Berta Sándor

Összezavarja az állatvilágot az elektroszmog

Egy német tudós azt állítja, hogy a mobil bázisállomások, a Wi-Fi-rendszerek, a nagyfeszültségű vezetékek és más hasonló berendezések a megengedettnél jóval nagyobb elektromágneses sugárzásukkal megölik az állatokat

Ulrich Warnke professzor, a Saar-vidéki Egyetem munkatársa már három évtizede kutatja ezt a problémát és legújabb vizsgálatának eredményei is a korábbi véleményét támasztották alá. A kutató úgy vélte, hogy többek között az elektroszmog tehető felelőssé egyes méhrajok és verébpopulációk kipusztulásáért, valamint a vándormadarak viselkedésének megzavarásáért és megváltozásáért.

A mobil szolgáltatók ugyanakkor nem hajlandók elfogadni Warnke érvelését. A brit mobilszolgáltatókat tömörítő Mobile Operators Association szkeptikusan fogadta a bejelentést. A szervezet azzal érvelt, hogy egy amerikai kutatócsoport tagjai korábban azokon a területeken is a méhrajok pusztulását figyelték meg, ahol nincsenek is mobil adók és más elektromágneses sugárzást kibocsájtó berendezések, illetve vezetékek. A professzor ennek ellenére kitart álláspontja mellett, mivel szerinte még soha nem volt a Földön ilyen sűrűségű mesterséges mágneses, elektromos és elektromágneses mezőkből kialakult hálózat, amely az állatok által többek között tájékozódásra használt természetes információs rendszerek működését megzavarná.

Bolygónkon sok állatfaj használja a természetes elektromágneses mezőket a tájékozódáshoz, az idő megállapítására vagy az időjárásváltozás megérzésére. Az Egyesült Államokban és Európában a méhpopulációk számának csökkenése egyenes következménye a növekvő elektroszmognak.

Egy osztrák tanulmányból kiderült, hogy azok a méhészek, akiknek méhkasai a mobil adóktól 300 méternél nem nagyobb távolságra helyezkednek el, a populációik kétharmadánál folyamatos példányszám-csökkenést figyeltek meg. Ezt a jelenséget a tudósok korábban semmivel sem tudták megmagyarázni. Warnke rájött a megoldásra: a nagyfeszültségű vezetékek közelében élő méhek megzavarodnak a túl nagy elektromágneses sugárzástól és egymást, valamint a kicsinyeiket is megölik. Ezenkívül a mobiltelefonok frekvenciái megzavarják a méhek tájékozódását és ezért eltévednek, nem találnak haza a méhkasba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #74
    a 18kHz-et nem nagyon hallja am 1 felnott..
  • Tetsuo #73
    Vagy UFOk sugaroznak, mint az altalad emlitett "alapmuben" a They Live-ban. :)
  • Epikurosz #72
    Vagy esetleg a szomszéd bojlerére, vagy a pincében lévő központi fűtésre, vagy....
  • Epikurosz #71
    A hűtőszekrényre tippelek, vagy középfülgyulladásra, vagy vmi másra.
  • dez #70
    De ez egy magas frekis hang (~18kHz), amit egyenletesen hallani a lakás minden zugában. Azaz nem természetes hangforrástól jön, mert azt leárnyékolja a fal, sőt a kezem is. De ezt nem.
  • Tetsuo #69
    Vagy csak 1 sima varosi alapzaj ami mar majdnem homogen.. ugyanis van olyan is, bar azt az ember biztos hamar megszokja, kb rozsazajra hasonlit megspekelve nehany "rezonancia"frekivel.
  • Epikurosz #68
    Csak szólok, hogy a
    notebook = nótakönyv
    saját fejlesztés eredménye.
    (c) Epikurosz, 2008. Minden jog fenntartva!
    Kifejezetten megtiltom Geszti Péternek, és más szadesz-szatellit cégeknek, hogy a reklámjaikban felhasználják.

    A kabaréban esetleg, ha előtte-utána egészséges humor van.
  • Epikurosz #67
    olyanra gondoltam, amely 2 h helyett ad neki 8 órát.
    de az meg egy új, korszerűbb nótakönyv.
  • Tetsuo #66
    a notebookhoz minek szunetmentes?
  • dez #65
    Nos, egy idevágó friss tapasztalat... Pár napot vidéken voltunk párommal, és kislányunkkal. Éjjel teljes csönd a szobában. Még a "fülünk sem csengett", mint itthon, Pesten. Ma jöttünk meg, eljött az éjjel, beállt a csönd, hát újra halljuk... Hoppá. Akkor mégsem csak a fülünk csöngött eddig sem! Nos akkor mi a büdős franc ez az igen magas, már-már alig, de mégis teljesen jól hallható sípolás itt? (Tuti nem valami CRT sorkimenőjének sípolása, mert azt nem egyenletesen lehet hallani pl. egy egész lakásban, mint ezt. Ráasásul itt már nincs is ilyen 15.6 kHz-es csoda.) Vajon kapcsolatban áll ez azokkal a mobil adókkal, amit az utóbbi években 2 háztömbbel odébb felszereltek egymás hegyére-hátára?