22786
Html-, css- és php-help
-
#22746 Sokszor az se tiszta hogy van sorrendiség vagy nincs . Mert a csávó az újrakezdés programban úgy írja a javascriptbe a funksönöket hogy 14sornál nem lehet hosszabb . Azt ha soknak találja megfog a belsejéből egy sort azt kihúzza alá új funksönnek és kifejti ott de én már ezt is kurvára nem értem hogy akkor nem bassza szét ezzel azt a funksönt amiből kiszedte ? Nem úgy van hogy föntről lefele balról jobbra olvassa be a gép a kódokat ? De hisz így van mert a html oldalon még mondja is hogy a script src tagot ne a fejlécbe tegyük hanem az oldal alá ,nehogy előbb olvassa be a scriptet a gép mint a html oldalt . Meg azt se értem hogy mikor már ott van 25db funksön a JS ben hogy azoknak így csoportonként van e valami föntről lefelé kiolvasási sorrendje mert ott is ugrál össze vissza térben és beleszekreszt meg új funksönöket szúr be a közepébe . De amit végképp nem értek hogy két funksönben van ugyan az a nevű változó és ő úgy hivasználja egyikben a másikat hogy közben a funksönök saját {} objektumba léteznek saját scope al . Akkor az egész amit tanultunk hogy van globális névtér meg objekt az itt fel van rúgva ? Nem is láthatná egy másik objektumból azt a változót mert befelé nem lehet látni csak kifelé ahogy magyarázta a busz ablak reklámos példával ezt .
Meg azt se értem a sorrendiségben hogy van ez a queriselector parancs és az mondjuk van felül mert ezzel kezdődik a funksön. Utána 5 sorral lejjebb meg azt mondja hogy beletesszük ebbe a queriselekornak a változójába a számított értéket és az megjelenik a böngészőben a queriselector által megjelölt ponton. De hogy lehetséges ez ha a végrehajtás fentről lefelé olvas ki mindent mégis visszahat felfelé az a változó?
Mondjuk azt sem értem hogy a queriselector az miért képes beírni a html fáljba a saját változója értékét amikor arra valami létrehozás parancs kell . A queriselector az nem egyirányú kommunikáció ? az nem csak hallja úgymond mi van ott hanem vissza is lehet rajta keresztül küldeni adatot a html fájlba ? -
#22745 Ahogy Malakai is írta, a JS számára nincs html fájl. Nagyon leegyszerűsítve: a js azt látja amit te, azaz amit a böngésző lerenderelt. Ha az hetedik "oldal", akkor azt. Az folyamat mindig ez: html -> css -> javascript. Azaz miután a böngésző "betöltötte" (renderelte) a html fájl(ok) tartalmát, alkalmazza a css szabályokat, majd (DOM ready) lefuttatja a javascript-et.
Ezt az életciklust lehet valamelyest manipulálni a window.onload, async, preload parancsokkal/tag-ekel.
Olvasd el ezt
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.01.02. 03:49:02 -
#22744 De ha azt csinálom hogy létre akarok hozni JS el táblázatot A html fájlban , de a weboldalam 10 oldalból áll és mind a tíz oldalon ugyan azt az id t adtam meg ahova a qeriselector mutat akkor nem azt fogja csinálni hogy mind a 10 oldalon létrehozza ugyan azt a táblázatot? -
#22743 Röviden a javascript-nek a html file-hoz magához nincs köze. A böngésző betölti a html-t, ami hivatkozik a javascript file-ra, azt a böngésző autómatikusan letölti és futtatja az aktuál oldalon, tehát mindig ott keres, amit a böngésző betöltött.
A javascript-nek egy futtatási környezethez van hozzáférése, amit (itt) a böngésző lát el, a window / document globális objektumokat ez a futtatási környezet teszi elérhetővé.
A querySelector funkció a html-t reprezentáló objektum-fában keres, amit általában csak DOM-ként rövidítünk.
Egy freeCodeCamp, vagy hasonló primer-t érdemes lehet végigcsinálni, ha tényleg érdekel, alapok lefektetésére jó lehet. -
#22742 Majd visszatérek erre is. Most a javascript részébe estem bele. Egy gyors kérdésem lenne. Honnan tudja a JS fájlban lévő document.queryselector utasítás hogy melyik html fájlban van az az elem amire rákeresek? Azt értem hogy a maga a html fájlban van egy script elem ami hivatkozik a JS fájlra de mi van ha egyszerre több html fájl hivatkozik ugyan arra a JS fájlra . Akkor honnan tudja a queryselector hogy melyikben akarok változtatni valamit ? Mert a parncsban csak az van hogy document. Nincs link elérési útvonal mint a src képmegadásnál pl. -
#22741 Viszont, ha up-to-date szeretnél lenni, ma már nem igazán van szükség a bootstrap-re, a ma már natív css grid és flex sokkal egyszerűbb és hatékonyabb.
Bemutatónak, miről is beszélek itt egy videó:
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2022.12.30. 17:41:25 -
#22740 Köszi most már értem , az zavart be hogy mindig teljes képernyőre húz . De akkor így lehet formázni . -
#22739 Habár a probléma leírása kissé zavaros, a kommentet ahova tetted ott még csak nem is nyújt semmit (nálam), gondolom a colspan véletlen maradt benn. Ahol igazán nyújtás van az első oszlop.
A bootstrap 100% széles táblákat használ, tehát az oszlopokat szétnyújtja arra a szélességre.
Ez alap CSS viselkedés egyébként, táblázatok ilyenek, bootstrap itt nem csinál semmit (5-ös verziót csekkoltam most le).
A cellákban lévő tartalommal arányosan méretezi az oszlopokat. Tehát sok hely azért van mellette a sok tartalom mellett is, mert az üres helyet is ugyanolyan arányban osztja el.
Alapvetően két lehetőséged van én úgy látom (ha tényleg táblázat kell).
1. Kiválasztod mely oszlopok töltsék ki az extra teret és melyik nem, de valamelyiket meg kell hagynod, hogy kitöltse.
2. Megadsz vagy kissebb szélességet a táblázatnak, hogy ne legyen annyi üres hely, vagy auto-ra rakod, hogy a tartalom alapján méretezze magát.
Itt egy jsfiddle, ahova mindkét variánst beraktam, elsőben az utolsó oszlop tötli ki csak a teret (piros), másodikban meg auto a tábla szélessége.
Az elsőnél 0-ás szélességet adtam meg, ami itt nem probléma, mert a tartalom úgyis meghatározza a minimumot ebben az egyszerű esetben.
A class="col"-t kitöröltem, mert az itt elméletileg nem csinál semmit (az flexbox-hoz való bootstrap 5-ben), ha BS doksiból nézted, akkor ott scope="col" van, ami más, nincs is köze az oszlopok stílusához. MDN leírás -
#22738 Valaki meg tudna világosítani mi a franc van ezzel a bootstrip col táblázat méretező kóddal , mert akár mit írok be akár hová mindig autómatikusan kitesz egy dupla annyi szünetet mint amilyen hosszú a szöveg . Mindent elolvastam de nem értem .
Így van már beírva kínomban de ez se jó :
<div class="container text-left ">
<table class="table table-bordered table-hover ">
<thead style=" border-width: 5px">
<tr>
<th class="col">fdfffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff</th>
<th class="col">adfsfds</th>
<th class="col">celfdla</th>
<th class="col">cella</th>
<th>cella</th>
<th id="piros">piros</th>
</tr>
</thead>
<tbody>
<tr>
<td>cella</td>
<td>fgg</td>
<td>cella</td>
</tr>
<tr>
<td>cella</td>
<td>cella</td>
<td>cella</td>
</tr>
<tr>
<td>cella</td>
<td>cellf</td>
<td>cella</td>
</tr>
<tr>
<td>cella</td>
<td colspan="2">cellakinyujtoz</td> <!--oszlop kinyújtózik-->
</tr>
</tbody>
</table>
</div> -
:) -
geo91 #22736 volt egy-két random chrome bővítményem, töröltem mind, most jó, köszi -
#22735 Nálam betöltött Chrome-ban (is).
Nincs beakadva valami JS? -
geo91 #22734 tudja valaki miért nem megy chrome-ban? sosem tölt be
-
YoungZeeZee #22733 elnézést nem tudom, hogyan kell szerkeszteni.
végülis megoldottam egy részét, hogy a wrapper-re tettem width:100vw es height:100vh. Ez mennyire "profi" helyes?
https://jsfiddle.net/1z7wnvpL/1/ -
YoungZeeZee #22732 Neked is köszönöm a válaszod.
Az aranyokat értem column row-nál és inspectben grid alatt az aranyok rendben vannak,tehat pl az 1/2 az 1/2 de meg van nyúlva
Tegnap csináltam még1 próbát Area-val és itt is megnyúlnak. Pedig kb minden ugyanaz
https://jsfiddle.net/1z7wnvpL/
Vhol az olvastam, hogy reszponzív oldalaknék, ne nagyon használjuk height-tet. itt nem oldané meg problémát? nem lehet használni heightet? -
YoungZeeZee #22731 Köszönöm a válaszod. Én is erre gondoltam, hogy az aranyok tartása miatt nyúlnak meg.
Hol látod, hogy százalékosan van megadva "magasságuk egymáshoz viszonyítva (százalékosan)"? -
#22730 A grid-area általános, reszponzív a körülötte levő itemekre, míg a column/row pedig specifikus, azaz te mondod meg milyen arányai legyenek.
"- The grid-column property sets the width of the column of a grid item.
- The grid-row property sets the height of the row of a grid item.
- The grid-area property sets the area of a grid item. It consists of the width of the column & height of the row of a grid item" -
Neocortex #22729 Szerintem azért nyúlnak meg az elsőnél mert a magasságuk egymáshoz viszonyítva (százalékosan) vannak megadva, mikor 500 pixelre váltásnál a legfelső sor magasabbá válik muszáj hogy magasabb legyen a többi sor is hogy az arányok megmaradjanak.
Tán nem a legelegánsabb megoldás de az 500 alatti css szabályoknál újra lehetne definiálni a boxok magasságát -
YoungZeeZee #22728 Sziasztok,
teljesen uj vagyok a forumon.szoval ha nem ideillo kerem szoljatok, hogy hova rakhatnam be ez a kerdest.
HTML/CSS-szel ismerkedem es azon belul a cssgriddel babralok es belefutottam egy olyan dologba amit nem tudok ertelmezni.
A lenyeg az, hogy mikor az 500px media queryhez erek es a menu fuggolegesse valik teljesen megnyulik a tobbi "box" is, pedig sztem nem kene.a megadott grid row/column parameterek nem valtoznak. Egy elozo gyakorlatomban hasonlot csinaltam ahol mikor fuggolegesse valik a menu a tobbi box nem nyulik meg.
Itt van a kod amikor megnyulnak a boxok:
https://jsfiddle.net/L9q0xgs1/
Itt mikor nem:
https://jsfiddle.net/e68notv7/
A ket grid rendszer ennyire kulonbozne?
A valaszotokat is elore koszonom.
Udv,
YoungZeeZee -
#22727 React a legelterjedtebb ahogy látom, és a legjobban támogatott (A Facebook/Meta fejlesztői közössége hozta létre) -
Neocortex #22726 Thx! -
#22725 JS világban minden nap van valami új :D szerintem Vue vagy React tökéletes a mai világban, bár én backend körökben mozgok. -
Neocortex #22724 Akarok csinálni egy új webes alkalmazást (termék kategorizálás, képfeltöltés, semmi extra)
Le vagyok maradva egy évtizeddel, amikor még a jquery volt a menő. Arra gondoltam tanulnék valami újat, érdemes erre Vue-t használni? Vagy van ennél már sokkal korszerűbb megoldás? -
#22723 Nálunk is C, C++, Java, C# volt az útvonal egyetemen, de ilyen gyorstalpalókon nem igazán engedhetik meg maguknak, hogy ennyi mindent tanuljanak. -
#22722 szerintem a javascript ezért rossz első programozási nyelv megtanulni, mert rengeteg faszság van benne. én elkezdtem, eloquent javascript könyv meg minden de annyi extra kivétel van a nyelvben hogy csak összezavarhatja a kezdőt.
SZERINTEM
egy Java, C++ példa sokkal jobb megismerni hogyan működik a memória, hol élnek a primitívek, stack vs. heap és utána sokkal könnyebb szerintem megérteni hogyan is műköxik a program.
Amúgy ha kell a kérdezőnek van Szegedi Egyetemes jegyzet -
#22721 Keress rá a "primitives vs objects"-re. Illetve ha foglalkozni szeretnél a dologgal érdemes elolvasni, megérteni a javascript működését. Hogy kezeli a referenciákat, mutációkat, prototype-ot, scope-ot, osztályokat, objektumokat. A száraz legfrissebb referenciát itt találod
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2022.06.26. 02:22:46 -
#22720 Amin kiakadtam hogy ez sehol nincs elmagyarázva. Más. Javascriptben Mi az hogy szám objektum? Az objektum az a kapcsoszárójelben lévő kulcs érték pár így : const car = {type:"Fiat", model:"500", color:"white"};
És utána jön egy ilyen hogy : When a JavaScript variable is declared with the keyword "new", the variable is created as an object:
x = new String(); // Declares x as a String object
y = new Number(); // Declares y as a Number object
z = new Boolean(); // Declares z as a Boolean object
És hogy ne hasznájuk ezt mert csak bonyolítja a dolgot és lassítja a gépet. De nincs kifejtve hogy mi ez . Mi akar ez lenne? Itt egy változó nevet látunk és sima zárójelet amiben a számok vannak: kocsi(123) De miért objektum ez ha nincs benne kulcs érték páros? -
#22719 azért nem kell ehhez 190-es IQ, de persze mindenkinek más nehéz. 0,6-nak 0 az egész része, 0.6 meg a törtrésze. evvan. -
#22718 De sehol nem találsz olyan példát hogy a bal oldalon van a kisebb szám. Milyen 190es IQ kell ahhoz hogy valaki magától rájöjön arra a logikára amit most levezettél. Ha józan ésszel belegondolsz 3 ban az öt nél mit kéne kiszálmolni csak arra jutsz hogy valami tört szám lesz és kiszámolod 0,6 aztán itt meg is rekedsz mert ez már nem maradék hanem pluszék tehát nyelvtanilag is hülyeség az egész . Ugye maradékszámításnak nevezik de itt már nincs maradék, mert az valami invert maradék -2,4 matematikailag. És az bizony kisebb mint az 1 tehát hamis tehát az én logikám szerint lenne jó a válasz. De mégsem az mert ennél a számításnál más a szabály amit elfelejtettek megtanítani ennyi volt a gondom. -
#22717 El kell osztani a 3-at 5-tel és megnézni hányszor van meg benne és venni a maradékot. 3-ban az 5 0-szor van meg és 3-(0*5) az 3 ami nagyobb mint 1. Talán egyszerűbb olyan példán nézni, hogy 7%3, ami meg 7-(3*2) = 1.
Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2022.05.28. 14:41:28 -
#22716 Csinálom ezt az újrakezdés programot és a tesztnél feljött egy olyan kérdés hogy 3%5 > 1? 4: 7 Én azt választottam hogy hamis 7 de a válasz igaz 4 . De hogy miért azt sehol nem magyarázták el és neten található magyarázatok közt sem találtam sok kutakodás után sem olyan oldalt ahol a maradékképzésben ilyen hülye érték van megadva hogy egy kisebb számban megvan e a nagyobb szám. Csak ha számológépbe beírom akkor látom hogy tényleg ilyenkor a kissebb szám lesz az eredmény 3 . De miért ? Ezt mi az istenért nem tanítják vagy honnan kéne kiszopnom mondom még egy tucat google keresés után sem találok erre magyarázatot . És az oktató videóban se volt erről egy hang sem említve. -
#22715 Értem. -
#22714 Javascriptben ami nem undefined, false, NaN, 0, '', null, az true, tehát van értéke, nem üres. Azt vizsgáljuk. Programozásban minden lehetőséget vizsgálunk, ha nem tesszük akkor jöhetnek a hibák, valamint a jövőre is gondolni kell, mint pl ha megváltozik valahol a kód, akkor minden funkciónak le kell tudnia azt kezelni, azaz csak valid adattal foglalkozni. Normál esetben még külön tesztek is készülnek mindenről, de ez már más téma.
Azt javaslom, hogy fuss át egy html/javascript alapok kezdőknek írást, ha foglalkozni szeretnél a témával.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2022.04.03. 13:47:17 -
#22713 Hát én csak ezt a kiszámolót csináltam meg c ben. A vessző kicserélést ott is segítséggel. Az csak egy primitív rövid kód ehez képest. Bemásolnám de olyan okos voltam hogy az exe fájl elkészültével ki is töröltem a kódot mert annyira értek ehez is hogy csak utána esett le az exe fájlt nem lehet a szerkesző programban megnyitni és már emlékezetből se menne hogy volt. Ilyen bonyolult kereszbe hivatkozásokat meg hogy több fájl van és egyik ezt csinálja a másik meg azt nem dolgoztam . Itt még a színek ellenére se tudtam már a vége felé megfejteni hogy melyik változó hova tartozik és mi miért van.
Az utolsó esetnél pl nem értem hogy miért kell ez az if (ujszam) { } Ez egy feltételvizsgálat és ha igen mit vizsgál? Miért kell megvizsgálni a beírt számot hogy aztán kiírassuk a táblázatba? Kipróbáltam ha nem írom elé az if et akkor is működik. -
#22712 Azt írtad dolgoztál már C-vel. Ebből arra következtettem hogy a kód jó részét megérted, illetve hogy tisztában vagy azzal, hogy tanulás nélkül nem fogsz idegen nyelven beszélni ;)
Mi az az innerHTML:
-
#22711 A 29. sorban az innerHtml-be bármit beletehetsz. Most mit teszel bele? A numberList tömböt.
A te gondod az, hogy a numberList-be mindig az aktuális összeget rakjuk bele. Hol? A 28. sorban.
Szóval mi a megoldás: kell egy normalizált verziója az új számnak, és azt kell a tömbbe rakni. Például így megkaphatod a normalizált számot:
const ujszam = this.calc(0, this.ujszam_input.value);
Mindenképpen a 26. sornál korábban, mert ott töröljük az input_value értékét, mondjuk a 22. sornál jó lenne.
Ezután a 28. sornál az új számot kell a tömbbe rakni az összeg helyett, de csak akkor, ha helyes az új szám. Tehát cseréld le azt a sort erre:
if (ujszam) {
this.numberList.unshift(ujszam);
} -
#22710 Nagyon szép munka. Nekem még mindig kínai . Megint bele kellett raknom hogy enterre működjön. A lista is jó csak éppen nem az eredményt akarom listázni hanem az újszám inputokat. Igaz beleírtad hogy az innter htmlbe azt rakok amit akarod de én egy óra gondolkozás után feladtam hogy megfejtsem hogy hogy gondolod. Egyszerűen nem értem hogy mivel vezérled a listát ,nem látok ott semmilyen változóra mutatást amivel az összeg input mezejét bekéred így azt se tudom hogy kéne az újszám inputot bekéretni. Mi az az inner htm el? Ide le tudnád ezt írni ?
Vagy ha bele akarod írni akkor az enyémbe írd már bele mert rengeteget módosítottam a méreteken színeken és ugyebár az enteren. Köszi! -
#22709 Rosszul gondolod. A JS azért olyan népszerű, mert kb nincsenek határai. Bármit megtehetsz vele.
Szerk: így talán érthetőbb lesz számodra
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2022.03.31. 01:13:10 -
#22708 Azon agyalok hogy kéne kilistázni mellé az addig beírt számokat de nagy falat az nekem. Már ezeket a lecserélő kódokat sem értem olyan gcibonyolult szintaktika a c hez képest . Ha nem fáradtság ebben a kilistázásban segíthetsz . Én arra gondoltam hogy egy tömbbe kéne belerakni mindig az új számot és azt mindig egy sorba kiiratni. De így html ben nem látom át hogy mit hova kell írni és miért hova íródik ki amit a JS script csinál. Jól gondolom hogy a html ben csak egy input mezőbe lehet adatokat átvinni , tehát ott nem fog felsorolódni szövegként a szám mint azok a label után írt szövegek? -
#22707 Ha nem értesz valamit, kérdezz.