48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Breki33
    izé elírtam
    szóval hogy optikai zoomja is van

a canonnak meg asszem nincs
  • The Garrett
    a digitális zoom semmit nem ér szal azt jobb ha elfelejted :)
  • Pempő
    Hanem milyen más zoom? Merthogy a digitális nem számít.
  • Breki33
    igen énis ezen filózom
    viszont tudtommal nemcsak optikai zoomja van
    péntekig kéne eldöntenem
  • Pempő
    XD kurva drága...
  • GmorpH
    Egyébként az tévesztett meg, hogy nem pontosítottad mire is vársz választ. De tényleg sorry.
  • Breki33
    jajj ettől féltem P
  • GmorpH
  • Breki33
    ugyebár erre még senki se válaszolt
  • Breki33
    tenem figyelsz
    1672
  • GmorpH
    Breki nem figyelsz eléggé...

Válaszok:

• Pempő
    Mire?
  • Breki33
    én még várnám a választ fiúk P
  • Pempő
    Állítólag minden nagyobb (10x) zoomos gépnél előjön a kromatikus aberráció, tehát ez a nagyobb objektív ára, nem típushiba.
  • sanzik
    koszi a reszletes valaszt
    Igazabol en a lentebb szoba jott minolta dimage z1-el szemezgetek es arra a gepre ez jellemzo sajnos,hogy ilyet produkal.
    Canon A70-esem volt eddig ,azt egy par honapja eladtam,nem azert mert nem felelt meg tokeletesen vagy rossz lett volna,hanem egyeb okokbol,a lenyeg az,hogy annal a gepnel nem nagyon talalkoztam ilyen aberracioval.
    Viszont ha most ujra vennek akkor ezt a Z1-et szeretnem,remelem nem lesz zavaro ez a hatranya vagy legalabb a tobbi elonye majd ellensulyozza :)
  • Pempő
    Memóriát hol érdemes venni, és milyet (sebesség)? Ha annyira nem sürgős, érdemes kivárni vele a jövő évet?
  • Lateralus
    Ez tipikusan az objektív leképezési hibája, tehát elsősorban optikai úton korrigálható különleges lencsetagok beépítésével az objektívbe, amelyek csökkentik, vagy kiküszöbölik ezt a hibát. Ilyen lencsetag utólag nem építhető be, gyárilag sok esetben van az objektívekben és több kevesebb sikerrel működik is. Ez a legfontosabb.
    A hiba többnyire a képmező sarkaihoz közeledve jön elő, tehát a kép közepén nem jellemző. Ha nem fontosak a szélek, akkor a kép vágásával meg lehet tőlük szabadulni.
    Legerősebben a nagy kontrasztkülönbségű részek találkozásánál jön elő, tehát a sötét és világos részek határán. Törekedni kell a kisebb kntrasztkülönbségre, persze ez nem mindig lehetséges.
    Jellemzően tág rekesznél jön elő gyakran, tehát az ún. lerekeszeléssel, azaz nagyobb rekeszérték használatával csökkenthető, vagy eltüntethető.
    Photoshopban nem túl bonyolult melóval ki lehet szűrni ezt a színt és akkor nem lesz szembetűnő, de tökéletes nem lesz. Van néhány Photoshop plugin is ami képes így-úgy eltüntetni, de többnyire a színcsatornákat tolja el, ami az élességnek nem tesz jót.

A legegyszerűbb olyan gépet, objektívet venni, amire nem jellemző ez a hiba. Bár ezt könnyebb mondani, mint megvenni.
    A legjobb módszer pedig az, ha egyáltalán nem is nézünk utána, hogy milyen leképezési hibái lehetnek egy objektívnek, mert ha megismerjük őket, akkor tuti, hogy a sajátunkon is felfedezzük a nagy részét. Aki meg nem tud róla az boldogan élvezi a saját magának tetsző képeit.
  • sanzik
    ez eleg szarul nez ki....
    van erre valami fotos okossag,hogy ezt el lehessen kerulni estleg valamilyen beallitassal?
    vagy csak photoshoppal lehet eltuntetni ?
    es ha igen azzal mennyire bonyolult muvelet es megfelelo lesz egyaltalan az eredmeny?
  • Lateralus
    Az "aberrál" a több mindent jelenthet, mert többféle aberráció van. Egy biztos, jót nem jelent !
    Talán a kromatikus aberrációra gondolt, aki írta. Ez magyarul színszóródás. Tech magyarázatba nem megyek bele, de erről a lila izéről van szó. Lehet más színű is, leggyakrabban lila:

• Lateralus
    Ennek ezer oka lehet, de leggyakrabban az, hogy te vagy a béna :)
    Kevés fénynél vakut, vagy állványt, alátámasztást szoktak használni, mert nincsen halandó, aki sötétben mozdulatlanul megtartja a hosszú záridőt.
  • Breki33
    hát én másként tudom
    mármint ahol voltam ott van.
    Úgyhogy légyszives.........
  • Cat #1673
    a canon idén már nem szállít gépeket
  • Breki33
    köben megnéztem elég alaptípusnak tűnik

érdemesebb

Olympus Camedia C350 ..................... 89 900,- Ft
    3 megapixel,
    3x optikai zoom,
    xD kártya (tartozék: 16 MB)

venni ami ugyebár kb 34.000-el drágább, vagy Canon A60-as?
  • Breki33
    de kapok
    úgyhogy nem tárgytalan P
  • Cat #1669
    nemkapsz már sulinetben canon gépet, ugyhogy a kérdés tárgytalan
  • FtranX
    Habár az Olympus-t nem ismerem, de nekem A60-van és pár óra gyakorlás után nagyon szép képeket lehet vele csinálni. (még rossz fényviszonyok között is)
  • Gugger
    már csak azért is érdekel, mert nemrég vettem a gépet és lehet, hogy még szokni kell, meg fotózgatni ... csak egyenlőre azért sikerül egy-két kicsit homályos képet csinálni vele.
  • Gugger
    hát én csak kérdezem, én vagyok béna vagy valami más lehet a gond?
  • Galy
    hú, ebben 100% biztos vagy? :)
  • Gugger
    úgy értem mikor lenyomom a gombot, elöbb fókuszál, aztán tovább kell nyomni és akkor csinálja a képet. Szal párszor nem sikerül a kép és ez nem nagyon látszik az LCD-n, és amikor letöltöm a sz.gép-re akkor már késő bánat!
  • Gugger
    digit gépeknél gyakran előfordúl, hogy elmosodiki a kép, ha kevés a fény, vagy a kép készítés pillanatában elmozdul a gép?
  • Laalee
    ez az olimpus retkes szar képeket csinál, neon fénynél használtam, minden sárgászöld lett.
  • Gugger
    UMAX Astrapix 670? van valakinek?
  • Galy
    előtétlencse aberrál

ez mit jelent?
  • Laalee
    méreteihez képest korrekt képet csinál, ultra kompakt ez a nagy előnye, szerintem elég korrekt gép. 99 kb jó ár.
  • Pempő
    Én A60-at vennék.
  • Breki33
    énis várom a választ
  • Madmaxx
    hát én egyszer láttam vele készült képeket igazából nem győzőtt meg.
  • Breki33
    akkor sztem rosszul jártál, máshol 88-ért megkaptad volna
  • Breki33
    Szia

Erre gondolsz?:

Sulinet ugye?
    mert amúgy 88