MTI

A klímaváltozás állíthatja meg Kínát

A klímaváltozás hatásaként szaporodnak a természeti katasztrófák, vízhiány, a mezőgazdasági termelés visszaesése várható, ami jelentősen visszavetheti Kína gazdasági fejlődését - áll az első, a globális felmelegedés hatását Kínára kivetítő tanulmányban.

A jelentés ugyanakkor az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a környezetvédelem ügye melletti állásfoglalásra indította az ország vezetését. Hu Csin-tao, a párt és az állam első számú vezetője egy értekezleten kifejtette: a pártnak és a társadalomnak fel kell ismernie, hogy "túlélésünk és fejlődésünk alapjai" kerülnek veszélybe, ha nem sikerül növelni az energiafelhasználás hatékonyságát, takarékoskodni a nyersanyagokkal és javítani a környezetvédelem helyzetén.

Ennek jelentőségét aláhúzza az a tény, miszerint most is a kínai a legtöbb szenet fogyasztó nemzetgazdaság, és gyors növekedése miatt széndioxid-kibocsátásban akár három éven belül átveheti az első helyet az Egyesült Államoktól.

A tanulmány legfontosabb megállapításai szerint a következő évtizedek "extrém" időjárást hoznak Kínára. A szárazságtól leginkább sújtott északi területeken ugyan gyakoribb lesz a csapadék, a hőmérséklet emelkedése miatt azonban gyorsabban el is párolog, így a szárazság várhatóan még pusztítóbb lesz. Az ország déli területein ellenben ténylegesen megugrik az éves csapadékmennyiség, ennek hatására pedig az áradások és földcsuszamlások rendszeressé válhatnak.

A hőmérséklet-emelkedés miatt elszaporodhatnak a legyek és a szúnyogok, jelentősen nőhet az olyan járványok - például a malária - kialakulásának kockázata, amelyek az apró szárnyas rovarok útján terjednek.

Átalakul a mezőgazdasági termelés szerkezete: egyes területek alkalmatlanná válnak a termelésre, míg máshol új földeket lehet művelés alá vonni, 2030 és 2050 között ennek ellenére is mintegy tízszázalékos termés-visszaesést jelez előre a tanulmány. Az éves termés átlaga a rendkívüli időjárási jelenségek megszaporodása miatt ugyanakkor erősen ingadozni fog, így kiszámíthatatlanná válik az élelmiszeripar. A bajt csak növeli, hogy az emelkedő hőmérséklet miatt gyakrabban fognak pusztítani rovarinváziók és egyre újabb növénybetegségek is, a védekezés pedig jelentősen növeli a termelési költségeket.

A mezőgazdaság így egyre kevésbé lesz vonzó gazdasági ágazat, ami már csak azért is vészjósló tendencia, mert Kínában lakik a világ népességének egyötöde, a mezőgazdasági termelésbe világszerte bevont területnek azonban most is csak a hét százaléka található az országban.

A 12 minisztérium szakértőinek részvételével készült tanulmány rövid kivonatát szerdán hozta nyilvánosságra a kínai sajtó, az egész anyag pedig csak hónapokkal később jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #11
    Ne zavarjon, hogy szépen fogy a sarki jég, és Grönland is hamarosan méltó lesz a nevére - mindezt olyan ütemben, ami nem nagyon következett be eddig. A levegőbe engedett széndioxid és egyebek tonnáinak milliói is biztos elpárolognak valahol... A fólyókba és máshová engedett high-tec mérgek meg lefolynak egy titkos lefolyón. Esőerdő is biztos van még máshol is, nem csak ott, ahol éppen vágják kifelé, csak biztos senki sem járt még arra... Az eltűnő állatfajok is biztos csak elbújtak...

    És akkor még azt mondják, az emberek tudják a különbséget álom és valóság között.
  • dez #10
    A sáskák tovább tudnak állni, miután letaroltak egy területet, mi inkább olyanok vagyunk, mint a rák, ami az áldozatával együtt pusztul, mert egyátalán nem foglalkozik azzal, hogy annak erőforrásai nem végtelenek, és egyátalán, amit csinál, az teljesen öncélú hülyeség.

    Szent-Györgyi Albert már régen arra jutott, hogy az ember csak egy őrült majom. Hát ez a majom verheti még egy pár évig a mellét, hogy mekkora király ezen a bolygón - aztán jól pofára esik...

    Szerintem azok a bizonyos letaszított angyalok már dörzsölik a kezüket, hogy lám tessék, erre volt képes az Ember.

    Patetikus, hogy az emberek 99.999%-a csak hümmög egyet az egészen, majd mindent folytat ott, ahol abbahagyta.
  • sogabor #9
    Szerintem vitathatatlan az emberiség természetre gyakorolt hatása. Az üvegház hatású gázok kibocsátása. A kérdés az, hogy felelős földlakóként mit vagyunk hajlandóak tenni ezért a bolygóért. Még ha nem is mi okoznánk, de tahnológiánk, tudásunk megvan ahhoz, hogy csökkentsük a klímaváltozást.
    Vagy csak kifacsarjuk a Földet, aztán megyünk ??? valahova? Kár lenne ezért a bolygóért.
  • sogabor #8
    Hát, igen. A globális felmelegedés szerintem egy nagyon komoly dolog. De nem csak Kínára vonatkozik (ugyebár globális :) ) Mindenkinek saját helyzeteté kellene megvizsgálni, mit tehet ellene. Vonatkozik ez az egyszerű polgárokra és a döntéshozó politikusokra egyaránt. A globálisfelmelegedés.info honlapon több érdekes cikk is szól arról, hogy szakemberek szerint közel a nem visszafordítható pont. Be kell valljam kicsit meglepődtem a metán felszabadulás által esetlegesen beinduló láncreakció veszélyétől. Elég logikus, csak erről viszonylag kevesebbet lehet hallani. Inkább csak a szén-dioxidot és a klímaváltozást említik.

    Komolyan hiszek abban, hogy összefogással el lehet kerülni az ökológiai katasztrófát.
  • Zro #7
    A globális felmelegedés be van bizonyítva. Azon vitatkoznak, hogy mennyire befolyásolja ezt az emberiség tevékenysége, vagy inkább természetes folyamatról van szó. Bár szerintem ez is nyivánvaló, de mivel rengeteg pénzről van szó, vitatkoznak amíg lehet :)
  • Razgon #6
    Nem győzött meg, ne haragudj. Az elhúzódó aszály szerintem nem jelent globális felmelegedést.

    A globális felmelegedést számítógépes modellek alapján valószínűsítik. Azonban mindenki tudja, hogy a számítógépes modellek messze vannak a valóságtól. Még a játékokat sem tudják teljesen valósághűre megcsinálni, hogyan tudnának egy meteorológiai modellt?

    Elfogadom, hogy változik a klíma, de nem fogadom el a globális felmelegedés hisztériáját.
  • Cat #5
    ÉBRESZTŐ!

    http://www.sg.hu/cikkek/49547/sajat_harcat_vivja_a_klimaval_ausztralia
  • Razgon #4
    Csak éppen azt nem bizonyították be minden kétséget kizáróan, hogy a globális felmelegedés létezik...
  • waterman #3
    azért nézz körül, hogy a közvetlen környezetedben mi minden származik kínából. nekem pl az egeremre a billentyűzetemre a monitoromra és a vasalóra is rá van írva. tehát ha nekik nem jó, akkor lehet nekünk sem lesz jó annyira. arról nem beszélve, hogy 2030ra sivatag is lehet a nagyalföld helyén.
  • HJPOWER #2
    hehehe kina