Dojcsák Dániel

Időutazás 2057-be: Milliméterre bedrótozva

Az ugyan szinte biztos, hogy 50 év múlva még melegebb lesz a Földön, de Dr. Michio Kaku elméleti fizikus kicsit mélyebbre ás, és megpróbálja kideríteni, hogy pontosan milyen is lesz az élet 2057-ben. Milyenné válik az emberi test, milyenek lesznek a városok és hogyan működik majd a világ? Ki akar inkább akkor élni?

Michio Kaku eredetileg nem jövőkutató hanem elméleti fizikus, többek közt a húrelmélet és számos más teória egyik megalkotója, summa cum laude-val végzett a Harvardon 1968-ban. Később a Berkeley-n doktorált 1972-ben, majd egy évvel később ösztöndíjjal kezdett tanítani a Princeton Egyetemen. A rövid biográfiából is látszik, hogy Kaku nem egy jöttment kuruzsló, hanem korunk egyik kiemelkedő tudósa.

Kutatásai során a szuperhúr elmélet, a szupergravitáció és egyéb modern tudományos témák kötötték le, amik során elég közel került a közeljövőt meghatározó technológiák fejlesztéséhez, de emellett egy igen népszerű média figura is vált belőle. Számos független amerikai rádió közvetíti két tudományos műsorát, a Felfedezéseket és a Fantasztikus Tudományt, de 70 tudományos publikációja és könyvei mellett megjárta a legnépszerűbb TV show-kat is, most pedig a Discovery egyik sorozatának lett a házigazdája és szülőatyja is egyben.

A 2057 című show három epizódja igyekszik nem elszakadni a realitásoktól, de mégis a legfrissebb tudományos eredmények alapján prognosztizálja a fél évszázad múlva elérhető eredményeket. Dr. Kaku kommentárjaival kísérve egyszerű történetek mentén mutatja be az akkori hétköznapokat. Ezek a történetek ugyan gyenge lábakon állnak, de egy oktatófilmhez képest még vállalható színészi teljesítményt nyújtanak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az első rész témája az emberi test. Az alapkoncepció egy baleset, mikor is egy fiatalember a harmadik emeletről az ablakon keresztül esik ki és zuhan métereket. Manapság a történet itt véget is érne, hiszen órákkal később holtan találnák meg a szomszédok az úriembert, de nem itt. A jövőben a ruháink olyan apró chipekkel, érzékelőkkel és jeladókkal lesznek felszerelve, amik folyamatosan monitorozzák az életfunkcióinkat és amennyiben valamilyen komoly problémát, vérzést, vérnyomásesést vagy bármilyen egyéb életveszélyes esetet észlelnek, akkor értesítik a mentőket. Ezen túlmenően az egyébként 15 percen belül kiérkező mentő út közben már megkapja teljes kórtörténetünket, és előkészíthetik a megfelelő gyógyszereket, vért vagy bármit anélkül, hogy allergiás reakcióktól vagy bármilyen más speciális érzékenységtől kellene tartaniuk.

50 év múlva a mostani járművek helyett már újabb technológiákat használnak majd, de az emberiség régi nagy sci-fi álma még mindig nem valósul majd meg: nem lesz mindenkinek repülő autója. A technológia körülbelül akkor ér el arra a szintre, hogy már jól működő modelleket tudnak készíteni, de a tömeges elterjedés még várat magára.

A hatóságokat viszont helikopterek helyett ilyen járgányokkal szerelik majd fel. A kerekek mellett négy mini-hajtómű kap majd helyet, ami képessé teszi a járművet a helyben felszállásra, majd a hajtóművek elforgatásával nagy sebességű vízszintes mozgásra lesznek képesek, de leszállva a földre, normál járműként haladhatnak. Arról nem szól a fáma, hogy az égi KRESZ vajon milyen lesz, de a mentők, tűzoltók és rendőrök sosem kerülnek dugóba a jövőben, legalábbis addig, amíg az eget el nem takarják az ilyen autók.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A lezuhant páciens tehát időben ellátást kap és beszállítják a legközelebbi kórházba, de életmentő beavatkozásokra van szükség. A film szerint szívet kell cserélni, illetve komoly műtéteket kell végrehajtani rajta. A jövő doktorai nem érintkeznek majd közvetlenül a pácienssel, hanem holografikus interfészen keresztül vezérelnek apró robotkarokat úgy, hogy egy nagy kézmozdulat helyettesíthet egy milliméternyi vágást. Egy mozdulattal válthatnak az eszközök között, ráadásul a robotok a kéz természetes remegését teljesen kiküszöbölik. A műtéteket akár távolból is végre lehet hajtani, ami főként a katonaság számára lesz nagy előny. A harctéren megsebesült katonákat robotrepülők gyűjtik össze és már a szállítás közben szakorvosok stabilizálják majd az állapotukat.

A sebesültnek vagy betegnek az új szívre vagy bármilyen szervre sem kell majd végigvárni a donorlistát, hanem akár 24 órán belül mesterségesen elő tudnak majd állítani egyet a szövetei és DNS-e alapján. Ezek talán megnyugtató információk, de az már kevésbé, hogy a WC-nk elemezni fogja vizeletünk összetételét, vagy éppenséggel az egész civilizált világ be lesz kamerázva és bárhol megtalálhatnak minket. A második epizódban a városokról esik szó. Az alaptörténet szerint egy régi motoros hacker bácsi (mostanság lehet 20 éves, a filmben inkább 70) érdeklődő unokáját meglepi egy új cápa holopet-tel. Ja igen, a gyerekek manapság kártyákat és mindenféle apró mütyűröket visznek a suliba, a jövőben viszont 3D-s virtuális háziállatokat futtatnak majd. A film szerint a technológia alapjai megvannak már most is, bár azt még biztosan nem sejtik hogyan lesz ebből teljesen szabadon mozgó háziállat. Leila hercegnő és R2D2 akkor már viccnek is rossz lesz.

A bonyodalom ott kezdődik, hogy a rosszcsont fiú és a rosszcsont nagyapa nem is sejti, hogy egy komoly vírust sikerült rászabadítani a városra, ami az áramellátást is veszélyezteti, hiszen minden teljesen online vezérelt. Az utak, a lakások, az üzletek, az épületek, autópályák, egyszóval minden be van drótozva és fel van szerelve érzékelőkkel, jeltovábbító rendszerekkel.

A megoldás előnye, hogy a bűnözés visszaszorítható, a forgalmi dugó körülbelül olyan fogalom mint manapság a pestisjárvány, illetve az információ kezelés, a kommunikáció soha nem látott akadályokat hág majd át. A hátrány viszont, amire a sorozat készítői nem fókuszáltak annyira, a magánélet szinte teljes hiánya. A biztosítók valószínűleg rákényszerítenek majd, hogy mindenhova érzékelőket tegyünk és következő évben a fejünkhöz vágják majd, hogy hányszor fogyasztottunk alkoholt, mennyire ettünk zsíros ételeket vagy éppen fogyasztottunk-e valamilyen tiltott tudatmódosítót. Kösz nem, de mégis.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A filmben kialakult szituációt a rendőrség egy teljesen új ága oldja majd meg, akik ennek a fejlett elektronikus világnak az őrzői. A teljes rendszerre való rálátással pillanatok alatt visszakeresik a vírus forrását, lokalizálják és már indulnak is begyűjteni őket.

A városban ez idő alatt a vírus megbénítja a forgalmat, amit a kétségbeesett utasok sem tudnának megoldani, hiszen a járművek jó része automata módban működik - 50 év múlva a városi közlekedés során szinte kizárt, hogy szabadon lesznek engedve az emberek, gépek vezérlik majd a közlekedést, így sokkal jobb kihasználtságot adva a teljes úthálózatnak, jobb dinamikát a csúcsidőknek. A központilag vezérelt közlekedésben szinte elképzelhetetlen a dugó és a közúti baleset is. Halleluja, de ismét egy szabadsággal kevesebb.

Az sem okoz majd problémát a jövőben, hogy a nehezen elérhető vagy ritkán lakott területeket behálózzák, figyeljék vagy kommunikáljanak ott is. A harmadik epizódból kiderül, hogy már most tesztelik az első lézer alapú nagy sávszélességet biztosító gerinchálózatokat. Ez a megoldás műholdakon keresztül, célzott lézersugarakkal több ezer kilométert hidalhat majd át, illetve az addigra sok giga-terra-peta bitesre duzzadt adatéhséget is képesek lesznek kielégíteni. A Föld körül akkor már újabb sok ezer műhold kering majd. A köztes hálózati kommunikációért óriási Zeppelin-szerű léghajók felelnek majd, amik néhány tíz kilométer magasan keringve egymással és a földi adókkal is összekapcsolódva alkotják majd a jövő internetjének gócpontjait.

Az űrutazás akármilyen nagy álom, még ekkor is csak gyerekcipőben jár majd. A légkörön kívül egyre több kutatóbázis létesül majd, ahol a legfontosabb feladat az energiakrízis enyhítése lesz. 2057-re az utolsó néhány csepp olajon osztozkodik majd a világ, miközben a mostanság az energiatermelésből csak néhány ezreléket vagy százalékot adó technológiák törnek majd előre. Dr. Kaku nem teszi le a voksát sem a napelem, sem a biomassza mellett, hanem véleménye szerint az összes alternatív technológiának szerepe lesz.

A napelemek problémája jelenleg, hogy a szén alapú áramtermeléstől is alacsonyabb, vagy csak közel azonos hatásfokon képes a fényt elektromossággá alakítani, a többi pedig hő formájában feleslegesen távozik a rendszerből. Ez az alacsony hatékonyság megöli az ötletet, mert drága és mellesleg szintén környezetszennyező módon termel áramot. A később az űrben zajló kutatások viszont várhatóan rátalálnak egy olyan összetételre, amivel a jelenlegi 20-30% körüli hatékonyság helyett (ami abból adódik, hogy a fénynek csak bizonyos spektrumát tudják használni), 80% feletti hatékonyságot érnek el.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az ilyen jellegű űrbéli kutatásokhoz természetesen nem ártalmas, ha virágzó kapcsolat van a fent és a lent között. Régóta álmodozik mindenki egy nagy űrlift létrejöttéről, ami a mester szerint a jelenleg ismert anyagok felhasználása mellett lehetetlen. Még a titán sem elég erős és könnyű ahhoz, hogy egy vezető szálat hozzanak létre az űrállomás és a földi bázis között. Tudósok viszont már most kísérleteznek egy olyan anyaggal, ami az acéltól kb. 100-szor erősebb, de huszad annyi súlyú. A mesterségesen is nehezen előállítható anyag a méhkaptár mintázatát idézi és amennyiben sikerül belőle erős, stabil szálakat is létrehozni, akkor elkezdődhet a projekt gyakorlati kivitelezése. Az utazó kabin nem lenne túl nagy és a földi bázisról indított lézersugár adná a meghajtást, így feleslegessé válna az üzemanyag cipelése is.

Ami viszont nem változik az emberiségben még a jó szándékú tudósok szerint sem, hogy önzőek, kapzsik és hatalommániások lesznek a népek akkor is. A filmben az USA mellett egyenlő erejű félként szerepeltetik Kínát, illetve az EU is feltűnik gyakran. Kína és az USA harca nyilván a legnagyobb kérdés a jövőt nézve, de érdemes lenne fogadásokat kötni, hogy milyen nyelven beszélnek majd 50 év múlva a világ nagy részén. Aki ismeri a Firefly sorozatot, az biztosan mosolyog, hiszen a pár évvel ezelőtt készült űrcowboy sci-fi-ben egy kevert angol-kínai nyelv dívik a galaxis nagyrészében. Az energiakrízis miatt biztosan lesznek háborúk és vesztesek is, lesznek új fegyverek, láthatatlan katonák és precíz robotok. Ha a technika úgy fejlődik tovább, mint eddig, akkor mindenből előbb lesz fegyver, mint házi készülék.

A sorozat ugyan igyekszik minden jelenlegi kutatást számításba venni a jövő fürkészéséhez, de mégis csak egy sokadik utópia. Dr. Kaku már valószínűleg nem éli meg amit jövendölt, de bizonyára hozzátesz még ezt-azt az elkövetkezendő generációk mindennapjaihoz. A filmet a tematikus adón folyamatosan vetítik majd, illetve elérhető DVD formátumban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Borzpapir #185
  Viszont, ha úgy vesszük, nem viszi túlzásba a képzelgést... nekem ez valóságszerű.
 • Borzpapir #184
  Mondjuk az nem baj, hogy az nem cápa, hanem delfin, ami a képen van...
 • Epikurosz #183
  A diploma nem baj. Igenis legyen diplomája még a takarítónőnek is: ismerje a legújabb tisztítószerewket, hatásaikat, mellékhatásaikat, allergéneket, technológiákat stb.

  Az utak tisztítása, a szemét feldolgozása is komoly szakértelmet igényel(ne), de jelenleg 7 osztályos pancserok gányolnak, alapvetőn jó fizuért.
 • 00 Blue 00 #182
  2057?? de elötte lessétek az eget 2052 április 13 körül lessz nemulass.
 • feamatar #181
  hát szvsz a 2. vh nyugat európának okulásul szolgált, meg azóta a japánokkal sincs baj...
 • Yoshimitsu #180
  Pedig mostanában mindenki diplomát akar szerezni. Ezzel vágják haza az országot. De legalábbis ezzel is rendesen megvágják a helyzetünket. Mivel sok a diplomás el lehet várni minden munkahelyen, hogy még a portás is diplomás legyen, a fizetést meg persze lenyomja csúnyán.
 • AranyKéz #179
  Mikor jött rá a két vagy több szemben álló fél egy háború után hogy egy csoportba tartoznak ? SOHA. Inkább egymást okolták és gyűlölködtek. Jól mondják, az erőszak erőszakot szül.
 • gyozo #178
  Ezeknek az utópiáknak egy óriási hibája van szerintem.

  Mégpedig az, hogy a tudományos és technikai fejlesztéseket függetlenül kezelik a gazdaságpolitikától és világpolitika alakulásától.

  Mire is gondolok? Az egy dolog, hogy technikailag már símán lehetne állandó kutatóállomás a Marson, és már egy kolonizáló hajót is elindíthattünk volna egy másik galaxis felé, viszont a napi téma az, hogy Korea most robbant-e atombombát vagy sem, ha nem kap gázolajat.

  Szóval tudmányos és technikai fejlődés csak és kizárólag akkor valósul meg ha a politika nyugodt, és gazdaság erősödik.

  Ezért tartom például nagyon reális forgatókönyvnek a Star Trek-ben vázolt forgatókönyvet. Ott csak akkor indul el fejlődés, amikor egy nagy háború után végre a többség rájön, egy csapatban játszunk.

  Tehát visszatérve a nyitó példához. Az ok, hogy érzékeli a kis mütyűr a ruhában, hogy gáz van, de hogy építesz fel egy olyan egézségügyet, ahol valaki rajtra készen ott ül a monitor előtt, hogy autóba pattanva odavágtasson, ha kigyullad a kis piros fény?

  Ez nem realisztikus.
 • BlackRose #177
  A munka minősége nem függ a munkáért fizetett összegtől (azaz a munka értékétől), hanem fordítva. Egy termék minőségétől függ a termék ára és nem pedig fordítva, ugyanez a helyzet a munkával. Ha többet fizetnének nekik akkor is ugynannyi időt töltenének a WC takarításánál, tehát a minőség nem lenne jobb. Ha elválalod a munkát akkor meg kell csinálni maximális minőségel ahogy tudod, ha nem akarsz dolgozni mert kevés a pénz akkor ne dolgozz, keres más munkát jobb fizuval, de azt a munkát amit elfogadtál végezd el rendesen. A piszkos WC nem a takarítónők hibája és nem is a fizetésük fügvénye, hanem a cég vezetőségének a hibája, mert meg van elégedve a piszkos WC-vel. Én is egy nagy amcsi szoftvercégnél dolgozom Prágában, a WC nagyon is tiszta, és nem hiszem, hogy a takarítónőnek nagyobb a fizuja mint Hollandiában, viszont ha elfogadta a munkát akkor tiszteségesen el is végzi, mert baj lesz. És persze ha a főnök jól érzi magát a tiszta WC-ben, akkor könnyebben megemeli a takarítónő fizetését is.
 • remark #176
  Nem veletlen a profitmaximalizalasrol beszelunk? Az azonnalirol. A mai rendszer olyan, hogy minden letezo eroforrast azonnali profitta konvertal, a jovo meg (=befektetes) le van sz*rva.