Hunter
Földönkívüi ételreceptek az ESA-tól
Mars-kenyér zöldparadicsom dzsemmel, spirulina gnocchi, valamint leveles burgonya és paradicsom pogácsa. A fenti ételek csupán némi ízelítőt adnak azokból a különlegességekből, amit két francia gasztronómiai cég alkotott meg az ESA számára jövőbeli űrexpedícióik táplálása céljából.
A mesterszakácsoknak olyan változatos és ízletes ételeket kellett kiagyalniuk, melyeket egy másik bolygó - vegyük az utóbbi időben rendkívül közkedvelt Marsot - üvegházrendszerében megtermeszthető néhány alapanyagból el lehet készíteni. A végeredmény 11 érdekes recept lett, melyeket az űrhivatal jövőbeli hosszú távú küldetései során alkalmazhat.
A recepteket az ADF francia cég szakácsai ötlötték ki
Az ételek az ESA által megjelölt kilenc hozzávalóból készülnek. Az űrhivatal szerint rizs, hagyma, paradicsom, szója, burgonya, fejes saláta, spenót, búza és spirulina lesz megtermeszthető a jövő űrkolóniáiban. Ezek a legutolsó kivételével mind elég hétköznapi hozzávalók. A spirulina egy rendkívül magas fehérje, kalcium és szénhidrát tartalmú algafaj, ami mellesleg vitaminokban és lipidekben is gazdag. A kolóniák által megtermelt hozzávalókból az ételeknek kezdetben körülbelül 40%-ot kell tartalmazni, míg a maradék legfeljebb 60%-ot a Földről szállított zöldségek, fűszerek, olaj, vaj, só, bors, cukor és egyéb ízesítők tehetik ki.
Ha sikerül a kolóniáknak vagy a kutatóbázisoknak az ételek 40%-ához elegendő növényt felnevelni, az már elegendő lehet akár az élethez elegendő víz és oxigén előállítására is, magyarázta Christophe Lasseur, az ESA biológiai életfenntartási koordinátora.
Algák paradicsomszószban, egy krumplis-paradicsomos kreálmány, jobbra pedig a marsi kenyér, zöld paradicsommal megbolondítva - klikk a nagyobb változathoz
Jelenleg az űrben tartózkodó asztronauták ellátása teljes egészében a Földről történik, azonban a hosszabb expedícióknál ez egyszerűen kivitelezhetetlenné válik. Mivel a gyakorlatban még nem vetettük meg a lábunkat egyetlen szomszédos bolygón sem, ezért csak a rajzasztalokon létezik az ESA földön kívüli növénytermesztési és önellátó ökorendszer projektje. "Egy jó ételnek azon túl, hogy tápláló és egészséges, pszichológiailag is pozitív hatással kell lennie a Földtől hosszú hónapokra távollévő legénységre" - vélekedett Lasseur.
"A legnagyobb kihívást azt jelentette, hogy a változatosságot és az ízletességet mindössze kilenc alapanyagból kellett megalkotnunk" - tette hozzá Armand Arnal főszakács.
A mesterszakácsoknak olyan változatos és ízletes ételeket kellett kiagyalniuk, melyeket egy másik bolygó - vegyük az utóbbi időben rendkívül közkedvelt Marsot - üvegházrendszerében megtermeszthető néhány alapanyagból el lehet készíteni. A végeredmény 11 érdekes recept lett, melyeket az űrhivatal jövőbeli hosszú távú küldetései során alkalmazhat.
A recepteket az ADF francia cég szakácsai ötlötték ki
Az ételek az ESA által megjelölt kilenc hozzávalóból készülnek. Az űrhivatal szerint rizs, hagyma, paradicsom, szója, burgonya, fejes saláta, spenót, búza és spirulina lesz megtermeszthető a jövő űrkolóniáiban. Ezek a legutolsó kivételével mind elég hétköznapi hozzávalók. A spirulina egy rendkívül magas fehérje, kalcium és szénhidrát tartalmú algafaj, ami mellesleg vitaminokban és lipidekben is gazdag. A kolóniák által megtermelt hozzávalókból az ételeknek kezdetben körülbelül 40%-ot kell tartalmazni, míg a maradék legfeljebb 60%-ot a Földről szállított zöldségek, fűszerek, olaj, vaj, só, bors, cukor és egyéb ízesítők tehetik ki.
Ha sikerül a kolóniáknak vagy a kutatóbázisoknak az ételek 40%-ához elegendő növényt felnevelni, az már elegendő lehet akár az élethez elegendő víz és oxigén előállítására is, magyarázta Christophe Lasseur, az ESA biológiai életfenntartási koordinátora.
Algák paradicsomszószban, egy krumplis-paradicsomos kreálmány, jobbra pedig a marsi kenyér, zöld paradicsommal megbolondítva - klikk a nagyobb változathoz
Jelenleg az űrben tartózkodó asztronauták ellátása teljes egészében a Földről történik, azonban a hosszabb expedícióknál ez egyszerűen kivitelezhetetlenné válik. Mivel a gyakorlatban még nem vetettük meg a lábunkat egyetlen szomszédos bolygón sem, ezért csak a rajzasztalokon létezik az ESA földön kívüli növénytermesztési és önellátó ökorendszer projektje. "Egy jó ételnek azon túl, hogy tápláló és egészséges, pszichológiailag is pozitív hatással kell lennie a Földtől hosszú hónapokra távollévő legénységre" - vélekedett Lasseur.
"A legnagyobb kihívást azt jelentette, hogy a változatosságot és az ízletességet mindössze kilenc alapanyagból kellett megalkotnunk" - tette hozzá Armand Arnal főszakács.