Html-, css- és php-help

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

válassz egyet, ha nem megy dobj fel egy érmét vagy valami
dragon11
Nézelõdök a designek környékén, nem tok dönteni.

am nem az én clánom, amint látjátok én az IF-be vagyok... az külföldi.

am swat4.:S help a designbõl melyik a legszebb!😊

van, de inkább CSS

amúgy nem tudom milyen ez a "Web Page Maker" de szerintem hagyd a fenébe.
vagy írd meg valami normális szöveges szerkesztõben (notepad rulez), vagy használj egy tartalomkezelõt.
készült egy ilyen CMS kifejezetten klánok számára, a Webspell (pl. itt is az van)
Nem magyar ölõk hanem magyar ölõk (magyar gyilkosok 😄)

width="100%", nem tom van-e ilyen parancs 😄

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ

CattiBrie
hungariankillers.hu

magyar ölõk?

[/spam]™

dragon11
Értem, köszönöm.Akkor azt h tudnám megcsinálni, h csak az oldalszegélyig tartson az oldal?:S mert csúnya h tovább tart.. (szélességre.) thx.

Dj Faustus
4. sor: <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-1"> - nem az amit javasoltunk
Másrészt: http://kepfeltolto.hu/i/?t=img&id=172581 - Firefox 3 alatt
http://kepfeltolto.hu/i/?t=img&id=172584 - IE6 alatt

Nekem mutatja.

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

passatgt
de mond már, hogy hol keressük😊

Maco13
nálam jól mutatja, és a FF is jól érzékeli hogy 8859-1 a kódolás
dragon11
kérlek f5.

passatgt
megnéztem de még mindig nem látom

dragon11
nézzd meg még1x.😊

Jójó, de ezen belül ? Mert a nevednél a forrásban sincs benne.

dragon11
Adj egy linket, lehet csak neked rossz.
Klántagok, nem Clántagok

dragon11
<HTML>

<HEAD>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
</HEAD>

<BODY>
<title>címe
</BODY>

</HTML>

Nem vagyunk mi Nyugat Európában xD

dragon11
Elfelejtettem mondani, hogy nekem az a betûkészlet van..

Akkor próbáld meg h ezt berakod a <head></head>közé

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

dragon11
Igen..

Kivetted a csillagot ? 😄

dragon11
Akk vlamit nem jól csinálok..

ehhez minden oldalon át kell színezned az adott linket, vagy gondolom javascripttel is meglehet oldani

dragon11: hogyhogy nem jó?
dragon11
Nem jó..=(

rooney8
Na megcsináltam...De ezt írja ki a felvisz.php-nál

Warning: mysql_connect() : Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2) in /mnt/users/t/o/tomioldala/felvisz.php on line 16

Warning: mysql_select_db(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /mnt/users/t/o/tomioldala/felvisz.php on line 17

És akkor alatta van az kitöltõ mezõ...
Igen átirtam az adatbázisos dolgokat (legalábbis a hostot, a nevet...stb) 😊

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Na akkor rohamléptekbe is haladhatsz, de nem tanácsos. 😊

Elõször is, tanulmányozd át ezt:
www.tizag.com/phpT/forms.php

Ez a kis cikk arról szól hogy php-val miként lehet a formokból érkezõ adatokat kezelni (ebben az esetben egy feldolgozó fájl kiiratja az érkezõ adatokat).

De írok ide egy rövid példát a cikkekre:

felvisz.php:
<?
//kapcsolat elõkészítése
$dbhost = 'localhost';
$dbname = 'user';
$dbpass = 'password';
$dbbase = 'database';

$conn = mysql_connect($dbhost,$dbname,$dbpass);
mysql_select_db($dbbase,$conn);
?>
<form name="cikk" action="">
<input type="text" name="cikk_cim" />
<textarea name="szoveg"></textarea>
<input type="submit" name="kuldes value="Küldés" />
</form>
<?
if(isset($_POST<'kuldes'>)){
$cim = $_POST<'cikk_cim'>;
$szoveg = $_POST<'szoveg'>;

$sql = "INSERT IGNORE INTO cikkek (cim, szoveg)";
$sql.= "VALUES ('$cim','$szoveg')";

$keres = mysql_query($sql, $conn);
}
?>

kiirat.php:
<?
//kapcsolat elõkészítése
$dbhost = 'localhost';
$dbname = 'user';
$dbpass = 'password';
$dbbase = 'database';

$conn = mysql_connect($dbhost,$dbname,$dbpass);
mysql_select_db($dbbase,$conn);

$sql = "SELECT * FROM cikkek";
$keres = mysql_query($sql, $conn);

$cikkek = array();

while($r=mysql_fetch_array($keres)){
$cikkek[]=array('cim'=>''.$r<'cim'>.'','szoveg'=>''.$r<'szoveg'>.'');
}

foreach($cikkek as $cikk){
echo "A cikk címe: ".$cikk<'cim'>."<br />\n";
echo "A cikk szövege: ".$cikk<'szoveg'>."<br />\n";
echo "<br />";
}
?>

És itt hozzá a mysql tábla:
CREATE TABLE `cikkek` (
`id` INT( 11 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY ,
`cim` VARCHAR( 50 ) NOT NULL ,
`szoveg` TEXT NOT NULL
) ENGINE = MYISAM ;

rooney8
Nem szeretem ezeket a "weblapcsinálókat" 😊 Inkább saját magam szeretném. Akkor a kommentelés nem olyan fontos, de azt a cikkes dolgot muszáj lenne valahonnan megtanulni. Esetleg tudsz adni egy linket kezdésnek?

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Ha nagyon kezdõ vagy, igen nehéz lesz összehozni a cikkes dolgot, és alá a hozzászólásokat. Miért nem használsz kész "weblapépítõ" oldalmotort.. mint pl.: php-nuke, drupal?

Ha tényleg saját magad szeretnéd megcsinálni, minél hamarabb ülj neki a php-nak, és az sql-nek... 😊

Dj Faustus
2. Frame mentesség
A weblapon nem ajánlott frame-ek, iframe-ek használata, mivel felolvasó szoftverekkel ezek oldalai egyszerre nem érhetõek el nem látó felhasználók számára, gyakorlatilag átláthatatlanná téve ezzel az oldalt. A kisebb tudású karakteres böngészõk sem kínálnak ezekre megoldást, így azok számára is megnehezítjük az oldal használatát, akik valamilyen okból éppen csak karakteresen tudnak böngészni.

A frame-ek kezelése, programozása is egy külön mûvészet, sokszor megbonyolítva ezzel a programozást, olyan feladatokat a programozó elé állítva, melyek ellenkezõ esetben nem okoznának problémát. Egy egyszerû példa erre a beléptetés, kiléptetés: ha a felhasználó belép az egyik frame-ben, attól a másik frame még nem biztos, hogy hozzáfér a munkamenet azonosítójához (GET-es, POST-os munkamenet kezelés esetén), vagy adott esetben a kibõvülõ, átalakuló menüt sokkal bonyolultabb frissíteni is - a HTML szabvány nem (illetve nem egyértelmûen) támogatja egy form több frame-be elküldését.

Az aloldalak, frame-ek könyvjelzõzése sem egy igazán egyszerû feladat, ha ilyen megoldásokat használunk, a felhasználó egy konkrét frame összeállítást nem tud letárolni, csak azt az oldalt, amely betöltötte neki a kereteket.

A frame-ek, iframe-ek helyett sokszor megoldást nyújthat a problémára a CSS overflow tulajdonsága, melyet használva nagyon hasonló hatás érhetõ el a frame-ekhez, azzal együtt, hogy a teljes tartalom egy oldalon foglal helyet.

A frame-eknek persze megvan a maga helyük, a fentiek nem jelentik azt, hogy ne lenne létjogosultságuk. Speciális, asztali alkalmazásokat utánzó oldalakon, admin felületeken például nagyon jól használhatóak.

Forrás: Bártházi András - Irányelvek webfejlesztõknek, Weblabor

Illetve egy régi klasszikus: Why Frames Suck (Most of the Time)

Keresõrobot szempontból: Search Engines and Frames

*keretek*

Viszont megvannak a hátrányai is:
* keresõrobotok, felolvasószoftverek nem szeretik

Nemrég olvasgattam egy fórumot ahová nem látó emberek (vakok) írnak, és éppen a keretekkel kapcsolatban találtam egy érdekes hozzászólást. Miszerint a "keretes oldal még mindig jobb mint az enélküli", azonnal írta, hogy miért is, de még én hozzáteszem, ha nincsen megfelelõen megírva a kód akkor nem sokat ér a keretes ez igaz, "a cím alapján megtudja különböztetni, hogy hol a menü és hol a tartalom".

&*laquo; és &*raquo; (csillag nélkül)
Nem, nem ilyenre gondoltam, pontosabban: a példádban a menüre való kattintással az aktuális hivatkozás háttere fekete színû lesz, viszont miután a másik linkre ugrottunk, a menüben a feke szín /az aktuális link kijelölése/ eltûnik, és visszaáll alapértelmezetten barnára.

Példa: van egy függõleges menü, benne proba1.html, proba2.html és proba3.html hivatkozás. Háttérszínük barna. A lényeg, hogy az aktuális linknek megfelelõ hivatkozás a menüben más színû legyen, mint a többi. Tehát úgymond ki van jelölve a menüben egy más színnel, hogy melyik oldalon vagyunk.

Tud valaki segíteni? <#help>
PrisonMan
Köszi <#wave>

rooney8
Az úgy nagyjábol megy tutorok segítségével, de fejbõl semmiképpen 😊

Dj Faustus
El kell sajátítani, mert a HTTML és a CSS felelõs azért, hogy a böngészõben megfelelõen jelenjenek meg az adatok.
Ha egy blogmotrot (fórummotrot, stb...) használsz és testre akarod szabni a kinézetét, akkor mindenképpen értened kell, hogy mit kell átírnod ahhoz, hogy az oldal kinézete megváltozzon.

rooney8
Aham 😊 Tudtam, hogy valami ilyesmire jó a php, csak nem tudtam hogy kell használni 😊
A html-t és a css-t muszáj nagyon elsajátítani? 😊 Szval nincs valami tutorial, hogy így kell pl. "kommentelõ rendszert" csinálni...stb 😊

Dj Faustus
"A php az nehezebb mint a html? 😊 Mármint akarok csinálni egy oldalt, de php-ban akarom."
Elõször is tudnod kéne, mire is jó a PHP. 😉

Tehát: a weboldalak 3 részbõl épülnek fel: tartalom, szerkezet, és forma. (Van még egy a "viselkedés", de ez egy kicsit különálló dolog).
A szerkezet adja meg az oldal "vázát" (ez a fejléc, ez a menüt tartalmazó rész, ez a tartalom, ez egy címsor ez egy kép,...). A szerkezetbe kerül bele a tartalom (a fejlécbe: "Ez itt kismiska oldala"). A forma pedig elrendezi, hogyan nézzen ki a szerkezet (a fejléc legyen piros hátterû, sárga betûkkel, Courier 20 pixeles, félkövér, középre igazított,...).

A HTML kezdetén (amikor még csak a HTML volt) a 3 elsõ funkció a HTML nyelvben egyesült. Egy ideig ez jó is volt, viszont megnövekedtek az igények a grafikusabb, "designosabb" weboldalak irányába. Mivel a webes nyelvek nem voltak "kiforrva" (ez leginkább a CSS-re volt igaz), nem voltak böngészõk által teljeskörûen támogatva, a weboldalak készítõi mindenféle kényszermegoldásokat kezdtek el használni. Ilyen volt a táblázatos oldalszerkezet, a háttérzene...

Viszont a webes nyelvek és a böngészõk fejlõdése, ezeket a funkciókat szétszeparálta, a kényszermegoldásokat szanálta.
Statikus oldalak (ahol az oldal tartalma egy, a szerkezetet is tartalmazó HTML állományban helyezkedik el, amit a webszerver kiszolgál) esetén, a tartalom és a szerkezet a HTML nyelvben maradt, viszont a forma a CSS-re lett bízva (így nem kellenek kényszermegoldások).
A dinamikus oldalak - ahol a tartalmat külön adatbázisban, adatállományban tárolják (tehát a tartalmi funkció is elkülönül) - esetén a szerveren levõ adatbázisok, adatállományok és egyéb erõforrások kezelését a szerveroldali nyelvek (PHP, ASP, JSP, CFML, Perl) végzik. Sõt a lényeg: ezen adatbázisokat, adatállományokat, erõforrásokat ûrlapokon keresztül lehet piszkálni - így teljes interaktivitás biztosítható.

Tehát: ha
* szerveren levõ állományokat/adatbázisokat akarunk piszkálni
* a látogatótól akarunk adatokat bekérni, majd a szerveren tárolni
* szerveren levõ erõforrásokat (például programok futtatása, hardverportok - LPT, USB, COM - kezelése)

vagyis: csevegõfalra (chat, shoutbox, tagboard), hírküldõ rendszerre, bloghoz hozzászólás-küldõhöz, bejelentkeztetésre/regisztrációra, különbözõ weben keresztüli adatbeviteli megoldásokra van szükséged, akkor PHP-re van szükséged.

Nehezebb? Ha nem tanultál programozni nehéz lesz.
Ha nem sajátítottad el a HTML/CSS nyelveket kellõképpen, megint csak nehéz lesz.

"Ha a frameset-es igaz akkor mit lehet helyette használni?"
A <frameset>-ek használatának az alábbi okai voltak:
* az oldalba beillesztendõ külsõ oldal betöltése
* látszólag meggyorsította az oldal betöltését az által, hogy az oldal egyes részeit nem kellett újra betölteni
* valamelyest szétszeparálható vele az oldal, nem kell ugyanazt a kódot többször leírni

Viszont megvannak a hátrányai is:
* keresõrobotok, felolvasószoftverek nem szeretik
* megtöri a böngészés folyamatát - nem könnyû könyvjelzõzni a látogatott oldalt, a látogató nem tudja hol jár, a címsávban nem a látogatott oldal linkje van
* a külsõ oldalak betöltése megoldható másképpen <<iframe>, Javascript/Ajax (ez leginkább domainen belül), PHP (ez meg külsõ oldalaknál akkor mûködik, ha a tárhelyszolgáltató engedi)>
* a szélessávú Internet-hozzáférések korában, a modern webes nyelvek használatával az oldalak gyorsan betölthetõek

Táblázatmentes:
http://weblabor.hu/cikkek/csstablazatnelkuli
http://weblabor.hu/cikkek/designbolkeszoldal

Keretek nélkül:
http://weblabor.hu/cikkek/jsadatcsere
http://www.tutorial.hu/tartalom-valtasa-a-lap-ujratoltese-nelkul-i/
http://www.tutorial.hu/tartalom-valtasa-a-lap-ujratoltese-nelkul-ii-htmlhttprequest/
http://www.w3schools.com/TAGS/tag_iframe.asp

dragon11
Hogyan tudnám elérni azt, hogy « » hogy ezek látszanak « » ezek helyett?😊

köszi.

Lazarus
php-vel vagy javascriptel betöltöd
Sok helyen olvasom hogy ne használjuk táblázatot oldal elosztásra, valahol olvastam hogy frameset-et se nagyon haszáljunk.
Ha a frameset-es igaz akkor mit lehet helyette használni?
Div-ekkel meg lehet csinálni a frameset utánzást? hogyan?

Vorpal
HTML-szerkesztés kezdõknek topic

- mondta a medve, és fejbe lőtte magát...

rooney8
Akkor lenne máris pár kérdésem 😊

Tehát csinálok egy oldalt, és azt szeretném, ha rákattintok egy menüre, akkor a többi menürész jelenjen meg legördülve (mint itt (jobb oldalon alul van a menü)

A másik, hogy ha akarok írni egy cikket, akkor azt hogyan oldajam meg? Mindegyiknek csináljak egy külön html-t?(pl cikk1.html cikk2.html ...stb)

Aztán, azt hogy lehetne megoldani, hogy egy cikk alá lehessen kommenteket írni?

Egyelõre ennyi 😊 (bocsi a sok kérdésért, de még csak kezdõ vagyok)

rooney8
Áhá 😊 Tehát az oldalt megcsinálom html-be, de a plusz dolgokat php-ben?

CattiBrie
html az csak dizájn
a php-vel megoldható ugyanez (dinamittal bolhára), de a php-ben már lehet programozni (számolás, változók, ciklus, adatbázis.. stb.)

[/spam]&#8482;

rooney8
Akkor nekem nem világos 😊 Akkor a php az mire való? 😄

CattiBrie
hát ha html-t csinálsz php-ben az nem nehezebb, csak hülyeség 😊

[/spam]&#8482;

Igen, de a php teljesen más mint a html, html csinálod meg az oldal kinézetét, php-val meg mindent ami mögötte van.

rooney8
Hali!

A php az nehezebb mint a html? 😊 Mármint akarok csinálni egy oldalt, de php-ban akarom. Csak nem tudom, hogy az nehezebb-e 😄

CattiBrie
Szóval valahogy így indulj neki:

<html>
<head>

<title>Title</title>
</head>
<body>

</body>
</html>

[/spam]&#8482;