22786
Html-, css- és php-help
  • tigeroo
    voltam próbaidő erejéig :)
    Utoljára szerkesztette: tigeroo, 2019.01.28. 13:21:45
  • Bercy #22585
    Ezek jo tesztek. Es en sem gondolom problemanak, ha ezek is vannak az interjuban, mert sok kepessegrol adnak kepet. Akkor van csak problema, ha egy atlagos digital agency egy ilyen feladatot tulsagosan is komolyan vesz egy junior js dev poziciora. Persze magukkal szurnak ki leginkabb.
  • CattiBrie
    És Te most EPAM-os vagy?
  • tigeroo
    EPAM UI tréning, csak emlegetni kellett... :D

pl. volt ehhez hasonló kérdés: https://www.rosettacode.org/wiki/100_doors
    Utoljára szerkesztette: tigeroo, 2019.01.28. 11:38:28
  • tigeroo
    jelentkeztem az NI Hungary-hoz kezdő webfejlesztőnek, az epamhoz mint junior javascript developer..és az első kör mindig algoritmika volt! a kissebb cégeknél pedig úgy láttam hogy a portfólióm miatt voltam előnyben.

amúgy nem feltétlenül probléma ez, mert szeretnék jó webfejlesztővé válni. van aki szerint a "code monkeyt/ code gluert" ez különbözteti meg az igazi programozótól... aztán ezért kérdeztem, mert a bootcampekben, budapest programozó sulikban sehol nincs erről szó... de beszélgettem már olyan végzős proginfós sráccal, aki azt se tudta hogy mi az a backend, frontend, css... oké, hogy gyakorlatias tudást ad egy (ilyen nem egyetemi) képzés, de akkor ez csak megkerülhetetlen része a dolognak a felvételhez.
  • Bercy #22581
    Egyetertek az elottem szolokkal abban, hogy ha egy digital agency-hez jelentkezel es algoritmus elmeletbol vizsgaztatnak, akkor az sokkal inkabb a vizsgaztato pokhendisege es felsobbrendisege, mint erdemi teszt. Persze a kivitelez modja is sokat szamit. Ha egy kozos whiteboarding session koreben csinaljatok ezt akkor lehet csak latni szeretnel mikent kozelitesz meg egy problemat, hogy kommunikalsz stb.
    En az javaslom, hogy legyen kommunikacio. Ha olyan feladatot kapsz, amit nem ertesz miert, hat kerdezd meg!
    Kerdezz ra, jogy ehhez hasonlo feladatora szamithatsz-e majd a valosagban. Lehet hamar kiderul, hogy nem a megfelelo allasra jelentkeztel.
  • SzirmosSzisza
    Nagyon függ, hogy hova jelentkezel, a feladatok elég jók arra, hogy gyors ki lehessen szűrni azt aki teljesen fogalmatlan. Nekem anno volt olyan ahol Codility-n adtak otthonra 3 feladatot (marha jó amúgy a platform, mér algoritmus komplexitást is, szóval arra is kell figyelni, meg van pár ingyen tananyag is fent) aztán ezután még volt képernyő megosztással is pár feladat ahol nézték, hogy tényleg én csinálom-e. Szerintem arra jó, hogy felmérjék mennyire van tisztában a jelentkező bizonyos dolgokkal, pl a hogy tudja-e mi a különbség egy négyzetes vagy logn algortimus között futási időben, de az is jogos valahol, hogy nagyon sokszor (pl Google híres róla) van komoly ilyen előinterjúztatás aztán a teljes munkába sose jön elő és csak HTML kalapál valaki :D

Készülni rá meg necces, érdemes átnézni tényleg pár algoritmus komplexitását, meg esetleg Codewars vagy hasonló oldalakon tolni pár feladatot.
  • QuippeR
    nekem az a véleményem, hogy ezek ilyen elitista, kisujjeltartós ökörségek. ha egy webes feladatkörben neked kell buborékos rendezést írnod, akkor nem megfelelő a nyelv és/vagy keretrendszer, amiben fejlesztesz. ami nem hülyeség, az a nagyméretű adatok kezelésével foglalkozni (akár SQL optimalizálás, akár ha van absztrakciós réteg, akkor annak az erőforrásigényeinek és optimalizálásának alapos ismerete).
    nyilván egész más a kérdéskör, ha valami hardverközeli vagy teljesítménykritikus fejlesztésről van szó, akkor bizony fontos, hogy ezzel foglalkozz, de gondolom akkor nem ebbe a topikba írnál.
  • tigeroo
    nemsokára végzek tim buchalka java kurzusával, 76 órás tananyag, de kb. 100 órát már beleraktam a sok gyakorló feladata és projektje miatt. már egész jó a portfólióm is, sitebuildernek felvettek közben jippí :D

a kérdésem az lenne, hogy az interjúztatós, álláskeresős részébe hogy illeszkednek az algoritmusok és adat struktúrák? ezeket úgylátom hogy egy bootcampben sem oktatják (kellően), de az interjúkon sokszor előjön. gondolom főleg a nagyobb cégek "tehetik meg" azt, hogy ez is egy afféle szűrő legyen a kiválasztás során, vagy ott is extra plusz pont, ha tudok pl. buborékrendezni, vagy egy hash tablet felírni?
    mi az igazság ezekkel kapcsolatban? nekem van portfólióm, meg komplett sitebuilding/frontend projektem amit tudok mutogatni, de az epamnál például az első online kör kapásból algoritmusokkal kapcsolatos kör volt (javascript developer pozíció)
    Utoljára szerkesztette: tigeroo, 2019.01.26. 19:05:30
  • Jim Morrison
    PHP7.3.0 RELEASED
  • QuippeR
    inner join, group by
  • MerlinW
    Akár. Group by mondjuk gyorsabb, mint a Distinct.
  • Jim Morrison
    ez az egyszerűség akár?

SELECT id, name FROM vezeteknev WHERE id IN (SELECT DISTINCT vezeteknev_id FROM csaladok)

Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2018.11.22. 22:52:07
  • Jim Morrison
    Van egy Vezeteknevek megy Családok táblám (talán így érthető lesz).

A kettő között 1:N kapcsolat van (egy Vezeteknevek több családban is szerepelhet (Fk mondjuk vezeteknev_id))

Mi a legtakarékosabb módja, hogy csak azokat a vezetékneveket kérjem le, amik legalább 1-szer szerepelnek a család táblában (legalább 1 sor tartalmazza az id jét)?

Eloquent-et használom, de most nem találok okosságot rá.
    viewt hozzak létre?
    Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2018.11.22. 22:50:42
  • j0nNyKa
    ihol
  • SzirmosSzisza
    Ha háttérképként van megadva akkor jobb klikk, inspect element és megnézed melyik kép vagy ha így nem megy akkor F12, Network fül, F5 és megnézed milyen képeket tölt le.

Ahogy nézem az oldalon amit írtál simán jobb klikk/inspect element után a data-image attribútumnál ott az URL.
    Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2018.09.15. 10:43:11
  • Gladiator
    Hello

Egy olyan kerdesem lenne, hogy hogy tudom egy kep meretet megnezni egy weblapon abban az esetben, ha nem lehet jobb gombbal lementeni?

Peldanak okaert itt a www.klook.com. Itt hogy tudom megnezni, hogy mekkora a bannerben levo kep?
  • tigeroo
    ha pedig a java-val szemezel (ahogy én is egyre inkább, mert egyszerűen 5x annyi meghirdetett pozíció van hozzá...)

akkor ez egy tök jó csatorna lehet: san fransiscóból jöttem http://sanfranciscoboljottem.com

ilyen témákat ölel körbe a java kurzusuk, mint a:

programozási alapismeretek, programozási tételek, java alapismeretek, sql alapismeretek, java fx, spring boot, tesztelés java környezetben stb.
  • tigeroo
    ez nagyon jó kurzus, ezt én is csinálom. én colt steele web developer bootcampjével kezdtem, PHP-val direkt nem akartam foglalkozni, de itt vidéken azt "követelik" (debrecen amúgy). a nodejs után üdítő, kellemes a php-t használni.

oké, hogy most nagyon menő a mean/mern stack (react-angular), de azért kelendő még a lamp stack is (linux, apache, mysql, php)

a java meg abszolút corporate szint gondolom így az a php ellentéte elhelyezkedésben.
  • MerlinW
    Vegyes az igény nagyon. Sok PHP-st keresnek, de többnyire framework melót látok (joomla, wordpress, megento, moodle, stb), keresik nagyon az Angular, React fejlesztőket is, de rengeteg C++, Java ajánlatot is kapok (heti 2-3). C és Java-val ~2x fizetés szorzóval számolhatsz a jövőben, így ha csak most indulsz neki a szakmának érdemes foglalkozni velük. De jah, webes területen érdemes mindkettővel (PHP, JS) foglalkozni.
  • Rockynhooo
    Kerdesem onnan ered, hogy EZT csinalgatom a szakom mellett es ahol lehet a srac a php ellen beszel. A tanaraim meg toljak az arcomba es kivancsi vagyok melyik fel all kozelebb az igazsaghoz. Gondolom nincs erre egyertelmu valasz.
    Utoljára szerkesztette: Rockynhooo, 2018.07.31. 13:24:54
  • Rockynhooo
    Kivancsi vagyok a velemenyedre. Szerinted webesnek kezdokent 2018ban megeri PHP-t elkezdeni tanulni? Sok cikket olvastam a temaban, hogy mik azok a skillek amik a legjobban kellenek ahhoz, hogy egy junior webfejleszto minel hamarabb munkat kapjon. Leginkabb JS es frameworkjeit emlitik elol a fontossagi listan Node.jsel karoltve. De gyanitom erosen fugg ez a kornyektol, mint ahogy Tigeroo irta felejuk rengeteg php fejlesztot keresnek, akkor evidens, hogy azt kell neki nyomni jobban.
  • MerlinW
    PHP kényelmes nagyon, csak ésszel kell azt is használni és figyelni a kód minőségére, mert baromi könnyen lehet vele gusztustalant csinálni:)
    10 évig foglalkoztam vele, szerettem.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.07.31. 12:29:58
  • tigeroo
    a hétvégén átvettem egy 4 órás php alapozót. elsőre nagyon tetszik a nyelv, mindig ódzkodtam tőle, inkább nodejs felé húztam. de fogok pár projektet php-ban is készíteni. már csak azért is, mert itt felénk rengeteg php fejlesztőt keresnek...
  • tigeroo
    köszönöm.
  • j0nNyKa
    hat kapasbol az elso hogy ne feszulj ra :)
    erdemes recruiter cegen keresztul interjuznod, ok fel szoktak kesziteni
    ha nem tetszik, akkor meg olvasgasd a leirasaikat a recruiter cegeknek, altalaban a honlapjukon vannak ilyenek
    ezen kivul:
    egy link
    ketto
    harom
    ezeket szerintem erdemes vegigbujnod
    Utoljára szerkesztette: j0nNyKa, 2018.07.24. 16:09:11
  • tigeroo
    hogy interjúztat juniorokat stb. igazából lenne kérdésem még hozzá, mire készüljek , mire figyeljek, mik a hiányosságaim.
  • Malakai
    Ha egy feladat, amit valaki adott, akkor általában meg szokott lenni, hogy milyen bonyolultságú a bemenet. Többnyire nem várják el az emberek, hogy egy természetes nyelvre parser-t írj (ami nehezebb lesz, mintha írnál egy parser-t valami "conlang" / programozási nyelvhez). Ha csak nem pont ez a feladat. :)

Csak, hogy pl a kötőjelezés bonyolultságát kiemeljem, ha már ez jött fel, de inkább csak spoilerben:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Kötőjelt sokféleképpen is kellhet pl kezelni.
    1. Egy szónak megtartva a kötőjelt: sakk-kör
    2. Egy szónak kötőjelt nem meg tartva: cipő- és ruhavásár
    3. Két külön szónak: messze-messze
    4. Egy szónak utótagot teljesen lehagyva: Shakespeare-t
    És valószínűleg ebben nem vettem bele mindent, na meg a felhasználás módjától is függ, hogy mit hogyan akarsz kezelni a szövegben.
  • j0nNyKa
    azmiaz hogy aktivan kivalaszt
  • tigeroo
    köszönöm a válaszokat. nekem őszintén egy mentorom miatt kell, ő vasalta be most rajtam ezt a projektet.

amúgy van közöttetek olyan aki aktívan kiválaszt? neki elküldeném a portfólió oldalamat és a githubomat hogy mennyire állnék készen.
  • Malakai
    Igen, sry. Ez egy egyszerűsített példa volt, a tömbösítés a lehetséges bemenet bonyolultságától függ.
    Ha mindenre fel kell készíteni, akkor elég bonyolult is lehet.
    Pl kötőjeles szavak, lehet egynek, vagy kettőnek is számolni, ha abszolút mindenre fel kell készíteni, akkor kivételkezelés is kell. Lehet esetleg pl kód a szövegben, ott megint sok egyedi szintaxis van. De sok egyéb kivételes példa lehet.

De a legegyszerűbb dolog, amin az alábbi is megakad az ékezetek, mivel \w sem fedi azt le. A unicode támogatás elég gyér a mai javascript engine-ekkel, így igazán gyorsan leírható megoldás talán nincs is. Mondjuk egy preg regex engine-el ez valamivel egyszerűbb lenne, de ott sem ilyen rövid.
    Utoljára szerkesztette: Malakai, 2018.07.24. 14:59:55
  • passatgt
    kötőjeles szó?
  • j0nNyKa
    const countWords = str =>
    str
    .replace(/[^\w\s]/gi, '')
    .toLowerCase()
    .split(/\s+/g)
    .reduce((result, word) => {
    result[word] = (result[word] || 0) + 1
    return result
    }, {})
  • passatgt
    ez a megoldás nem jó ha írásjel is van a szövegben, pl "Hi world, hello world!"
  • Malakai
    A lényeg a reduce egyébként, hogy egy objectet (map/hash/asszociatív tömb stb) kreálsz egy tömbből.
    Az kevésbé használt es+ "trükközés" meg az object spread és a computed key, az a része így esetleg ismerősebb lesz:
    str
    .toLowerCase()
    .split(/\s+/g)
    .reduce((result, word) => {
    result[word] = (result[word] || 0) + 1
    return result
    }, {})

Utoljára szerkesztette: Malakai, 2018.07.24. 10:56:06
  • tigeroo
    mindenesetre köszönöm, ez nagy segítség.
    amint kész a kis projektem megmutatom a készet :) (egy programozó ismerősöm adja ezeket a kis taskokat)
  • j0nNyKa
    kb ennyi benne az ES6, meg a ...result :) tobbi sima js, de tenyleg nagyon szep kod lett, respect erte
  • tigeroo
    fú fain, csak én nem vagyok ennyire ES6-ban benne. ebből a kódsorból kb. megvan az arrow function és a reduce :D
  • j0nNyKa
    uh az szep
  • Malakai
    A szó számlálás egy korai tömb / szöveges gyakorlat szokott lenni.
    Kis modern es okossággal, de nem sokkal különb es5-el sem.
    str
    .toLowerCase()
    .split(/\s+/g)
    .reduce(
    (result, word) => ({ ...result, [word]: (result[word] || 0) + 1 }),
    {}
    )

Utoljára szerkesztette: Malakai, 2018.07.24. 09:48:56