9499
Intel
  • Gerry
    Pontosan arra! (Erről az alaplapról van szó ugyanis.)
  • Gerry
    Nem, nem úgy néz ki, olyannal én is találkoztam már, de ott le is írták a füzetkében, hogy csak abban az esetben kössük be, ha nincsen a tápon ATX12V. Kollégám ki is próbálta, hogy mi történik, ha beköti mind a kettőt... Semmi, szimplán nem indul be a gép, a ventik sem pörögnek föl, de ha lehúzzuk bármelyiket, akkor már megy a dolog.

Nekem az AUXPWR pont úgy néz ki, mint a régi AT-s alaplapok tápcsatlakozójából az egyik, mert ugye azokon 2 db volt egymás mellett, egyenként 6 vezetékkel. És itt nem arról van szó, hogy vagy egyiket (ATX12V) vagy másikat (AUXPWR) kötöm be, mert amelyik tápon van ATX12V, azon rajta van az AUXPWR is, és az alaplapon is mindkettő rajta van. Csak az újabb alaplapokon (S478) ez a fajta csati már nincsen rajta, így szépen a tápról lógó csatit össze szoktam csavarni, és összefogatom egy gumival, vagy akármi mással, és eldugom egy olyan helyre a házban, hogy ne akadályozza a légáramlást, vagy a szerelhetőséget. Ezen az alaplapon be lehetne kötni, csak nem tudom, hogy mit okoz, ha bekötöm, vagy mit ha nem.

Tehát a kérdés továbbra is nyitott!
  • ollie

Arra az ATX meg az IDE csati közötti kis csatire gondolsz (AUXPWR)?
  • ollie
    hmmm... az az AUXPWR ugyanúgy néz ki, mitn a vinyokhoz való tápcsati? csak mer nekem is ASUS lapom van és nekem egy olan van az alaplapomon (nem emléxem hogy híjják, de lehet, hogy ugyanúgy). a hivatalos verzió szerint azértm, hogy ha nincs ATX12V tápkivezetés, akkor egy sima vinyós tápcsatival is müxik a lap.
  • Gerry
    Főfő Intel gurukhoz lenne egy kérdésem: Rengeteg P4-eshez volt már szerencsém, de csak a Socket478-as tokozású változatokhoz. Most szereztem magamnak a "másodlagos" gépembe egy S423-as P4-et (1.7GHz), ASUS P4T alaplappal és 2*256MB PC800-as Rambus memóval. Nomármost az alaplapon van 3 tápcsatlkozó: normál ATX, ATX12V, és AUXPWR. Az első ugye stimmel, az kell minden ATX-es alaplaphoz. A második is stimmel, mert ez a négyzetalakú 2 sárga 2 fekete vezetékes (12V+föld) kell minden P4-hez, beleértve az újabbakat is. Viszont a 3. csati, ami olyan ugye mint egy fél AT tápcsatlakozó, az nekem nem teljesen világos hogy milyen esetben kell. A leírása az alaplapnak is csak afféle balladai homály jelleggel ír róla, miszerint "bizonyos esetekben" ezt a csatlakozót is be kell kötni. Namost engem ezek a "bizonyos eset"-ek érdekelnének. Annyit azért le lehet szűrni még a leírásból, hogy akkor lehet erre a csatlakozóra szükség, ha az "átlagosnál több" hardware elem található a gépben. Namármost ez mit takar? 2db HDD, 1db FDD, 1db CD-ROM, 1db CD-RW, 2db hálókártya, GeForce4 Ti4200/128, SB Live! lenne a gépben. Ez már kimeríti az "átlagosnál több hardware elem" fogalmát? Mi van ha alap esetben is bekötöm, amikor semmi nincsen a gépben, csak ami a beinduláshoz nélkülözhetetlen? Gondolom ha nem kötöm be, és esetleg szükség lenne a gépnek extra kakaóra, akkor nem indulna be, vagy fagyogatna, vagy bizonytalanul működne. Lehet azzal kárt okozni a gépben, ha bekötöm? (Jelenleg nincsen bekötve az AUXPWR, és 1db FDD van rákötve, HDD-k és CD-k nincsenek, mert csak memtest-et futtattam rajta egyelőre.)

Bármilyen építő jellegű hozzászólást, linket (erről a témáról) nagy érdeklődéssel fogadok, mert ezen a téren kicsit hiányosak az ismereteim, csak legendákat hallottam meg olvastam, hogy "Igen a régi P4-es alaplapokon bizony volt ilyen csatlakozó is..."
  • ollie
    ja ja, nyista cerka
  • Gerry
    Cerkát ne vegyél, inkább kevesebb memót, és kisebb HDD-t rakjál bele, mert a Celeron az nagyon gáz! (Valamint ezesetben az IC7-es tűnik árban a befutónak szerintem.)
  • NeoMaN
    LOL B+!
    Beszolt a főnök, hogy mégiscsak számít a zseton, redukáljam 150 nettóra moncsi nélkül....
    Ez má cerka szagú
    :)))
  • NeoMaN
    Ok, megfogadom. Monnyuk árak alapján én is ezt az alaplapot néztem ki és 2,8-assal (800).
    Akko csak nem hülyültem el teljesen Intelileg...
    :)
  • Gerry
    Én ASUS P4C800 Deluxe-ot javasolnék, vagy Abit IC7-est, mindkettő i875P chipsettel van szerelve, ehhez jöhetne minimum egy P4-C 2.8GHz-s proci, és 2*512MB minimum 400MHz-es DDR memória, a többit szerintem magad is ki tudod találni. Ja, a P4-eseknél a C jelölés jelenti a 800MHz-t, és az összes 800MHz-s P4 támogatja már a HT-t.
  • NeoMaN
    ja, és melyik HT-s?
  • NeoMaN
    Ja, jöhet másra is ötlet, pénz sztem 3kiló+fa...
  • NeoMaN
    Szasztok!
    1 órán belül egy P4-es konfigra kő javallatot tennem a főnöknek, viszont én AMD :) huszár vagyok!
    Szal légyszí:
    Melyik alaplap és melyik proci most ami jó?
    800-as FSB stb. Intelhez nem értek...
  • ollie
    részvétem
  • Geeryy
    MOst vettem egy Intel Celeron 2600 S478 -at.
  • ollie
    Ja én is messzire elkerülöm a SiS-t. Akkor már inkább DDR.
  • Gerry
    Nomeg ha ugyanezt az Intel adná ki, akkor jobban örülnék, ugyanis én elvből utálom a SiS chipseteket, mert már ezerszer szopattak meg mindenféle driverhibákkal meg inkompatibilitási nyűgökkel, úgyhogy én magamnak vagy nVIDIA, vagy Intel, vagy esetleg VIA chipsetet veszek csak! SiS és Ali jobb ha messze elkerül, eleget nyűglődök az ügyfelek és ismerősök ilyen chipsettel szerelt lapjaival.
  • Gerry
    Biztosan olcsó lesz az ilyen alaplap, meg a RAM is...
  • ollie
    Nincs semmi baj az Intellel, nekem P4-em van és nem akarok AMD-re térni a jövőben sem. Csak éppen nem vagyok fanatikus, hogy mindenáron mindenkinek Intel-t kell venni. Viszont a kérdésedre sajnos nem tudok válaszolni.
  • TANKboy
    Oksika! Kössz minden segítséget!
    Az alapkérdésem viszont továbbra is (sajnos)megválaszolatlan maradt: Hol tudok szerezni ilyen PIII-as procit???
    Amúgy AMD platformra semmi esetre se váltanék. Nem kell rögtön kardélre hányni, de Intel párti vagyok. Elismerem az AMD-t, de sose fogok venni.
    Nevezzetek csak Gyöpösagyú TANKboy-nak!
  • Gerry
    Ez így van, pláne ha hozzászámolod, hogy a mostani alaplapot és procit mennyiért tudnád eladni, akkor akár egy P4-es vagy egy Athlon XP konfig is simán belefér a +40 ropiba.
  • ollie
    Nem éri meg, mert nincs akkora teljesítménynövekedés. Most még nem is nagyon számít a 512k cache, alig gyorsabb mint a 256k-s procik. Na meg azért a 133FSB sem jelent 33% teljesítménynövekedést. Összességében szerintem 20-30%-al lehet gyorsabb a proci, de pl játékokban szinte semmit sem számítana, mert a videokarid ugyanaz maradna. De egyébként 60 rugóért már P4 2.6C/800FSB-t kapsz, ami azért már jóval gyorsabb (soknak tűnik a P3-ért az a pénz). De 40-ből már vehesz egy 2k+ körüli Athlon-t alaplappal együtt, és így már érezhető lesz a teljesítménynövekedés.
  • TANKboy
    Ehhh, az én hibám, hogy részleges infot közöltem, de egy 1,3GHz-es Tualatin Celeron-om van TUSL2-C alaplappal és a procit szeretném lecserélni. (Yó nagy marha vagyok mi?) És amúgy azért a 133MHz-ért no meg az 512kb L2-ért csorog a nyálam.
    Olyanokat hallottam, hogy egy ilyen proci kb 60e Ft-ba is kerülhet. Na azé annyit nem pengetnék érte, de 40-ig fogcsikorgatva elmennék. Na, de mind1...
  • ollie
    Hát ha azt nem kapsz, akkor próbáld meg a Tualatin Celeron-t, ami max 1400MHz. Egy jó lappal jól tuningolható, valamint csak annyiban különbözik a P3-tól, hogy 133 helyett 100-as FSB-s, tehát a cache is 16/256k. Jóval gyorsabb, mint bármelyik P4 Celeron, valamint a P4-eknél is 2G alatt, főleg, ha tuningolod is.
  • ollie
    PErsze a P4-hez pont jó a 333-as, feltéve, hogy 533-as az FSB (4x133). Viszont 400-ast érdemes, ha az FSB 800, de akkor sem árt a gyorsabb memcsi, ha az 533-ast akarod tuningolni, mert ha a proci FSB-jét állítod, akkor emeli a memcsiét is. A 2.4-es megy e 3G-n? Próbáld ki. Sok mindentől függ. Az enyém simán megy, de nekem dobozos proci van (P4 2.4B) és egy jó minőségű ramom (INfineon 333MHz). JA és azt hallottam, hogy ha dual modban vannak ramok, akkor sem lehet annyira tuningolni, bár ez szerintem függ sok mindentől. Az alaplap is sokat számít (általában az Abit-ek elég jó tuning lapok).
  • TANKboy
    Ne kövezzetek meg, de én egy 1,4GHz-es PIII-at szeretnék venni, de egyszerűen nem találok sehol. Segítsetek! Hol tudnék beszerezni egy ilyet? (A P4-re való áttérés rábeszélésétől kíméljetek, ugyanis én az a gyöpösagyú faj egy neves képviselője vagyok. )
  • V-Storm
    Hi All!
    Lenne egy kérdésem: az Abit BL7/BL7-Raid alaplap-ba mekkora procit lehet berakni, a legnagyobbat ,mert azt mondták, hogy max 2.6Ghz lehet?
  • ollie
    Aha, p3 helyett tényleg hülyeség lett volna p4 cerka.
  • fm
    2 gépem van. régebben léptem az egyiken cerkáról amd-re,mostmeg a másikat(p3) elpasszoltam és ahelyett kerestem alternatívát sűrgősen. de még aznap megvettem az amd-t. cerkát hülyeség lett volna,egyszer már tapasztaltam,csak nem tudtam milyen a 2.2-es cerka.
  • ollie
    Akkor miért most kérdezted?
  • atee
    GL.
  • Fam
    abit is7, ic7, vagy asus p4p800, p4c800
    az utóbbi a legkirályabb ha van rá pénzed
  • fm
    régebben volt cerkám,de lecseréltem mert semmit sem ért. és most is inkább athlon-t vettem.

de azér thx.
  • ollie
    Inkább egy P4-et vegyél (1.6 vagy 1.8) és jól jársz. A cerka csak akkor ér valamit, ha irgalmatlanul húzod. +300-400 MHz-t észre sem fogsz nagyon venni a játékokban.
  • atee
    Varjuk meg a HL2 ot es akkor lehet rola beszelni.. :)
    Amugy ketlem ,hogy cerka/Gf3 om combon menne.. legallabbis elvezhetoen!
    apro rafizeteseket talan meger ,hogy 1.7 rol elmozdulj..
    Amugy erdemes P4 ben gondolkozni inkabb!
  • fm
    nem tudtam tovább várni de azért köszi..
  • fm
    vagy érdemes inkább egy 2.2-es cerkát??

néztem teszteket,ez még tűrhető teljesítményt nyújt,remélem húzható is,igaz az abit lap nem bizti hogy bírja.
  • fm
    ja, a vidkari gef3ti200 (megy 500-ason) és játkékra kéne. persze nem max detail meg stb mellett,csak lehessen mondjuk hl2-zni.

ehelyett vehetnék új alaplapot is meg amd-t,de az többe kerülne és most nincs annyim. help plz érdemes-e 2.0-ás p4cerkára beruházni?
  • fm
    egy p4cerka 2.0Ghz-en mennyivel jobb,mint egy 1.7-es? régen 1.7esem volt de az gyökér volt. az 2ghz-el egy abitSa7-ben többre mennék?
  • atee
    nem hiszem... menne ez tobbel is 2.8 nal!
    Mondom a Ram nem eleg hozza Dual modban .. valoszinuleg!
    Azert a 2.8 se rossz :)