Hunter

Bolygólakomán kaptak egy óriáscsillagot

Sikerült rajtakapni egy hatalmas csillagot amint egymás után három bolygót bekebelez, minden egyes "étkezést" hatalmas kitöréssel kísérve.

"Voltak feltevések a múltban, hogy a csillagok így nyelik el a bolygókat, de azt hiszem először sikerült ténylegesen megörökíteni a folyamatot" - nyilatkozott Alon Retter az ausztrál Sydney Egyetem csillagásza.

A V838 Monocerotis néven ismert csillag körülbelül 20 ezer fényévnyire van a Földtől. 2002 januárjában átmenetileg a Tejútrendszer legfényesebb csillagává vált, 600 ezerszer ragyogóbbá, mint a Nap. Akkor a csillagászoknak komoly fejtörést okozott a látványos robbanás megmagyarázása. Retter és munkatársa, Ariel Marom úgy véli, fénykibocsátási elemzésük azt jelzi, hogy egy vörös óriás terjeszkedett és egymás után, kis szünetekkel három viszonylag nagy tömegű bolygót emésztett fel. Az első és utolsó bolygó pusztulása között mindössze két hónap telt el.


A V838 Monocerotis 1989 májusában és 2002 márciusában - a Tejút legfényesebb csillagává vált

"Alapvetően a magyarázat helytállónak tűnik" - mondta John Lattanzio, a Monash Egyetem Csillag és Bolygó Asztrofizikai Központjának igazgatója. Hozzáteszi hogy a csillag túl forró volt, hogy vörös óriás lehessen. "A paraméterek alapján inkább egy olyan csillagról lehet szó, ami még csak közeledik ehhez az állapothoz." A meglévő modellek, melyek azt igyekeznek bemutatni, mi történik, ha a Nap elkezd tágulni és körülbelül egymilliárd év múlva vörös óriássá válik, arra utalnak, hogy mind a Vénuszt, mind a Merkúrt el fogja nyelni. A Föld sorsa egyelőre bizonytalan.


Napunk (Sun) és a V838 Monocerotis Tejúton belüli poziciója

"Munkánk arra utal, ha egy bolygó elnyelődik, robbanás és további tágulás megy végbe, amiből az következhet, hogy a Földet is eléri a végzet, ezt azonban körültekintően le kell ellenőrizni a modellek segítségével" - mondta Retter.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
A bolygófaló csillag fázisai - Klikk a képekre a nagyításhoz

A V838 Monocerotis fényelemzése azt bizonyítja, hogy a januári kitörés fényessége egy rövid, de fokozatos csökkenés után február elején hirtelen újra megnőtt. A jelenség harmadszor márciusban ismétlődött meg. Retter és Marom felfedezte, hogy mindhárom csúcspontot egy második, gyengébb csúcspont követett. Ez az ismétlődő minta arra utal, hogy mindhárom eseményt ugyanaz váltotta ki, magyarázta Retter. Az adatok nagy mennyiségű bárium és lítium jelenlétét mutatták ki, mely a csillagászok szerint arra utal, hogy egy csillag elfogyasztott egy bolygót. Eredetileg arra következtettek, hogy az első robbanást egyfajta nova kitörés eredményezte, ezt azonban nem igazán támasztották alá a megfigyelések. Más kutatók szerint két csillag ütközött össze.


A V838 Monocerotis nagysága Naprendszerünkre vetítve - a Földet is elnyelné

"Azonban ez sem magyarázza meg az összetett fénygörbét" - mondta Retter. "A mi magyarázatunk, miszerint a csillag elnyelt három bolygót, megfelel a csillag minden megfigyelésből adódó jellemvonásának."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien_AM #31
    :D hat igen, de DozR ez egy ujabb paradoxont vet fel mer ha latom magam felnagyitva akkor ha meg tovabb nagyitom akkor latom magam hogy magamat nagyitom és ez a végtelenségig megy.
  • Keroo #28
    TheZsenyka!
    Köszönöm a felvilágosítást! :)) (mondjuk nem akartam szörszálhasogató lenni)
  • pascal #27
    Nekem csak bajom van azzal a porkupaccal :) nemtudom hogy a V383 Monocerotis körül lévő csillagok milyen távolságban vannak tőle viszont felteszem, hogy egy sikban ugyanis az felhő fodrozodik a egyik másik "kék" csillag körül. Namármost a csillagok nem szoktak rögtön egymás mellett lenni, tartják a tisztes távot. ha csak 1 fényévre is van a másik csillag akkoris a kilöködött anyag nehány hét alatt megtette a távot ami gigantikus (Eistein szerint el sem érhető) sebességre vallana... amúgy szint semmi semmi szakirány ez amolyan "parasztlogika"
  • TheZsenyka #25
    Ráadásul egyel több pályát rajzoltak be... olyan érzetet kelt, mintha a Föld a negyedik bolgyó lenne a Naprendszerben... sőt, lefelejtették az aszteroida övezetet a Mars és a Jupiter pályája között...
  • TheZsenyka #24
    Ennyi erővel az is hibás a képen, hogy be vannak rajzolva a pályavonalak (egyébként rosszul, mert koncentrikus körökként vannak ábrázolva és nem két gyújtópontú ellipszisként), sőt, több százezer kilóméteres betűk vannak a képen... :D
  • TheZsenyka #23
    Ehh... ami pedig az ominózus legalsó képet illete... nos... hát igen, "kissé" elnagyolt. Inkább csak afféle illusztráció akart lenni hogy megmutassa (nagy gömb) mely bolygók pályáján túlra terjedne ki a V838 Monocerotis csillag. Ennyi erővel minden Magyarország térkép hibás, hiszen ha kiszámolod mekkora egy vonallal ábrázolt autóút szélessége a lépték alapján, esetleg 395 métert kapsz és az nem reális... persze egyetértek, hogy alaposan elnagyolt az ábra, de nem is lehetne arányos rajzot készíteni, gondold el a méreteket.
  • TheZsenyka #22
    Keroo... felülről a harmadik kép (amelyiken a 20000 és a 26000 fényévnyi távolság is fel van tüntetve) a mi galaxisunkat SZIMBOLIZÁLJA. Ezt nem lehet másként értelmetni, mivel a belsejében ábrázolták a Nap-ot (Sun)...
  • TheZsenyka #18
    Amúgy válassz ki tájékozódási pontnak egy a V838 Monocerotis "közelében levő" másik csillagot és meglátod hogy az anyagfelhő milyen elmozdulást mutat hozzá képest. Ebből kitűnik, hogy csak is a megfigyelt csillagból származó kilökődött anyag lehet.
  • TheZsenyka #17
    Felettébb valószínűtlen ha egy picit átgondolod:

    1., A galaxisunkat ábrázoló rajzon egyértelműen a MI galaxisunk perifériájára helyezik a szóban forgó csillagot (nem nap, mert csak egy Nap van mégpedig a mi csillagunk).

    2., Nem lehet "jóval nagyobb" az anyagfelhő kiterjedése, mert akkor (figyelembe véve a csillag elhelyezkedését az illusztráción) a mi látószögünkből nem lenne érzékelhető a kiterjedése éppen a méretei miatt.

    3., Ha "jóval nagyobb" (vagy csak megközelítőleg akkora) lenne az említett felhő, akkor nem mutathatna (képtelenség) olyan nagy intenzitású expanziót olyan rövid idő alatt ami a felvételek elkészítése között eltelt. (Több száz fényévnyi tágulást mutatna néhány hónap vagy hét alatt, függően attól, mennyi idő telt el a képek elkészítése között.)

    4., Nem gondolhatunk másra, mint hogy a csillag körül gömb alakban távolodó anyaghalmaz a csillagból származó kitörésből származik, ha úgy tetszik "maga a kitörés".

    5., Nem vagyok csillagász vagy asztrofizikus így nem ártana egy szakirányú felkészültséggel bíró fórumozó véleménye.
  • pascal #16
    Most lehet hogy kattant vagyok de ööö ez a "porfelhő" a vörös nap körül sacc/kb nagyobb mint a tejútrendszer, és szvsz ennyi anyag nem 3 bolygóból keletkezett...
    Másik érdekessség a tejútrendszer képe lett volna de megelőztek :)