41
  • Kateto1957
    #41
    Kína anélkül tart ott, ahol tart (szerintem jóval az USA előtt), hogy népeket irtott volna ki történelme alatt, s hogy azóta is országokat szórna meg tömegfegyvereivel, mint ahogy azt napjainkba is napi gyakorlat az USA-tól ... :(
  • Kateto1957
    #40
    Te USA seggnyalója,Kína már jóval előrébb tart, majd rájössz te is, ha látsz is szemeiddel, nem csak nézel velük ... :(
  • zpe
    #39
    Azért Az ESA-t sem kell félteni, jelenleg az ATV "löki meg" és látja el néhány cuccal az ISS-t. Ott röpül valahol messze a Rosetta is, remélem sikeres lessz.
    Ott van a Mars Express is, Venus Express is , SOHO (NASA/ESA), a James Webb meg ha kész lessz az is (NASA/ESA). CryoSat , GOCE , SMOS .
    Ha jól tudom az Ariane5 rakéták is piacvezetők a saját szegmensükben.
  • Sir Ny
    #38
    Egyrészt nem az amcsik vezetnek a GDP tablettán, másrészt pedig Kínában nem gyártanak lófaszt SE. Harmadrészt meg az államuk is az USÁhoz vagy az EUhoz képest kb templom egere szinten mozog pénzügyileg. ( kettejükhöz képest meg egyszerűen röhögséges )
  • [NST]Cifu
    #37
    Még mindig a NASA indítja a legtöbb tudományos műholdat és űrszondát. Még mindig a NASA az ISS fő szponzora. Még mindig a NASA költi a legtöbbet az űrkutatásra.

    Azt nehéz elvitatni, hogy mivel sok pénz felett dönt a NASA, ezért lobbyk befolyása nagyon-nagyon kínos sok esetben, és fura döntések sorát hozhatja ez (Ares hordozórakéták, például). Viszont a másik oldal még mindig az, hogy az Európai, Kínai, Orosz, Japán és a többi űrűgynökség még mindig csak alulról néz fel a NASA-ra, ha a tudományos eredményeket nézzük. Nem a múltbéli eredményeket, hanem azokat, amiket most felmutat.
  • kakimakifsz
    #36
    lehet űrkutatásra gondolt.
    Azért a NASA-val, ami mostanában van, az egy vicc!
  • teddybear
    #35
    Nézd, nagyon sokan szeretnék, hogy az USA elveszítse a vezető gazdasági erő szerepét. Ezért reménykednek abban, hogy az egyes feltörekvő országok majd átveszik azt, még ha semmilyen esélyük sincsen rá. Így volt amikor Japán ugrott meg, amikor Dél-Korea kezdett fejlődni, vagy amikor az ázsiai Kistigrisek indultak be. De még a Szovjetuniót is inkább látták volna a csúcson, mint Amerikát.
    Egyszer persze Amerika is el fogja veszteni az első helyét, de az még odébb van, és komoly gazdasági káosszal fog járni, amiből nem tudom, hogy kérnék-e.
  • Molnibalage
    #34
    Ja, és vannak ötödannyian. Magyarán mennyiség van, de fajlagosan kibaszottul nincsenek sehol. Ez olyan, mintha kijelentené valaki nagy arccal, hogy a 6 munkása végre olyan sebességgel ás gödröt, mint a másiknál EGY.

    Ja, és ezért a fejlődésért Kína egyes részeiből gyakorlatilag pöcegödröt csináltak, emberi életre nemigen alkalmasak már.

    http://www.chinahush.com/2009/10/21/amazing-pictures-pollution-in-china/
  • zpe
    #33
    "a nyugati országok amik évtizedek óta nem tudtak komoly előretörést felmutatni"
    Végülis csak Huble,James Webb, CERN(LHC), ITER, Tevatron, F22-35, ATV, SShuttle, Integral, SOHO ...
    De lehet, hogy neked van igazad :)
  • COOLancs
    #32
    Majd találkozzunk 10 év múlva :) Becslések szerint már 2016-ban nagyobb lehet a GDP-jük mint az USA-nak, és a technikai fejlődés javarészt pénz kérdése...
  • Molnibalage
    #31
    Az első mondaton jót mosolyogtam.
  • COOLancs
    #30
    Mindannyian tudjuk hogy kb. 10 év múlva Kína lesz a világ első számú hatalma, gyakorlatilag minden téren. Sztem ez mindenkinek jó, hogy a világ legnépesebb országa az első, és nem pedig egy kisebbség diktál a világ többi részének. Az is jó hogy a növekvő erőforrásokat ilyen "frontier science" kutatásokra fordítják, nem úgy mint a nyugati országok amik évtizedek óta nem tudtak komoly előretörést felmutatni (az ISS-t sem nevezném ilyennek) a gazdasági prosperitás ellenére...
  • kakimakifsz
    #29

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Faszt OFFoltok buzik!? V. gen. vadászgép, az kibaszottul nem lényeges manapság... F-22-ből 200 db sincs. PAK FA meg a kínai meg csak protoalfa


    Ez egy "mini" űrállomás első modulja és kész. Ez nem egy Halálcsillag, de nem is egy blamálandó dolog.
    Majd kiderül, hogy a Mars utazást a kínaiak nyerik-e, vagy más.
  • Molnibalage
    #28
    A jelenlegi fejlesztési ütem soksozorásval sem kell az USAF és Navy légierőnek előre köszönnie. Kína oda próbál elérni, ahol a jenkik már 20-30 éve voltak...
  • Molnibalage
    #27
    A gazdaságosságukkal nincs baj, az RD-33 paraméterei alig voltak rosszabbak, mint az első F100 szériáé. Mondjuk a kettő között van tíz év. (Meg élettartam difi úgy kb. 4-6-szoros...)
  • Szefmester
    #26
    Hát igena Kínai vezetés határozottan a tudás mindenkié elvet vallja. Persze csak az a tudás mindenkié amit nem ők találnak ki. :P

    Kíváncsi leszek hol lesznek 10 év múlva.
  • NEXUS6
    #25
    Minden katonai eszköznek 2 funkciója van. Egy elrettentő és egy gyakorlati. A kettő azért összefügg persze. Minél hatékonyabb egy fegyverrendszer, annál nagyobb az elrettentő ereje. És minél nagyobb az elrettentő ereje annál kevésbé valószínű, hogy azt a fegyvert eredeti funkciójának megfelelően fogják, és kelljen alkalmazni.

    Kína a köv 20 évben biztos, hogy nem megy neki az amcsi légierőnek, hacsak nem hülyék persze. Azonban szerintem 20 éven belül, de inkább 10 Kina be fogja bizonyítani az amcsiknak, hogy nekik kell előre köszönniük. Nem biztos, hogy fegyverrel, de be fogja.
  • fonak
    #24
    Jó hajtóművet gyártani a legnehezebb, nem meglepő, hogy sokan nem képesek rá. USA, Nyugat-Európa (angolok, németek, franciák, ill. most már inkább közösen) és az oroszok (bár a ruszki hajtóművek élettartama, gazdaságossága általában jóval rosszabb).
    Pl. India sem volt képes 20 év alatt sem szériaérett hajtóművet összerakni a Tejas-hoz.
  • zpe
    #23
    Ez jó volt !
    Nem, akarok beleszólni, de ha az F-35 ezres nagyságrendben nyomul, akkor a Eurofighter 20000-es nagyságrendben :)
    Tudom nem lopakodó, de nem mindig számít a stealth :)
  • Molnibalage
    #22
    Te most komolyan azt hiszed, hogy én nem vagyk tisztában ezen a téren a dolgokkal...?

    Ez alapján mi jön le neked?

    Az a kínai stealth gép is annyíra kínai, hogy orosz hajtómű van benne...

    Egy stealth gép semmit sem ér normális karmok és elektronika nékül. Ezek terén még nagyobb kérdőjelek vanak, de nem csak itt, hanem a PAK-FA esetén is.

    Szóval igen, van kínai techdemo, de mire ebből lesz egy század valamiféle harci gép, addigra az F-22 is alsó hangon 15, de lehet, hogy 20 éves lesz, és ezres nagyságrendben fog repkedni F-35 is.
  • Polaris Outlaw
    #21
    Habár mégis rosszak az ismereteid, mert nem az F-117 vagy a prototípusa volt az első vadász-bombázó. :P
  • Polaris Outlaw
    #20
    Már majdnem írtam, hogy rosszak az ismereteid, de észre vettem, hogy vadász (igazából vadász-bombázó)...
    Így nem kell firtatni a stealth technológia nem az USA-ból származik. :)
  • jaspercry
    #19
    Kezdetnek nem rossz!
    Hogyan fog felférni rá 1.5milliárd kínai+2milliárd ázsiai? go Mars!
  • Molnibalage
    #18
    A 9% az 9%. Pont. Tehát 90% mástól függ.
  • Molnibalage
    #17
    Ez csak eg techdemo, semmi több. A képességeiről lényegében semmit sem tudni. Az első lopakdó stealth vadász ezelőtt ~ 20 évvel szállt fel. Az F-117 protója meg ~35...

    Kína jelenleg a ~30 éves AL-31F hajtóművet nem tudja tisztességesen másolni. Kínai szemmel nagy ugrás, de azért nem remegnek a lábak ettől...
  • MuchACHO79
    #16
    A kínaiak mindent lemásolnak. Iszonyú szorgalmas nemzet és nagyon sokan vannak. Óccó kici úrálomász. Egyszerűen elképzelni nem tudom miként képesek ennyi terméket gyártani, de mindenben benne van: MADE IN CHINA. Aztán elővettem az atlaszt és kiderült hatalmas ország. Az emberek pedig nem úgy gondolkodnak mint felénk, hogy az egyéni érdek, az egyéni siker és gazdagság a fő szempont, sokkal inkább hasonlatosak a hangyákhoz. És ez fogja őket egyre előrébb vinni. Amúgy pedig tudnak ők minőséget is gyártani ha akarnak... De van egy olyan logika, hogy ha gyártanak mondjuk egy robogót és az 20 éven keresztül kiszolgálja majd a vásárlóját, akkor nekik 20 évig nem lesz dolguk. Ha viszont csak 5-6 évig megy, aztán kénytelen vagy újrahaszosíttatni az alapanyagait, akkor jobb esetben 4 robogót is eladnak neked. Kisebb haszonnal ugyan, de kevesebb befektetéssel, olcsóbb alapanyagokból gyártanak olyan terméket amik sokakhoz eljuthatnak. És van itt még valami: iszonyú pénzeket áldoznak kutatásra és fejlesztésre...
  • kakimakifsz
    #15
    ami havi 10 milliárd $-al nő....+ a kamatok :DDD
  • kakimakifsz
    #14
    Államkötvény lehet csak 9% (amúgy a 14000 milliárd $-ból közel 1300 milliárd $-t elbagatellizálni, az olyan Molnis :DDDD)
  • sathinel
    #13
    kínai lopakodó és még sorolhatnám. Annyira nem kell rászorulniuk már más országokra. Szépen széthackeltek mindent, és szerintem igen jól kamatoztatják.
  • DrRadon
    #12
    Neked meg mi bajod azzal a mondattal? Nem vagyok közgazdász, nem tudom a pontos számokat, de a trend szerintem világos.

    Jenki? És a déliek államkötvényei? Ha már annyira szeretsz precízkedni meg szőrszálat hasogatni...

  • Julius Caesar
    #11
    Bocs molni, nemtom miért rád nyomtam a választ, drradonnak akartam. Annyi még az elejéhez, h a kínai valutatartalék 2/3-a dollárban van. Azért jó, ha a dodó meghasal.
  • Julius Caesar
    #10
    Azért lesz jó, ha egyszer bedől a dollá vagy az USA. oylan szépen magával rántja majd a sárgákat, hogy sorban éhendöglenek majd a millióik. másrészt a 10%-os GDP növekedés senkit ne nyűgözzön le. Ez a többletpénz és kapacitás nagyjából el is megy arra, hogy a kína belső vándorlását és feszültségeit összetákolják.

    A gyors felemelkedésű államok legtöbbjének buktavári a vége. láttatok már világbirodalmat épülni 30 év alatt? Na ugye...

    Mellesleg kínát nem tudom technológiailag hova tenni, mert gondolom a technikájuk nagy része orosz, vagy orosz alapokra épül. Magukban gondolom még egy 40 évig a kilövő állomást se tudták volna összelegózni. Na meg simán elképzelem, hogy ruszki szakembereket vesznek súlyos pénzekért.

    A kínaiak még autót se nagyon tudtak összerakni világszínvonalon...
  • Molnibalage
    #9
    Azért túlozni nem kellnene. A jenki államkötvények 8%-a van kínai kézben. Akkor ebből te hova extrapolálsz...?
  • drfaust
    #8
    Az oroszoknak az utolsó kegyelemdöfés Csernobil volt, iszonyatos pénzeket öltek a kárelhárításba. Amúgy azóta egész jól kijöttek a sz..ból. Kína nagy lánggal ég, majd hamar kialszik a fénye.
  • Merces
    #7
    ....annak a másfél milliárd embenrek a felemelkedése okozná kina vesztét............gondolj bele ha már nem bogarakon meg rizsen fognak élni,mit fog a nemkapitalista kina exportálni...........
  • DrRadon
    #6
    Ugyan már. Lassan ott tartunk hogy Kína finanszírozza a világ nagy részének adósság állományát kötvény vásárlások útján. Néhány éven belül átveszi az amcsiktól a vezetést a GDP tabellán. És nem tudom mikor vettél utoljára kínai cuccot, de szép számmal vannak köztük jó minőségűek. Ne feledd, eredetileg nyugati technológia volt, csak ugye mindent oda telepítettek.

    Már miért lenne az űrállomás vitzes? Mit találsz benne ennyire poénosnak?
  • Irasidus
    #5
    Az űrkutatásra fordított pénz elenyésző, jelentéktelen mennyiség ma is régen is - ezzel nem fog senki segíteni a Kínai szegény embereken (sem a SZu-n). Mellesleg lehet, hogy sok a szegény ember Kínában, de nézzed meg honnan indultak. Ma kevesebb van mint 10-20 éve. Mára van egy jelentős, és erős középréteg, és aki szegény az is jobban él (bocsánat! :) mint 30-40-50 éve. Ez a tendencia folytatódik. Mellesleg a bóvli jelentős részét már régen Vietnamban és a környező országokban gyártják. Sokat fejlődött a Kínai minőségellenőrizés, és versenyképes Kínai (Európában nem kapható) termékeket gyártank (másolnak és fejlesztenek) le. De teljesen mindegy, mert ők is képesek a bóvli és a használható cucc között különbséget tenni.
  • MacropusRufus
    #4
    a kérdés: a milyen áron.
    A SZU messze a jenkik elött volt mind haditechniológiában mind az űr meghódításában. De ennek egy egész ország látta a kárát.
    Jelenleg Kínáva van ott ahhol régen a szovijetek: mindent beáldoznak, hogy bizonyítsanak. 1.5milliárd embernek a bő 80%-áa a kőkemény nyomorban és és esélyt sem adnak nekik felemelkedésre. Ez lesz Kína veszte sztem. Űrálomás? Vitzes.
    Remélem nem olyan mint a kínai cípő és társaik :o
  • torreadorz
    #3
    A kinaiak már a spejzban vannak :) Viccet félretéve, lehet hogy hamarabb juttatnak embert a marsra mint más
  • Irasidus
    #2
    A hivatalos Kínai infócsatornák nem űrállomásként, hanem űrlaboratóriumnak írják. Tulajdonképpen ők az egymodulos rendszert űrlabornak keresztelték el, a több modulos rendszert állomásnak. A cikk is írja, csak a cím... ;)