22786
Html-, css- és php-help
  • Dj Faustus #7258
    Tessék érthetőbben fogalmazni! Mit értesz azon hogy a menüt meglinkelni?

De ha jól értem, te egy olyan linket akarsz, ami a http://xgafgdf.hu/ oldalra mutat és a link szövege: fórum.
    Ez egyszerű HTML, meg kell tanulni:
    <a href="http://xgafgdf.hu/ ">Fórum</a>
    Hiperlinkek, hivatkozások <a>
    Link
  • II Rocky II
    hali köszi az előbbit:D olyat szeretnék kérdezni hogy menüt hogy lehet meglinkelni?vagyis gportalos oldal és menü van neve legyen forum de a linkje meg http:xgafgdf.hu :)
  • Dj Faustus #7256
    1. Készíts "sablont". Készíts olyan HTML állományt melyben csak az oldal struktúrája (ez a menü blokkja, ez a tartalom blokkja), és a tartalom - azaz a statikus elemek vannak. Ezt megnyitod, belehelyezed a tartalmat és elmented más néven.
    2. A Javascript és CSS definíciókat helyezd el külső állományban, és hivatkozz rá (<link href="style" rel="stylesheet" type="text/css" />, <script type="text/javascript" src="script.js"></script>), így az oldal kisebb lesz, könnyebben szerkeszthető.
    3. Vannak olyan megoldások, amelyek csökkentik a tartalmi blokkba helyezendő kód méretét:
     * Javascript (Ajax): előnye hogy nem terheli a szervert, viszont kliensoldalon letiltható, csökkenti az akadálymentességet, ha rosszul csinálod meg, akkor Javascript kiiktatása esetén nem fog rendesen működni - ja és a keresőhelyezést is rontja.
    Egy cikk róla
    Még egy jobb
     * PHP (vagy más szerveroldali nyelv: ASP, JSP, Perl,...): előnye hogy megőrizhető a keresőhelyezés, az akadálymentesség, viszont olyan tárhely kell, ami engedélyezi a PHP-t (egyes esetekben, ha külső oldalt akarsz behívni, akkor azt a szerver beállításánál is engedélyezni kell - amit az ingyenes tárhelyszolgáltatók nagy többsége nem tesz meg).
    Ezzel kapcsolatos cikk
     * Iframe: előnye hogy natívan engedi a külső domainről származó oldalak betöltését (hacsak a tárhelyszolgáltató nem tiltja külön le - amit PHP esetén többnyire megtesz mint említettem; Javascript esetén meg a böngésző nem engedi), kereső szempontjából is kellemesebb mint a sima <frame> (mert a menüpontok jobban feltérképezhetek). Ja és nem kell hozzá Javascript meg PHP.
  • Balumann
    nem találok sajna ilyesmi sort, nem tudom hova kll beírni :( Mind1, keresek valami más megoldást, köszi.
  • Lazarus
    javascriptel vagy PHP-vel tudsz egyszerűsíteni. Mindkettőnek megvannak az előnyei/hátrányai. Esetleg iframe-el.

A lényeg hogy a sémát csak egyszer kell megcsinálni és a kívánt tartalomat betöltöd "középre".
  • QPR
    sziasztok,
    most tanulom a html - css-t újra. Régi tudásom szerint a keretek voltak a legjobbak a menürendszer bal, tartalom jobb oldalon.
    De amint utánnaolvastam, kiderült ez nem így van. DIV-vel kellene megoldani, oké meg is próbáltam, ugye egy DIV-be bal oldalon a listát berakom (leendő menü) amit aztán css-el ki is "szépítek". De ha hivatkozás gyanánt rákattintok a lista (menü) egyik elemére, akkor betöltődik egy új lap, ugyanazokkal a DIV-ekkel, csak a tartalom rész más.
    Itt jön a bibi: egy nagyobb weboldal több tíz lapjánál mindig újra meg kell adni a baloldali DIV (menü) listáját még ha ugyanaz mindig is? Egyszer nem gond de ha változtatni kell? Úgy érzem hogy erre létezik más megoldás. Kérem a segítségetek...
  • eNiX
    Köszönöm szépen :) Hát előbb-utóbb eljön az is, de egyszerre nem lehet mindent... :) Így meg hamarabb kibogarászom mi micsoda.
  • Max7
    már megtanultad 1x miért akarod még 1x megtanulni?
  • Dj Faustus #7250
    Helyetted tanuljam meg a PHP-nyelvet?
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    <?php
    $filename = "test.txt";
    if ($_POST["submit"]=="Küldés") {
    $somecontent = strip_tags($_POST["bemenet"]);
    if (is_writable($filename)) {
    if (!$handle = fopen($filename, 'a')) {
    echo "Cannot open file ($filename)";
    exit;
    }
    if (fwrite($handle, $somecontent) === FALSE) {
    echo "Cannot write to file ($filename)";
    exit;
    }
    fclose($handle);
    } else {
    echo "The file $filename is not writable";
    }
    }
    ?>
  • eNiX
    Hi. Adott egy oldal rajta egy input szöveg bekérő és egy submit gomb. Vki tudna adni egy php-t/scriptet hogy a bekért szöveg egy sima txt-be íródjon? Köszöntem.
  • Borgi
    jó oké ksözönöm, meg van ;>
  • Borgi
    köszönöm,
    msot pobálgaotm ezeketa box hekket, widht-vel angoyn szépen müködnek, de height-ben is él ugyanez a probléma, arrol emg nem irnak sehol, simán átirtam width-ket height-re de azt ugy oylan formában nem csinál semmilyen változást :$
  • Dj Faustus #7246
    "emberek, ti hogy küzdötök azzal hogy egy oldal mindewn böngészöbe ugyanugy nézzen ki?"
    * Csináld meg a webes "szabványok" szerint az oldalt.
    * Oldalszerkezet kialakítására ne használj táblázatot - nem arra való. Ott van a <div>.
    * Szedd szét az oldal funkcióit. Az oldal tartalmát és struktúráját (ez egy blokk, ez egy bekezdés, ez egy 1. rendű címsor, ez egy kép) hagyd a HTML-re, a kinézetet (ez a bekezdés piros, ez a szövegrész zöld, ez a blokk 150 pixel széles) a CSS-re, a viselkedést (új ablakban nyílik meg a tartalom, rejtsd el az egyik elemet) a Javascriptre. Ha lehet, ezeket szedd szét külön állományokra (.htm/.css/.js).
    Ne formázz HTML-ből (align="right"; <center>, bgcolor="red" - ezeket felejtsd el) - ott a CSS.

Ezzel magadnak teszel jót - a kód ugyanis számodra átláthatóbb lesz, így a további fejlesztések könnyebben fognak menni.
    Ja és Opera, Firefox és Safari alatt általában (többségében) ugyanolyan kinézetet fogsz kapni.

A problémát - mint mindig - az esetek igen túlnyomó többségében az IE okozza (és nem is kevés esetben).
    Két fronton okozhat problémát leginkább: a CSS és a Javascript esetén.
    Szerencsére vannak trükkök (például a feltételes megjegyzések [conditional comments] - amelyeket be lehet állítani, hogy csak IE alatt jelenjenek meg bizonyos elemek), alternatív megoldási lehetőségek - a validitás megörzésével is.

" Viszont van egy problémám vele, hogy nem lehet több soros üzenetet venni (csak akkor gondolom, hogyha 1 sorba írom, és beíráskor túlmegy az 1 soron, hogyha enterrel rakok sortörést, akkor az első szót új névnek írja, és új keretbe rakja (elválasztja)."
    Ehhez bizony jó lenne értened PHP-hez.
    Annyit kellene meegoldanod, hogy az űrlapról elküldött szövegbe a sortörést (\n) ki kell cserélned HTML-beli sortörésre (<br />).
    $_POST["msg"] = str_replace("\n","<br />",$_POST["msg"])
  • Borgi
    á, köszönöm :)
    azthiszem akkor most nekiesek és átrágom eztaz egész ccs részét oldalamnak mégegyszer ;>
  • passatgt
    CSS-t ezzel szoktam kezdeni:

/* initializalas
    -------------------------------------------------------------------------*/
    /* alap beallitasok, margin-ok es padding-ok nullazasa */
    html, body, form, input, select, fieldset {font-size: 11px; font-family: Tahoma, Verdana, Arial; color: #000000; }
    body {background-color: #242424; }
    /* heading es egyeb formazasok, melyek mas alapertelmezett margokkal birnak az egyes bongeszokben */
    html, body, form, fieldset, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, pre, blockquote, ul, ol, li, dl, address {margin: 0px; padding: 0px; }
    /* alapertelmezett betumeret ezeknel az elemeknel */
    h1, h2, h3, h4, h5, h6, pre, code {font-size: 10px; }
    ul, ol {list-style: none; }
    /* a linkek kez alakot kapjanak mindenhol */
    form label {cursor: pointer; }
    address {font-style: normal; }
    /* a linkek alapertelmezett alahuzasat szunteti meg */
    :link,:visited { text-decoration: none; }
    /* linkelt kepek keretezesenek megszuntetese */
    a img,:link img,:visited img {border: none; }
    /* a bordert nullazzuk fieldset eseteben */
    fieldset {border: none; }
    /* float-olt elemek utan hasznalatos clear */
    div.clear, span.clear {clear: both; font-size: 0px; }

Aztán ha van float:left és margin-left:x px, akkor ie-ben ez dupla akkora és szétesik, tol mindent magável, ezért kell display:inline;

Meg van a box model probléma ie-ben, az meg itt van leírva:
    http://www.tutorial.hu/node/1086

Így nagyjából ua lesz a két böngészőbe, és ha befejeztem mindent, utána javítgatom ie-ben.
  • Cat 02 #7243
    csak FF alatt nézem :) nagyrészt úgyanúgy néz ki bár én nem szoktam olyan bonyi oldalalkat csinálni
  • Balumann
    igen erre már gondoltam én is
    Az a baj, hogy nem értek a php-hez, csak a html-hez. HTML logikával, meg nem perfekt angol tudással (meg dreamweaverrel :D) módosítottam eddig, de ezt már fogalmam sincs hol találom :-(
  • Borgi
    emberek, ti hogy küzdötök azzal hogy egy oldal mindewn böngészöbe ugyanugy nézzen ki? minden lépés után nézegetitek midnenhol? :$
  • Cat 02 #7240
    így vakon sztem vmi olyasmi van h pl 1.sor Laci és akkor hozzárendeli a Laci névhez az 1. sor üzenetét ami másij fájlban van vagy vmi ilyesmi :)
  • Balumann
    Jaj hülyeséget írtam, nem a tagboardot csináltam meg, hanem a phpshout-ot. Kép: katt
  • Balumann
    Hali!
    Segítséget szeretnék kérni. Az oldalamra szeretnék tenni egy egyszerű forum szerűséget, pontosabban híreknek kellene. Egy nagyon egyszerű kellene, csak annyi, hogy belehessen írni egy nevet, meg szöveget, aztán az alatta megjelennyen, a hozzászólások meg vonallal, vagy valamennyi szóközzel elválasztva (vagy akár külön keretbe tegye őket, mind1...)

Kerestem már sok félét, és találtam is 1 félét, amit sikerült is viszonylag átalakítani. Tagboard a neve, itt egy kép az eredeti állapotáról: katt (az oldal meg éppen tárhelyet vált, így az most nem jön be). Nah ezt tudtam módosítani, átméretezni Dreamweaverrel, kivettem az e-mailt (és azt is, hogy ne kelljen beírni a bevitelhez). Viszont van egy problémám vele, hogy nem lehet több soros üzenetet venni (csak akkor gondolom, hogyha 1 sorba írom, és beíráskor túlmegy az 1 soron, hogyha enterrel rakok sortörést, akkor az első szót új névnek írja, és új keretbe rakja (elválasztja).
    Ha valaki tudna nekem segíteni, esetleg linkelni egy egyszerű ilyen hírakármit, vagy megcsinálni a tagboardnál, hogy több sort lehessen írni, nagyon megköszönném!
    Feltöltötem a tagboardot úgy, ahogy én már módosítottam: link.
    Előre is köszönöm a segítséget!
  • phoenix1
    Ha Joomlaval fogsz foglalkozni a későbbiekben akkor ajánlom, hogy a .htaccess-be tedd be ezt a sort:

RewriteCond %{QUERY_STRING} (f|ht)tp://.*\.(txt|gif|do) [NC,OR]

vagyis teljesen így fog kinézni:

RewriteCond %{QUERY_STRING} (f|ht)tp://.*\.(txt|gif|do) [NC,OR]
    RewriteCond %{QUERY_STRING} mosConfig_[a-zA-Z_]{1,21}(=|\%3D) [OR]
    RewriteCond %{QUERY_STRING} base64_encode.*\(.*\) [OR]
    RewriteCond %{QUERY_STRING} (\<|%3C).*script.*(\>|%3E) [NC,OR]
    RewriteCond %{QUERY_STRING} GLOBALS(=|\[|\%[0-9A-Z]{0,2}) [OR]
    RewriteCond %{QUERY_STRING} _REQUEST(=|\[|\%[0-9A-Z]{0,2})
    RewriteRule ^(.*)$ index.php [F,L]

Így nem fognak tudni belinkelni hülyeségeket kívülről.

vagy:

RewriteCond %{QUERY_STRING} (f|ht)tp://.*\.\w{1,} [NC]
    RewriteCond %{QUERY_STRING} !http://(www\.)?weblapomcime.hu/
    RewriteRule ^.*$ - [G]

ez hasonlóképpen működik mint a fenti megoldás azzal a különbséggel, hogy akármit kitud szűrni ami kintről érkezik és csak belső címről fogad webalapú címeket. Ha esetleg szoktál kívülről belinkelni dolgokat akkor inkább az első megoldást ajánlom. Sok időm nem volt vele foglalkozni, ha van kedved kombináld a kettőt.
  • Dj Faustus #7236
    1. Az időpontokat átalakítod időbélyegekké (strtotime)
    2. Az időbélyegeket összegzed.
    3. A kapott időbélyeget visszaalakítod a date segítségével.
  • passatgt
    Hali
    Php-vel hogyan tudok időpontokat összeadni?

Pl 00:10:05 + 00:04:12 = 00:14:17
  • hispan2
    Sikerült mindekettőt megoldani, köszönöm.
  • bracsek #7233
    nm, DE én nem ebben akartam segíteni, én abban szertnék segíteni, hogy mielőtt beírsz van kereső, mondom Kereső és Harmadszor is kereső, mert megfigyeltem minden kérdésedre a google az első helyen hozza a választ, általában, ha az első 5 találatot átnézted és még másképpen is rákerestél legalább egyszer, és gyanítod, hogy ennek valami spéci megoldása lehet, akkor írj ide, bocs az offért, de már bökte a csőröm.
  • hispan2
    Ez jó is, csak 2 gondom van vele:

1) Hogyan lehet alaphelyzetben látható a div?
    2) Valamilrt a hivatkozást új ablakban, mint egy rendes URL-t szeretné megnyitni, így tulajdonképpen nem megy a dolog (holott pontosan lemásoltam azt, amit nálad látok, a head részben levő script részt is...).
  • Cat 02 #7231
    head be

<script>
    function youtubenyit(id, hrefid){
    document.getElementById(id).style.display = 'block';
    document.getElementById(hrefid).href = "javascript:youtubezar('" + id + "', '" + hrefid + "')";
    }
    function youtubezar(id, hrefid){
    document.getElementById(id).style.display = 'none';
    document.getElementById(hrefid).href = "javascript:youtubenyit('" + id + "', '" + hrefid + "')";
    }
    </script>

utána

<a href="javascript:youtubenyit('fegyver_1', 'fegy_1')" id="fegy_1">Kardok - Sword -</a>
    <div style="display: none;" id="fegyver_1">

</div>
  • hispan2
    Abszolút pontosan ilyet. Megpróbálom lemásolni aztán majd beszámolok. Köszönöm.
  • DJviolin
    Bocs, nem neked ment.
  • DJviolin
    Már megoldottam.
  • Cat 02 #7227
    ilyesmit ?
    YouTube videók vannak benne
  • hispan2
    Na igen az nem annyira jó. Én olyasmire gondoltam, hogy az eltűntetendő részt berakom egy div /div részbe, aztán van hozzá egy javas hivatkozás, ami vagy mutatja, vagy elrejti a div-es részt (persze úgy, hogy ha eétűnik, akkor a helyére a többi dolog "ugorjon fel", tehát ne üres rész legyen ott. Gondolom van ilyesmi...
  • hinar
    A hibát megoldottam IE hiba volt.
    Kicseréltem a sort erre <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
  • DJviolin
    Ha kell, akkor itt van a kódrészlet:
    template.css

div#logo {
    position: absolute;
    left: 0;
    top: 0;
    float: left;
    width: 1007px;
    height: 200px;
    z-index: 2;
    background: ButtonHighlight url(../images/bannernagy_1007px.png) 0 0 no-repeat;
    margin-left: 0px;
    margin-top: 0px;
    }

div#logo2 {
    position: absolute;
    left: 0;
    top: 0;
    float: left;
    width: 200px;
    height: 56px;
    z-index: 1;
    background: url(../images/banner_200px.png) 0 0 no-repeat;
    margin-left: 0px;
    margin-top: 0px;
    }

index.php

<body>
    <table width="100%" border="0">
    <tr>
    <td><div id="logo">
    <div align="center">
    <div id="logo2"></div></div></div></td>
    </tr>
    </table>
  • DJviolin
    A vizualitás kedvéért itt egy kép a készülő dizáknról. Tehát a kis logót szeretném tetszőlegesen mozgatni, és szeretném, ha a honlaptörzs feljöhetne úgy, hogy ne menjen a két kép alá.
  • Cat 02 #7222
    kösziii én meg blank.gif eket próbáltam háttérnek berakni :D
  • DJviolin
    Köszi. :)
  • DJviolin
    Még egy kis probléma. A kis képet szeretném mozgatni a left: 0; top: 0; parancsokkal, de nem a képet kozgatja, hanem az egész honlapot húzza be, vagy nyomja le. Mi lehet a probléma?
  • bracsek #7219
    Ha a divek bekavarnak, akkor nem joomla alatt, hanem felett dolgozol