22786
Html-, css- és php-help
  • CattiBrie
    Hát ez elég gagyi. :S
    Csomó helyen belelóg.. és már a 2 böngészővel. :(
  • passatgt
    ehhez hasonlóan:)

http://www.bigbaer.com/css_tutorials/css.image.text.wrap.htm
  • CattiBrie
    Jó reggelt! :)

Hogyan csinálnátok meg egy ilyen dobozt?

Egy div, kettő kép és szöveg. A jobboldali kép alatt kezdődik el a szöveg, majd lejjebb már mindkettő alatt folytatódik.
    Jó, hülyén írtam le, de a kép alapján szerintem egyértelmű, mit szeretnék. :))

• Dj Faustus #6413
    Mivel a mencoder is az ffmpeg-et (régebbi változatát) használja, megoldható, csak készíteni kell hozzá egy stream-kezelő rutint.
    Itt pont erről írnak
  • passatgt
    ffmpeg-el már volt dolgom, konvertálni tudok vele flv-be
    kérdés az, hogy élő streamet is lehet e konvertálni vele:)
  • Dj Faustus #6411
    "Bár ez a flashes felkeltette az érdeklődésemet:)"
    ffmpeg-gel vagy mencoder-rel megoldható a konverzió (sőt ezeknek van forráskódja, tehát teljesen egyénre szabható rendszert lehetne kialakítani).
    Gyorsteszt: ffmpeg Windwsos változatával (http://arrozcru.no-ip.org/ffmpeg_builds/) teszteltem, sikeresen átkonvertált egy WMV3-as állományt FLV-be. a mencoder (1.0rc1) nem igazán volt hajlandó rá (pedig az kezeli a streamet).
  • passatgt
    negyedik lehetőségként még nem elhanyagolható az activex-es megoldás sem:)

Bár ez a flashes felkeltette az érdeklődésemet:)
  • passatgt
    mondok még pár érdekesebb számot elmúlt 30 napról:)

2140 óra - MTV 1
    1937 óra - Hírtv
    1810 óra - Hot Spot
    781 óra - Duna TV
    631 óra - Magyar ATV
  • Dj Faustus #6408
    "ma 3278-szer nyitottak meg csatornákat"
    Tegyük fel, hogy mindenki egy órát néz TV-t, az "csak" 136 csatorna. Na most már csak annyit kellene tudni, mennyi konvertálást bír el egy gép...

Másik lehetőség: mindegyik felbontáshoz csinálsz kis bevezető videót, és adott felbontással nyitod meg a lejátszót. Így nincs az "összenyomja a lejátszót" rém.

Harmadik lehetőség: visszatérsz az embedhez... Brrr...
  • passatgt
    ma 3278-szer nyitottak meg csatornákat:)
  • passatgt
    sok csatorna van, de megpróbálom kiiratni éppen mit néznek

de azthiszem mysql-be van is róla valami, mindjárt megnézem:)
  • Dj Faustus #6405
    "de a mérete összenyomódik."
    Ennek az az oka, hogy a strechtoFit nem alkalmazható application/x-ms-wmp-nél más mime-típus esetén.
    Bővebben:

Erről egyébként már értekeztem a #6367-es hozzászólásomban.

Safari/Windows alatt a régi Windows Media Player jön be duplán (!), és bár megnyitja a streamet, de kép nincs.
    Ja és hogy miért a régit? A clsid miatt:
    clsid:22D6F312-B0F6-11D0-94AB-0080C74C7E95
    Bővebben

IE6 és IE 5.5 alatt a javascript-kód hibásan fut le (Multiple IE), és a lejátszó nem hajlandó rendesen működni.

Egyébként van arról statisztikád hány különböző adást néznek egyszerre maximum/átlagosan? Mert ha keveset, talán (egy megfelelő teljesítményű konvertálógép segedelmével) megoldható lenne az flv-be való konverzió - és onnantól majdnem teljes platformfüggetlenség élvezhető lenne.
  • passatgt
    Bármilyen infó jól jön, köszi:)

Nálam egyébként xp-n ff2 alatt a bal oldali megy, de a mérete összenyomódik.
    IE-ben activex nélkül egyik sem megy, activex-el a jobb oldali.
    Operában mindkettő megy, de a mérete összenyomódik.
  • Ability
    Ubuntu FF2 alatt szépen beépül a Totem lejátszó az első object-nél. A második nem jön be, viszont az elsőnél sincs adás, csak a kapcsolódást jelző videó. Opera alatt látszólag történik valami, mindkettőnek külön háttere van, de nem épül be a lejátszó valamiért... Remélem tudtam segíteni!

Szerk.: FF alatt valami más is történik, szépen belassul a böngészőm. :D
  • passatgt
    Üdv!
    Ezt megtudnátok nézni nekem, hogy nálatok melyik lejátszó megy ie-ben, ff-ben, operában?(bal, vagy jobb, esetleg mindkettő)

tvtest

Előre is köszi
  • Dj Faustus #6401
    Mivel "A lapon levő hivatkozások ebbe a keretbe mutatnak" ezért külön Javascripttel kell az oldal tetejére görgetni.
    <a href="oldal.htm" target="tartalom" onclick = "self.location = '#top';">Link</a>
  • hispan2
    Üdv!

Van egy apró problémám: van egy lap, rajta egy beágyazott keret (iframe). A lapon levő hivatkozások ebbe a keretbe mutatnak. Namost, ha megadom a hivatkozás után, hogy #top, akkor a kattintással felrepülünk a keret tetejére, ami viszont nem az oldal tetetje. Hogyan oldható meg, hogy a keretbe mutató hivatkozások is a lap tetejére görgessenek a kattintás után? A választ előre is köszi.
  • robos
    Köszi szépen, remélem ez alapján sikerül....
  • passatgt
    értem, ennyire mélyen nem vagyok még benne:)
  • Dj Faustus #6397
    A böngésző alapvetően tiltja a cross-domain lekérdezéseket (biztonsági okokból - cross-site scripting). A Firefox dob is egy hibaüzenetet: Error: uncaught exception: Permission denied to call method XMLHttpRequest.open
    Ezeket persze ki lehet iktatni PHP-vel vagy Flash segítségével.

A Prototype meg nem éppen a tökéletes megoldást nyújtja - lásd az alábbi esetet, illetve ezt.
  • passatgt
    3. pontban hogy érted, hogy külső domain nem használható?
    Mert prototype Ajax.Updater-el működik
  • Dj Faustus #6395
    "Namost ezt, h lehet divekkel CSS-sel megcsinálni, h az 1ik divbe van a fejléc menüvel és az alatta lévő div-be ami állandó, betölteni a tartalmakat külső html-ből??"
    1. <iframe> használata - használható külső és lokális domainen. Erre egy példa.
    2. Szerveroldali nyelven a megfelelő függvény használata - PHP-ban az include, fopen, fsockopen függvények alkalmasak erre - már ha a tárhelyszolgáltató engedi a külső domainek haználatát, akkor külső domaineket is be tudsz hívni különben csak a lokális domain használható.
    Erre egy segédletsorozat.
    3. Kliensoldali nyelven - Javascript - külső domain nem használható, csak lokális domainről hozható be oldal. Erre egy példa.
  • passatgt
    php switch get, vagy javascript
  • robos
    Ebben tud vki segíteni??
  • Max7
    Faustus módszere működik rendesen :)
  • Max7
    csak baszik ez működni :S próbálom faustus módszerével :P
  • Max7
    ez már barátságosabb számomra :)
  • Lazarus
    vagy:

$r = mysql_query( "SELECT username FROM valami LIMIT 2,1" );
    $e = mysql_fetch_array( $r );

echo $e["username"];

LIMIT [a sor száma, 0-tól kezdődik], [hány sort olvasson ki]
  • Dj Faustus #6388
    "nyilván akkor oda fogom tenni a while ciklust de ahogy néztem a példákat egyik se olvas ki értelmesen adatot :S"
    Tessék végignézni az egészet. A lényeg a mysql_fetch_array a while ciklus feltételébe való ágyazásában van.

"pl ha a 3. sor usernevét szeretném kiírni akkor azt hogy tudom megtenni?"
    Tegyük fel, hogy a $res tartalmazza a lekérdezés eredményét, és a felhasználónév a user oszlopban van.
    Ez esetben:
    $i=0;
    while ($row = mysql_fetch_array($res)) {
    if ($i==2) {
    echo $row['username'];
    }
    $i++;
    }

A courier-ezés meg nem megy. ;) Másrészt nehezebben olvasható (kenyérszövegnek egyébként is talpatlan dukál a képernyőn). Harmadrészt használd kiemelésre (például a kódok esetén).
  • Max7
    [coruier]A te példádban itt fordulhat elő két sor:
    $rowB = mysql_fetch_array($res);

nyilván akkor oda fogom tenni a while ciklust de ahogy néztem a példákat egyik se olvas ki értelmesen adatot :S pl ha a 3. sor usernevét szeretném kiírni akkor azt hogy tudom megtenni? :)[/courier]
  • Dj Faustus #6386
    Ezzel az előtesztelő ciklussal lehet több sornyi lekérdezésértéket kezelni.
    Lásd a mysql_fetch_array példáit.
  • Max7
    Nnem igazán vágom a rám eső rész!
  • Dj Faustus #6384
    "hogy mind a div közpén legyen (vertical-align: middle), egymás mellett."
    A vertical align nem alkalmazható blokkszintű elemekre (esetleg csak táblázatcellkra és soron belüli elemekre):
    Applies to: inline-level and 'table-cell' elements
    Hivatalos CSS 2.1 referencia

"abban egy szöveg (span) egy beviteli mező (input type="text") és egy kép (input type="image")"
    Egyrészt használj float tulajdonságot a három elem egymás mellé tételéhez, másrészt adj a <div>-nek alul-felül kitöltést (padding-top, padding-bottom). Harmadrészt lássunk példaoldalt.

"de mi van akkor ha 2db olyan sort tartalmaz a zábla aminek az user_id -je ugyan az? akkor hogy tudom külön külön kezelni?"
    $uid = $row['id'];
    //FTP adatbazisbol kivalasztja az $uid felhasználókat
    $res = mysql_query("SELECT * FROM ftpd WHERE user_id = '$uid'");
    $rowB = mysql_fetch_array($res);
    /* Folytatása következik */
    }
  • passatgt
    floatold őket, vagy csinálj 3 divet a dived közepébe, amik egymás mellett vannak
  • Max7
    Up
  • CattiBrie
    Ja, meg persze IE-vel s FF-vel is ugyanúgy nézzen ki. Csak az a baj, hogy ha még semminek nem adok meg semmi értéket, akkor sem ugyanolyan a két böngészővel. :S
  • CattiBrie
    Tök jó! Van egy div-em és abban egy szöveg (span) egy beviteli mező (input type="text") és egy kép (input type="image"). És nem tudom megcsinálni hogy mind a div közpén legyen (vertical-align: middle), egymás mellett.
  • Max7
    Egy menüről van szó ami egyedileg van szinezve (alapból is meg ha ráviszik az egeret akkor is) ezért szükséges hogy maradjon az alap szin!
  • Max7
    THX
  • Dj Faustus #6377
    "Ha már css-nél vagyunk valaki nem tudja hogy hogy tudnám megoldani hogy a böngészőben ha az user látta már az adott linket"
    Akkor neked el kell olvasni a megfelelő leírást. Helyetted nem tanulom meg.

"ne legyen ilyen hulla lila hanem maradjon az eredeti szine"
    Inkább legyen más színű, mint a nem látogatott, ezzel mutatva a felhasználónak hogy már járt az adott oldalon.
    További jótanácsok Jakob Nielsen - Web design című könyvének (Typotex, Budapest, 2002) 60-64. oldalán, vagy itt.