Hunter

Az egereknél már megvan az elhízás ellenszere

Amerikai kutatóknak sikerült beazonosítaniuk az egerek elhízást kontrolláló génjének főkapcsolóját. A gén kikapcsolásával a rágcsálók egy zsírban gazdag étrend mellett is vékonyak maradnak.

Az IKKE gén kiiktatása az előzetes elemzések szerint az elhízás mellett az egereket megvédi azoktól a tényezőktől is, ami az embereknél 2-es típusú cukorbetegséghez vezet. Amennyiben az ellenőrző tanulmányok igazolják, hogy az IKKE az embereknél is az elhízáshoz kapcsolódik, akkor a gén és az általa előállított protein lesz az elhízás, a cukorbetegség és a velük kapcsolatos rendellenességek kezelését célzó gyógyszerfejlesztések elsődleges célpontja, nyilatkozott Alan Saltiel a kutatást végző Michigan Egyetem Élettudományi Intézetének igazgatója.

"Más, elhízással kapcsolatos géneket is tanulmányoztunk, de ez az első, amelyiket ha kitörlünk, megállítja az állatok súlygyarapodását" - magyarázta Saltiel, aki a Cell szaklap szeptember 4-i számában tette közzé kapcsolódó tanulmányát. "A tény, hogy az egereknél egy magas zsírtartalmú étrend összes hatása megszakítható ennek az egy génnek a kitörlésével, meglehetősen érdekes és meglepő."

Az elhízás egy krónikus, kisfokú gyulladásos állapothoz köthető, ami inzulinrezisztenciához, az inzulinnal szembeni ellenálláshoz vezet, a legtöbb esetben ennek folyománya a 2-es típusú cukorbetegség. Tanulmányukban Saltiel és munkatársai bemutatják, hogy az IKKE gén törlése, vagy "kiütése" a krónikus gyulladást és az inzulinrezisztenciát is meggátolja. A kísérletekben az egereknek egy zsírszerű anyagot adtak, ami kalóriáinak 45 százaléka zsírból áll. A kontroll csoportként szolgáló rágcsálók hagyományos étrendjüknél maradtak, aminek mindössze 4,5 százaléka zsír. Az étrendet az egerek 8 hetes korában vezették be, majd 14-16 hetes korukig folytatták.

Saltiel laboratóriumának két egere a zsírban gazdag diéta után, baloldalon az IKKE gén nélküli példány látható

Az IKKE gén egy protein kinázt termel. A protein kinázok olyan enzimek, ami más gének ki- és bekapcsolását eredményezik. Az IKKE protein kináz, mint kiderült, azokat a proteineket veszi célba, melyek az egerek metabolizmusát szabályzó géneket vezérlik. Amikor zsírban gazdag étellel táplálnak egy hagyományos egeret, az IKKE protein kináz szint megemelkedik, az anyagcsere pedig lelassul és az állat súlya gyarapodik. Ebben az esetben az IKKE protein kináz a metabolizmus fékező mechanizmusaként funkcionál. A "kiütött" egereknél azonban a magas zsírtartalmú étrend nem eredményez súlygyarapodást, elvileg azért, mert az IKKE gén törlésével ez az anyagcsere fékezése is megszűnik, a metabolizmus felgyorsul és sokkal több kalóriát éget el, ahelyett hogy zsír formájában eltárolná azokat.

"A kiütött egerek nem mozogtak többet, mint a kontrollegerek. Egyszerűen csak több energiát éget el a szervezetük" - magyarázta Saltiel. "A folyamatban némi hő is termelődik, testhőjük valójában egy kicsit magasabb."

Saltiel csapata jelenleg az IKKE protein kináz aktivitás blokkolásához, vagy késleltetéséhez keres megfelelő molekulákat, amik az új gyógyszerek hatóanyagai lehetnek. "Ha találunk egy késleltetőt ehhez a protein kinázhoz, akkor képesek lehetünk elérni ugyanazt a hatást, amihez a gén kiütése vezet. Ez a célunk" - összegzett Saltiel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #69
  Szia!
  Nekem szimpatikus vagy.
 • maulina #68
  "azért híznak el agyonra a magányos, boldogtalan nők"
  én magányos, boldogtalan csaj vagyok.
  de
  éheztetem magam - (nem azért, hogy fogyjak, hanem mert jobb a teljesítőképességem)
  alig eszem valamit, napi 1000 kcal max, az is leginkább a forró tea cukortartalmából van beszedve.
  mégis hízok. egyre jobban, lassan 90 kiló leszek (180cm , lány), és még mindig hízok -.-
  úgyhogy van, akinek jól jönne ilyen szer, mert nem tud lefogyni. És én tényleg nem az a típus vagyok, aki a szépség miatt nyavalyog. nehezíti az életem sokszor, a legkülönfélébb módokon.
  másrészt
  a méreganyagokkal és a tárolással kapcsoltban annyit, hogy valószínűleg dolgoznak azon, hogy a zsírnak ne a 100%a tűnjön el, hiszen az halálhoz vezetne.... önmagában is, nem véletlenül találták ki anno a teremtésnél.
  +vannak méregtelenítő szerek, eszközök, meg bizonyos szervek a testben.
  én inkább azon aggódom, hogy csontja zörög szegénynek... Én 0,1 mg-ra tippelem a súlyát vasketrecestül, nincs energiaraktározás..legalábbis nagyon alacsony szintre esik vissza. a lassú fogyással hozzáedzük magunkat a megfelelő energiaszintek kezeléséhez... egy ilyen szert a test tudta nélkül módosítgat...
  bocs ha kicsit zavaros amit írtam, nekem ez a véleményem.
 • Epikurosz #67
  szegény atléták, tele vannak mérgekkel.
 • endrev #66
  A nagy kérdés, hogy ha kikapcsoljuk az elhízást, mi lesz a méreganyagokkal? Elég ciki, hogy erről nem szól a cikk (persze ez nem a fordító hibája, nyilván nem hagyott ki semmit az eredeti cikkből).

  A zsírt azért raktározza el a szervezet, mert abban tárolja a savakat és egyéb méreganyagokat, hogy azok ne a sejtekben és a sejtek között halmozódjanak föl, hanem biztonságos helyen. Először a bőr alá teszi a zsírt, aztán az izmokra is, aztán már a szervekre is.

  (Amikor pedig elkezdjük elégetni a zsírt a fogyásnál, akkor felszabadítjuk a savakat és a méreganyagokat.)

  Tehát ha kikapcsoljuk ezt, akkor a mérgek fognak problémát okozni, tehát az egyik probléma helyett létrejön egy másik, egy sokkal rosszabb.
 • Sanyix #65
  de lehet hogy szoprán(o).
 • Epikurosz #64
  Vagy lehet, hogy ő maga a tenorista...
  :-)
 • Sanyix #63
  Ejha!
 • Archenemy #62
  Narxis a terroristák kezébe került!
 • hangulati #61
  Hogyne lenne mar lekonyulva szegeny eger fule egy ekkora biletatol? A beta-teszt pedig mar akkor elkezdodott, amikor tobb ember lett a Foldon, mint ketto. Valaki megvizsgalta mar a hazikedvencek szamara arusitott eledeleket? Magam reszerol biztos vagyok benne, hogy maskepp viselkedik egy kannas-, vagy szaritott kutya/macskaeledelen elo allat, mint egy olyan, ami azt eszi, amit a gazdaja. Es, ha ez igaz, marpedig, szerintem igaz, akkor jon a kerdes, hogy viselkedne az ember, ha termeszetes taplalekon elunk? Tulajdonkeppen nem kell tul sok mindenbe belepiszkalni. Van, amit senki nem tud elkerulni, hogy megegye/megigya. Ha meg megprobal "onellato" lenni, akkor megbelyegzik>ellehetetlenitik>lebombazzak. "Nem Titan nemzetisegu nezoink szamara a felallas nem kotelezo, de ajanlott". kipszmalylin.
 • Gyúrógép #60
  Nem a f@szt nem...LOL az emberi szervezet 60%-a viz...LOL