Napi Online

Hurrikánokat vár Amerika

Az eddigi évek átlagánál nagyobb az esélye annak, hogy a Mexikói-öböl térségét az idén eléri egy nagyobb hurrikán - fejtették ki egy houstoni konferencián az AccuWeather előrejelző intézet és a Colorado egyetem szakértői, akik szerint megismétlődhet a 2004-ben és 2005-ben tapasztalt pusztítás az Egyesült Államok déli partjai mentén.

Három évvel ezelőtt Floridát sújtották elsősorban a viharok, amelyek jelentős pusztítást vittek végbe az itt található citrusültetvényeken, egy évvel később pedig több hurrikán is végigsöpört New Orleanson és környékén, aminek következtében megsemmisült a város nagy része. A hurrikánok nagy károkat okoztak a part menti olajkutakban és az olajfinomítókban is, aminek következtében 2005 őszén rekordszintre emelkedett az olaj ára a nemzetközi központokban. Az amerikai történelem eddigi legköltségesebb hurrikánja a 2005-ös Katrina volt, amely összesen 80 milliárd dollár kárt okozott.

Joe Bastardi, az AccuWeather elemzője kifejtette: annak az esélye, hogy az Egyesült Államok olajtermelésének negyedét adó mexikói-öbölbeli területeket elérik a hurrikánok, az idei évben két és félszer-háromszor akkora, mint egy átlagos évben. Az idei év egészében 13-14 olyan viharral lehet számolni, amely megüti azt az erősséget, hogy saját nevet kapjon, közülük 6-7 érheti el az amerikai partokat - véli a szakértő.

Hasonlóan pesszimista a 2007-es szezonnal kapcsolatban Philip Klotzbach, a Colorado egyetem elemzője, aki szerint 49 százalékos annak az esélye, hogy eléri egy nagyobb - legalább 111 mérföldes sebességgel száguldó - vihar a Mexikói-öböl térségét, miközben az eddigi évek átlagában ez az érték mindössze 30 százalék volt. A Colorado egyetem egy korábbi elemzése azzal számolt, hogy az idén június 1. és november 30. között 17 trópusi vihar kialakulása valószínűsíthető, ebből kilenc erősödik hurrikánná, és öt lehet a kifejezetten erős viharok száma.

A befektetők tegnap reagáltak is a figyelmeztetésre, az amerikai könnyűolaj árszintje ugyanis 83 centtel, 62 dollár fölé emelkedett. Az egyik fő veszélyzóna ezúttal is Florida, a narancsültetvények esetleges elpusztulásának lehetőségét már be is árazta a piac: a sűrített narancslé határidős ára 2 százalékot emelkedett a New York-i árutőzsdén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • masek #3
    Joe Bastardi
    mekkora név már:)
  • GABOR16 #2
    Esélytelen amíg van olaj, vagy nincs nagy kataszrófa...
    Az ember önmagát helyezi sírba a bolygóval együtt...
  • Silivrian #1
    a sűrített narancslé határidős ára - ezen egy picit mosolyogtam :)

    Nagy kérdés, hogy az USA vezetői, és a olajipar mikor jön rá, hogy itt az ideje váltani. Gazdasági szempontból is nagyon jól ki lehet jönni egy kiotó-ratifikálással; ugyanis igencsak nagy piac az alternatív energia, és az emissziócsökkentő modernizáció.