Feladat!!!!!!!!!!!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

2XP
Ezt az elsõ megfogalmazást még életemben nem hallottam, pedig matekos vagyok. A prímeknek pedig nem legfeljebb, hanem pontosan 2 osztójuk van.

CaviaR
Ugyebár a nem prím számoknak 3 osztója van legalább.
A prím számoknak legfeljebb 2. Ha az egynek csak egy osztója van szerinted mi lehet? Helikopter?

Nem mondtam, hogy nem bízom benned, de azt sem, hogy igen. Pedig nem. Ne feledd: amatőrök építették Noé bárkáját - profik a Titanicot!

2XP
Hát nem igazán, a prímeknek 2 osztója van, az 1-nek pedig csak egy, tehát nem prím...

Dzsini
meg amikor belekezdik a valószínûségszámítást is... 😊
"mennyi az esélye annak, hogy 32 pakli összekevert kártyából a 16., a 65., és a 221. kihúzott lap pikk ász?"

és minden idõk nagy kedvence nálam: matekzh VALÓDI kérdése:
"Pistike dobókockát szopogat, és ettõl lejönnek róla a pettyek. A kockán ezek a mennyiségek maradtak: 0,1,2,2,3,5 - hányféleképpen jöhett ki ez az állapot?"
(mondanom se kell, hogy kb 10 percig a társaság a röhögéstõl nem tudott nekikezdeni a feladatoknak 😊)) - aztán kiderült, hogy egy jó nehéz kérdés...)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Kata
Így van. 😊 Persze nálunk a legritkább esetben kellet kiszámolni a végeredményt, elég volt, ha a legegyszerûbb alakot felírtad a faktoriálisokkal. Persze nem ilyen egyszerû feladatok voltak, hogy válassz ki ennyibõl annyit, úgy hogy bla-bla... Jól meg tudták keverni, hogy az ember azt sem tudta, fiú-e vagy lány...

[/cserf][/fülünyúl]

Dzsini
oks 😊

meg én azért szeretem ezt, mert az átlag számológép a 70!-tól már kiakad, így meg az ilyen nagyobb értékek is kiszámíthatóak.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Kata
Ja jó, én mondtam hülyeséget. Csak az elején 5 elemrõl vartyogtál, utána meg már csak 4-rõl. Én nem olvastam végig. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Dzsini
honnan hiányzik neked az 5-ös szorzó?
és mert a képlet csudaszép, csak egyszerûbb mondjuk 16000 alatt 4et számolni így, mint végigszórakozni a 16000!/(15996!*4!) -t
így meg 16000*15999*15998*15997/1*2*3*4 és kész.

Kata
Ezt miért kell ilyen nyakatekerten, mikor megvan rá a képlet? És az 5-ös szorzó hova tûnt?

[/cserf][/fülünyúl]

Dzsini
adjunk a matekfakultációnak 😊

Kata
taps

[/cserf][/fülünyúl]

Dzsini
a ! jel meg a faktoriális, ami azt jelenti, hogy 1tõl az adott számig összeszorozzuk a pozitív egészeket (5! = 1*2*3*4*5 ) (az 1 annyira nem kötelezõ, de hivatalosan kell 😊) )
az n alatt a k-t meg úgy, hogy pl a 9 alatt 4:
9*8*7*6 / 1*2*3*4 (vagyis fentre n-tõl visszafele k db számot, lentre pedik k!) (ez a kifejtése annak a csudaszép képletnek, és ezzel lehet lottónyeremény-esélyt is 😉 )

Kata
és ha nekünk N elembõl k-t kell kiválasztani, akkor csak az "n alatt a k" egyenletébe n helyett N+k-1 -et írunk, oszt kész.

6+2-1 alatt a 2 = 7 alatt a 2 = 7!/(5!*2!) = 720/(60*2) = 6

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
n alatt a k jelentése (hátha valaki nem tuggya 😄) n!/<(n-k)!*k!>

[/cserf][/fülünyúl]

Dzsini
persze, hogy nem 😊 de nekem aszonta az egyetemen a matekelõadónéni, hogy mindig a feladathoz választunk megoldási módszert 😊 6gombóc fagyinál pedig teljes értékû megoldást ad ez is 😊

Kata
És ezt te ugyanígy akarod kiszámolni 16000 különbözõ dolog esetén is? 😄DD

[/cserf][/fülünyúl]

Dzsini
2féle megoldás van, attól függõen, hogy a gombócok sorrendje számít-e vagy sem.

ha számít, akkor az elsõ gombóc lehet 6féle, és a második szintén 6féle 6*6=36 és kész.
1-1, 1-2, 1-3, 1-4, 1-5, 1-6
2-1, 2-2, 2-3, 2-4, 2-5, 2-6
3-1, 3-2, 3-3, 3-4, 3-5, 3-6
4-1, 4-2, 4-3, 4-4, 4-5, 4-6
5-1, 5-2, 5-3, 5-4, 5-5, 5-6
6-1, 6-2, 6-3, 6-4, 6-5, 6-6

ha nem számít a sorrend, akkor a módszer pedig az, hogy az egyik gombóc legyen az 1-es, amihez 6féle másikat választhatunk
utána legyen az egyik 2-es - ehez viszont már csak 5félét lehet, hiszen az 1-est már kijátszottuk elsõre.
vagyis 6+5+4+3+2+1 - 21
1-1, 1-2, 1-3, 1-4, 1-5, 1-6
2-2, 2-3, 2-4, 2-5, 2-6
3-3, 3-4, 3-5, 3-6
4-4, 4-5, 4-6
5-5, 5-6
6-6

Kata
Ismétléses kombináció, ha n darab közül k-t választunk ki úgy, hogy egy elem többször is elõfordulhat - azaz lehet egyforma gombóc fagyi - és a kiválasztás sorrendje nem számít.
n: elemek száma
k: kiválasztott elemek száma
ismétléses kombináció egyenlete: n+k-1 alatt a k

[/cserf][/fülünyúl]

wizy
hát.... én ugy csinálnám, hogy felirnék hat féle fagyit, és ugy pároztatnám õket egymás után...... értem?:-))))

\"- Gondolj egy számra, bármelyikre. - Ööö... öt! - Rossz. Na látod?!\"

mikike
6 féle fagyiból kérünk 2 gombócot
hányféle összeálllításban kaphatjuk ezt meg?

ez micsoda?
kombináció, variáció vagy mi az izé?
és hogy lehet kiszámolni?

A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

Z
jah! prím... 😊))

Amit nem tudunk az erkölcsök útján megtenni, azt nem szabad a törvények útján megtennünk. A fehér ember nagyon ért a pénzcsináláshoz, csak ahhoz nem ért, hogyan kell elosztani.

CaviaR
prím?
bááár... biztos beugratós mert így túl egyszerû lenne. 😊 😛

Nem mondtam, hogy nem bízom benned, de azt sem, hogy igen. Pedig nem. Ne feledd: amatőrök építették Noé bárkáját - profik a Titanicot!

Z
Milyen törvény szerint írták le a számsorozatot?

1, 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, ...

Amit nem tudunk az erkölcsök útján megtenni, azt nem szabad a törvények útján megtennünk. A fehér ember nagyon ért a pénzcsináláshoz, csak ahhoz nem ért, hogyan kell elosztani.

Nem, csak bekakált a monitorom, és EZT kaptam helyette.

Z
OK, láttam, de szerinted megnéztem, mielõtt leírtam a sajátom? bah! 😄DDDD

Kb 5 mp-t kellett gondolkodni. De lehet, hogy túlzok... 😛P

nemcsakfeel
és szted a #350 micsoda?

*hihi ** *

Z
Én megkérném a barátomat, hogy vigye el a nénit dokihoz, és ott maradnék a bombanõvel. Így lehet?

Kata
mit akarsz? Legalább nem monochrome monitoron nézi...

[/cserf][/fülünyúl]

Loál János
Színskálaszûkülésségben szenved. :C

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

RelakSfromhome
16 SZÍN?!?!?!?

VIP regem 05.14-én lejár. Akkor elbúcsúzom mindenkitől, és továbba csak mint RelakS leszek jelen :)

passz, 16 színben nem látom...

RelakSfromhome
Mindenesetre amilyen tippek beérkeztek a tv-be is, háááát, nem merek kimenni az utcára

VIP regem 05.14-én lejár. Akkor elbúcsúzom mindenkitől, és továbba csak mint RelakS leszek jelen :)

RelakSfromhome
😄

Kata
Telefonálj be, és mondd meg, hogy oan hüjék a kreszhez, mint Moszkvában a hó.

[/cserf][/fülünyúl]

RelakSfromhome
8: hol a sárga lámpa?

Táblák:
1. sosem láttam, az éttermet nem így jelölik;
2. Ilyen háromszögben csak az "elsõbbségadás kötelezõ" tábla van, egy szélzsáknak nem fogok elsõbséget adni;
3: "Friss tej" tábla? Sztem a "Marhák az úton" tábla háromszögben lenne;
4: a felüljáró miért egysávos?
5: az a nyíl felfelé akart mutatni;
6: ? Aluljáró? Vagy mi ez?
7: az ott egy x, nem egy +;
8: Ezen nem látok semmi szokatlant;
9: ezen sem;
10: ennek háromszögben lenne a helye;
11: fejjel lefelé van;
12: ezt meg nem látom, mert túl kicsi :-)

RelakSfromhome
Nah, visszajött a netem. A 6 és a 9 volt szerintük a helyes, bá mostmár szvsz a 12 is az...

Loál János
Pisztojjal a kézbe szabad a lébcsön lemenni.

Loál János
Beugratós, HUÁ!!!

Kata
Nem tilos, mert a tiltó táblák piros körök. Ez csak tájékoztató tábla, mert kék téglalap. 😊)

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Akkor xar a kérdés, mert 3 helyes tábla van az ábrán.

[/cserf][/fülünyúl]

Loál János
Pisztojjal a kézbe tilos a lébcsön lemenni.

Kata
ilyen is van:

[/cserf][/fülünyúl]

Kata

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
a 7-es valóban nem jó, helyette a tippem a 9-es 😊

[/cserf][/fülünyúl]

RelakSfromhome
#372 😛

VinylToy
Kilences, nem balra sétálnak a jó táblán??? 😄

"Mondtam az orvosomnak, hogy két helyen eltört a lábam. Erre Ő azt mondta, hogy ne menjek arra a két helyre többet."

Kata
ehe-ehe

[/cserf][/fülünyúl]

RelakSfromhome
a Baj csak az, hogy a 9,12-t már mondták, és arra az volt a válasz, hogy nem

RelakSfromhome
hö? Most nézem, hogy a 12 jó...

9 is létezik, de a 6 is... akkormeg most mi a rák van???