Hunter

4800 éves műszemre bukkantak

Egy iráni ásatáson több más érdekesség mellett megtalálták a legkorábbi ismert mesterséges beültetést, egy műszemet, melyet egy fiatal nő szemüregében helyezett el a leleményes mester.

Irán egyik régészeti feltárásán, az úgynevezett Leégett Városban (Burnt City) felfedezett lelet megközelítőleg 4800 éves, körülbelül az egyiptomi nagy piramisokkal és a Stonehenge-el egyidős.
Ez alátámasztja azt az elméletet, hogy már az ősi világban is megadatott az elvesztett testrészek pótlása, persze főként csak a társadalom elitjének. Erre több írásos emlék is utal, például egy korai héber írás egy aranyból készült szemmel rendelkező asszonyról szól, gyakorlati példát azonban egészen mostanáig nem sikerült találniuk a régészeknek.

Éppen ezért tartják jelentősnek a londoni központú Ősi Iráni Tanulmányok Körének felfedezését, ami ugyan nem arany, viszont rendkívül alapos kidolgozottságának köszönhetően sokkal inkább hasonlít a valódi szemhez. Pontos összetevői még nem ismertek, a kutatók szerint nagy valószínűséggel természetes kátrány és állati zsiradékok keverékéből készült.

Alkotója egy rendkívül vékony, alig fél milliméter széles arany szállal a szem minden részletét megrajzolta, még a hajszálereket is szépen kidolgozta. A mesterséges szemgolyó két oldalán két lyukat készített, ami megkönnyítette a szemüregbe való behelyezést. A feltárást vezető Mansur Sayyed-Sajadi a Discovery Newsnak elmondta, a műszemen talált szemhéj-szövet maradványok gyakori használatra utalnak, a testtől idegen anyagok ugyanis kelést okoztak 25-30 év körüli viselője szemhéjában.


A leletre egy korai temetkezési helyen találtak rá. Az emberi maradványok mellett talált agyagedények, díszítő elemek és egy bronz tükör mind arról árulkodnak, hogy a fiatal nő a társadalom legmagasabb rétegeinek tagja lehetett, feltehetően az akkori uralkodói család sarja, aki nem gyógyászati okokból kapta a beültetést, sokkal inkább azért, mert családja azt szerette volna, hogy a lehető legjobban nézzen ki a nyilvánosság előtt - vélekedett Michael Harris a kaliforniai Berkeley Egyetem orvosi karának szemész professzora. Harris egyben hangot adott meglepetésének, elképesztőnek titulálva az ősi tudósok kreativitását és innovációs megoldásait.

A régészek közben folytatják munkájukat a Leégett Városban, ahol már eddig is sok érdekességre bukkantak. Ilyen a világ legősibb kocka és backgammon játéka, a legkorábbi köménymag minták és a világ első "animált képe", ami egy agyagtál körül felrajzolt figurákból áll össze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #29
    "a kutatók szerint nagy valószínűséggel természetes kátrány és állati zsiradékok keverékéből készült."

    Az állati zsiradék hogy a fenébe marad meg? A kátrány szintén folyékony. Hogy lesz abból szilárd, hosszú ideig elálló anyag? Mellesleg a halottaknál a zsír bomlik le leghamarabb. Ha kövér halott múmifikálódik a zsír tűnik el a leghamarabb. Nem hülyék ezek a "kutatók" kicsit? Mégis mit gondoltok egy kátrányos dolog a szemüregbe helyezve mit csinál? ( kátrány a széntartalmú anyagok lepárlása közben keletkezik )
  • BiroAndras #28
    "Kíváncsi lennék, mik azok az egyéb érdekességek..
    Amit esetleg a terepen dolgozó professzor sem hisz el?
    Azt mondja: ááá ez csak odakerült a mai korból.."

    Nem figyelsz? Eddig is tudták, hogy ilyen volt, csak ez az első amit megtaláltak.
    Egyébként megint csak nem űrtechnológiáról van szó. Nem látott a paciens azzal a szemmel, csupán esztétikailag viselte.
  • reaper4 #27
    akkor nem is fájt. igazad van :D
  • ColdFire #26
    hát ku.va leleményes volt
  • Aspirin #25
    Ez a Burnt City inkább Sodoma vagy Gomorra egyike lehetett.
    Ha befertőzött volna, úgy a koponyacsonton is maradtak volna elváltozások. Máskülönben nem élt volna annyit, hogy hosszasan és gyakran használja.
    Ha kioperálták az eredeti (valszeg balesetben sérült) szemet a ki-be helyezés már nem okozott semmilyen fájdalmat.
    Erre utal, hogy ilyen szerves kompozit anyagból készítették el, hogy kevésbé síkosabb és könnyebb legyen a tiszta aranynál. Nehogy kiessen a fej mozgatásakor.
    Máskülönben nagyapámnak üvegszeme volt, acéldarab ütötte ki a szemét fiatalkorában, éjszakára pohárban tartotta, 40 év alatt mindössze kétszer cserélte ( egyszer én törtem el , sohasem fertőződött be.
  • Viet #24
    Hát elég drága lehettet a nő.(az aranyszem nem olcsó mulatcság)
  • Gabe Dearborne #23
    Vak tyúk is talál szemet. Üvegszemet.
  • Neerpelt #22
    Biztos nagyon vonzón nézhetett ki vele.
  • uniu #21
    Nem az eredeti szemet nyomtak ki vele! Amugy meg valoszinu a muszeme miatt halt meg, ha a szemhelya is elfertozodott akkor nem sok kellhetett 1 agyhartya gyulladashoz.

  • Rocko #20
    LOL