SG.hu

Katasztrófák éve volt az idei

Rekordszámú, 950 természeti csapást kellett elszenvedniük bolygónk lakóinak az idén - áll a Munich Re, a világ második legnagyobb viszontbiztosítója éves jelentésében.

Az árvizek, hurrikánok, egyéb katasztrófák összesen 75 milliárd dolláros kárt okoztak. Az intézet szakértői szerint mindezért a globális klímaváltozás a felelős, ami miatt a jövőben még több veszteségre kell felkészülni.

Nő majd a természeti katasztrófákból eredő károk mértéke a jövőben, a globális klímaváltozás következményeként. A dolgozat szerint az idén rekordszámú, összesen 950 környezeti csapást kellett elszenvednie a Föld lakóinak. Ez a legmagasabb érték 1974 óta, amikor a Munich Re kezdte feljegyezni az ilyen eseményeket. A müncheni székhelyű cég adatai azt mutatják, hogy 2007-ben megduplázódott, elérte a 30 milliárd dollárt a biztosítókat terhelő kifizetések mértéke, míg a teljes kárösszeg meghaladta a 75 milliárd dollárt. Hasonló következtetésre jutott a világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Reinsurance Co., amelynek múlt héten kiadott jelentése szerint az ágazatot érintő kifizetések meghaladták a 25 milliárd dollárt - emlékeztetett a Bloomberg.

Az idei egyike volt a legmelegebb éveknek az elmúlt évtizedekben, a legnagyobb károkat azonban nem az aszály okozta. A Kyrill nevű vihar januárban pusztított Európa északi részén, több mint tízmilliárd dollár veszteséget hátrahagyva; az összegből 5,8 milliárd terhelte a biztosítók számláját. Hasonló mértékű pusztítást kellett elszenvednie Nagy-Britanniának, ahol júniusban és júliusban rekordmennyiségű csapadék okozott károkat. Ugyancsak júliusban Japánt földrengés rázta meg, az a természeti csapás 12,5 milliárd dollárt emésztett fel.

A kifizetett összegek ez évben alacsonyabbak voltak, mint 2005-ben, amikor hurrikánok, mint például a Katrina és a Rita tépázták meg az Egyesült Államok partvidékét. Az idén nem voltak jelentős szélviharok Észak-Amerikában. Csökkent a természeti csapásban elhunytak száma is: a mostani évben 15 ezren vesztették életüket, szemben a tavalyi tízezerrel.

A legtöbben, 3300-an novemberben, Banglades és India területén haltak meg, a Sidr ciklon pusztításakor. A Munich Re szakemberei szerint egyre rosszabb évek várnak ránk. Már érződik a globális klímaváltozás hatása, ennek következtében a jövőben még szélsőségesebb időjárási körülményekre kell felkészülni - mutattak rá a biztosító elemzői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #4
    A Cunami nem az idén volt.
  • poizon #3
    Ki mondta hogy 74-ben ennyi volt? Azt irták hogy azelöttröl nincsenek adatok. (Talán egy kicsit félreérthetően.)
    És igen, a klimaváltozás az egyetlen logikus magyarázat.
  • Aramil #2
    "Csökkent a természeti csapásban elhunytak száma is: a mostani évben 15 ezren vesztették életüket, szemben a tavalyi tízezerrel. "
    A 15 ezer mióta kevesebb a 10 ezernél?
  • gam87 #1
    1974ben is kb ennyi volt, akkor 1974ben is a globális klímaváltozás volt a hibás? Nah? Akkor most mire fogjuk? Fogjuk a bálnavadászokra? Sőőőőt, ez is terroristák hibája!
    Barmok!