Hunter

Mindenkiben van egy kis Robin Hood?

Egy tanulmány szerint a legtöbb emberben él egy belső vágy, mellyel ha teheti, akár saját költségén is igyekszik megcsapolni a gazdagok javait, hogy kiegyensúlyozottabbá tegye a fennálló különbségeket.

James Fowler, a San Diegoi Kalifornia Egyetem politikai tudományok professzora munkatársaival 120 vállalkozó szellemű hallgatóval végzett el egy kísérletet. Minden hallgatót leültettek egy számítógép elé, amin egy gazdasági játék futott. A játékban résztvevők teljes anonimitást kaptak. Minden kör elején a gép kiosztott bizonyos mennyiségű zsetont, 12, 16, 24 vagy 36 darabot. A játékos saját összege mellett három másik társa felhalmozott zsetonmennyiségét is láthatta.

A hallgatóknak jelezniük kellett, hogy egy-egy körben mihez szeretnének kezdeni a rendelkezésükre álló zsetonokkal. Minden egyes, a játékos által megtartott zseton 5 centtel járult hozzá a játék végén megszerzendő pénzösszegükhöz, azaz aki 20 zsetonnal zárta a játékot, az 1 dollárt zsebelhetett be. A zsetonokkal azonban növelhették vagy csökkenthették az általuk látott másik három résztvevő számára begyűjthető összegeket is.

A játékosok 5 kört teljesítettek, minden alkalommal online kapcsolatban a három név nélkül feltüntetett társukkal. A nagyobb zsetonszámmal rendelkező "gazdag" játékosok saját boldogulásuk mellett az esetek 30%-ában nagylelkűen úgy helyezték el zsetonjaikat, hogy azzal a "szegény" társaik számláját gyarapítsák, míg 12%-ban még inkább rontották a kevésbé tehetősek helyzetét. Ezzel szemben a legszegényebb játékosok 44%-ban azon munkálkodtak, hogy a gazdagok vagyonát csökkentsék, akár saját gyarapodásukat is feláldozva, azaz ilyen esetekben nem oszlott el a gazdagok vagyoncsökkenése a szegények között, hanem egyszerűen eltűnt a pénz.

Korábban is folytak hasonló kísérletek, ott azonban a játékosok tisztában voltak egymás kilétével és gyakran használták arra pénzüket, hogy megbüntessék a leggazdagabbakat, vagy a számunkra kevésbé szimpatikus alanyokat. Fowler kísérletében az anonimitásnak köszönhetően csökkent a bosszútényező, így összességében elmondható volt, hogy a játékosok a gazdasági egyenlőség kialakítására és fenntartására törekedtek, melyből a professzor azt szűrte le, hogy az emberekben létezik egyfajta "belső igény az egyenlőségre".

A kutatók a viselkedési sémákkal a gazdasági és politikai döntések mögött meghúzódó mechanizmusokat próbálják feltérképezni. Fowler szerint az emberek közötti együttműködés egyik oka az egyenlőség fenntartása. Az egyenlőtlenség veszélyes, súrlódásokhoz vezet akár egy kis csoporton belül is. A képesség, hogy részben el tudjuk kerülni ezeket a konfliktusokat, valószínűleg jelentős evolúciós előnyhöz juttatott minket, vélekedik Robert Frank a Cornell Egyetem közgazdásza. Azt azonban ő is elismeri, hogy a valós világban nem egyszerű ezt a képességet érvényre juttatni, a múltban és a jelenben is túl sok az egyenlőtlenség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bakutyin #210
  Sok egyszerű embernek a "kommunista" szó nem egy kommunista ideológiát követő személyt jelent, hanem egy embertipust.
  Virág elvtárs, bolsevik csörtető, megalomán, torz lelkű, beteges, hataloméhes, paranoiás, gátlástalan, hebrencs, ávós, gestapós, vagy mindkettő. Egy olyan embertípust aki lelkiismeretfurdalás nélkül bűnöz, állami szinten, és teljes mértékig azonosulni tud valamivel önmaga igazolása érdekében. Skizofrén módon valahogy mégis sejti hogy nem jól(jót) csinál(ja).

  Ha az ilyen embereket nevezzük komcsinak, kifejezetten hasznos és támogatandó az un. "komcsizás".
 • bandypappa #209
  na röviden ennyi szerintem.
 • bandypappa #208
  1.Az élet alapja a szabadság.
  2.az élet célja az öröm.
  3.az élet eredménye a fejlődés.

  1. Mindenki szabadnak született, és ez nem csak a fizikai szabadságot jelenti, ahogy azt a legtöbben elképzelik, hanem magában foglalja a szellemi szabadságot is, azt hogy úgy gondolkodhatsz ahogy akarsz és enneél nagyobb szabadságot el se lehet képzelni, ami magától értetödik.

  2. Az élet célja az öröm. Ez igy van, mert senki se azért szeretne élni, hogy rossz dolgokat akarjon saját magának. Ahhoz hogy jó dolgok történjenek veled, akarnod kell a jó dolgokat. Sokan a cselekvésben látják ezt leggyorsabban megvalósíthatónak, de elöször el kell tervezned magadban, hogy mit akarsz, mik a céljaid, és ezekre kell öszpontosítanod, hogy milyen jó nekem ha ezek sikerülnek. Az örömöt a jelenben kell megélni, nem pedig a jövöben, hogy majd ha gazdag leszek, akkor boldog leszek. Akarnod kell a sikereidet, mert pozitiv gondolataid pozitiv eseményeket vonzanak. Ha azt hiszed hogy gazdag vagy akkor valoban gazdag leszel. Csinálhatod azt hogy 5000 Ft-al jársz a városban, és elképzeled mi mindent meg tudsz venni belöle, és ettöl jóümódunak fogod magad érezni, és akarnod kell a boldogságot, hinned kell benne, és teljesülni fog. Mindenkinek volt már olyan élménye. hogy nagyon akart valamit, hitt benne hogy meglesz neki és a tudatalatti világa ugy rendezte a dolgait, hogy meglett neki. Ez csak akkor müködik ha kellemes gondolataid vannak, mert azok kellemes dolgokat vonzanak. Ha örödet meg tudod osztani mással is az még jobb érzéssel tölt el.

  3. Az élet eredménye a fejlödés: A fejlödés végtelen. Valamennyi gondolatod gyarapítja az univerzumot és ez által még több tapasztalatra teszel szert, mert a tudatalatti éned is gyarapodik, és örzi meg a megszerzett élményeidet. Többre becsülendö a fejlödés a stagnálásnál. Alapvetöen alkotó lények vagyunk, de elsösorban gondolatainkkal alkotunk, mintsem tetteinkkel. A szobrász is jobban értékeli a müvet, ha ö készitette, mert igazából az alkotás folyamata volt számára a lényeges, nem pedig az elészült mü, abban csak gyönyörködött alkotása végén, már a gondolataiban látta készen a müvet, amikor az egy darab szikla volt.

 • remark #207
  "Ez ellentmond az evolúciónak..."
  Szerintem rengeteg jel mutat arra hogy tarsadalmi es gazdasagi szempontbol is elvaras a gyengebbek (betegek, munkanelkuliek stb.) tamogatasa, es felzarkoztatasa (nem az ellatasa/eltartasa, hanem a felzarkoztatasa!). Ezt csinalja Nemetorszag a keleti resszel, ezt csinalja az EU is mikor a tagorszagok mindegyiketol elvarja az folyamatos fejlodest.
  Egyreszt az ember konnyebben vallalkoznak ha biztos hatteret ereznek maguk mogott, nem csak tartalekolnak, a hanem batran megmozdulnak es vallalkoznak, masreszt szerintem a gazdasagi szereplok is azt varjak el hogy az emberek minel nagyobb mertekben es aktivitassal reszt vegyenek a gazdasagi eletben: dolgozzanak a cegeknek es fogyasszanak, fejlesszenek maguk is stb. Egy ceg nem hiszem hogy maximalisan tud fejlodni egy olyan tarsadalomban ahol jelentos resz, mondjuk 40% be se tud kapcsolodni a gazdasagi folyamatokba, sot, nemhogy bekapcsolodni nem tud, de mivel mashogy nem tud megelni, mas szereploktol veszi el az azok altal megtermelt javakat (lop, mondjuk, extrem esetben fellazad, megdonti a fenallo rendet, stb. ---ez kinek jo? a feszultseg art az uzletnek...).
  Ugyhogy nekem ugy tunik, hogy a nagy egyenlotlensegek elleni kuzdelem az evoluciot (gazdasagi - vagy akar ugy altalaban a - fejlodest) szolgalja. Ergo EZ resze az emberi evolucionak. (Emberi alatt inkabb emberiseget ertek, bar az embernek is tovabb kell lepnie egy ilyen megvaltozott vilagban, azaz az embernek is valtoznia, fejlodnie kell.)
 • Epikurosz #206
  "de akik viszont nem tudnak lepest tartani a fejlodessel azt fel kell zarkoztatni. Erre valo az orszagon beluli lemaradasokra kitalalva a szocialis rendszer, vagy az egyes regiokat felzarkoztato programok."

  Ez ellentmond az evolúciónak, mert mesterségesen továbbviszi az életképtelen információt.
 • remark #205
  A celok meghatarozasa eleg nagy problema.
  A haladas kinek cel? Mindenkinek? Akkor ez azt is jelenti hogy senkinek. (Lasd: kornyezetkarositas kinek problema? mindenkinek? akkor megoldani senki se fogja.) Jelenleg, 2007-ben, az emberek hany szazalekat erdekli a "haladas"?
  Egyaltalan mi az? Egy ceg szamara tobb profit. Egy jomunkasembernek magasabb eletszinvonal. Egy masvalakinek meg worldpeace vagy a globalizacio elleni harc vagy a meg tobb szabadido. Es kinek van igaza? Mindenkinek? Senkinek? Ennyi erovel semmi ertelme hogy barmirol is velemenyem legyen, mert a masiknak IS igaza van. :-) Vagy pont forditva. Mindenrol kell velemenyem legyen, megha tevedek is, es az evolucio szerint a lenyeg a velemenyek utkoztetesen van? A harcon? Hogy marpedig az erosebb gyozzon, vagy a hangosabb, vagy akinek tobb zseton van a zsebeben, esetleg nagyobb flottaja? Es akkor Madach bacsinak volt igaza megis, hogy az elet ertelme a kuzdes maga?
  Csak azt nem latom hogy hol van a kepletben a csoportmunka... Mi van ha valami nem megy egyedul? Szovetsegeket (csaladot, törzset, nemzetet) kell alkotni, neha azokkal is akikkel elotte harcoltunk, mert meg mas volt a szeljaras, mas volt a hangado. A tegnap nagy igazsagai a ma nagy tevedeseive valnak, es a tevedesekbol hirtelen kovetendo peldak lesznek...

  Szoval az rendben van, hogy egyreszt fontos a verseny. A verseny az nem mas mint evolucios eszkoz. Es allitolag az evolucio fontos dolog, mert az biztositja a fejlodest, aki pedig ez ellen van, azt "helyre kell tenni". Igy pl. a monopoliumokat, a tulzott egyenlotlensegre torekvoket helyre kell tenni. Azaz a cikk tokeletesen mondja, az emberi evolucio fontos eszkoze a tulzott kulonbsegek elleni, mashogy fogalmazva az egyenlosegre valo torekves.
  Akkor most mi is van? A egymassal valo versenges es az egymassal valo kooperalas egyideju igenye? Mashogy fogalmazva, lehet versenyezni, de csak akkor hogy ha az nem megy az egyuttmukodes karara?

  Azaz legyen kapitalista rendszer, ahol az erosebb tobbet kap, a gyengebb kevesebbet, mert kell a versenyszellem, de akik viszont nem tudnak lepest tartani a fejlodessel azt fel kell zarkoztatni. Erre valo az orszagon beluli lemaradasokra kitalalva a szocialis rendszer, vagy az egyes regiokat felzarkoztato programok. Nemzetkozi szinten mi van? Hat, elviek vannak, gyakorlatilag en nem latok hatarozott celokat, mert nincs nemzetkozi szintu egyuttmukodes. Ahogy a tobbszaz evig egymassal harcolo orszagok lassan megtanultak uniot alkotni, ugy ez nemzetkozi szinten egyelore nem megy, pedig nem artana.

  A globalizacio elleni harc pedig szamomra nem jelent mast, mint az evoluciot, a termeszetes kivalasztodast (fejlodest) kizarni akaro, kizarolag pillanatnyi elonyokben gondolkodni tudo erdekcsoportok elleni harcot. A globalizacio ellenes mozgalom ellen harcolok meg azert harcolnak, mert szerintuk az anti-globalistak az evoluciot, es a termeszetes kivalasztodast (fejlodest) akarjak kizarni. :-)
  Erdekes helyzet. Mindket csoport ugy tunik ugyanazt akarja, megis energiaja nagy reszet a masik ellen valo kuzdelemre forditja. Igy lesz az, hogy senki se fog nyerni. Vagy pont mindenki. :-)
 • Epikurosz #204
  Azért nem minden relatív.
  Vannak "felsőbbrendű" célok, ilyen a a haladás.
  Ha az almáspite szolgálja a haladást, akkor azt "kell" enni, ha a túróstészta, akkor meg azt. Mi dönti el, hogy mi szolgálja a haladást? Hát az evolúúúcióóó. :-)
 • remark #203
  Persze. A konszenzus lenne a lenyeg (EU vérvonal). De ehhez parbeszedre lenne szukseg es nem a masik mindenaron foldbedongolesere kellene mindig torekedni... Lasd kapitalizmus...
  De persze errol is mashogy gondolkodnak masok, amit te irsz (meg en irok), szerintuk a konszenzus hulyeseg, es az tudja a frankot, aki nyeregben van, mert elmeletuk szerint nem veletlenul kerultek nyeregbe (egyfajta termeszetes kivalasztodas mukodik itt is szerintuk), es ez egyben azt is jelenti hogy nekik van igazuk... ;-) Lasd USA. (My way or the highway...)
  Szerintem viszont nem a gyozelem, a masik lenyomasa az egyetlen ertek es az egyetlen cel, es abbol, hogy valaki kepes lenyomni a masikat, meg nem kovetkezik az, hogy az a helyes ha meg is teszi... Lasd cegek, tőke...
 • bandypappa #202
  Hadd szoljak én is hozzá.
  A világon minden "-izmus" úgy alakult ki, hogy páran azt mondták: "De jó lenne, ha mindenki úgy gondolkodna, mint mi!" Csakhogy minden ember másként gondolkodik, ezért nincs olyan rendszer, ami mindenkinek jó lenne, akármilyen jól élnek benne az emberek. Vannak sokan akik szerint a világbéke a legfontosabb (szépségkirálynö-jelöltek), de vannak olyanok is akik háborút akarnak, mert az nekik az a jó vagy gazdaságilag, ideológiailag vagy másért.

  "Minden ember jó saját maga szerint." - Ez így van, mégha nehéz is ezt megérteni. Képzeld el, hogy a konyhában vagy. Éhes vagy ezért valami ételt készítesz, mondjuk almáspitét. Összegyúrod az alapanyagokat berakod a sütöbe és kiveszed, ha kész. Annyira megízlik az almáspite, hogy nem is akarsz mást enni már az életedbe, csak azt. Egyszer meghallod, hogy valaki túróstésztát eszik. Ezen felháborodva érzed magad, hogy lehet az, hogy valaki túróstésztát eszik? Mindjárt össze is hivsz egy bizottságot, kampányoltok, hogy a túróstészta közellenség, és száműzni kell örökre. Azt akarom mondani, mivel különböztök egymástól, és ez így jó, nem mondhatod a másikra hogy gonosz, mert ö jó embernek tartja magát, még akkor is ha az illetö egy sorozatgyilkos. Nem láthatod az ö szemén keresztül a világot, érted?
 • Epikurosz #201
  Beindultatok - nagyon. :-)
  Mégis, hibádzik a gondolatmentetetk, de most nem mondom el, hogy miért, mert unom az írást.
  Megyek inkább tévézni. :-)