22786
Html-, css- és php-help
  • ldavid
    jó, az IE az alap, abban frissítek először mentés után :D
  • CattiBrie
    Nem. vegyük például az IE-t.. :)

Amúgy nem tudom, de nem hiszem, hogy IE6 olyan hüde kompatibilis lenne bármivel. :)
  • ldavid
    CSS szemponjából hagyatkozhatok a Firefox 3-ra és Opera 9.5-re?
    úgyértem ha azokban rendben van az oldal, akkor Safari-ban, Netscape-ben és más browser-ekben is rendben lesz?
  • phoenix1
    ok ;)
  • Vorpal
    *ha jól tudom* - na én meg erre kérdeztem rá - bizonytalan voltam és kérdeztem - nem kell túlspiláznunk.
  • phoenix1
    Nem tudom mire gondolsz ... máshonnan *is* akarsz betölteni filet? Nem arról beszélünk, hogy külső fájlokat ne lehessen betölteni. A file_exists funkcióval nem tudod *ha jól tudom* leellenőrizni, hogy egy másik serveren létezik-e a file.
    Hogy egy külső -másik serveren létezik-e a kért file pl. használhatod ezt a funkciót:

<?php
    function url_exists($url) {
    // Version 4.x supported
    $handle = curl_init($url);
    if (false === $handle)
    {
    return false;
    }
    curl_setopt($handle, CURLOPT_HEADER, false);
    curl_setopt($handle, CURLOPT_FAILONERROR, true); // this works
    curl_setopt($handle, CURLOPT_NOBODY, true);
    curl_setopt($handle, CURLOPT_RETURNTRANSFER, false);
    $connectable = curl_exec($handle);
    curl_close($handle);
    return $connectable;
    }
    ?>

bool file_exists ( string $filename )
  • Dj Faustus #8895
    "jó, csak nem jeleníti meg a képet, ilyen üres kockákat jelenít meg.Ebbe a könyvtárba van a gépen, meg fel is van töltve a honlapra^^ "
    Az első példában hozz létre a HTML-forrást tartalmazó könyvtárban egy digital-clock nevű könyvtárt és abba kerüljenek a kicsomagolt állományból származó képek.

A 2. és 3. változatba a képek a HTML forrással megegyező könyvtárba kerülnek.

"php és mysql verziószámát hogy tudom kiíratni?:) "

• Vorpal
    ha nem csak lokálisan akkor a másik szerveren is létezik az a fájl és akkor lehet includolni - csak végigkövetem
  • phoenix1
    lokálissan, de itt ez a lényeg nem? - ezáltal a *be-include-olást* lehetetlenné téve.
  • passatgt
    üdv

php és mysql verziószámát hogy tudom kiíratni?:)
  • dragon11
    jó, csak nem jeleníti meg a képet, ilyen üres kockákat jelenít meg.Ebbe a könyvtárba van a gépen, meg fel is van töltve a honlapra^^

Gépen itt van:
    C:\Downloads\digital_clock\ a része.. viszont a script meg úgy szól hogy / most akkor ez a gond?

kössz.:)
  • Dj Faustus #8890
    Google találata a digital clock javascript keresőszavakra: tadam - itt vannak hozzá a szükséges állományok (a képek átalakíthatóak, így a kinézet is átalakítható).

Vagy egy másik - hozzá való fájlok alatta - vagy van ennek 24 órás változata is.

De feltétlenül szükséges az óra? Ez egy intranetes időkritikus alkalmazás lesz? Biztonsági webkamera webes felülete? Terminálban futó webes alkalmazás? Online játék?

Az operációs rendszerben ott van az óra - ha kíváncsi vagyok rá megnézem. De egy honlapon a TARTALOM érdekli a látogatót (az órát fentebb görgeti, nem fogja figyelni, így csak a látogató gépének erőforrásait pazarolja).
  • dragon11
    Tudnátok adni egy normális javascriptet, ami az aktuális időt mutatja, (óra, perc) és úgy "digitális" kinézete legyen, meg digitális óra legyen.Köszi.:)
  • Vorpal
    ebben biztos vagy, hogy csak lokálisan keresi a fájlt?
  • Vorpal
    $page = str_replace("http://", "", "$_GET["oldal"]");

if(!file_exists($page))
    {
    $page = 'index.php';
    }

ha már user igy adhat meg dolgokat slashelném és html karaktereket is szanálnám.
  • dragon11
    Köszönöm szépen kedvességed, viszont vannak ezek az úgynevezett "kész" dropdown scriptek is!:) azok nem lennének jók?Elég sok van belőlük.

Köszike:)
  • phoenix1
    A kódba hozzátehetsz egy if ( file_exists() ) {} és ha csak létezik *a serveren* csak akkor fut tovább a kód.
  • totya24
    sajna letiltották, amíg kiküszöbölöm a hibát.
    a lényeg az, hogy van egy index.php, ennek kell urlben megadni egy "oldal" változót, amit úgy tudtam megoldani, a sok-sok aloldal miatt, hogy lehessem kb bármi, tehát pl /egyesulet/2007.php is.
    Az index.php az oldal változót $_GET[oldal]-ként kinyeri és include($oldal) utasítással egyszerűen beágyazza.
    Viszont valami úgy nyitotta meg, hoyg index.php?oldal=http://ártóoldal/ártókód.php , ami küldözgette a spameket szépen.

Annyi a kérdésem, hogy az előzőleg leírt kód elég-e a probléma megoldásához?
  • ldavid
    csak IE és Opera alatt működik, FF-ben nem

Dragon: ha a főoldal nem nyílik le, akkor még kell mellé egy másik gomb, amiből lenyílik a menü
    pl. így (menu_hier.js):

var menuHierarchy = [
    ['Fooldal', null,],
    ['menü', null,
    ['Hivj Ki Minket', 'war.html',],
    ['Csatlakozz Hozzank', 'csatlakozz.html',],
    ['Forum', 'forum.html',],
    ['Galeria', 'galeria.html',],
    ]]

de amúgy jobban jársz azzal, amit Dj Faustus írt
  • user2008
    siasztok! csináltam egy képlink-et. ez eddig oké, működik is. csak, beírtam a megfelelő szöveget, hogy alul a böngészőben mit írjon ki, ha rámennek az egérrel, de az van, ha offline nézem az oldalt, akkor mutatja, ha fetettem a tárhelyre, akkor meg em. a címeket írja amikre a linkek mutatnak... http://netezek.exta.hu/
  • Dj Faustus #8881
    Kedves Dragon11,
    van egy ellenérzésem a csak Javascripttel működő menükkel kapcsolatban (ha javasolhatnám ne ilyet használj).
    Mégpedig az, hogy ha a Javascript nem működik (le van tiltva, nem ismeri a böngésző), nem lehet navigálni, így az oldal használhatatlanná válik, a látogató elhagyja az oldalt (nem beszélve a keresőrobotokról, akik nem futtatják le a Javascript kódokat).

Hogyan oldható meg akkor, hogy rendesen működjön?
    1. Ki kell alakítani HTML-ben a menüt úgy, mintha minden almenüpont látszana.
    Nagyon pőrén így néz ki:
    <ul>
    <li><a href="#">I. Főmenüpont</a>
    <ul>
    <li><a href="#">1. 1. Almenüpont</a></li>
    <li><a href="#">1. 2. Almenüpont</a></li>
    <li><a href="#">1. 3. Almenüpont</a></li>
    </ul></li>
    <li><a href="#">II. Főmenüpont</a>
    <ul>
    <li><a href="#">1I. 1. Almenüpont</a></li>
    <li><a href="#">1I. 2. Almenüpont</a></li>
    <li><a href="#">1I. 3. Almenüpont</a></li>
    </ul></li>
    </ul>

2. CSS-sel úgy megformázod a kinézetét (az almenüpontokat nem kell elrejteni) mintha lenyílt állapotban lennének az almenüpontok.
    3. Javascripttel elrejted az almenüpontokat és az almenüpontokat tartalmazó főmenüpontokhoz hozzárendeled, hogy ha rámennek egérrel, akkor jelenítse meg a hozzájuk tartozó almenüpontokat, és ha elmennek róla az egérrel tüntesse el.
    Ez utóbbi megoldható lenne szimplán CSS-sel is - ha az IE rendesen kezelné a CSS-t - erre vannak különböző trükkök.

Ezzel azt nyered, hogy az oldaladat rendesen beindexelik a keresőrobotok, az oldalad látogatói tudják használni az oldalt (még akkor is, ha látássérültek, és felolvasószoftvert használnak).

Pár példa:

De keress rá a CSS dropdown keresőszavakkal a Google-ban.

totya24: Hogyan nyitnak meg vele külső oldalt? Van egy űrlap, amin keresztül a honlapra hozzászólásokat küldenek, és ott megengeded a HTML tagek bevitelét? Vagy pontosan hogy? Kérlek pontosíts!
  • Vorpal
    Ezt nem igazán értem - mutasd meg kérlek az oldalat, és hogy gondolod, hogy másik oldalat nyitnak meg vele? ugyérted pl. a get változóból lehetséges másik oldalak linkelése?

Lássuk ezzt gyakorlatban és hipphopp megoldjuk.
  • dragon11
    Jah, ahogy így felülírtam, a demo.html-be a menü nem jön be!Kössz.
  • dragon11
    Nah én át is írtam.. A főoldal az még ne nyljön le, ABBÓL nyíljön le ezek:
    -Hivj Ki Minkt
    -Csatlakozz Hozzank
    -Forum
    -Galeria

Aztán így csináltam meg:
    var menuHierarchy = [
    ['Fooldal', null,
    ['Hivj Ki Minket', war.html,],
    ['Csatlakozz Hozzank', csatlakozz.html,],
    ['Forum', forum.html],
    ['Galeria', galeria.html,],
    ],

Felül írtam a menu_hier.js fájlt így, aztán most nem értem mit csináljak..

HEAD-be meg a BODY részbe beírtam mindent HELYESEN.Ha felülírtam a fájlt, aztán mit csináljak, dávid?:)

kössz.
  • ldavid
    a menu_hier.js-ben kell átírni a menüt
    az OK, hogy főoldal ne nyíljon le, de a többi honnan nyíljon?
  • totya24
    Hali!

Lenne egy problémám..
    Kihasználják az egyik általam készített oldalt spam küldésre úgy, hogy külső url-t nyittatnak meg az oldallal. Az lenne a kérdésem, hogy ennyi elég a probléma kiküszöbölésére?:

if (stristr($oldal, 'http://')) die("Érvénytelen oldalazonosító!");
    $oldal=ereg_replace('http://', './', $oldal);

az $oldal változót egy inlude-dal kezeli utána az index.php

Előre is köszönöm a válaszokat!
  • phoenix1
    Az outline-ra egy nagyon jó példa az új freemail, egér nélkül elveszik az ember, főleg, hogy gyorsan kikelett nyomtatni egy visszaigazolást és sehogysem lehetett megnyitni az e-mailt. :(
    Tudod, sajnos a *nagy* portál tulajdonsok egyáltalán nem foglalkoznak az akadálymentesítéssel. És ha belegondolunk, nem csak azokról szól ez a dolog akik mozgáskorlátozottak, gyengénlátók vagy vakok, hallássérültek, idősek, fiatalok stb. ... hanem rólunk is.
    Például akarva-akaratlanul is egy ártatlannak látszó gif, flash animációval vagy videó film epilepsziás rohamot vagy rosszullétet válthat ki.
    Amire gondolnunk kell, hogy nem tudjuk, akár még ismerőseink közül sem, a roszabb amikor ők sem tudnak betegségükről, hiszen eddig tünetmentessek voltak.
    Aki szeretne többet megtudni akár a témával kapcsolatban ellátogathat a Seizure Disorders oldalra vagy a www.webaim.org oldalára.
  • dragon11
  • Rincewind
    Thx,

Vazz microsoft semmit nem kepes normalisan megcsinalni... :P
  • Dj Faustus #8872
    IE alatt adódhat probléma egyrészt az átlátszósággal, másrészt a színekkel.
    Előbbire itt egy megoldás, utóbbira itt egy megoldás.
  • Rincewind
    Pontosan mi a problema vele IE alatt? Amit en eddig probaltam az ugyanugy nezett ki mindharom bongeszovel.
  • Culram #8870
    Ez nagyon jó :)
  • Culram #8869
    IE
  • ldavid
    IE6-ban nem tökéletes, más hátránya szerintem nincs

outline témára visszatérve, szerintem is csak olyan oldalnál érdemes törődni vele, amit sokan látogatnak és nem csak egy szűk rétegnek szól a tartalma
  • Rincewind
    Van megegy kerdesem (ne lamazzatok le plz :)

Elhataroztam, hogy minden kepet lecserelek jpg-rol png-re a weoldalamon (elsosorban a transparency miatt). Szarmazhat nekem ebbol barmifele hatranyom; tehat mondjuk letezik olyan bongeszo ami nem tamogatja a png formatumot, vagy elvileg minden oke lesz?
  • Rincewind
    Ez igazan jo, hogy gondolsz a mozgaskorlatozottakra is. Igazabol, ha mondjuk egy nagy latogatottsagu portal site-szeruseget csinalnek, akkor biztos, hogy ugy csinalnam, ahogy mondtad.
  • Rincewind
    Ezt majd meg kiprobalom.
  • phoenix1
    Az outline: [0px/0/none]; csak csínyán bánni. Az szép, hogy leveszi a keretet mindenhonnan. De mi van akkor ha kipurcan az egér és billenytűzettel kell navigálni egy weblapon?! Vagy ha az illető mozgáskorlátozott és csak a tab-al tud lépkedni a hivatkozások között. Ha az outline-t a fentiek egyikére állítjátok nem látja, hogy melyik hivatkozások van a focus!
    Ehelyett ott a border, ezt használjuk az outline helyett.
  • ldavid
    használd ezt, így sehol sem lesz outline:
    * {outline: none}
    (nálam FF3-ban eltűnt mindenhonnan)
  • Rincewind
    Most epp tisztitom a kodot, illetve nehany egyeb modositason dolgozom. Ha kesz vagyok (1-2 nap) es meg mindig fennall a problema, megkereslek. Azert koszi!