Hunter

"Nemrég" még víz folyt a Marson

A legújabb bizonyítékok szerint körülbelül még egymillió évvel ezelőtt is folyékony víz hömpölyöghetett a Mars felszínén.

Az amerikai Brown Egyetem tanulmánya olyan legyező alakú vízmosásokat észlelt a NASA műholdfelvételein, amik "mindössze" 1,25 millió évesnek tűnnek. A kutatók szerint az olvadó jégből származó felszíni víz alakította ki ezeket a csatornákat, melyek a bolygó legutolsó vízben gazdag időszakát idézik meg, olvasható Samuel Schon és kollégái a Geology szaklapban megjelent írásában.

Azt eddig is tudták, hogy a Mars vízmosásai viszonylag fiatal felszíni jegyek, pontos korukat azonban elég nehéz megállapítani. Schon és csapata az egyenlítőtől délre elhelyezkedő Promethei Terra vízmosás-rendszer kormeghatározásánál a területet tarkító becsapódási krátereket hívta segítségül. Nem kell egy túlságosan bonyolult műveletre gondolni, az egész az adott területen elhelyezkedő kráterek számán alapul; a kráterezettebb felületek általában idősebbek, míg a simábbak fiatalabbak. Mivel a becsapódások viszonylag szabályszerűen mennek végbe, ez a módszer elfogadottá vált a felszíni jegyek korának meghatározására. A kutatók elfogadják hogy a becsapódások intenzitása időnként erősödhet vagy gyengülhet, ezért fennáll egyfajta bizonytalansági fok ennél a számítási metódusnál, azonban szerintük ez elfogadható határokon belül marad.

Messziről szemlélve a Schon csapata által vizsgált vízmosás-rendszer egyetlen több száz méter széles jegynek tűnik. A NASA Mars Reconaissance Orbiter (MRO) felvételeinek részletes elemzéséből azonban kiderül, hogy négy tartományra bomlik, melyekben a víz által szállított üledékek eljutottak a meredek lejtőkön az úgynevezett hordalékkúpig.

Schon és munkatársai megállapították, hogy a hordalékkúp négy különálló "csuszamlásnyelvből" tevődik össze és megállapították, hogy minden egyes nyelvet más-más esemény ülepített le. Az egyik ilyen csuszamlásnyelvet apró kráterek pettyezik, a kutatók eredményei szerint ez a kúp legősibb összetevője. A többi nyelv viszonylag érintetlennek tűnik, amik a fenti okoskodás alapján minden bizonnyal fiatalabb képződmények. "Az általános nézet szerint nemrég még víz folyt a Marson" - nyilatkozott James Head, az egyetem geológia professzora, a tanulmány társszerzője. "Kutatásunk nagy lépés ennek a bizonyítása felé."

Schon szerint egy vízmosás-rendszer, legyen az akármilyen elszigetelt, ha alátámasztja a folyó víz 1-1,25 millió évvel ezelőtti jelenlétét, nagy mértékben kiszélesíti azt az időintervallumot, amiben a folyékony víz aktív lehetett a vörös bolygón. Ugyanakkor bizonyítja, hogy a Marson nemrég fejeződött be egy jégkorszak, melyben a sarkvidéki jég elvileg a bolygó egyenlítője felé vándorolt, megtelepedve a közepes szélességek üledékeiben. Ez a jégtömeg körülbelül félmillió évvel ezelőtt távozhatott olvadás, vagy inkább szublimáció következtében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • syberia2 #44
    Sztem tök vicces lenne, ha lennének UFOk... Két féle esetet képzelnék el. Az egyik: Kis vírusok, vagy egysejtűek. Második: Olyanok mint az emberek, csak kicsit hülyébbek, és nem látni őket.(Az első valószínűbb...)
  • 05lampard #43
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön ez a hatalmas....
  • Epikurosz #42
    A Magyar Nemzet napilap híre szerint ma is van folyékony víz a Marson.
  • FlyingV #41
    szerintem is nőnemű ez a Mars :D
  • dzsagon #40
    Nem akarok parasztnak tűnni, de én megmondtam előre.
  • Lotifuti61 #39
    Ez akkor is egy 3.14 na hát. De szép nagy
  • Epikurosz #38
  • Epikurosz #37
    Én majdnem biztos vagyok benne, hogy az Európa nevű hold óceánjában vannak vízi güzük.
  • WoodrowWilson #36
    Ja, a Földön.
  • Epikurosz #35
    Nagy.
    Ahol folyékony víz van, ott élet van. Általában.