Napi Online

EU: jöhetnek a génmanipulált ételek?

Az Európai Bizottság tudományos kutatóintézetének frissen elkészült tanulmánya szerint nincs bizonyíték arra, hogy a módosított génszerkezetű (GMO) növényekből készült élelmiszerek ártalmasak lennének az emberi egészségre.

Az uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli újság, a European Voice című hetilap csütörtökön kiadott legfrissebb számában azt állította: a hivatalosan a jövő héten nyilvánosságra hozandó jelentés szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy következtetéseket vonhassanak le a génmódosított termékek biztonságát illetően. Az elemzés igyekezett a lehető legszélesebb körben figyelembe venni az érintett termékkör rövid- és hosszú távú hatásáról ismert bizonyítékokat.

A tanulmány elkészítését az Európai Parlament rendelte meg, miután a uniós képviselőtestület a tagországok egy jelentős csoportjához hasonlóan úgy ítélte meg, hogy további kutatásokat, elemzéseket kell végezni a termékek egészségre és természetre tett hatásával kapcsolatban. Az EU-tagországok megoszlanak a GMO-termékek engedélyezését illetően. Egy-egy ilyen határozatnál rendre döntésképtelennek bizonyulnak, így az Európai Bizottságra marad a választás, amely viszont inkább az engedélyezés pártján áll. Magyarország abba az országcsoportba tartozik, amely - főként éppen a hatások csekély tudományos ismeretére hivatkozva - egyelőre kereken elveti a GMO-növények termesztését és kereskedelmét.

A European Voice szerint a tanulmány készítői úgy látják ugyan, hogy az általuk megvizsgált bizonyítékok elegendőek a megbízható következtetések levonásához, de azt is jelezték, hogy zéró kockázat nincsen, és az esetleges hosszú távú hatásokról még valóban kevés az ismeret. Ez a kutatás ráadásul elsősorban a GMO-k egészségügyi hatásaival foglalkozott, míg a termesztést ellenzők legfontosabb aggodalmai közé tartozik a környezetet érő esetleges károsodás, illetve az mezőgazdasági termővidékekre gyakorolt hatás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #5
    Régen vót nagy favorit junkies szám, abból idézet:

    "...még ha rágósabb is az igazai hús, nekem akkor sem kell a műanyag..."
  • AgentKis #4
    Én nem akkor engedélyezném, ha nem tudjuk kimutatni, hogy káros, hanem akkor ha egyértelmű előnyei lennének a dolognak. De egyenlőre az előállítóik által képviselt lobbi anyagi érdekeltségén túl, semmi előnyükről nem hallottam. Amennyire tudom, a kártevők nagyon gyorsan alkalmazkodnak hozzájuk, a magjuk nem csíraképes, hogy mindíg venni kelljen a vetőmagot a GMO cégektől. Ezenfelül tönkreteszik a természetes fajokat, azok beporzásával. A jó terméseredmények sem meggyőzőek igazán, mert általában addig vannak ameddig a kártevők nem alkalmazkodnak.
    Ja és mégegy! Ha megengedik, akkor utána remélem mindegyik újat jobban bevizsgálják majd mint a gyógyszereket, mert enni eszik mindenki, a gyógyszerek pedig általában csak a társadalom egy szűkebb rétegét érintik.
    Mondjuk az sem lenne baj, ha az élelmiszereken meg feltüntetni kötelelző lenne, ha akár csak valamelyik (0,0001%-nyi) összetevő is ilyen. Ez különben ma sem így megy, éppen ezért már jó ideje esszük őket. Szója szinte nincs is génmódosítás nélküli. Rengeteg élelmiszer tartalmaz szóját, általában GMO-sat.
  • Aldor #3
    Nem kéne...nagyon nem kéne. Génmanipulált ételek, mindenkinek?!?!?! Ki talált ki ilyen marhaságot? Minek? Maradjon csak kutatás szinten, elvégre érdekes információkkal szolgál...ti ott, a NAGY EU parlamentben! Eszetekbe ne jusson ilyet dobni a köznépeknek!
  • geli13 #2
    ...aztán zombivá változol:D
  • Motoroj #1
    Akkor sem kéne.
    Jó nekem a mostani, csak kicsit drága.
    De inkább drága legyen, mint mű.