lehet járni (a technológiák elsajátításától kezdve), szerintem baromi rosszul kell valakinek ügyködni, hogy évekre leragadjon mint fejlesztő, és ne tanuljon semmi újat.
dolgoztam már az "E betűs" szoftverfejlesztő multinál is. ott rengeteg szoftvertesztelő és ui fejlesztő volt, aki végzettség nélkül dolgozta be magát. anno már java fejlesztőt is úgy kerestünk, hogy a leírásban az 1-3 év tapasztalatot is átírtuk 1 évre.
itt debrecenben nagyon keresettek a java szakemberek, gondolkodtam is rajta, hogy lehet jobb lenne abba belevágnom. de már van egy alap UI/UX, SEO, html, photoshop ismeretem, ami jól jöhet a front-endhez.
dolgoztam pár IT-s KKV-nál is, az ottani informatikusok elvégeztek egy OKJ-s webfejlesztő tanfolyamot, van egy stabil php tudásuk, és elvannak. ha tudnának angol valószínűleg már inkább egy multinál lennének még több pénzért.
nálam most a cél hogy minél hamarabb bekerüljek a körforgásba, szóval erre én is kíváncsi lennék, hogy egy műszaki diploma, pár év online marketing, és 2-3 portfólió projekt elég lesz-e váltani.
Utoljára szerkesztette: tigeroo, 2017.11.24. 20:54:04
mi van ha az elejen nem a penz erdekel hanem, hogy melom legyen mert tanulni/fejlodni szeretnek?
Szerintem való életben is veheti hasznát, de igen, inkább gondolkodásmódra tanít.Adatszerkezetek/algoritmusok
(\__/) ( X.x) ( } . { )
Adatszerkezetek/algoritmusok szerintem érdekes, az más kérdés, hogy való életben nem biztos, hogy fel fogod használni, de agytornának mindenképpen hasznosak 😊
Annyi, hogy miután tisztában vagy az ES6-al, érdemes a Typescript fele mozdulni. Webpack-nak hála baromi egyszerű belőni, és természetesen használhatod mindenhez, legyen az node, react, angular, bármi.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.11.24. 15:37:56
[merlinw.org]
hát.. ad hozzá a tudásodhoz az biztos, bajod nem lesz belőle ha értesz hozzá 😊
Ma éppen (megint) a Node.js Design Patterns - Second Edition az ingyenes ebook.
amúgy a data structure & algorithms témával mennyire érdemes foglalkozni? kell-e egy webfejlesztőnek, vagy legalább kezdő szint jó ha van ebből is, gondolom én?
szerintem adhat olyan gondolkodásmódot, amivel jobban megérthetem a problémákat, és könyebben tanulhatok a jövőben. ti mit gondoltok?
Cat: ti interjúztattok is? Mi a véleményed a self-taught developerekről? Hogyan tudnak kitűnni?
Bercy: műszaki karon szereztem a diplomámat, 5 éve vagyok az IT szakmában, de mint "menedzser". sok technológiába amúgy így tanultam bele szép lassan (google adwords, photoshop, html hírlevelek) - az online marketinget pl. nem nagyon tanították sehol, tényleg csak a külföldi szakmai anyagokból tudtam tanulni.
ezért tetszik ez a folyamat is, megvan a kis roadmap amivel el lehet indulni.
szóval most átveszek minden ilyen kis tananyagot, utána a js-re rágyúrok, és csinálok valós projekteket (eleinte biztos, hogy youtube codealong és hasonló lesz 😊)
ismerősök között azt mondják hogy jó alapot adott az egyetem, de rengeteg olyan programozó is van az ismerettségemben, akinek nincs papírja, max valamilyen felnőttképzés, ami szintén kevés tudást adott.
amúgy a data structure & algorithms témával mennyire érdemes foglalkozni? kell-e egy webfejlesztőnek, vagy legalább kezdő szint jó ha van ebből is, gondolom én?
Nem tudom hany eves vagy es milyen anyagi szuksegleteid vannak, de HA megteheted akkor elso par evben ne a fizetes motivaljon hanem a tanulas. Valtogass munkahelyet es 3 ev utan mar stabil tapasztaltod lesz amivel komoly penzeket lehet keresni. Ha van nyelvtudasod akkor kulfoldon is lehet munkat vallalni. En pl egy angol ceggel allok szerzodesben es most csak nekik dolgozom (sajat cegen keresztul).
én nagyon egyszerű szemszöget adok, aztán majd más kiegészíti: csináld, csináld, és csináld - ennyi, készen fogsz állni bőven
ha szereted, ha tényleg akarod csinálni, ha látod mivel jár, ha látod hogy sokszor szopás, és mégis akarod, akkor nem lesz bajod
amiket leírtál, azok hasznosak, tudsz majd velük kb mit kezdeni, de úgyis éles projekten jön ki hogy pontosan mit kéne tudni
kb amúgy hogy kicsit konkrétat is írjak: azt tapasztaltam hogy ha a vanilla js nem tud meglepni (es6, meg mindjárt az es7 is beleértve), akkor igazából a többi ilyen konkretizált cucc (nodejs pattern meg mongodb nyalánkságok meg bármilyen random mean stack) nem okoznak gondot
meghát egy bármilyen frontendes állásinterjún azért a css (less, sass) legyen meg olyan szinten, hogy stackoverflow-val bármit megoldasz, kb ennyi, vanilla js a lényeg, az menjen át
MEAN stack főleg amit tanulunk, nyilván frameworkök jönnek-mennek, ezért szeretnék még rágyúrni a javascript tudásomra, hogy az alapok azért meglegyenek.
emiatt elkedtem "feldolgozni" a you don't know js sorozatot, valamint van pár jó kis könyvem a témában (packt publishing minden nap közzétesz egy ingyenes ebookot a témában), pl. node.js design patterns, mongodb cookbook stb...
ezeket is szeretném feldolgozni. szeretném majd leporolni a githubomat, és commitolni minél több projektet, csinálni egy portfólió oldalt, és pár saját projektet amit kirakhatok rá.
van valaki itt hasonló cipőben? szerintetek mire érdemes még hangsúlyt fektetni? jövő ilyenkor készen akarok állni valamiféle interjúkra... ahogy olvasgattam a külföldi közösségeket, érdemes átvenni még a data structires & algorithmst is.
van, aki szakirányú végzettség nélkül van a szakmában?
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.10.15. 14:33:07
[merlinw.org]
Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2017.10.15. 14:12:15
Hasznos tipp talán az volt, hogy ha az ár megegyezik az előző napi árával, akkor ne frissítsük (szúrjunk be új sort), ami miatt valószínűleg nem kerülne annyi új rekord be mint ahány termék van (fele annyi se..)
// pár ezer terméket árát keressük/frissítjük naponta több oldalon, web crawlerek segítségével. (valami ilyesmi szituációban)
kösz
320
label {
display: inline-block;
}hámhúsz a megoldás áraUtoljára szerkesztette: j0nNyKa, 2017.08.29. 12:51:10
const setDataStore = message => dataStore = message;
const setOptionValues = message => {optionValues(message); extInit()};
port.onMessage.addListener( ({name, message} = event) => {
switch (name) {
case 'allSettings': return setOptionValues(message);
case 'updateDataStore': return setDataStore(message);
}
});
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.08.24. 17:33:43
[merlinw.org]
1.,
Amikor IDE raktam az exInit()-et, és még csak egy console.log() volt benne, másodpercenként több ezerszer csinált kiíratást console. miért? (event egyszer következett be)
2.,
Jelenleg a legtöbb funkciónak van ACTIVATED és egy disabled mezője, hogy mikor beállításokban be/kikapcsoljuk, akkor egyből érvénybe lépjenek a változtatások. A jelenlegi, szétdarabolós megoldásnál milyen modulstruktúrát lenne érdemes használnom? Nézegetem a reddites bővítményt, ami elég profi és lekövetni se tudom mi mit csinál sokszor. Valami favágóbb tippnek örülnék :/
(Jelenleg a settings panel működőképes, a modul scripteknek még neki se álltam)
pl
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.08.22. 22:36:46
[merlinw.org]