MTI

Obama ismét világelsővé tenné tudományos téren Amerikát

Az amerikai műszaki-tudományos világelsőség helyreállítását sürgette és ennek megvalósítása, valamint a munkahelyteremtés érdekében kétpárti összefogást mellett érvelt a helyi idő szerint kedden este a washingtoni kongresszusban az unió helyzetéről elmondott éves beszédében Barack Obama amerikai elnök.

Obama beszédében kiemelt fontosságot tulajdonított az oktatás, az innováció és az amerikai infrastruktúra fejlesztésének. Az elnök az államháztartási hiány csökkentését és a szövetségi kormányzat áramvonalasítását ígérte. Az elnök megígérte, hogy néhány héten belül az űrverseny korának szintjét idéző kutatás-fejlesztési költségvetést nyújt be a kongresszusnak, amelyben kiemelt helyet kapnak majd az orvosbiológiai, az információtechnológiai és a tisztaenergia-kutatások. Obama célul tűzte ki, hogy az Egyesült Államok villamosenergia-fogyasztását 2035-re 80 százalékban tisztaenergia-forrásokból fedezzék. Ezek között az elnök a szél- és napenergiát, a nukleáris, a tisztaszén- és a földgáz-energiát nevezte meg.


"Célunk, hogy 25 éven belül az amerikaiak 80 százaléka számára biztosítsuk a nagysebességű vasúthoz való hozzáférést, ami lehetővé teszi, hogy az egyes helyeket fele annyi idő alatt lehessen elérni mint gépkocsival" - mondta az elnök, hozzáfűzve, hogy az ilyen közlekedés több útvonal esetében a repülésénél is gyorsabb legyen. "Öt éven belül lehetővé tesszük a vállalatok számára, hogy az amerikaiak 98 százaléka számára kiépítsék a nagysebességű vezeték nélküli kapcsolatot"- mondta Obama. Az elnök szerint a felsőfokú végzettség megszerzésének minden amerikai számára elérhetőnek kell lennie, ezért, a főiskolai oktatás eddigi támogatását kiegészítendő javasolni fogja a kongresszusnak, hogy véglegesítse a négy évre szóló, 10 ezer dolláros tandíj-adójóváírást.

Barack Obama a jelenlegi helyzetet a szovjet szputnyik által kihívás korához hasonlítva rámutatott, hogy jelenleg Kínában található a világ legnagyobb magán napenergia-kutató létesítménye és a világ leggyorsabb számítógépe. Hangsúlyozta, hogy a kelet-ázsiai óriás és India komoly eredményeket ért az oktatásban, s hogy Dél-Koreában a "nemzet építőinek" hívják a tanárokat. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Amerika már csak a 9. a világon a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányának terén.


Magyarra fordítás: CC -> Transcribe Audio -> OK -> Translate Captions -> Hungarian

"Fél évszázaddal ezelőtt amikor a szovjetek megvertek bennünket a világűrben a szputnyik nevű műhold fellövésével, fogalmunk sem volt róla, hogy hogyan verjük meg őket a Holdért folytatott versenyben. A tudomány akkor még nem tartott ott és a NASA nem létezett. Ám, miután beruháztunk a kutatás és az oktatás jobbá tételébe, az újítások olyan hullámát szabadítottuk el, amely új iparágakat teremtett és új munkahelyek millióit. Ez most a mi nemzedékünk szputnyik-pillanata" - mondta az elnök, aki szerint ma Kínát, India és a délkelet-ázsiai gazdaságok intéznek kihívást Amerikához. Az elnök kérte a törvényhozást, hogy egyszerűsítse az adórendszert és csökkentse a cégekre nehezedő adóterheket, hogy a megtakarításokat. Obama szerint a cél az, hogy az amerikai export 2014-ig megduplázódjon, ami munkahelyeket teremt Amerikában.

Mintegy eleget téve a megerősödött republikánusok követelésének, az elnök egyúttal szövetségi kiadások öt évre történő befagyasztását javasolta, aminek révén az elkövetkező évtizedben 400 milliárd dolláros megtakarítást remél. A moratórium a katonai kiadásokat nem érintené, az elnök ugyanakkor indítványozta, hogy a képviselők és a szenátorok támogassák a Robert Gates védelmi miniszter által kezdeményezett takarékossági tervet. Obama az általa elfogadtatott egészségbiztosítási reform védelmére kelt, ugyanakkor kijelentette: kész a párbeszédre a rendszer olcsóbbá tétele és a törvény módosítása érdekében.


Obama, aki két év múlva minden jel szerint harcba száll az újraválasztásáért, kijelentette, hogy az amerikai választók a novemberi félidős választásokon leadott szavazataikkal úgy döntöttek: a két párt mostantól megosztja a kormányzati felelősséget. Mint emlékezetes, a republikánusok megszerezték a képviselőház feletti ellenőrzést, de a demokraták megőrizték szenátusi többségüket. "Nem az most a tét, hogy ki nyeri meg a következő választásokat - végül is épp most vagyunk túl egy választáson. A tét az, hogy vajon, hogy az új munkahelyek és ipar ebben az országban, vagy máshol gyökereznek meg" - mondta, az elnök, aki szerint a tucsoni merénylet is arra hívta fel a figyelmet, hogy vannaka olyan dolgok, amelyek a párt- vagy politikai preferenciák felett állnak.

"Amerika erkölcsi példájának mindig ott kell ragyognia azok előtt, akik szabadságra, igazságosságra és méltóságra vágynak"- hangsúlyozta beszédének külpolitikai részében Obama. Egyebek között rámutatott, hogy 100 ezer amerikai katona emelt fővel távozhatott Irakból, s hogy idén befejeződik az amerikai csapatkivonás. Megismételte, hogy júliusban Afganisztánban kezdődik meg a katonai jelenlét csökkentése. Amerika célja itt az elnök szerint annak megakadályozása, hogy tálibok visszanyerhessék az ellenőrzést,s hogy az ország ismét az al-Kaida bázisa legyen. Rámutatott, hogy a terrorszervezet most nagyobb nyomás alatt áll Pakisztánban, mint bármikor 2001 óta.

Az elnök méltatta az új START egyezmény ratifikációját, ami jelentősen csökkenti a nukleáris fegyverek és a hordozóeszközök számát. Elmondta, hogy az iráni kormánynak most keményebb szankciókkal kell szembenéznie, mint bármikor korábban, s hogy Washington Szöullal közösen követeli Észak-Koreától a nukleáris fegyverekről való lemondást. "Európai szövetségeseinkkel új lendületet adtunk a NATO tevékenységének, és erősítettük az együttműködést a terrorlehárítástól a rakétavédelemig" - mondta Barack Obama.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #73
  Naaa, ez már kettő.
  :)

  Ott van persze az önkéntes tartalékos rendszerről szóló előterjesztés, még 2008-ban. Simicskó írta, kormány átpofozta, mindkét oldal nagy hepiséggel elfogadta.
 • NEXUS6 #72
  "...ahol az SZDSZ és az MDF félretették ideológiai különbségeiket, hogy a rendszerváltás utáni válság mihamarabb lecsengjen."

  Pontosabban, hogy közös erővel kirugdalják a szocikat a politikából (és persze a gazdaságból).
 • djhambi #71
  A Költségvetési Tanács felállítását is minden párt támogatta. Hogy mi lett belőle... De vezető politikust beszédében még nem láttam, aki az ellenzék ötletét nyíltan támogatta volna. Kivétel persze az Antall-kormány, ahol az SZDSZ és az MDF félretették ideológiai különbségeiket, hogy a rendszerváltás utáni válság mihamarabb lecsengjen.
 • sanyicks #70
  Én is! A képviselői juttatások emelése :DD
 • NEXUS6 #69
  Őöööö, nos ugye egy kétpártrendszert, én nem neveznék a demokrácia nagy csodájának, és hogy ott az "ellenzék" javaslatát elfogadják valahogy azt sem.

  Nálunk is erősen mentünk a kétpártrendszer irányában, de van olyan, az előző rendszerben szocializálódott politikus, akinek ez is túl sok volt, így most haladunk az egypárt rendszer felé.


  Mellesleg én tudok legalább egy olyan előterjesztésről, amit a magyar parlament nagyjából konszenzussal fogadott el.
 • djhambi #68
  Most inkább arra gondoltam, hogy a republikánusok javaslatot tettek a demokrata kormánynak, mire az egyetértett, és megfogadta. Nem emlékszem, hogy Magyarországon volt-e olyan ellenzéki javaslat, amit megfogadott a kormány az Antall-kormány óta. Itt mindig is az volt a trend, hogy amit az egyik felépít, azt a másik támadja ellenzékben, majd lerombolja, ha ő kerül hatalomra.
 • sanyicks #67
  De hallottam :) meg arról is hogy eközben a német vadászok benzinhiány miatt vesztegeltek a földön :DDD
 • gridiron #66
  a másik, h. még mindig Amcsiba áramlik a high-tech tudósok nagy része, még véletlenül sem az EUba (egy kicsi talán visszaáramlik Indiába pl. amcsiból), szal lehet h. az USA adatai romlanak egy kicsit, de a bevándorlás oda még mindig az egyik motorja a fejlődésnek. És ez így is marad valszeg...
 • gridiron #65
  egyszerűbb lenne, ha azt mondanád h. Amerika szar. :D így , tisztán. érthetően. hisz ez a többség véleménye a magyar neten, szánalom
 • Irasidus #64
  "Az alapkutatás olyan kísérleti és elméleti munka, amelynek elsődleges célja új ismeretek szerzése a jelenségek alapvető lényegéről és a megfigyelhető tényekről, bármiféle konkrét alkalmazási és felhasználási célkitűzés nélkül." - a digitális képfeldolgozás nem tatozik ide, ugyanígy a hídépítő mérnök sem. Az természet minél alaposabb megismerése tartozik ide. Nem tudom részletezzem-e, hogy a digitális képfeldolgozás és számítógép elektronikáját lehető tévő Maxwell egyenletek között mi a különbség? Az egyik a világ ismerete, amivel lehet pl.: számítógépet csinálni, a másikkal csak digitálisan lehet képet feldolgozni. Ami fontos munka, de ez "mérnöki" feladat, és nem tudományos, vagyis nem fogsz mást elérni mint amire való, avagy nem fogod a természet jobban megismerni. Ami lehet hogy neked mindegy, de csak így fogsz innovációt, fejlődést elérni...