48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Blasta
    Talán a legjobban a Fuji-val jársz, a Sony-t messziről kerüld, a legszarabb optikája ennek van, az S2 IS-ről még nem tudok infókat mert még brend nyú.
    De szép képeket láttam az S1 IS-sel, jó optikája van, ráadásul ugye stabiliztoros.
    A Fuji viszont komoly gép, frankó optikával, masszív vázzal (a Canon váza játék ehhez képest) jó ár-érték aránnyal.
    Ha viszont 828-as kategóriában gondolkozol akkor esetleg a Minolta A1 is jó választás lehet, a legjobb optikája annak van és szolgáltatásaiban is talán a legjobb (A2-t már nem kapni csak használtan)
  • BenceYCE
    Sziasztok!

Laikusként szeretnék kérdéseket feltenni nálam tapasztaltabb fotósoknak.
    Digit gépet szeretnék venni és 3 masinát szemeltem ki magagamnak amik közül választanom kellene. Elég nehéz a döntés hiszen nem egy ár kategóriába tartoznak. Mindent egybevetve kellene látnom melyik is a legmegfelelőbb számomra.

A 3 gép:

-Fuji FinePix S7000
    -Canon PowerShot S2IS
    -Sony Dsc F828

Elsősorban az ár/érték arány a fontos számomra. Mindenféle célra szeretném használni, talán még videózásra is néha. A Sony-tól azért félek mert saját szabványú aksija van. A Canon-nak pedig nincs vakupapucsa. A Fuji-ról nem sokat hallottam mert először csak az 5500-asban gondolkodtam és így nem jártam még utána. Az 5500-as nagyobb optikaizoommal rendelkezik mint a nála jóval drágább S7000-as. A Canon Tudásával lenyűgöző de érdekelne, hogy a Sony ehhez képest tud-e annyival többet, mint amennyivel drágább?

A válaszokat előre is köszi!
  • G_ArchAngel #12986
    ez az, de előbb egy 580-as kellene, főleg, mert a 300X is is szereti...
    aztán jöhet a makró-vaku...
    vki nem tudja a jövő heti lottó számokat?:D
  • Blasta
    Nem arról van szó, hogy rosszabb vagy sem, makrónál nem érsz sokat az 580-asoddal, ha rá se lát, ellő a téma felett.
    Ilyenkor alternatív megoldások a legjobbak... (persze lehet venni makro-vaku szettet, aranyárban mérik :-D)
  • G_ArchAngel #12984
    eh, de én láma vagyok ilyenkor - vagy egy 580-ast veszek vagy semmit:(
    sajnos ez nálam betegség, így inkább nem veszek, mert rosszabbat nem vagyok hajlandó...
  • Blasta
    Nekem még anno Z1-em volt, nem különösebben híres a jó makro módjáról.
    Inkább a Fuji. És rá egy előtétlencse!
  • Blasta
    Egy külső slave vaku nem horror áron kapható. Lerakod a téma mellé/fölé/alá/mögé kisállványra/nagyállványra és szépen villan a géped vakujára.
  • G_ArchAngel #12981
    Nekem Pana FZ10-esem volt, szerintem a Fujimnak jobb volt a makrója, én még mindig az S5500-ast ajánlanám, ha 100e-ből akarod megyúszni, ha nem akkor Pana FZ20-ast...
    Minolta témában, pedig felkérném Blasta képviselő társamat...
  • Galy
    mit értessz "frankó" makró alatt?
  • ChevyG #12979
    tegyük fel van 1 Minolta DiMAGE Z5 vagy 1 Panasonic DMC-FZ5 -as gépem.
    ezekkel lehetne franko makrokat csinálni?
  • G_ArchAngel #12978
    mindegyünk arról híres, ahogy vakuszettekkel rendelkezünk:P
  • Galy
    az én gépem is tud 1 centiről makrózni (Super-macro mód), de sose használom
    annál jobb a sima makró-mód, mégjobb az előtétlencse :)
  • Blasta
    Az az 1cm nem fix és előfordulhat lazán rengeteg olyan makro-téma aminél nem árnyékolsz le semmit, vagy egy külső vakuval az árnyékolást megoldod...
  • G_ArchAngel #12975
    eszedbe ne jusson 1 cm közelpontú gépet (objektívet) keresni, mert akkor az esetek nagy részében saját magad árnyékolod le a témát...
  • ChevyG #12974
  • G_ArchAngel #12973
    én ma kapom meg a képeimet, mert pénteken bevolt kakilva az előhívógép - már nagyon várom:)
  • Blasta
    Jah, elkezdtük a kásztingot :-D

(amúgy ezek a kevésbé jó képek, vannak egész durvák, majd a nefotozzon bemutatjuk őket...)
  • G_ArchAngel #12971
    Szereplőválogatás lesz a Star Wars episode VII-hez? :P
  • PResident Evil
  • Loál János #12969
    Jesszusatya.
  • Blasta
    Fordított kitobival készült képek (max crop).

Ez egy kb. 6-8mm hosszú bogárnak a feje:

Ez pedig egy pók, olyan 1cm-es lehetett:
  • Blasta
    Nem kell nekem közgyűrű sor, az úgy már tényleg mikroszkóp lenne. :-)))
    Bőven elég volt a 18-55-ös obival makrózni megfordítva és általában cca 50mm-en használtam, annál lejebb (18mm-felé) már iszonyat volt a nagyítás, kézzel nem lehetett expózni, élességet eltaláni. Ráadásul 105-re kitekerve meg normál fotókat is készíthettem vele, persze a mélységélesség így is gáz volt és ugye csak manual focus-om volt.

De a fénnyel nem volt gond, leginkább alul kellett expózni minimum 1 blendével, hogy jó legyen a kép.

Amúgy nem vészes a dolog, természetben, terepen is jó hasznát vettem...
  • ChevyG #12966
    ha olvasom 1 fgép tulajdonságaiba, hogy pl 1cm, vagy 10cm a makro távja, akkor az pontosan mit is jelent? lencsétöl anyyit, de még onnen lehet rá ráközeliteni?
  • Lateralus
    Hát megfordítva egy 3 db-os (67mm) közgyűrűsor végén nagyon brutális nagyítás érhető el, de annyira kicsi lesz a mélységélesség, hogy porszemen kívül jóformán semmit...
    Meg embertelen mennyiségű fény és marha jó állvány kell neki, úgyhogy a következő dolog, amin gondolkozni fogsz egy atomvillanás vaku. Vagy esetleg 5 :)
  • Lateralus
    Nem tudom milyen ez makróra, de az 1:2 leképezés nem rossz. A hasonló átfogású Canonnal szemben dícsérik, hogy jobb.
  • Blasta
    Én is pont ezen gondolkodtam, ez lenne a legjobb, még fordítógyűrűvel is esetleg...
  • Lateralus
    Az a baj, hogy a Sigma minden objektív mellé odabiggyeszti, hogy Macro, amelyik 1:4 leképezést tud már. Ez is csak 1:3:8-at bír, annyit kábé a kitobi is tud.

Egy jó megoldás a Canon 50mm F1.8 II + közgyűrű (vagy közgyűrűsor). Használtan 40 környékén is megvan teljes közgyűrűsorral. Le lehet menni vele 1:1 alá is bőven.
    A közgyűrű mondjuk csökkenti a fényerőt, de úgy sem F1.8-al fog senki sem makrózni, mert gykorlatilag 0-ával egyenlő a mélységélesség.
  • G_ArchAngel #12961
    ez 60k HUF körül van (250$)...
    Lateratus régebben tanácsolta, hogy kerüljük a nagy átfogású obikat, mert csak minőségromlással járhat - én hallgatni fogok rá:)
  • Timber
    nemtom az milyen arban van de erre gondoltam en ^.^ ez ~80K
  • G_ArchAngel #12959
    nettó 96e, míg a 24-60 2.8-as 88e...
    nem vészes, ahoz képest, hogy milyen sokoldalú obi...
    a review-kben elég pozitívan nyilatkoznak róla, mind élességi, mind leképzési tulajdonságait ecsetlev, negatívuma, hogy kicsit zajos...

viszont a 350D 1,62× szorzójával pont megfelelő riporter/dokumentum/portré obinak:)
  • Blasta
    ...csak a mélységélesség szinte NULLA és nem is állítható, csak M módban lehet használni...
  • Blasta
    Mellesleg végigmakróztam a 7végét egy sima esztergált obifordító gyűrű segítségével a kitobival. Über nagyításra képes és kb 5rugóért csináltatható :-)
  • Blasta
    Ez tuti fasza, csak kurva drága EX-es cuccos
  • G_ArchAngel #12955
    Ez?
  • Timber
    hogy mi? ^.^
  • Timber
    mondjuk a makro obik eleg dragak az egyszeru halandonak. Ilyen esetre ajanlhato egy Sigma 70-300as APO Macro, ami olcsobb mint egy macro obi, 70-300as zoomtartomanya van (igaz macro csak 200-300 kozott) szoval kapsz egy normalis telet is. Viszont kicsit lagyabb a kepe es csak 1:2es a macroja.
  • Lateralus
    Reklámszövegük:

"Legyél azon néhány szerencsés egyike, akik magukénak mondhatják ezt a cuki Gwen gyüjteményes darabot !"
  • Blasta
    Annyukat :-)
  • Lateralus
    Aki esetleg még hezitál a vásárlást illetően, annak egy kihagyhatatlan ajánlat:

HP Gwen Stefani modell:
    link

Bár feltételezem, hogy itthon nem nagyon lehet majd kapni. A japán tiniket célozták meg vele.
  • FFX
    aha
    köszönöm a véleményeket!