69
  • djhambi
    #69
    "Arrol nem beszelve, hogy az utasok es a szemelyzet elete nem igazan erdekli a befektetoket."

    Ha sokan elpatkolnak, nem fognak annyian repülni, és ez bevétel-kiesés. Persze az más kérdés, hogy csak azért nem fognak szuperhajtóművet felszerelni a repcsire, hogy évszázadonként három porokádáskor ne kelljen leállítani a forgalmat.
  • Kara kán
    #68
    Írtál valamit, hogy elfoglald magad.
    A hamufelhőt véletlenül elkapó finn légierő gépeit (4 db.) leszállás után karbantartásra kellett küldeni. Pont.
  • grandcar
    #67
    Na és milyen veszélyeket rejt a forró láva? Őrült greenpeace-s hozzákötözte (volna) magát... http://hircsarda.hu/1-politika/2-hataron-tul/5917-magmahoz-kotozte-magat-a-greenpeaces-nincs-jol/
  • kvp
    #66
    "Nem. A sugárhajtómű egy bizonyos ideig tartó hamufelhőben való repülés után leáll, a repcsi meg lepottyan. Utána meg csesztetheted a fekete dobozát, az az emberi életeket nem hozza vissza. Ebben az esetben konkrétan 4 finn katonai gépnek sérült a hajtóműve, de szerencsére komolyabb baj nem történt, viszont leszállás után rögtön karbantartásra kellett őket küldeni, ami nem 2 fillér. Valszeg, a légtérzár által okozott kár kevesebb, mint ha repültek volna a gépek, és utána karbantartásokat kellett volna végezni, vagy ne adj isten halálos balesetek történtek volna."

    A legitarsasagok szerint a hajtomuvek nem serulnek olyan mertekben, hogy tobb repulest ne birnanak ki. Arrol nem beszelve, hogy az utasok es a szemelyzet elete nem igazan erdekli a befektetoket. Annyira ketsegbe vannak esve, hogy a par repulesenkenti hajtomucseret is bevallalnak. Annyira nem suru a felho, hogy egy nagyobb gepen egy ut alatt mind a negy hajtomu lealljon. Csak megrongalodnak, amit a tarsasagok bevallalnanak, mig az eu vezetoi nem. Viszont a dugattyus legcsavaros gepeket tenyleg nem tudom miert nem engedtek fel, mert azokkal nem sok gond lehet, se olyan magasra, se olyan gyorsan nem tudnak menni, hogy zavarja oket a hamu. Es mindezek mellett van legszurojuk is...
  • Kara kán
    #65
    "A lezaras szerintem tulreagalas volt, persze a szelvedok kopnak a hamutol, a sugarhajtomuveket meg repules utan pucolni kell, "

    Nem. A sugárhajtómű egy bizonyos ideig tartó hamufelhőben való repülés után leáll, a repcsi meg lepottyan. Utána meg csesztetheted a fekete dobozát, az az emberi életeket nem hozza vissza. Ebben az esetben konkrétan 4 finn katonai gépnek sérült a hajtóműve, de szerencsére komolyabb baj nem történt, viszont leszállás után rögtön karbantartásra kellett őket küldeni, ami nem 2 fillér. Valszeg, a légtérzár által okozott kár kevesebb, mint ha repültek volna a gépek, és utána karbantartásokat kellett volna végezni, vagy ne adj isten halálos balesetek történtek volna.
  • nessboth
    #64
    Egyszerű oka van, amiért kitört az a vulkán, tudjátok...az olyan...rajos!
  • halgatyó
    #63
    Egészen véletlenül találtam adatokat! Méghozzá számokat is, ami olyan örvendetes, hogy most azonnal le is írom. Az eredeti cikk itt: Az origós cikk végén vannak a lényeges adatok

    Ha estleg valakinek nincs kedve odaugrani, akkor rövid kivonatban:
    -- 1980. Mount St Helens, 1 köbkilométernyi por (pár milliárd tonna!), 25 km magasságba is feljutott
    (gondolom, párszor megkerülte a Földet, mire visszaülepedett)
    -- 1991. Pinatubo, 10 köbkilométer por, a földfelszín átlaghőmérsékletére is hatással volt
  • djhambi
    #62
    Nekem se tetszett a cikk, mert kérdés marad, hogy az ötszörös szennyezés az mit jelent? Ha haverokkal tábortűznél alszunk, akkor feltételzem, sokszoros a szennyezőanyag-kocentrációja, mert akkor pl. büdös lesz a ruhám, és a füstnek is van szaga, Budapesten meg nem éreztem semmi olyat, mintha büdösebb lenne, vagy fojtogatna valami. Lehet, hogy pár szál cigaretta károsabb ennél az ötszörös étéknél. Persze aláírom, hogy nem teljesen összehasonlítható, mert nem mindegy, hogy kén és nehézfém, vagy apró szemű hamu. De ezen kívül a hatásvadász pánikkeltő cikk benyomását keltette bennem.

    kvp: "[...]a legcsavaros dugattyus gepeket nem kellett volna letiltani, mert azok egyresz tul alacsonyan es tul lassan repulnek ahhoz, hogy veszelyben legyenek, tovabba egy dugattyus gep legszuroit semmibe nem kerul leszallas utan suritett levegovel kifujni."

    Szerintem csak szimplán tökvakarásból voltak elővigyázatosak. Balesetek mindig is vannak, és nem akarták, hogy felfújja a média, mindent összehordjanak, hogy miért zuhant le egy légcsavaros, és európa szinten káoszt növelhettek volna, és ráfogták volna, hogy az ő hibája, és akkor már inkább elővigyázatosabb volt. Kicsit összefüggéstelen, de remélem, érthető.
  • nett
    #61
    Emlékezetem szerint a megemlített két esetben a repülők telibe kapták a felszálló hamut.
    A mostani hamu 6-10000m közt közlekedik. Ugyan 6000 m alatt nem hatékony a sugárhajtómű működése, de egy szakaszon biztonságosan leereszkedhetnének erre a szintre a repülők. Marhaság ekkor területen letiltani a repülést.
  • zboszor
    #60
    A kopirájt nem elég, ha egy kicsit változtatnak az ötleteden, már nem plágium.
    Bezzeg ha leszabadalmaztatod...
  • kvp
    #59
    "Még nem hallottam olyat, hogy vulkánkitörés miatt egy fél kontinens repülőjáratait leállították volna! Pedig pár év és 60 leszek."

    Ket evszazada tort ki utoljara es akkoriban meg nem sokan repultek.

    "Mega-giga vulkánkitörések pedig voltak: St Helens, Pinatubo, stb."

    A st helen eseten a port delkeletre, befele fujta a szel, abban az iranyban nincs se repter se nagyon telepules sem. A repulok meg korbementek, keletre es delre, mert a legifolyosok arra vannak. A pinatubo eseten a tenger fele ment a por, ahol semmi sincs. Az izlandi vulkan eseten pechunk volt, mert pont europa fole hozta a szel a hamut. Ez viszonylag ritka, foleg hogy ilyen legyen egy kitores. Sok vulkan (hawaii) inkabb lavat, mint hamut kopkod, sot bonusz keppen izlandon meg rengeteg ho es jeg is van, ami a melegtol eparologva meg segit is a hamunak.

    A lezaras szerintem tulreagalas volt, persze a szelvedok kopnak a hamutol, a sugarhajtomuveket meg repules utan pucolni kell, de a legcsavaros dugattyus gepeket nem kellett volna letiltani, mert azok egyresz tul alacsonyan es tul lassan repulnek ahhoz, hogy veszelyben legyenek, tovabba egy dugattyus gep legszuroit semmibe nem kerul leszallas utan suritett levegovel kifujni. A sugarhajtomuveket kicsit dragabb tisztitani, de lehet, hogy meg ugy is megerne a legitarsasagoknak, hogy par ut utan (tehat par naponta) hajtomucseret kellene vegezniuk. Azert ugy nez ki, hogy hetfore minden rendben lesz.

    En pedig vonattal mentem (railjettel, harmadosztalyon). Amugy is vonattal jarok ha tehetem, mert szeretek vonatozni. Ha vegre megepulne a teljes nagysebessegu halozat Pestig, akkor Londonbol par ora alatt Pesten lehetne lenni, egy repulojegy aranak a toredekeert. Mindenesetre ugy nez ki, hogy Pozsonyig es Pragaig megepitik.
  • halgatyó
    #58
    Fontos infók hiányoznak az összes ilyen cikkből, vagy valami nem stimmel.

    Még nem hallottam olyat, hogy vulkánkitörés miatt egy fél kontinens repülőjáratait leállították volna! Pedig pár év és 60 leszek.

    Mega-giga vulkánkitörések pedig voltak: St Helens, Pinatubo, stb.
    Mégsem zavarta a repülőket. Ez az izlandi annyival nagyobb lenne???? Kétlem.

    Jó lenne pontosan tudni, de a "tisztelt" sajtó nem fáraszt minket a részletekkel, mint általában máskor sem. (ld. még földrengések, meg az idióta Richter skála elszánt használata az összes háztulajdonosok és tervezők számára sokkal informatívabb Sieberg-Mercalli helyett) Mennyi hamut lökött ki ez a vulkán, és mennyivel több ez, mint a többi?

    Annál inkább részletesen és meggyőzően kellene informálni ezekről a kérdésekről a népet, mert nagyon sok embert érintett, valamint egy sor ország gazdaságát is.
    Információk hiányában pedig az ember fantáziálgatni kezd mindenféle technológia ellenes görénykedésről, amely az autósok és az atomerőművek után most a repülést vette célba... (talán a vezetékes víz következik..)
    Nomeg az emberben az is felvetődhet, hogy szoktatnak minket az információk hiányához és a hantázáshoz...

    Szóval, a sok elhallgatás, hanta és hülyítés után pontos, hihető és részletes infókat várok.
  • Kara kán
    #57
    Olvassátok el ezt is:
    http://eletmod.hu/tart/cikk/j/0/67922/1/eletmod/A_Levego_Munkacsoport_szerint_ovatosan_vegyunk_levegot?place=srss
  • Kara kán
    #56
    Nagyon köszi, elmentettedm a Bótok közé.
    (Végre valami hasznod veszem!)

    Nem drágák, tényleg jó a link.
    Nekem a fürdőben van egy tükör, de semmire sem jó, mert az ajtóra néz, és amikor a kádban fürdök (bár ez ritka, mert csak zuhanyzom inkább), nem látom magam.
    Mind ilyen kis, rossz felé néző tükreim vannak (összesen három), pedig az nagyon fontos, hogy az ember egész alakosan lássa önmagát, mert segít az önismerethez.
    Fiatalkorban persze mindenki nézegeti magát, a különböző testrészeket, aztán ez elmarad, és kialakulnak a cérnavékony fogpiszkálók vagy hájas dagik.
    Én asse tudom melyik csoport vagyok már. :-)
  • Oláh Herkules
    #55
    NEXUS6 már a terroristák kezére került! mi lesz így velünk?
  • djhambi
    #54
    OFF

    Tudom javasolni a keresők interneten bolyongó embert segítő szolgáltatásait.

    http://www.mindenuveg.hu/arak/tukrok.html
  • osztmivan
    #53
    akkor az autoimmun betegséget NE nézd meg :D
  • Intensify
    #52
    A tükör a "narcisztikus" hajlamaid kiélésére kell?Ja,csak vicceltem...
  • philcsy
    #51
    Csinálj magadnak! Ezüsttükörpróba.
    hozzávalók: üveglap, ezüst-nitrát, ammónia, tetszés szerinti aldehid (pl formaldehid), ízlés szerint lakk (az ezüstréteg védelmére)
  • philcsy
    #50
    Nézegettem ilyen meghatározásokat én is. De utána meguntam hogy a nagy része többé-kevésbé igaz rám. A végéről indultam és a paranoid skizofréniánál telt be a pohár, úgyhogy az "n"-ig nem jutottam el de ezek szerint nárcisztikus (is) vagyok. Vagy csak hipohonder?
  • Kara kán
    #49
    OFF

    Nem tudjátok mennyibe kerül egy négyzetméter tükör?
    Kellene szereltetnem az előszobába, és a ruhásszekrényem belső ajtajára is, mert nincs.
    Egy fésűlködő tükröm van, meg egy borotválkozó tükör, de mindig is hiányérzetem volt emiatt.
  • Kara kán
    #48
    Ez a te önjellemzésed?
  • djhambi
    #47
    Találtam egy ilyet, aztán mindenki elgondolkodhat rajta maga, hogy mit gondol róla...

    "Amennyiben a nárcisztikus személyiségzavarra gondol, akkor annak jellemzői a következőek: önmagát nagyzolásos módon fontosnak hangoztatja az illető, sikerről, korlátlan hatalomról fantáziál, önmagát különlegesnek véli, másoktól elvárja, hogy csodálják és ennek megfelelő bánásmódot vár el, éppen ezért csak kihasznál másokat és empátiát nem mutat irányukban, öntelt és másokra irígy."
  • andersh
    #46
    tuti a terroristák idézték elő.
    sajnos a kezükre jutott.
  • duke
    #45
    Buzi izlandiak, jo bekell perelni oket,meg le kell bombazni oket .Legkozelebb majd nem csinalnak ilyet.
  • syn7h37ic
    #44
    Pontosan...
  • NEXUS6
    #43
    Én speciel megérezném mint dzsedi, oszt elhajlanék mint neó. Csak előbb fel kéne vennem a lebegős kabátomat, meg a kúl napszemcsit.

    És persze a haverokkal mindig vonalban és lassítottan kell közlekedni, mint brúszvillisz az armageddonban. Ez is az imidzshez tartozik.

    Eccerű ez vazze!

  • philcsy
    #42
    "persze eztse tudták előre a fasz csillagászok. :D csak hipphopp előkerült a semmiből a cucc :D"
    Kis méretű, saját fény nélküli, alacsony reflexiós képességű objektumot te hogy vennél észre időben, ha nagyságrendileg tízszeres hangsebességgel közeledik feléd?
  • NEXUS6
    #41
    Azért milyen gáz, hogy minden jóravaló embert, akik felemelik a hangjukat az emberiség igazi ellenségei ellen ilyen egyébveszély táblákkal jutalmazzák!

  • Kara kán
    #40
    OFF
    Szolgálati közlemény!

    Lenne egy kérdésem.
    Nevet változtattam Epikuroszról erre.

    A kérdés: Ki szeretném gyűjteni az összes itteni hozzászólásom időrendi sorranben, és amelyben van önálló gondolat, azt felraknám, picit rendszerezve a blogomra, meg hát ugye az utókort is kímélni kell, az összes művet össze kellene gyűjtögetni.

    A Google keresővel, megadva a site:sg.hu-t nem igazán kapok jó eredményt.
    Nem is értem, hogy az Index fórumával ellentétben, itt miért nem adja ki a rendszer automatikusan az összes korábbi hsz-em. Mér ilyen ódivatú ez az ezsgé?
  • Kara kán
    #39
    Erről beszélek!

    Egy rakás nyomorult idióta van ezen a sárgolyón, és csak azon csodálkozom, hogy még mindig élünk. Tényleg lennie kell Istennek, mert az emberiség már vagy kipusztult volna, vagy kiirtotta volna önmagát.
    Tudom, meredek a következtetés, de jól hangzik. :-D
  • philcsy
    #38
    "igenbazdmegm indig egy év mulva kell az emberek tudtára hozni _?D"
    Amikor meglátják akkor még nem tudják milyen gyorsan halad oldalirányban, csak amikor eltelik valamennyi idő és arrébb megy.
  • Solten
    #37
    Nem lathato, persze... Norvegia felett pl. szepen lathato volt. Az egy dolog hogy Magyarorszag alig kapott belole, csak egy felhigult izet ami tenyleg alig eszlelheto...
  • Narxis
    #36
    Ez nem látható, de kipróbálhatod, bérelj egy repülőt és repülj vele a magasba. :D
  • rágógumi
    #35
    "Az objektum 2009 májusában tűnt fel"

    igenbazdmegm indig egy év mulva kell az emberek tudtára hozni _?D


    #4
    "Itt van ez is:
    http://hvg.hu/vilag/20100416_gigantikus_tuzgolyo_usa#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg
    Itt vmi készül..."

    persze eztse tudták előre a fasz csillagászok. :D csak hipphopp előkerült a semmiből a cucc :D
  • neoG
    #34
    -"z"
  • neoG
    #33
    A Mátrixban sem jött be az trükk, hogy tegyük tönkre a földet, aztán majd megszívják az agresszorok.Pont visszafele sült el a project.Még dolgozz ezen egy kicsit:)))
  • djhambi
    #32
    Aztán megküldenéd jó hazádat, szülődöldedet pár ezer tonna hamuval... Miért nem rögtön atomfegyvereket robbantanál a légkörben? Rég volt Chernobil... De megengedem, hogy szabadalmaztatsd, vagy amit akarsz. :)
  • SityiSXT
    #31
    Igen, ha ll van, akkor azt majdnem úgy kell ejteni, mint ha "tl" lenne. Az u pedig ü.
  • Kara kán
    #30
    Ha két ll van, az elsőt t-nek kell ejteni?
    Megáll az eszem.