Napi Online
EU: jöhetnek a génmanipulált ételek?
Az Európai Bizottság tudományos kutatóintézetének frissen elkészült tanulmánya szerint nincs bizonyíték arra, hogy a módosított génszerkezetű (GMO) növényekből készült élelmiszerek ártalmasak lennének az emberi egészségre.
Az uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli újság, a European Voice című hetilap csütörtökön kiadott legfrissebb számában azt állította: a hivatalosan a jövő héten nyilvánosságra hozandó jelentés szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy következtetéseket vonhassanak le a génmódosított termékek biztonságát illetően. Az elemzés igyekezett a lehető legszélesebb körben figyelembe venni az érintett termékkör rövid- és hosszú távú hatásáról ismert bizonyítékokat.
A tanulmány elkészítését az Európai Parlament rendelte meg, miután a uniós képviselőtestület a tagországok egy jelentős csoportjához hasonlóan úgy ítélte meg, hogy további kutatásokat, elemzéseket kell végezni a termékek egészségre és természetre tett hatásával kapcsolatban. Az EU-tagországok megoszlanak a GMO-termékek engedélyezését illetően. Egy-egy ilyen határozatnál rendre döntésképtelennek bizonyulnak, így az Európai Bizottságra marad a választás, amely viszont inkább az engedélyezés pártján áll. Magyarország abba az országcsoportba tartozik, amely - főként éppen a hatások csekély tudományos ismeretére hivatkozva - egyelőre kereken elveti a GMO-növények termesztését és kereskedelmét.
A European Voice szerint a tanulmány készítői úgy látják ugyan, hogy az általuk megvizsgált bizonyítékok elegendőek a megbízható következtetések levonásához, de azt is jelezték, hogy zéró kockázat nincsen, és az esetleges hosszú távú hatásokról még valóban kevés az ismeret. Ez a kutatás ráadásul elsősorban a GMO-k egészségügyi hatásaival foglalkozott, míg a termesztést ellenzők legfontosabb aggodalmai közé tartozik a környezetet érő esetleges károsodás, illetve az mezőgazdasági termővidékekre gyakorolt hatás.
Az uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli újság, a European Voice című hetilap csütörtökön kiadott legfrissebb számában azt állította: a hivatalosan a jövő héten nyilvánosságra hozandó jelentés szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy következtetéseket vonhassanak le a génmódosított termékek biztonságát illetően. Az elemzés igyekezett a lehető legszélesebb körben figyelembe venni az érintett termékkör rövid- és hosszú távú hatásáról ismert bizonyítékokat.
A tanulmány elkészítését az Európai Parlament rendelte meg, miután a uniós képviselőtestület a tagországok egy jelentős csoportjához hasonlóan úgy ítélte meg, hogy további kutatásokat, elemzéseket kell végezni a termékek egészségre és természetre tett hatásával kapcsolatban. Az EU-tagországok megoszlanak a GMO-termékek engedélyezését illetően. Egy-egy ilyen határozatnál rendre döntésképtelennek bizonyulnak, így az Európai Bizottságra marad a választás, amely viszont inkább az engedélyezés pártján áll. Magyarország abba az országcsoportba tartozik, amely - főként éppen a hatások csekély tudományos ismeretére hivatkozva - egyelőre kereken elveti a GMO-növények termesztését és kereskedelmét.
A European Voice szerint a tanulmány készítői úgy látják ugyan, hogy az általuk megvizsgált bizonyítékok elegendőek a megbízható következtetések levonásához, de azt is jelezték, hogy zéró kockázat nincsen, és az esetleges hosszú távú hatásokról még valóban kevés az ismeret. Ez a kutatás ráadásul elsősorban a GMO-k egészségügyi hatásaival foglalkozott, míg a termesztést ellenzők legfontosabb aggodalmai közé tartozik a környezetet érő esetleges károsodás, illetve az mezőgazdasági termővidékekre gyakorolt hatás.