Figyelõnet

Klímaváltozás: forróság és hatalmas viharok

A Nasa egy új tanulmányában legalább 10 Celsius foknyi hőmérséklet-emelkedést prognosztizál a elkövetkező 70 évre. Az előrejelzés erősen viharos időjárást valószínűsít.

Amerika időjárása egyértelműen változásban van, jelenti ki a NASA tanulmánya. A változás irányát a szakemberek egyértelműen az egyre forróbb nyarak és az egyre viharosabb hurrikán szezonok általánossá válásában definiálták. A Kolumbia Egyetem és a Nasa Goddard Intézetének szuperszámítógépein elkészített szimuláció szerint a változás 2080 körül érheti el a csúcspontját, ha a jelenlegi kibocsátási értékeket nem sikerül jelentősen csökkenteni. A szakemberek szerint még mindig túl sok politikus szkeptikus a számítógépes modellekkel kapcsolatban, s ez jelentősen hátráltatja a klímaváltozás elleni közös fellépést, amelyre mielőbb szükség lenne.

A kutatók egyre többet tudnak meg a légköri és klimatikus változásokról, s egyre gyakrabban készülnek hosszú távú előrejelzések, amelyek nagy többsége szinte apokaliptikus változásokra hívja fel a világ vezetőinek figyelmét. A jelentést megjelenését nem is lehetett volna jobban tervezni, hiszen éppen a napokban alakult ki az Atlanti térség idei első vihara, az Andrea névre keresztelt légköri képződmény. Florida partjainál erdőtüzet okozó légörvény több héttel a hurrikánszezon előtt érkezett. Bár az előrejelzések azt jósolták, hogy a képződmény enyhe marad, a szakértők meglepetésére mégis nagy erejű viharrá erősödött.

A szakértők idénre is erős hurrikánszezont prognosztizálnak: 17 trópusi viharról, köztük kilenc erős hurrikánról szólnak az előrejelzések. A szakemberek szerint idén valószínűleg azért lesz még több nagy erejű széllökés, mert a hurrikánok aktivitását mérséklő El Nino-jelenség ezen a télen gyorsan véget ért, és már most viszonylag magas az Atlanti-óceán felszíni hőmérséklete.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • USB ACTIVE #11
  Hellotok!Tegnap iszonyú szél volt , elérte a 110 km/h-t is. Amugy én Esztergom közelében lakom. A padlásnál ahol a padlásajtó van , azo fölött eldölt beljebb (nem kiljebn) és fenyegeti a szüleim szobáját/plafonát.
 • Tripax #10
  A sündörgőjét.
 • Tetsuo #9
  Mert megérdemlik! ehehe
 • Sanyix #8
  Az usa a legnagyobb károkozó pedig. Bár Kína és india is ott van a toppon, kicsivel lemaradva. De nembaj, az usában már most is szopnak rendesen (hurrikán, tornádó, hóvihar).
 • NeverI #7
  A baj az, hogy nem az USA a legnagyobb károkozó, hanem kina és india meg úgy általában a harmadik világ...
  már látom magam elött ahogy usa letámadja ezeket az országokat a föld meg mentése nevében:)
 • prybaby #6
  Az jo lenne ha a klimavaltozas nagyobb karokat okozna az USA-nak mint a karosanyag kibocsatas csokkentesenek koltsege, akkor vegre talan ott is tortenne valami valtozas.
 • avman #5
  szavazzál, csak a szavazat nem más, mint egy elvi álllásfoglalás- kb. annyit ér és arra lehet használni, amire a darab papírt azzal az ominózus ikszeddel.
 • bvalek2 #4
  Kezd magaddal az eltűnést. Én inkább a bolygóval való normális együttélésre szavazok.
 • Enlight #3
  Lehet, hogy szerintetek ez vicces, de nekem a cikk kapcsán inkább csak az jut eszembe, hogy az ember a legnagyobb kártevő (állat) a Földön, és el kéne tűnnie maradéktalanul ahhoz, hogy itt normális élet legyen :S
 • lee56 #2
  Se meleg? Várjál csak pár hónapot :)
  Sőt tengerünk is van :)