22786
Html-, css- és php-help
  • Dj Faustus #7298
    A legbiztosabb megoldás:
    <a href="video.avi">Innen letölthető a videó</a> 3:43, 352x288 Xvid, 128 kbps stereo MP3
    Ajánlott lejátszó: <a href="http://www.videolan.org/vlc/">VLC Media Player</a>

1. Nem kell újratömöríteni, újra feltölteni.
    2. Nem szükséges a látogatónak specifikus lejátszót telepítenie (az adott leírásból kiderítheti, milyen kódekek kellenek neki).
    3. Egyszerű beillesztés, bármilyen körülmények között (akár szöveges böngészővel is :D ) működő megoldás.
    Hátránya: nem lesz a videó az oldalba beágyazva. Ennek elkerülésére berakhatsz pár pillanatképet a videóból.

Másik megoldás: az előbb említett FLV+Flash+SWFObject. Bár újra kell tömöríteni, fel kell újra tölteni, de a felhasználók jelentős többségének van Flash Player a gépén - így sokkal platformfüggetlenebb.
    Az SWFObject - bár Javascript függvénykönyvtár lévén a böngészőben letiltható - de IE alatti aktiválási problémáktól mentes és valid megoldást nyújt a Flash beillesztésére.

Harmadik megoldás: médialejátszó.
    Ennek 2 módja van: az <embed> és az <object>.
    Az előbbi nincs benne a w3c ajánlásaiban, és csak egy pár böngészőn működik, az utóbbinak meg van két módja a classid attribútummal (IE alatt) működő, illetve a type attribútummal (egyéb böngésző) működő.

A classid attribútummal működő <object> tages megoldást szokták ötvözni az <embed>-del (másik példa) - de nem épp egy jó megoldás.
    Pláne hogy a Micro$oft pert vesztett az Eolassal szemben - és minden ActiveX-es cuccosához aktiváló felíratot kell tennie.
    Esetleg megoldható, hogy Javascripttel eldöntöd, hogy IE-t vagy egyebet használsz-e, majd a szerint választasz a classid attribútumos vagy a type attribútumos <object> tages megoldás használatáról.
  • Flamer
    #7292: próbáltam.. azse ment.. :| meg néztem neten még 3 félét azzok se mentek.. teszteltettem ircen a linket.. nem ment másoknál se.. :C

#7294: yútúb.. :D ott volt fen a video.. lementettem mer éreztem törölni fogják. szóval megvan a a video de yútúbra nem tehetem vissza..
    kiraknám egy oldalra de nem tudok az embed kódot.

szóval.. lécciazt aggyatok ha tudtok ne pedig ötletek másra.. htx. :C
  • Borgi
    akkor ez ilyen formában ne is eröltessem?
  • Dj Faustus #7295
    "exporlerbe miért nem megy background-image hover-esséjében? :C"
    Itt a hiba:
    a #menuketo:hover {
    background-image: url('kepek/menu3.png');
    }

A :hover-t az IE nem támogatja rendesen csak a linkeknél (a:hover).

"megtudnátok nekem mondani, hogy az olyan tag-ek végére, amiket (én legalábbis úgy tudom) nem kell zárni, (pl. meta, css link, br) miért szokás egy perjelet rakni?"
    Mert az XHTML-ben az XML szabályai érvényesek. Így az egyedülálló elemeket így kell kezelni.
    Ja és miért kell szóköz a / elé? Mert így lesz visszafelé kompatibilis a HTML-lel (SGML-lel).
    Olvasnivaló magyarul
    Előbbi angolul
    A HTML-lel visszafelé való kompatibilitásról.

"van egy problémám.. van egy avi kiterjesztésű fájlom.."
    Ha platformfüggetlenségre törekedsz, konvertáld FLV formátumúra és nyisd meg Flashben készült lejátszóval, ami beilleszthető SWFObjecttel.
    A Youtube, a Videa, a Google Video is így csinálja.
  • jacky87
    Legegyszerűbb ha ezt a videot föltöltöd youtube-ra, és az embed kódot beilleszted az oldaladra!
    Egyébként ha IE-ben megnyitsz egy youtube videot, akkor a player ott lesz a C:\Documents and Settings\Felhasználóneved\Local Settings\Temporary Internet Files\Content IE 5\valamelyik könyvtár! De hogy le tudd játszani a videot, ahhoz az .avi-t át kell konvertálnod .flv-re!
  • hispan2
    Üdv!

Aki használ vagy használt IE7-et, biztos észrevette, hogy képes weblapokat egy-az-egyben lementeni a merevlemezre (Webarchívum, egyetlen fájl, .mht formátumban). Kérdésem az lenne, hogy mit lehet tudni arról, hogy ez az mht mennyire elterjedt formátum, egyáltalán képes-e más böngésző vagy program megnyitni, szóval működhet-e IE nélkül? Előre is köszönöm.
  • Lazarus
    Keress egy működőt és nézd meg a forráskódot
  • Flamer
    hiak..

van egy problémám.. van egy avi kiterjesztésű fájlom..
    beakarom ágyazni egy pléjerrel az oldalba.. a neten néztme már 3 féle kódot és egyikse ment.. nem yáccotta le.. sőt.. még a pléjer se yött be.
    nem értem :|

mi a kódja az embed mediaplyernek? de ojan kéne ami működik :C

előreis htx.
  • Borgi
    föladtam:
    http://borgi.cvk.hu/nmn/
    exporlerbe miért nem megy background-image hover-esséjében? :C
  • ldavid
    megnéztem validator-ral és ha a doctype nem xhtml, akkor hibának veszi
  • Cat 02 #7288
    hát azért rakd úgy :)
  • Ability
    Nem igazán ismerem a sima HTML-t. Én alapból XHTML-t tanultam. Azt tudom, hogy ez XHTML-nél lett bevezetve. Itt fent vannak linkek a szabványok dokumentációjáról. Esetleg ott kellene megnézni.

Vagy leteszteled egy validator-ral. Egyébként "csak" validitás szempontjából fontos, minden böngésző lekezeli attól függetlenül, hogy a szabványban hogy szerepel. Szerintem. Persze ettől függetlenül szabvány szerint érdemes csinálni...
  • ldavid
    Köszi, akkor gondolom sima HTML-ben felesleges.
  • Ability
    XHTML szabvány, elvileg kompatibilitási oka van, meg hát elég logikus. Amelyik tag nem rendelkezik zárótaggel, vagyis összesen egy tag-ből áll, azokat le kell zárni. Szerintem van benne logika. Egyébként fontos az is, hogy a slash előtt legyen egy szóköz is. Tehát: <br /> - szintén kompatibilitási ok miatt.
  • ldavid
    megtudnátok nekem mondani, hogy az olyan tag-ek végére, amiket (én legalábbis úgy tudom) nem kell zárni, (pl. meta, css link, br) miért szokás egy perjelet rakni? pl.: <br/>
  • phoenix1
    Nem tudok olyasmiről, hogy az ob_start() funkció használata leterhelné-e a servert, gondolod utánna nézhetsz. Ha a kimenetet tömöríteni is akarod, akkor igen, az eléggé megnöveli a CPU használatot.
  • MadBence
    Lenne egy kérdésem!
    Ha pufferelem a PHP kimenetét (ob_start();), és a végén küldöm ki (ob_end_flush();) az egészet, az nagyban befolyásolja a teljesítményt? Tehát komplett oldalt kiküldeni a végén gazdaságos?
    Csak a cookie-k miatt kellene ezt csinálni, mivel nem megoldható, hogy az első kimenet előtt beállítsam a sütit.
  • passatgt
    hát szerény angoltudásommal ezt nem értettem meg:)
    azért köszi, már tudom mire kell keresni
  • Agy Halott #7280
    ezt a kodot kerestem mar jo ideje, köszi ;)
  • phoenix1
    CSS bug.
    Olvasnivaló:
    http://meyerweb.com/eric/thoughts/2004/09/16/when-browsers-attack/

http://meyerweb.com/eric/css/tests/ie-freeze.html !! csak óvatossan ezzel az utolsóval !!
  • passatgt
    Kösz mindenkinek,sikerült megoldani.

Kérdés:
    Mitől lehet, hogy egy oldal lefagy Internet Explorerben?
  • Cat 02 #7277
    áh, akkor inkább keresek valami másmilyen cuccot (php-t a print ig értem XD)
  • Agy Halott #7276
    jaaaaaaa igen, ezt en csinaltam, a galeria az adott volt (persze azon is valtoztatni kellett) ám, hogy ha feltoltesz egy kepet, es azt 3 meretben berakja a kivant helyre, azon kellett sokat dolgozni, jo par ora/nap.

ezert neked is meg van a lehetoseg, hogy megcsinald, a galeriat letoltod vhonnan (google) és csinalsz egy file feltoltot, majd exec-el a 3 kepmeretet kodolod, hogy mekkorara szeretned és kesz; na jo nem ilyen egyszeru, de en is szenvedtem vele ;)
  • Cat 02 #7275
    azt tudom, de ez egy letölthető script vagy te csináltad? illetve ha te csináltad akkor oda tudod adni ?
  • Agy Halott #7274
    huh bocsi, nem ertelek, mi is kell pontosan? mi a publikus? a cim ott van a linkben, katt rá!
  • Agy Halott #7273
    köszi a linket, ISTEN vagy, frankón muködik!
  • DJviolin
    Köszönöm.
  • Dj Faustus #7271
    Elfogtam egy levelet:
    "Hello.

Légyszi majd válaszolj már!
    Lenne egy apró gond. Csináltam egy oldalt kezdés képp:
    www.manutdhirek.extra.hu

FireFoxban nagyon jól működik,de INTERNET EXPLORERBEN semmi se jön be.........Sőt
    Operában sem,ennek mi lehet az oka???
    Fórumon akartam,de az meg hónapok óta kihalt.
    Kérlek segíts
    szia"

1. Ez egy fórum. Ne követelőzz, pláne nem privát üzenetben. Ne hivatkozz arra, hogy "Fórumon akartam,de az meg hónapok óta kihalt." - mert az nem igaz.
    Egy kis fórum etikett.
    2. A proléma a hibás URL-lekben (webcímekben) keresendő. Ékezetes betűket, az ábécé nagybetűit, speciális karaktereket ne használj, mert egyrészt te zavarodsz bele, másrészt nehezebb kezelni (az URL nem kezeli natívan az ékezetes speciális karaktereket). Használd simán az angol ábécé kisbetűit és a számokat.
    3. Jótanács: -ek használata ellenjavallt (több velük a gond, mint amennyi előnyöd származik belőle), és a Frontpage sem a legjobb weboldal-szerkesztő (hanem te magad, ha jól megtanultad a HTML/CSS/Javascript/PHP/ASP/...-nyelvet).
  • Dj Faustus #7270
    "Olyan kérdésem lenne, hogy a rádió OFFLINE/ONLINE állapotát mivel tudom kiírattatni?"
    PHP fsockopen.
    Példa

"Van egy képfeltöltős php-m, és szeretném a feltöltött képet átméretezni."
    imagecopyresized/imagecopyresampled

"Milyen szerver beállítástól, vagy egyáltalán mitől függ az, hogy ha mondjuk a Hardwired.hu-ról töltök egy játékdemót, és a drágalátós T-Online-nak köszönhetően elszáll az internet elérésem, és újracsatlakozik, akkor a letöltött fájl CRC hibás lesz."
    CRC hba lehet akár hardverhibából (memória, hálókártya, merevlemez), vagy szoftverhibából (rossz driver, vírusfertőzés) következően is.
    Amit javaslok:
    1. Használj letöltésmenedzsert - az képes folytatni a megszakadt letöltést.
    2. Teszteld a letöltést olyan oldalakon, ahol a letöltendő állomány mellé rakják az ellenőrzőösszeget (md5, svf) is.
    3. Csökkentett módú, kikapcsolt rendszervisszaállítású vírus- és kémprogramirtás, memóriaellenörzés, operációs rendszer frissítés (láttam már olyan Windows XP-t, ami a PPPOE kapcsolatot dobálta le, és csak a létrehozott hálózati kapcsolat törlése, és újrakreálása hozta meg az eredményt).
  • Cat 02 #7269
    ez publikus ?:O
    ha igen megadod a címet ?
  • DJviolin
    Sziasztok!

Ez egy nem feltétlenül webprogramozós kérdés:
    Milyen szerver beállítástól, vagy egyáltalán mitől függ az, hogy ha mondjuk a Hardwired.hu-ról töltök egy játékdemót, és a drágalátós T-Online-nak köszönhetően elszáll az internet elérésem, és újracsatlakozik, akkor a letöltött fájl CRC hibás lesz. De ha mondjuk innen az SG-ről töltök, és ugyanígy elszáll a webkapcsolat, majd az újracsatlakozás után folytatja, akkor nem lesz CRC hibás.
  • Agy Halott #7267
    Mondjuk adott a http://12.567.0.54:8000 stream-es rádió. Olyan kérdésem lenne, hogy a rádió OFFLINE/ONLINE állapotát mivel tudom kiírattatni? ...tehat, hogy eppen van-e adás, vagy nincs és csak annyi jelenjen meg a lapomon, hogy "http://12.567.0.54:8000 - OFFLINE" vagy "http://12.567.0.54:8000 - ONLINE"

Előre is köszönöm.
  • Agy Halott #7266
    Én EXEC-el oldottam meg. Itt nem 1, hanem 2 cuccot csinál az eredeti képről:

FULL - az eredeti
    OPEN - galeria előnézet
    THUMBNAIL - galéria kicsi előnézet
  • passatgt
    Kerestem 1 órát googleba és sikerült megoldanom a problémát:)

Más:
    Van egy képfeltöltős php-m, és szeretném a feltöltött képet átméretezni.
    Egy thumbnail, és egy eredeti.
    Ezt hogyan lehet?
  • Lazarus
    Ajax-al, googlézd ki
  • passatgt
    Hogyan lehet egy javascriptel "elindítani" egy php fájlt?

Például adott egy linkem, amire kattintva eltüntetek egy bekezdést, eközbe a háttérben elindul egy php, ami adott esetben letörli ezt az adatbázisból.

Remélem érthető, előre is köszi
  • Lazarus
    Azért mert ezek nem szabványos betűtípusok ha jóltudom. Ha mindenképp ragaszkodsz hozzájuk valamiépp alakítsd ezeket a területeket képpé.
  • martons
    Üdv mindenkinek!

Egy triviális problémával fordulnék hozzátok. Van egy egyszerű, Frontpage-dzsel szerkesztett, tisztán html alapú (tudom, rosszul kezdődik) oldalam, amit feltöltve a netre némileg másképp látok, mint ahogy én azt megterveztem. Ugyanis például a Square721 BT betűtípust, valamint a Staccato222 BT-t, és még egy-kettőt nem tud kezelni a Firefox, vagy az Internet Exlorer. Ez miért van, hol keressem a hibát, és hogyan lehetne javítani? A válaszokat előre is köszönöm.
  • Dj Faustus #7260
    "Keresőhelyezésnek nem azon kéne múlnia a head részben a tartalomhoz mi van beírva?"
    Nem csak azon múlik. Az csak egy tényező.
    Sok múlik a jól kialakított szövegen, a megfelelő kódoláson (Javascripttel, Flash-sel, képekkel, hangokkal, egyéb bináris állományokkal nem tudnak mit kezdeni a keresők - ha nincs mellettük alternatív szveges tartalom), a jó oldalstruktúrán (egy "kódolásilag" átlátható oldal is segít a helyzeten).
  • Cat 02 #7259
    Keresőhelyezésnek nem azon kéne múlnia a head részben a tartalomhoz mi van beírva? csak mert oldalamba 3 szor beírtam 1más után anno h Silkroad és a Silkroad szóra 2. találat az oldalam volt :D