Hunter

Marsi rejtély: párás levegő, száraz talaj

A Mars felszín legújabb adatai nem kevés fejtörést okoznak a NASA tudósainak. A Phoenix leszállóegység villára emlékeztető szondája változásokat észlel ugyan a marsi levegő páratartalmában, míg az alatta elterülő porrétegben nyomát sem leli nedvességnek.

A vízpára napi körforgására utaló légköri mérések alapján arra számíthatnánk, hogy a nedvesség leülepedik a Mars porára vagy porába, majd vissza kerül a levegőbe, ezért a küldetés tudósai azt várták, hogy vízmolekulákat találnak a felszínhez tapadva, a talaj elemzése azonban ellentmond a logikának.

"Ha vízpára van a levegőben, akkor minden vele érintkező felület hozzátapadt vízmolekulákkal kell hogy rendelkezzen, még fagypont alatti hőmérséklet esetén is" - magyarázta Aaron Zent, a NASA Ames Kutató Központjának munkatársa, a Phoenix páratartalom méréseket végző műszerének vezető tudósa.

A Phoenix küldetés eddigi legnagyobb eredménye a felszín alatti vízjég jelenlétének megerősítése, amit először 2002-ben észlelt a ma is a bolygó körül keringő Mars Odyssey űrszonda. A Phoenix bizonyítékokat keres arra, hogy ez a réteg folyékony volt - ami egy jel lenne a vörös bolygó egykori potenciális lakhatóságára. Emellett a Phoenix megpróbálja jellemezni a Mars vízkörforgásának jelenlegi viselkedését.

"A Phoenixnek más eszközei is vannak amivel kiderítheti, megolvadt-e a múltban a vízjég a területen, mint például a talaj ásványainak azonosítása és a talaj részecskéinek mikroszkópos vizsgálata" - tette hozzá Leslie Tampari, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának tudósa. "A jelenlegi talajnedvesség legfőbb ellenőrzési eszköze egy hő- és elektromosság vezetési szonda" - utalt a villaszerű műszerre.

A tudósoknak több okuk is van feltételezni, hogy a marsi légkörben észlelt vízpárának egy vékony nedvességréteg formájában jelen kellene lenni a talajon. A Földön a hasonló fagypont alatti altalajok esetében rendszerint egy vékony folyékony vízréteg észlelhető. A négy tűvel rendelkező szonda bevetésének egyik fő célja az volt, hogy hasonló hártyát találjanak a Mars sarkvidéki síkságain, a Phoenix leszállóhelyén. A szonda másik feladata a Mars levegőjének viszonylagos páratartalmának mérése.

"A viszonylagos páratartalom napi rendszerességű átmenete nulla közeléből 100 százalék közelébe arra utal, hogy rengeteg nedvesség áramlik a talajon keresztül" - mondta Zent. A vízjég réteg és a jégminták szublimációjának felfedezése két újabb jel volt, ami arra utalt, hogy a nedvességnek meg kellene telepednie a felszíni porban.

A villára emlékeztető műszer eddig négy alkalommal hatolt be a talajba, de semmi jelét nem mutatta víznek. A szonda a talajba mélyesztett tűk között áthaladó elektromosság mérésével észlelné a vizet, amivel elvileg egy alig több mint egy molekula vékonyságú nedvességhártya észlelésére is képes. "Az összes eddig elvégzett mérés rendkívül száraz talajt mutat" - mondta Zent. "Semmi jele vékony nedvességrétegnek, ami elég rejtélyes".

A kudarc ellenére a Phoenix csapat nem adja fel. Megpróbálják a Phoenix robotkarján elhelyezett lapáttal megbolygatni a talajt, kicsit közelebb ásva a felszín alatti jéghez és oda beszúrni a szondát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • peterviola #101

    Üdv mindenkinek!
    Még új vagyok közöttetek, de máris szeretnék figyelmetekbe ajánlani egy videot. Mars-már megint hazudtak!
    Link: http://data.hu/get/4223856/Mars-mar_megint_hazudtak.flv]

    Érdemes megnézni. Üdv!
  • Epikurosz #100
    gitt
  • Epikurosz #99
    A csillagmérnökség nálunk még gyerekcipőben (sem) jár, de én látok benne fantáziát.
  • Epikurosz #98
    Vasmagú testet kell odavontatni, amelynek felső rétegét víz és széndioxid alkotja.

    De egyszerűbb, ha a földi szemetet odavisszük, abban benne van minden.

    Ezt hívják rendes helyeken a kezdő csillagmérnökök bolygóközi hulladékelhelyezésnek.
  • rotaboy #97
    Esetleg van valami megoldásod az elektromágneses tér létrehozására is? Mert anélkül nem valószínű, hogy tartós életet lehessen oda telepíteni. Elég komoly ott a kozmikus hátérsugárzás, amit a DNS nem nagyon komál, meg aztán a légkőrt is sokkal hamarabb elpárolog egy elektromágneses pajzs nélkül.
  • valamit #96
    Igazából valószínűleg vízben könnyebb létrehozni életet, mint megteremteni egy megfelelő légkört. Mivel víz lehet helyhez kötött (egy-egy tó, tenger), a légkört meg teljes egészében kell megteremteni. Illetve a víz sótartalmával lehet még játszani is, így -5-től akár +35 fokig lehet élhető. Ergó valószínűleg előbb vízi életet lenne érdemes teremteni. Plusz esetleg még némi ilyen medveállatkához hasonló szuper szárazföldi lényeket.

    Szóval el tudom képzelni, hogy mondjuk az aszteroida övből lesz egy csomó kisbolygó beletolva a Marsba, amiknek nagy a víz és szén-dioxid tartalma, hogy meg legyne a kellő hő és folyadék állapotú víz. (utána már csak elektromosság kell valahonnét, hogy a víz egy része szétválljon oxigénre és hidrogénre, légkörnek) Aztán ebbe a vízbe lesz telepítve élővilág, meg némi erősen ellenálló, mint a medveállatka, a partra. Talán érdemes lenne számolni azzal is, hogy a törmelékek a becsapódás után egy olyan Holdat alkothassanak, ami a Mars dülöngélését stabilizálja. Na, és akkor felébredtem :)
  • Epikurosz #95
    Nos, egy pár medveállatka kell, oszt hadd szaporodjanak, hajtsák uralmuk alá azt a piros bolygót - amíg mi meg nem érkezünk. :-))

    Ha van ott marsi medveállatka, akkor küzdjenek meg, és amelyik a tökösebb lesz az lesz a nyerő. Különben, nem adok két fillért azokért az esetleg létező marsi medvékért, eddig miért nem csináltak semmit? Most akkor kuss legyen nekik.

    Igazából azt szeretem ezekben a kis állatkákban, hogy olyan kis édesek, egy konzervdobozban annyi elfér, amennyi be tud indítani egy terraformálást. Nem kell ide semmilyen modern technika, kérem. Ja, esetleg két másik doboz kellene: egyikben talajbaktériumokkal (jó sok anaerob baci kell oda), a másikban valami gombaszerű lényekkel.
    Oszt hadd szóljon. Nem is néznék arrafelé, csak 100 év múlva. tudod, olyan ez, mint a vadontartás, vagy hogy hívják (kihajtják a libákat a rétre, hadd egyenek, este csak be kell hajtani őket. Nem sok beruházás kell hozzá.)
    Hát nem csodálatos?
    :-)
  • valamit #94
    "mennyi medveállatka kell amitől már egy új ökoszisztéma létrejötte beindul és a folyamat önfenntartóvá válik?"

    ha kellően gazdag tápanyagban a környék akkor esélyes az sokat segíthet; ráadásul esélyes, hogy ragadozói se lennének

    "hogyan viszed őket oda?"

    ezek a lények 1 miliméteresek, olykor kisebbek, és a jelek szerint az úton se lennének túl igényesek

    "működő lesz-e ez az elővilág?"

    ezt helyben kell nyilván tesztelni

    "másrészt mi lesz akkor - már ha van ilyen - a marsi "medveállatkákkal"? "

    igen, tény, ez a veszély fennáll. ez az amire a legnehezebb odafigyelni, mert ez sok további kutatómunkát igényel és mindet a Marson.

    "mit fogsz ültetni a "marsi hunmuszba" (ami elvileg a döglött medveállatkákból, és az ürülékükből áll majd)?"

    nem feltétlen ültetni kell, ha működik a rendszer lehet talán keresni ragadozót rá. tény, hogy ez nagyon kezdetleges élővilág lenne. előbb a légkörrel és a hőmérséklettel kéne talán megpróbálkozni valamit csinálni. mert ha enyhébb lenne a klíma, ne adj isten az ott lévő jég egy része felolvadna, akkor a víz sokat javítana az élet létrehozásának a lehetőségén, mivel abbav nem kell a spéci légkör az ottani élővilágnak.
  • ericghar #93
    ami az első problémát jelenti az a mennyiség. mennyi medveállatka kell amitől már egy új ökoszisztéma létrejötte beindul és a folyamat önfenntartóvá válik? hogyan viszed őket oda? működő lesz-e ez az elővilág? másrészt mi lesz akkor - már ha van ilyen - a marsi "medveállatkákkal"?
    erre nincsenek működő modelljeid, mint ahogyan az is kérdés, hogy mit fogsz ültetni a "marsi hunmuszba" (ami elvileg a döglött medveállatkákból, és az ürülékükből áll majd)?
  • valamit #92
    például ha van működő vulkán a Marson, akkor annak környékén kénből táplálkozó baktérium. vagy olyanok amik a marsi talajba megtalálhatják a szükséges tápanyagot (ha már egy spárgának elég jó, akkor csak akad baktérium is)