Intel
-
Főfő Intel gurukhoz lenne egy kérdésem: Rengeteg P4-eshez volt már szerencsém, de csak a Socket478-as tokozású változatokhoz. Most szereztem magamnak a "másodlagos" gépembe egy S423-as P4-et (1.7GHz), ASUS P4T alaplappal és 2*256MB PC800-as Rambus memóval. Nomármost az alaplapon van 3 tápcsatlkozó: normál ATX, ATX12V, és AUXPWR. Az első ugye stimmel, az kell minden ATX-es alaplaphoz. A második is stimmel, mert ez a négyzetalakú 2 sárga 2 fekete vezetékes (12V+föld) kell minden P4-hez, beleértve az újabbakat is. Viszont a 3. csati, ami olyan ugye mint egy fél AT tápcsatlakozó, az nekem nem teljesen világos hogy milyen esetben kell. A leírása az alaplapnak is csak afféle balladai homály jelleggel ír róla, miszerint "bizonyos esetekben" ezt a csatlakozót is be kell kötni. Namost engem ezek a "bizonyos eset"-ek érdekelnének. Annyit azért le lehet szűrni még a leírásból, hogy akkor lehet erre a csatlakozóra szükség, ha az "átlagosnál több" hardware elem található a gépben. Namármost ez mit takar? 2db HDD, 1db FDD, 1db CD-ROM, 1db CD-RW, 2db hálókártya, GeForce4 Ti4200/128, SB Live! lenne a gépben. Ez már kimeríti az "átlagosnál több hardware elem" fogalmát? Mi van ha alap esetben is bekötöm, amikor semmi nincsen a gépben, csak ami a beinduláshoz nélkülözhetetlen? Gondolom ha nem kötöm be, és esetleg szükség lenne a gépnek extra kakaóra, akkor nem indulna be, vagy fagyogatna, vagy bizonytalanul működne. Lehet azzal kárt okozni a gépben, ha bekötöm? (Jelenleg nincsen bekötve az AUXPWR, és 1db FDD van rákötve, HDD-k és CD-k nincsenek, mert csak memtest-et futtattam rajta egyelőre.)
Bármilyen építő jellegű hozzászólást, linket (erről a témáról) nagy érdeklődéssel fogadok, mert ezen a téren kicsit hiányosak az ismereteim, csak legendákat hallottam meg olvastam, hogy "Igen a régi P4-es alaplapokon bizony volt ilyen csatlakozó is..."