Hunter

Megszületett az első ember alkotta "csillag"

Január 28-án egy lézerfény ívelt a magasba, létrehozva az első mesterséges csillagot a déli égbolton, ami lehetővé teszi a világegyetem minden eddiginél részletesebb tanulmányozását.

Az ESO (European Southern Observatory) tudósai újabb jelentős mérföldkő elérését ünnepelhették a VLT (Very Large Telescope) tömb otthonául szolgáló chilei Cerro Paranalon. Az ESO, a Max Planck Intézet Földönkívüli Fizika és Csillagászati részlegeinek mérnökeiből és tudósaiból álló csapat ötévnyi munkája eredményeként január 28-án egy lézerfény ívelt a magasba a VLT negyedik 8,2 méteres távcsövéből, a Yepunból. Ezzel létrehozták az első mesterséges csillagot a déli égbolton, ami lehetővé teszi a csillagászoknak a világegyetem minden eddiginél részletesebb tanulmányozását.


Mesterséges csillag Paranal felett

Bár a mesterséges lézer iránycsillag (LGS) húszszor halványabb a szabad szemmel látható leghalványabb csillagnál, elég fényes ahhoz, hogy az adaptív optikák képesek legyenek megmérni és ellensúlyozni a légkör torzítását, ami a turbulenciák miatt korlátozza a földi távcsövek által elérhető képélességet. Az adaptív optikai rendszerekkel eddig is kiküszöbölhető volt a fenti probléma, melynek köszönhetően a felvételek olyan élesek, mintha az űrben készültek volna. Az adaptív optikának viszont szüksége van egy közeli, tájékozódási pontul szolgáló csillagra, aminek viszonylag fényesnek kell lennie, a fény azonban lekorlátozza az égbolt vizsgálható területét.

Ezt kiküszöbölendő született meg a nagy erejű lézer által táplált mesterséges csillag, ami igény szerint ki- és bekapcsolható, tovább fokozva az adaptív optikai rendszerek alkalmazhatóságát. Az 50 centiméter széles, sárgás lézersugár egy ragyogó nátrium atom réteget hoz létre a légkörben 90 kilométeres magasságban. A lézernek a Yepun alatt elhelyezkedő laboratórium ad otthont.


Pillanatkép a laboratóriumból

Az LGS beüzemelését 12 nap intenzív tesztüzem követte, ez idő alatt a Yepun két adaptív optikai eszköze, a NAOS-CONICA leképező és a SINFONI spektrográf használta csillagászati felvételeik felbontásának javítására, ezzel február 10-én lezárult az LGS első fázisa. A második fázisra, melynek célja a teljesítmény finomítása, valamint a működés optimalizálása, tavasszal kerül sor, és csupán ezt követően használhatják majd a csillagászok, várhatóan az év második felétől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • G0blin #40
  huhh... megyek és világítok zseblámpával magamnak némi kaját.
 • Kryon #39
  Ezt úgy használják,hogy a "műcsillag" viszonyítási pontot képez.Ennek ismerik a pontos fényességét és az elhelyezkedését.Amikor egy csillag fénye áthatol a légkörön,akkor ezt a légköri hatások torzítják,elmosódottá teszik.A műcsillagból visszaérkező fénnyel ugyanez megtörténik,és rá pont olyan torzító hatás hat mint az éggömb azon tartomágyában lévő igazi csillagok fényére.Ezért ha sikerül élesre állítani a műcsillag képét (ami viszonylag könnyű,mert ennek adatait ismerik,így tudják,hogy mit kéne látni),akkor a megfigyelt igazi csillagok képe is éles lesz,a légkör zavaró hatása így ki van küszöbölve.....
 • Nuki #38
  mégis hogy fellőnek egy lézert az égbe, hogy tudják jobban megállapitani a többi távolságát, stb? én ettől nem nagyon lettem okosabb:|
 • kukacos #37
  Nyilván valami olyan frekvencián kell működtetni, amiben a legkisebb az elnyelés.
 • Su0my #36
  NEM KELL HOZZÁSZÓLNI
 • pimplike #35
  Most hogy felnézek a KÉK égre (tegyük fel hogy kék) belátom hogy igazad van!
  Ami gondolatmenettel én ügyeskedtem, az az elhajlásra épített, ami légüres térben, vagy nagyobb hullámhosszon jó, de rövidebb hullámhosszon, közegben jelentősebb a diszperzió.

  Köszönöm, hogy visszarángattál a helyes útra!
 • pimplike #34
 • K.András #33
  Én csak azt nem értem, hogy a sárgás lézer miért piros?
 • Ironka #32
  "Amikor a fény a légkörön vagy más, nagyon apró, lebegő részecskékből álló anyaghalmazon halad át, természetesen kölcsönhatásba lép az anyag részecskéivel. A kölcsönhatás során a részecskék elektromos töltései rezgésbe jönnek, és másodlagos gömbhullámokat bocsátanak ki. Ha a hullámhossz összemérhető a részecskék méretével, a "visszaverődés" hasonló a résen való elhajláshoz: minél kisebb a szóró részecskék mérete, annál nagyobb a szórás.  Ez természetesen fordítva is igaz: adott méretű részecskék esetén annál nagyobb a szórás, minél kisebb a hullámhossz. A jelenséget Rayleigh vizsgálta először, és megállapította, hogy ez a kapcsolat nagyon erős, a szórt fény intenzitása a hullámhossz növekedésével rohamosan csökken. (Az intenzitás a hullámhossz negyedik hatványával fordítottan arányos.)"

  Remélem segítettem és nem fogsz hülyén meghalni... ;)
 • Anteris #31
  a címet jó lenne mihamarább korrigálni szerintem, mert így a gyomrom fordul fel...