Hunter

Az őssejtkutatók üdvözölték a magyar rendőri intézkedést

Az őssejtkutatók világszerte üdvözölték a magyar rendőrség múlt heti, illegális őssejtkezelések ellen irányuló akcióját.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai őrizetbe vették az őssejtkutató laboratóriumot működtető IRM Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. több munkatársát, köztük a központ szakértőjét, Yulij Baltaytis ukrán származású amerikai professzort, aki évtizedek óta foglalkozik őssejtkutatással, ennek ellenére egyetlen publikációja sem jelent meg a nemzetközi szakirodalomban.

"Remélem elveszi a klinikailag kipróbálatlan terápiákat kínálók kedvét, és tanulságként szolgál a társadalom számára is" - nyilatkozott Robin Lovell-Bagde, a londoni Nemzeti Gyógyászati Kutató Intézet Őssejt Biológiai Osztályának vezetője, aki jó ideje szorgalmazza a globális irányvonalak felállítását az őssejt kutatás és terápiák területén, ami rendkívül ígéretes, ugyanakkor több jelentős akadály leküzdésére váró terület.

"A kereskedelmi klinikák által ajánlott kezelések egyikének sincs semmilyen bizonyított előnye, kockázatok azonban bőven akadnak. Ilyen a fertőzés, vagy hogy a páciens egyáltalán nem kap őssejteket, vagy ha mégis, akkor azok olyasvalamivé válnak, amit egyáltalán nem akartunk" - mondta Stephen Barrett, az észak-karolinai Chapell Hill pszichiátere. "Nagy botorság egy ilyen kezelésre jelentkezni."


2006-ban Barrett számos őssejt-beültetést végző intézmény eljárásait vette górcső alá, melyek alapján nagyobb szigort sürgetett. Ilyen volt a Vita Nova, egy barbadosi klinika, melynek egyik vezetője Baltaytis volt. A vizsgálatok szerint a Budapesten beültetésre váró őssejtek Ukrajnából érkezhettek.

Lovell-Badge szerint ezek a cégek a reményvesztetteket használják ki. "Sokunk komolyan aggályokat támaszt azokkal a klinikákkal szemben, amik teszteletlen és gyakran ésszerűtlen 'őssejtkezeléseket' kínálnak" - mondta "Ezek a reményvesztett emberekből vagy családjukból húznak hasznot, hatalmas pénzösszegeket számolva fel az eljárásokért, melyek jótékony hatása erősen kétséges, veszélyesek és kétes eredetű sejteket alkalmaznak."

A Reuters értesülései szerint a kezelések 5 millió forint körüli áron mozogtak. Az Egészségügyi Minisztérium állásfoglalása szerint legalább nyolc beteget kezelhettek, több blogger szerint azonban az elhalt magzatokból származó embriói őssejteken alapuló terápiákat akár 100 emberen is alkalmazhatták. A sejtek szakszerűtlen alkalmazása akár rákot is okozhat.

Az NNI közleménye szerint az ukrán gyanúsított abortumokból nyerte ki az őssejteket, melyeket a kezelés során amerikai állampolgárságú társa a betegeknek beinjekciózót, vagy infúziós oldatban adagolt be. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt. A terápia alkalmazásához a gazdasági társaságok sem a szükséges szakhatóság, sem pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottságának engedélyével nem rendelkeznek. Tevékenységüket egy magyar állampolgárságú férfi is segítette, aki az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában, valamint a kezelendő betegek szállításában segédkezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #20
    Egyébként ez a műszív könnyebb súlyú, mint a mobilom.
  • Epikurosz #19
    No, vágod már?
  • Epikurosz #18
    Miről is beszélünk?
  • Epikurosz #17
    Budapest-Kijev:
    -buszjegy, vonatjegy, repcsijegy
    Olcsóbb, mint Bp--Peking (Bejdzsing)
  • Epikurosz #16
    Mereszd a szemed (=bámulj)!
  • Epikurosz #15
    Ezt a képet a tegnap készítettem a budapesti Váci u. egyik kapualjában:

    Hogy szoktátok ti mondani? LOL-ler.
  • noti83 #14
    amúgy szerintem az illegális őssejt is ugyanolyan minőségű, ha nem verik át a gyógyulni vágyót elvégre azt is a természet gyártotta...egyelőre
    aki meg amúgy is haldoklik az próbálja csak meg, és ne várjon az EU szarakodására
  • noti83 #13
    nekem is ilyen jövőkép jutott eszembe
    sajnos a kizsákmányolók mindenhez alkalmazkodnak és tesznek róla hogy azt a hosszú életedet ne kezdhesd újra ha szar státuszba kerülsz
  • endrev #12
    Én szívesen élnék párszáz évig (ami persze nem jelenti azt, hogy 2-4-nél több gyerekem lehetne egész életemben). A mai élethosszunk semmire sem jó, csak 99%-osan olyan döntéseket hozni, amelyeket már nincs idő helyrehozni.

    Már 200-300 évnél is bőven lehetne többször is új életet kezdeni, az emberiség nagy átlagban sokkal bölcsebb lenne, és sokkal műveltebb is. Nem kellene választani karrier és család/boldogság között, mert mindenre jutna idő. 10-20 évig felsőoktatási intézménybe járhatnál, lehetne minimum öt diplomád, és még mindig nem csúsztál le arról, hogy boldog családod lehessen, mindenféle hajtás nélkül felnevelhesd a 2-4 gyermeked, még az unokáidra is lehetne időd anélkül hogy azt öregemberként élnéd meg, ugyanakkor mégis egy öregember bölcsességével.

    Sokkal többre vinné az emberiség.
  • endrev #11
    Állítólag volt engedélyük... Szóval akkor most hitelrontást üdvözöltek az őssejtkutatók? Meg az ártatlanság vélelmének sárbatiprását? :)