Szekeres Viktor

Firefly itthon - Az év sorozatpremierje

Ezt sem hittük volna, hogy megérjük. Minden idők egyik legkultikusabb és legjelentősebb scifisorozata, a Szentjánosbogár Magyarországon.

Persze, ezer szerencse, hogy nem a Battlestar Galacticát Csillagközi Rombolóra vagy a Millennium Falcont Ezeréves Sólyomra keresztelő munkatársak kezébe került a Firefly magyar verziójának a készítése, így a FOX hajdani kultsorozata eredeti címmel kerülhet a magyar képernyőkre először, mégpedig június 10-én, 12.00-kor, a Viasat 3-ra. A csatorna úgy tűnik, hogy a populáris Helyszínelők sorozat mellett jelentéktelen nézettségre számító, de igazi kultusznak örvendő sorozatokat is szívesen mutat be, elég csak a Veronica Mars pár hónappal ezelőtti premierjére gondolni.


A sorozat jó scifi módjára a távoli jövőben, a 2500-as években játszódik, amikor is az emberiség már elhagyta a Földet (mivel teljesen kimerítette) és elkezdte a környező és távolabbi bolygókat és égitesteket meghódítani a Szövetség zászlaja alatt, miközben egyfajta polgárháború zajlik a központi és peremvidékekre sodródottak között. A kisebb, független kolóniák két tűz közé kerülnek, hiszen egyik oldalról a Szövetség, míg másikról a rettegett szakadár Harácsolók fogják közre őket.

A sorozat főszereplője a világban jó Han Solo-féle kitaszított kalózként életét tengető Malcolm Reynolds, s az ő és legénysége történetét (ugyancsak nem a rendszerváltás nyertesei) kísérhetjük figyelemmel jó pár epizódon keresztül. A főszerepekben olyan nevekkel találkozhatunk, mint Nathan Fillion, Summer Glau, Adam Baldwin, Gina Torres és Alan Tudyk - s természetesen magyar hangjaikkal: Papp Dániellel, Csuja Fannival, Epres Attilával, Madarász Évával és Barát Attilával.

A Firefly érdekes pályát futott be a televíziós karrierje során. 2002 szeptemberében került képernyőre a FOX csatornán, péntek este 20.00-tól, ahol is a premiert megfelelőnek számító 6,2 millió néző tekinttette meg, s ezzel a 67. legnézettebb sorozat lett a héten. A második epizódot, egy hétre rá már 5,5 millióan tartották megtekintésre lényegesnek, s ezzel a sorozat a WB Everwoodja és a Bűbájos boszorkák közé szorulva a 82. legnézettebb lett a héten, meglehetős csalódást okozva. Ki hitte volna még ekkor, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb felhajtását generálja a Firefly?


Mivel a nézettség tovább csökkent, a csatorna eltért az epizódok gyártási sorrendjétől és megpróbálta a szerinte érdekfeszítő részeket vetíteni (ráadásul az eredetileg első résznek készült duplarészt valamikor decemberben vetítették, ami persze nem magyarázza a kezdeti nem kiugró számokat), de ekkor már minden igyekezet hiábavaló volt és 4 millió körüli nézettséggel örök nyugalomra kényszerült a sorozat úgy, hogy az utolsó 3 rész már adásba sem került.

Ennek ellenére a FOX úgy döntött, hogy a rajongói nyomásnak engedelmeskedve kiadja DVD-n a sorozatot, a fanatikusok meg kaptak az alkalmon, hogy adakozzanak a FOX-nak, s az eladásai adatok alapján a Firefly DVD azonnal a legnépszerűbb 10 sorozat közé verekedte magát és máig is a top10 körül sertepertél. A siker természetesen jórészt a Buffy, a vámpírok réme és az Angel című sorozatokkal már kultstátuszba lépett készítőnek, Joss Whedonnak köszönhető, aki a Buffy-ból ismert és megszeretett dialógstílust és nem éppen megszokott űrkörnyezettel vegyítette - ezért is nevezik sokan a Firefly-t afféle űrwesternnek.


Bár természetesen a Firefly nem térhetett vissza a képernyőre - a rajongótábor nagysága még az eladott DVD-k fényében (3 millió alatt Amerikában) sem lett volna elegendő az újraindításhoz, viszont szokatlan módon 2005 őszén egy a sorozat történéseit valamennyire lezáró film, a Serenity kerülhetett a mozikba, melyet csak Amerikában, a DVD-eladásoknak megfelelően majdnem 2,5 milliónak láttak a filmszínházakban, s a 25 millió dolláros bevétellel járó meglehetősen szerény szereplés (sokak szerint bukás) azt jelentette, hogy több Firefly-t nem finanszírozott az Universal. (Eleinte úgy volt, hogy a filmet nálunk is bemutatják, majd a forgalmazó visszalépett, de engedve a rajongók nyomásának, végülis levetítette a mozikban.)

Csöppet sem nevezhető szokványosnak a sorozat kacifántos sorsa, mint ahogy magának a Firefly-nak a története sem megszokott. Aki kíváncsi egy fősodortól eltérő scifire, annak vasárnap délben a Viasat előtt a helye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Des #79
    kár, h csak 14 részt csináltak ebből, vége felé egész jó lett, első pár rész túl lapos volt... a filmből meg hiányzott a kántri!
  • winnie #78
    "Ezt arra írtam, hogy amikor USA-ban vége lett a 2. szezonnak, nálunk nem kezdték eladni PB-t. Miért? Miért kell vele megvárni szeptembert (USA-ban van rá ok, nálunk nincs)"

    ó, ne legyél már ilyen egyszerű. pontokba szedem.

    1. mert náluk még ment a sorozat, amikor nálunk véget ért. (nem kizáró ok)
    2. mert, ha elkezdik adni, akkor belemennek a nyári holtidőbe.
    3. mert, ha neadjisten leadják, akkor várhatnak 1,5 évet a következő évadra.

    itthon, ld. régen vészhelyzet a sorozatok zömére ugyancsak érvényes, hogy mivel a csatornák évente kapják a csomagokat, ezért évente is adják le. mindenki tudja, hogy ősszel indulnak az újabb évadok és nem fognak hirtelen tavaszra benyomni egy premiert, pláne, hogy utána annak örömére, hogy nem volt szünet, másfél évet kelljen várni a folytatásra.

    "PB dettó. Nem arról volt szó hogy az első szezont mennyivel az amerikai adás után hozták be..."

    előbb is a pb-ről volt szó. gondoplom nem a lostot akartad írni, mert a lost valami 6-8 hét lemaradásban van az amerikaihoz képes. és guess what, ugyanúgy egy évet kell várni az új évadra.

    aki hamarabb kezdi el adni, az hamarabb is fogja befejezni. ha amerikában egy évben 22 rész van, akkor itthon is csak 22 epizód lehet egy évben. vagyis az utolsó és az új évad első része között van 30 hét.
  • winnie #77
    ahhoz a 66-oshoz, amiben azt írtad, hogy leállt? nem állt le, leadták végig. mindkét csatornán. (egy szót sem írtál arról, hogy nem vettek további részeket, csak arról, hogy a bsg összevissza ment (nem igaz, ld. lent) és arról, hogy "leveszik" (nem igaz, ld. lent, hiszen itthon nem létezik ez a fogalom a tévézésben)
  • Atisz #76
    "De pl. a PB vagy a Lost esetében hosszú indokolatlan kihagyások voltak."

    Ezt arra írtam, hogy amikor USA-ban vége lett a 2. szezonnak, nálunk nem kezdték eladni PB-t. Miért? Miért kell vele megvárni szeptembert (USA-ban van rá ok, nálunk nincs)

    PB dettó. Nem arról volt szó hogy az első szezont mennyivel az amerikai adás után hozták be...
  • Atisz #75
    "a hallmark csak a zárófilmet adta, a sorozatot nem. csak jelezni akartam, hogy volt tévében. a farscape amúgy a viasaton ment főleg, amíg megvették. a tv2, ha volt rajjta, akkor nem félbehagyta, hanem nem vette meg a részeket. amit megvettek, leadták."

    Aha. Tehát akkor a viasat-on és a tv2-n sem adták le végig. Örülök hogy eljuottunk idáig 7 hsz után. És akkor it is vissza is térnék a #66-os hsz-omra
  • winnie #74
    "Akkor elbeszélünk egymás mellett. Én a tv2-re gondoltam, ott tényleg félbehagyták a sorozatot."

    a hallmark csak a zárófilmet adta, a sorozatot nem. csak jelezni akartam, hogy volt tévében. a farscape amúgy a viasaton ment főleg, amíg megvették. a tv2, ha volt rajjta, akkor nem félbehagyta, hanem nem vette meg a részeket. amit megvettek, leadták.

    "De pl. a PB vagy a Lost esetében hosszú indokolatlan kihagyások voltak."

    direkt csinálod? a pb idehaza még akkor kezdődött, amikor kint el sem indult a 2. évad. a lost pedig az 1. évad közben indult. két tipikus példája azon amerikai sorozatoknak, amik szinte azonnal beértek ide.

    "Azért mert vki nem tudja hogy mi történik a 2. évadban, attól az még készen van. Nem lehet börtönsorozatnak hívni csak úgy látatlanban."

    de attól még börtönsorozat. attól, hogy nem tudod mi történik a 3. évadban, azt elkezdték forgatni.

    "Pedig az. A bogár rovar, de a rovar nem biztos hogy bogár."

    nem. a sorozat nem szappan. a szappan nem sorozat. remélem látod, hol az eltérés. az, hogy te tévesen sorozat szót használsz rá, ez nem az én bajom.

    "Ok-ok, nem szereted a PB-et. De attól még nem kell így lehordani."

    ööö, akkor miért van meg dvd-n? miért volt a tavaly numero uno sorozatom? és idén a 2-3.? egyszerűen csak van szemem és nem vagyok elvakult rajongó. a pb alap. béfilmes? istenem.
  • Atisz #73
    "szerintem a zárófilm a hallmarkon volt."

    Akkor elbeszélünk egymás mellett. Én a tv2-re gondoltam, ott tényleg félbehagyták a sorozatot. A Hallmark más tészta, kábeltv, persze hogy nem hagyják abba.

    Valóban, a Hősök, a CSI és az Ugly Betty esetében elég hamar kezdték vetíteni.
    De pl. a PB vagy a Lost esetében hosszú indokolatlan kihagyások voltak.

    "miről beszélünk? magyarországról. itthon még nem ment a második évad."

    Azért mert vki nem tudja hogy mi történik a 2. évadban, attól az még készen van. Nem lehet börtönsorozatnak hívni csak úgy látatlanban.

    te írtad, hogy kórházsorozat kell a népnek. ilyen alapon írhattál volna scifit. az sincs a 3 legnézettebb sorozat között. börtönös legalább van. tinisorozat kell a népnek. dettó nincs, de akkor nem értem, hogy miért a kórház? van 3 a főműsoridőben. nyomozós meg 5. akkor nem nyomozós sorozat kell?

    Én a Vészhelyzetre gondoltam a maga tizenakárhány évadával, amiből már minden színész távozott akinek egy csöpp esze is volt. Lehet hogy már nem a legnézettebb sorozatok egyike (nálunk legalábbis - bár akkor miért adják még mindig), de akkor is mindig ott volt az élmezőnyben és még a koppintás (Grace klinika) is baromi sikeres.

    "nem. a szappanopera nem sorozat."
    Pedig az. A bogár rovar, de a rovar nem biztos hogy bogár.

    "a pb egy sima bé akciósorozat álérzelmekkel, gyenge párbeszédekkel, székkarfamarkoló izgalmakkal. a vészhelyzet egy kórházi dráma nyilván okosabb dialógokkal, mint a "fussnk, májköl" (de ha nem nézed, akkor nem is értem hogy minősíted. vagy most a 4. évadot minősítetted, amikor nézted?)"

    Ok-ok, nem szereted a PB-et. De attól még nem kell így lehordani. Nézz meg imdb-s véleményeket (sokat) vagy kérdezz meg ismerősöket mit gondolnak róla. 10 ember közül aki látta 9-nek garantáltan tetszett garantáltan (saját példa, nem tudom bizonyítani, de próbáld meg akár állj ki az utcára és ot kérdezz ).
    Tudom erre most rá lehet húzni hogy kommersz ízlés. Áltlában ez akkor szokott előjönni ha vmi tényleg nagyon jó.
    A "fussunk májköl" beszólásodból kitűnik hogy nem sok részt láttál belőle.
    A Vészhelyzetből nekem elég volt 1 évad (még sok is) az állandó futkosás a műtőben, a céltalan ordibálás, a karakter közt kialakuló kapcsolatok nem tudtak lekötni. Ha ennyire vonzana ez a stílus, akkor inkább már a 3. Műszakot választanám...

    "talán a chicago hope nem dr. geigerre épül? ott is volt egy karakteres figura. vagy a 3lbs (agykontroll itthon) nem dr. hansonra? annyi a difi, hogy nem ensemble cast-os sorozat, vagyis nem sok egyenértékű szereplő van, de ez nem szokatlan. sőt."

    Nem ismerem az általad említett 2 sorozatot (sztem kitalálod miért) ezért nyilatkozni sem tudok róluk. Nem sok egyenértékű szereplő? Miről beszélünk, pont ezt mondtam én is. Dr. House a cinikus, bicegős doki enyhe alkoholista beütéssel, tökéletes központi figura...
  • jhetedikj #72
    Nekem tetszett az első rész és mindjárt jön a 2. is.
  • winnie #71
    szerintem a zárófilm a hallmarkon volt.

    "Nálunk ilyesmi nincs és általában késve jönnek a sorozatok, tegát semmi ok nincs rá"

    hatalmas tévhit - 3-4 éve ez volt a helyzet. nézd meg a sorozatok 3/4-ét. nagyjából az amerikai sugárzás évében vannak, így fizikailag lehetetlen új évadot kezdeni, meg ha ezt is tennék, akkor ad1. uborkaszezonban kéne részeket adni. ad2. utolérik magukat és rögtön nem fél éves, hanem 1 éves szünetet kell tartani. (de tényleg: gilmore girls, csi: miami, ugly betty, robin hood, heroes, men in trees, psych - csak pár a heti műsorból, ami egy évadban van, mint odakint)

    "elnevezés mert a 2. évadban jórészt közelében sincsenek a börtönnek és nincs más hasonló sorozat"

    miről beszélünk? magyarországról. itthon még nem ment a második évad.

    "akkor minek soroltad fel a többit"

    te írtad, hogy kórházsorozat kell a népnek. ilyen alapon írhattál volna scifit. az sincs a 3 legnézettebb sorozat között. börtönös legalább van. tinisorozat kell a népnek. dettó nincs, de akkor nem értem, hogy miért a kórház? van 3 a főműsoridőben. nyomozós meg 5. akkor nem nyomozós sorozat kell?

    " A szappanopera is sorozat, úgyhogy megállja a helyét."

    nem. a szappanopera nem sorozat. az két külön műfaj. de, ha nem az lenne, akkor miért a szappanopera a sorozat? miért nem a sorozat a szappanopera? a sorzat 22 rész per év, heti adásokkal. a szappan 250 rész per év napi adásokkal. ég és föld.

    "Nyugodj meg, nem is nézem. PB vs Vészhelyzet intelligencia szempontjából, hát erről eltérő véleményen vagyunk,"

    a pb egy sima bé akciósorozat álérzelmekkel, gyenge párbeszédekkel, székkarfamarkoló izgalmakkal. a vészhelyzet egy kórházi dráma nyilván okosabb dialógokkal, mint a "fussnk, májköl" (de ha nem nézed, akkor nem is értem hogy minősíted. vagy most a 4. évadot minősítetted, amikor nézted?)

    "Tulajdonképp nem zavar a Vészhelyzet, csak azt bánom hogy elveszi a műsoridőt más produkciók elől..."

    egy másik kórházsorozat elől? vagy mi elől?

    "A House nem tudom mitől nyomozós, hamár mindenképpen kategorizálni akarjuk akkor legyen inkább "diagnosztizáló kórházsorozat". "

    david shore említette. a sorozat készítője. a house tipikus nyomozós sablonokat használ. van egy tettes, azt kell elkapni. eleinte rossz gyanúsítottra akarják ráverni a balhét, aztán elkapják a "gyilkost". house shore sherlock holmes-nak nevezte. (vajon mi a házszáma, ahol lakik? 221/b. segítője pedig watso..., izé, wilson.

    a house egy rendhagyó nyomozós sorozat, de attól még nyomozós. én is így gondolom, de ezt kivételesen a készítő is megerősítette:)

    "Ami a többitől megkülönbözteti valójában az, hogy az egész egy karakteres központi figurára épül."

    talán a chicago hope nem dr. geigerre épül? ott is volt egy karakteres figura. vagy a 3lbs (agykontroll itthon) nem dr. hansonra? annyi a difi, hogy nem ensemble cast-os sorozat, vagyis nem sok egyenértékű szereplő van, de ez nem szokatlan. sőt.
  • Atisz #70
    Igen, valóban 4 évfolyamos a Farscape, nem tudom miért emlékeztem 3-ra.
    A zárófilmet mikor adták le? Mert nem emlékszem rá... ez is tv2-n ment, igaz?

    Kinnt valóban szokás szünetet tartani, de ott produkciós okok miatt. Nálunk ilyesmi nincs és általában késve jönnek a sorozatok, tegát semmi ok nincs rá. De ezt nem neked hánytorgatom fel csak megjegyeztem...

    "szerinted kórházsorozatok. az sem sokkal jobb. de a prison break az. 3-ból egy, neked nulla:)"

    Ne mentegetőzz. Ha csak a PB börtönsorozat (ami egyébként azért szerencsétlen elnevezés mert a 2. évadban jórészt közelében sincsenek a börtönnek és nincs más hasonló sorozat, ami indokolná ezt megnevezést mint műfajt) akkor minek soroltad fel a többit. Az általam említett sorozatok mind a kórház kategória alá esnek. A szappanopera is sorozat, úgyhogy megállja a helyét.

    "a 14. évadban. ha annyira szemét, nem kell nézni. simán intelligensebb sorozat a szökésnél."

    Nyugodj meg, nem is nézem. PB vs Vészhelyzet intelligencia szempontjából, hát erről eltérő véleményen vagyunk, ezt érdemes lenne tágabb körben megvitatni
    Tulajdonképp nem zavar a Vészhelyzet, csak azt bánom hogy elveszi a műsoridőt más produkciók elől...

    A House nem tudom mitől nyomozós, hamár mindenképpen kategorizálni akarjuk akkor legyen inkább "diagnosztizáló kórházsorozat". Ami a többitől megkülönbözteti valójában az, hogy az egész egy karakteres központi figurára épül.