Berta Sándor
Borfajtákat ismer fel az elektronikus nyelv
Egy spanyol-német kutatócsoport olyan berendezést fejlesztett ki, amely képes ízük és más jellemzőik alapján azonosítani és rendszerezni a különböző borokat.
A szakemberek által egyszerűen csak elektronikus nyelvnek elnevezett hordozható eszköz segítségével a borok azonosítása, a hamisítványok kiszűrése bárhol elvégezhető, nincs szükség költséges és hosszadalmas laboratóriumi vizsgálatokra.
A kiegészítő szoftver összehasonlító próbáknak és teszteknek, valamint a különböző méréseknek köszönhetően először megtanulja azonosítani a különböző nedűket, majd később már képes megmondani, hogy milyen szőlőből és mikor készítették őket.
"Jó felkészítéssel a rendszer képes lesz kiszűrni a hamisított borokat" - hangsúlyozta Cecilia Jiménez-Jorquera, a programban résztvevő Centro Nacional de Microelectrónica spanyol kutatóközpont munkatársa.
Az elektronikus nyelv lelke egy multiszenzoros chip, amely képes mérni a pH-értéket, valamint a bor ammónium- és más fémtartalmát. Az elemzést végző program kimutatja a nedű cukor- és alkolholtartalmát. Minél több értéket és mérést végeznek el a rendszerrel, annál pontosabbá válik. Az előnyei miatt a berendezés akár minőségellenőrzési feladatok elvégzésére is alkalmas lehet, így a borászok akár már a gyártási folyamat közben megtudhatják, hogy milyen lesz az adott évjárat. A megoldás további előnye, hogy rendkívül könnyű és egyszerű felépítésű, a méréseket végző részt egyszerűen összekötötték egy laptoppal, amelyre feltelepítették az elemző szoftvert.
"Az elektronikus nyelv egyelőre csak prototípus, nem kereskedelmi forgalomba szánt termék, azonban a továbbfejlesztése még érdekesebbé teheti a borászat számára és elősegítheti a későbbi piaci megjelenését" - mondta Cecilia Jiménez-Jorquera.
A szakemberek által egyszerűen csak elektronikus nyelvnek elnevezett hordozható eszköz segítségével a borok azonosítása, a hamisítványok kiszűrése bárhol elvégezhető, nincs szükség költséges és hosszadalmas laboratóriumi vizsgálatokra.
A kiegészítő szoftver összehasonlító próbáknak és teszteknek, valamint a különböző méréseknek köszönhetően először megtanulja azonosítani a különböző nedűket, majd később már képes megmondani, hogy milyen szőlőből és mikor készítették őket.
"Jó felkészítéssel a rendszer képes lesz kiszűrni a hamisított borokat" - hangsúlyozta Cecilia Jiménez-Jorquera, a programban résztvevő Centro Nacional de Microelectrónica spanyol kutatóközpont munkatársa.
Az elektronikus nyelv lelke egy multiszenzoros chip, amely képes mérni a pH-értéket, valamint a bor ammónium- és más fémtartalmát. Az elemzést végző program kimutatja a nedű cukor- és alkolholtartalmát. Minél több értéket és mérést végeznek el a rendszerrel, annál pontosabbá válik. Az előnyei miatt a berendezés akár minőségellenőrzési feladatok elvégzésére is alkalmas lehet, így a borászok akár már a gyártási folyamat közben megtudhatják, hogy milyen lesz az adott évjárat. A megoldás további előnye, hogy rendkívül könnyű és egyszerű felépítésű, a méréseket végző részt egyszerűen összekötötték egy laptoppal, amelyre feltelepítették az elemző szoftvert.
"Az elektronikus nyelv egyelőre csak prototípus, nem kereskedelmi forgalomba szánt termék, azonban a továbbfejlesztése még érdekesebbé teheti a borászat számára és elősegítheti a későbbi piaci megjelenését" - mondta Cecilia Jiménez-Jorquera.