22786
Html-, css- és php-help
-
#11861 localhost -
#11860 passzolom, de nekem se ártana egy jó tárhely...
Amúgy, még mindig, vagy már megint nem jó, mert pár hónappal ezelőtt megpróbáltam beregizni, de nemengedte... -
Cat 02 #11859 http://www.000webhost.com/
ez nem rossz. -
#11858 Ajánljatok jó ingyenes tárhelyet :S extrán kívül, most átmenetileg nem működik a regizés, ki tudja miért nem :S -
#11857 Lol, inPrivate browsing szinte minden böngészőben előbb volt, erre csak az IE8-nál van pipa. :D Mondjuk FF nem tudom hogy áll ezzel, asszem a 3.5-ben van csak, na de Chromeból már a legelső változat is tudta. Easy of use: hát szerintem ebben meg Chrome tart legelől, FF más célterület, Chrome egy primitív, egyszerű program, amit nem tud olyan sokmindent, de pont ettől olyan letisztult és egyszerű. Security: hát én nem tudom IE8 hogy áll ezzel, de a régi IE-k alapján merész kijeletés. És mivel annyira sokan szeretik az MS-t, és mivel annyire elterjedt, ezért szerintem megint oda fog jutni. Developer tools: egyáltalán IE eljutott már oda, hogy a JS hibákat kiírja, és nem csak "Error on page"? :D
Amúgy dögöljek meg, de az IE7 nekem jobbnak tűnik, mint a nyolcas. -
#11856 az ocsmány phpnuke helyett inkább a drupal szerkezetéből tanulj :) -
#11855 :DDD -
#11854 `topik_id` = '5 helyett `forum_id` = '5 -
#11853 Alapszinten az egész egyszerű, nem is tér el igazán egy hozzászólás rendszertől. Az egész csak hozzáadás, szerkesztés, törlés. Szinte ugyan az, csak többlépcsős. Első szinten vannak a fórum kategóriák, a listázott / generált linkben a végére odacsapod az azonosítót, második lépcsőben ellenőrzöd, hogy van-e létrehozva azonosító az URI-ben, ha van akkor $_GET-tel kiolvasod, és csinálsz egy adatbázis listázást, ahol a WHERE -nél megadod, hogy `topik_id` = '5', és listázod a topikokat a topik táblából. Az egész csak linkelgetés, minden kategóriának, minden topiknak, minden hsz-nek van egy ID azonosítója. Belépsz egy topikba, URI-ben az azonosító, csinálsz egy lekérdezést a topik címéről, és a fórumkategóriáról. Az egész csak ezeken az azonosítókon alapszik, ugyan az az egész, mint egy üzenőfal, csak rétegekre van osztva, és az ID-kből tudod meg, hogy éppen hol és mit kell listázni. -
Cat 02 #11852 Hm, nem is durva. Eddig csak olyat csináltam, hogy a hírkehez lehet hozzászólni, de ez se sokkal nehezebb ahogy nézem. -
#11851 upsz, dupláztam szerkesztéskor:) -
#11850 Kb így működik egy fórum:
Adatbázis:
Fórum tábla
forum_id (int 11) //atoincrement azonosító
fórum neve (varchar 255)
fórum leírása (varchar 255)
létrehozás dátuma (datetime)
utolsó módosítás dátuma (datetime)
Topik tábla
topik_id (int 11) //atoincrement azonosító
forum_id (int 11)
topik neve (varchar 255)
topik leírása (varchar 255)
utolsó módosítás dátuma (datetime)
Hozzászlások tábla
hsz_id (int 11) //atoincrement azonosító
topik_id (int 11)
becenév (varchar 50)
jelszó (varchar 15)
email (varchar 50)
hozzászólás (text)
Web:
Fórum főoldal:
végigszaladsz a fórum táblán listázod a "fórum neve" mezőt és amit még szeretnél.
(gyak.: select * from forum)
A fórumok nevét (ciklussal) linkbe ágyazod ami tartalmazza a fórum azonosítóját
(gyak.: topikok.php?forum=21)
Topikok
Fórum nevére (link) kattintva a fórum azonosítója alapján lekérdezed a hozzá tartozó topikokat.
(gyak.: select * from topik where forum_id=21)
A topikok nevét (ciklussal) linkbe ágyazod ami tartalmazza a topik azonosítóját
(gyak.: listazas.php?topik=8)
Topik nevére (link) kattintva a topik azonosítója alapján lekérdezed a hozzá tartozó hozzászólásokat.
(gyak.: select * from hozzaszolasok where topik_id=8)
Ciklussal listázod a hozzászólásokat.
(gyak.: while (mysql_fetch_array($sql_lekerdezes_eredmenye))) { /*html kód*/ }
Ez csak egy (remélhetőleg) átlátható példa egy puritán 2 lépcsős fórum működésére, csak hogy érthető legyen a logikája.
Fórum felvitele egy szimpla insert.
Topik felvitele insert a topik táblába, ahol a fórum azonosítóját a linkben szereplő (GET['forum']) adja.
Hozzászólás bevitele esetén kell egy insert a hozzászólás táblába, illetve egy-egy update a topik és fórum táblákba a "módosítás dátumának".
Természetesen a fórum és topik tábla egyesíthető, ha megérted a logikáját.
Szimpla egy szintű fórum esetében (azaz nincsenek topikok) az egyik el is hagyható. -
Cat 02 #11849 Csak hát azok meg néha olyanok hogy ránéz az ember és wtf. -
#11848 De ha akar, akkor abból sokat tanulhat... Én se csak tutorokat nézegetek, hanem szedek le netről kész oldalakat, és nézegetem a működésüket, szerkezetüket, és tanulok belőlle... (már ha egyszerű a felépítésük... Pl a phpnuke, vagy az e107, az még nekem sok ) Lehet, h kezdetben csak pár dolgot veszek át, de később, ahogy egyre komolyabb dolgokat készítek, úgy egyre több dolgot tanulok, illetve veszek át belőllük...
Persze ehhez az is kell, h meg akarjon tanulni programozni... Ha meg nem akar, akkor csak használja azt, és nem zaklat majd feleslegesen embereket -
#11847 De úgy sosem tanul meg programozni... -
phoenix1 #11846 Nem kell szenvedni, agyat törni. Annyi rengeteg sok, jó, egyszerűen kezelhető fórum motor létezik, 100%-ban testreszabható. pl. smf vagy phpBB -
bracsek #11845 Ez attól függ mire kell a fórum, ha tényleg nagy látogatottságú, akkor érdemes minden nagyobb témakörnek táblát létrehozni, de pl itt 15 milla hozzászólás van, gyanítom, és remélem, hogy nem 1 táblában. de az esetek 99.9% ában elég 1 tábla az üzeneteknek, és 1 a témáknak, kategóriáknak, ezen is lehetne vitázni, hogy a témák és kategóriák külön vagy 1 táblába, 2 milla hozzászólásig mind1 lényegében. Én az enyémben úgy csináltam, hogy fórumok tábla, a nagy témaköröknek, témakörök tábla a topikoknak, és utánna a topikok tábla, kb ugyanannyi szint, mint itt, és minden topiknak külön táblát hoztam létre, mert egyszerűbb volt mint hogy később válogattassam az üzeneteket, ha véletlen valamelyik helyen ahol a fórumom használom, elfusson velük a ló, és pár milla hozzászólást csináljanak, jónéhány fórumhoz van hozzáférésem, de általában 5-10 max 20 ezer hozzászólás van. az optimális mindrnképpen az volna, hogy 1 táblában van az összes hozzászólás, mert akkor egyszerűbb a keresés, így meg x táblában kell keresni, ami elég car dolog, de legalább a topikon belüli keresés nagyon hatékony. az egész fórumon meg lassu, de legalább eredményes, legrosszabb esetben csak ki kell zárni a keresésből a legnagyobb 3-4 topikot, és erre figyelmeztetni a felhasználókat, és tökéletes lenne az egész.
a keresés meg még az kellene eregi vel járkálni az összes mezőn, van erre Like direktíva sql ben, az szépen kieregizi azt ami neked kell, tutoriált linkelt az előző hozzászóló. -
#11844 A kereséshez pedig ajánlom, h tanulmányozgasd a tutorial.hu-t.
Itt is egy link amit tanulmányozhatsz: http://www.tutorial.hu/kereses-mysql-tablaban/ -
#11843 Én személy szerint úgy csinálnám, h van 1 tábla, amiben letárolódnak a topikok nevei, és egyéb adatok rólla, utánna minden egyes topikhoz lenne egy tábla a hozzászólásokkal, hogy ki szólt hozzá, meg mikor, meg amit még akarsz...
De én még csak kezdő vok, úgyhogy a "nagyok" véleményét is hallgasd meg! -
Cat 02 #11842 Egyébként fórumot ti hogy csinálnátok ? Minden topikban külön tábla ? Vagy témakörönként egy tábla ?
Illetve egy keresés, az hogy működik ? eregi-vel végigfutok az összes mezőn ? -
#11841 Ami megjegyzem nem csak annyiból állt, hogy a nem tudom melyik PHP paranccsal kiadod, hogy milyen általad használt fv-ek fussanak le az aktuális eseménykor. -
#11840 Igen, ahhoz képes milyen régi igazából teljesen jó, nem véletlen járok ide, de hát azért ismerjük el, hogy lenne javítanivaló. Mert azon tegyük túl magunkat, hogy milyen a forrás, de csomó biztonsági hiba van. Captcha mehetne mondjuk a jelszó módosító oldalra, mert anélkül JS-sel érdekes dolgokat lehet csinálni így, hogy a saját topikokba bármilyen kódot be lehet tenni. Stb. Amúgy azért is mondom hogy elavult, mert ha én kezemben lenne, akkor sok kreatív ötletem lenne a modernizálásra. És amúgy igen, sok időt el lehet szarni azzal, hogy tényleg hatékony, gyors, és biztonságos legyen. De egy kezdőnek csak úgy összedobni, hogy működjön és hasonló legyen az annyira nem vészes. Bár igazából én nyilván egy egyszerűbb dologra gondoltam. Amikor először írtam egy saját, adatbázis alapú session manager-t azzal el is töltöttem egy napot, amit aztán később ki is kukáztam. :D -
bracsek #11839 Nem is elavult fos. ahhoz képest, hogy mindjárt 10 éves, még mindig egyik legkezelhetőbb, legáttekinthetőbb fórum, ami létezik, az ingyenfórum, az tényleg egy elavult fos, de erre kicsit s távol sem mondható az, amit mondtál, persze magán hordozza a 10 év jeleit, de nem is csoda.
A rövid idő meg tényleg nem épp olyan kicsi, egy becsületesebb hozzászólásrendszerre kell a legprofibbaknak is 3 nap, igaz meg lehet csinálni 3 óra alatt is, de azt 3mp lesz összecseszni. -
#11838 Jap, a nehezebb része onnan jön, amikor már biztonságról és mondjuk sebességről van szó, mert ugye az se mindegy, hogy egy-két tucat ember fogja használni az adott oldalt, vagy százak-ezrek, stb. -
#11837 Igen, PHP alapon íródott, és akinek van gyakorlata, az könnyen, rövid idő alatt összedob egy ilyet. Az más kérdés, hogy az SG egy elavult fos... Mondjuk a rövid idő relatív, mert nem csak a fórum van, hanem a felhasználókezelés, felhasználói admin oldal, munkamenetek, jogkörök, admin oldal, stb... Te egyelőre csak kezdj egy üzenőfallal. Nem kell bele semmi, bekérsz egy nevet, üzenetet, aztá' add hozzá adatbázishoz és listáztasd ki. -
bracsek #11836 igen, nehéz csinálni, mert sok a köcsög, és kevés a biztonság, amúgy meg nem vészes, időigényes, de nem vészes, és php fórum nak simán elmegy. -
#11835 1 kérdés, az SGnek mi a legmegfelelőbb neve? PHP fórum?
egy ilyen fórum motort nehéz megcsinálni? -
#11834 ... és tanulmányozgasd PHPMyAdmin-t. Az előbb említett tutorialban lesz egy tábla felépítése is. Benne vannak az alapok, hogy miket kell letárolni, milyen típusú mezőket kell létrehozni, stb. -
#11833 SQL:
Kiolvasás: SELECT
Példa: "SELECT FROM `tábla` WHERE `mező` = 'érték' ORDER BY `mező` ASC LIMIT 10"
Adatbevitel:
INSERT
Példa: "INSER INTO `tábla` (`mező1`, `mező2`, ...) VALUES ('érték1', 'érték2', ...)"
Szerkesztés: UPDATE
Példa: "UPDATE `tábla` SET `mező1` = 'érték1', `mező2` = 'érték2', ... WHERE `mező` = 'érték' LIMIT 1"
Törlés: DELETE
Példa: "DELETE FROM `tábla` WHERE `mező` = 'érték' LIMIT 1"
PHP:
Adatbázis csatlakozás: mysql_connect
SQL parancs futtatása: mysql_query
Adatbázisból visszatérő adat kiolvasása: mysql_fetch_assoc (+ while ciklus )
Tölts le egy egyszerű üzenőfalat, szerintem tutorial.hu-n tuti lesz ilyen, az egyszerűbb falat, és ott a rövid kódban könnyű átlátni, hogy melyik parancs mire jó. -
bracsek #11832 nemvészesen, neked szükséged lesz 2-3 parancsra
php my adminból kód nélkül a táblákat lehet adminolni, és létrehozni
és amire neked szükséged lesz, az a select insert az update és a delete(sql parancsok)
és ennyi, phpban meg kell a mysql_query a mysql_num_rows (hogy ne kelljen megtanulni a select countot) és a mysql_fetch_array, a csatlakozást és az adatbáziskiválasztást meg valahonnan másold be, kb ennyi. -
#11831 értem :D komolyan!
szal nagyon nehéz lesz megtanulnom a mysql t :S vagyis az sql nyelvet -
#11830 Ez most viccoskodás? :)
Minek a folyamatának az ábrázolása? Általánosan?
Nagyon dióhéjban kliens dob egy kérést, szerver fogadja, kért php file lefut szerveren, ami esetleg mysql-el komunikál, query-ket küld, amikre választ kap, végül pedig egy választ küld vissza a kliensnek (html), esetleg ebben van link egy js filera is, ami alapján a kliens oldalon a böngésző módosításokat hajt végre a html megjelenítésében.
:) -
#11829 Úgy döntöttem csinálok egy fórumot :D, úgy látom nem nehéz :) legalább is a php fájl belenézéséből ítélve nem nehezebb a HTML-nél :) bár a mysqlt nem tudom megnézni, szal inkább nem mondok senkit :D
Miért is írtam ide? :D
Ja megvan, valaki írja már le hogy is működik egy PHPs fórum.
PHP fájl mysql fájl js fájl stb, folyamat ábra jó lenne :)
Köszike. -
Cat 02 #11828 Van benne valami flash is de én nem látom :D -
silentkenny #11827 köszi szépen!
de pölö a címlapot ezek szerint csak parancs kódokkal csinálták meg semmi grafikus felület?:S -
Cat 02 #11826 Ehhez flash nem is kell. PHP, Javacsript, CSS, HTML más talán nem :D
Ám admin felülethez PHP elengedhetetlen. -
silentkenny #11825 Ja és egy triviális kérdés: bonyolult egy ilyet elkészíteni?
Még1x köszi! -
silentkenny #11824 sziasztok!
relative kezdő vagyok flash és html programozásban (az alap parancsokat nagyjából vágom). Az lenne a kérdésem, hogy ha szeretnék egy saját oldalt, ami nagyjából(!) így nézne ki: www.nlc.hu, persze lényegesen kevesebb menüponttal és tartalommal, akkor azt flashben kell teljesen leprogramozni vagy kell hozzá más prog.nyelv is? A másik: ha ehhez egy admin felületet akarok létrehozni, azt mivel kell leprogramozni?
Előre is köszi a segítséget! -
bracsek #11823 nemérdekel. -
Cat 02 #11822 Sokaknak java=javascript :)