MTI

Saját harcát vívja a klímával Ausztrália

Ausztráliában erősebben érezhetőek az üvegházhatás következményei: erőteljesebb a felmelegedés, mint a világ más térségeiben - állapították meg ausztrál klímakutatók.

Saját, külön kis klímaháborúját vívja a természettel a világ legszárazabb lakott kontinense, amely már évek óta küszködik történetének legsúlyosabb aszályával - állapította meg az Ausztrál Meteorológiai Szolgálat éves jelentése. Az ország fele kétségbeesetten próbálja kezelni a vízkészlet folyamatos csökkenése okozta gondokat, a másik fele viszont szokatlan mennyiségű esőzésektől, nagy erejű viharoktól szenved. A tudósok többsége egyetért abban, hogy mindez az üvegházhatás igen drámaian megnyilvánuló következménye - vélekedett Neil Plummer klimatológus.

Ausztráliában az átlaghőmérséklet valamivel gyorsabban emelkedik, mint a globális felmelegedésnek tulajdonított átlagos hőmérséklet emelkedés. Az ország eddigi 20 legmelegebb esztendejéből 15 az utóbbi 26 évben volt. Néhány vidéken - ritka jelenségként - hó esett a karácsonyi ünnepek alatt - (ami a déli féltekén lévő országban nyárra esik -, másutt viszont továbbra is súlyos aszállyal küszködnek, és a nagyobb városokban szigorú vízkorlátozásokat vezettek be.

Esett ugyan eső néhány vidéken, egyes területeken a kelleténél több is, hiszen a 2006-os átlagos csapadékmennyiség meghaladta a sokéves átlagot, az eső azonban nem ott hullott, ahol szükség lett volna rá. A legsűrűbben lakott, mezőgazdasági művelés szempontjából legfontosabb, délkeleti területeken folyamatosan apadnak a folyók és csökkennek a víztartalékok. Ezért aztán a lakosság többsége aszályos esztendőként élte meg a most befejeződött, 2006-os évet - mondta a klimatológus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ronny #1
    aza vicc, hogy százezrével fogadják a bevándorlókat miközben már alig van víz a tározókban.