Hunter

Amerika legősibb csillagászati eszközei

Hatalmas, szobrokból álló naptárra bukkantak Peruban. A több mint 4000 éves alkotás a maga nemében az amerikai kontinens legrégebbre visszatekintő lelete, messze megelőzve a maják által emelt hasonló szerkezeteket, melyeket "mindössze" 2000 évesre datálnak.

A köralakban elrendezett, szobrok alkotta naptárat Buena Vistában, a Róka Templomában fedezte fel a Missouri-Columbia Egyetem régészcsapata. Az ősi Andoki hiedelem szerint a róka tanította meg az embert a földművelésre.

A három dimenzióban szemlélhető perui naptár igen impozáns és lenyűgöző látványt nyújthatott 4000 évvel ezelőtti használóinak. A fűvel kevert, tapasztott sárból készült, majd agyaggal bevont, a korhoz képest meglepő művészi kidolgozású szobrokat élénk sárga és vörös színekkel festették meg.

Robert Benfer, a projektet felügyelő antropológus professzor az Amerikai Régészeti Társaság Puerto Rico-ban megrendezésre került éves ülésén ismertette az eddigi eredményeket, elmondva, hogy maga a templom is számos tekintetben kötődik a csillagászati együttállásokhoz, egyfajta kalauzként szolgálva a területet jellemző elárasztásos földműveléshez. A nagyobb csillagászati események, a napéjegyenlőségek és napfordulók napkeltéi és napnyugtái mind vonalakat húznak, melyek pontokban találkoznak a templom bejáratánál, szobrain, termeiben és áldozó kamráinál. Utóbbinál a nap fénye egyértelműen jelöli december 21-ét, az áradások kezdetét és március 21-ét, a víz visszahúzódását.

Hasonló építmények Európában is találhatók, a mai Írország területén szintén akadnak a napfordulók jelzésére hivatott szerkezetek. Ezek a most felfedezettnél is régebbiek, viszont jóval egyszerűbbek, közel sem rendelkeznek annyi funkcióval, mint a Buena Vistában felfedezett templom. A leghíresebb csillagászathoz kapcsolódó építészeti emlékek talán az egyiptomi uralkodó, Amonthep nevéhez fűződnek, aki i.e. 1500-ban emeltette azokat a szobrokat, melyek a Nílus áradásakor a napforduló irányába néztek.


Egy áldozó kamra i.e. 2200 környékéről

A Buena Vistában zajló terepmunkákat vezető Neil Duncan a Discovery News-nak számolt be a felfedezés részleteiről, különösen az ott élők által a templomban bemutatott áldozatokról, melyek elsősorban növényi eredetűek voltak. Az áldozati kamrákban gyapotot és gyapotmagokat, gyümölcsöket, többek közt guava, valamint tök-, bab- és fűmaradványokat találták. A templom közepén helyezkedett el egy üreg, ami szintén áldozat bemutatási célokat szolgált, ebben rákok, halak és kagylók maradványaira bukkantak. Az ilyen jellegű rituális felajánlások, melyekkel isteneiket akarták megajándékozni, vagy egy természetfeletti erőt maguk mellé állítani, világszerte fellelhetők.

Az áldozati hely közelében találtak ugyan egy gyapotba tekert női múmiát, azonban ez nem jelenti azt, hogy embereket is áldoztak volna. Duncan szerint az ősi andokiak előszeretettel temették el halottaikat az általuk tisztelt vagy félt erők közelében.

A templom egyik legcsodálatraméltóbb tárgya egy hatalmas arcot ábrázoló korong, ami rosszallóan nézi június 21. napnyugtáját, a betakarítás hagyományos kezdetét. Hugo Ludena, a Limai Egyetem szakérője szerint a haragos arc Pacha Mamát, a földanyát ábrázolja, akit elszomorít a nap lenyugvása.

A perui templom azért is jelentős, mert bemutatja, hogyan igazították az itt élők életüket az andoki csillagképekhez, és bizonyítékként szolgál az elárasztásos mezőgazdaság kezdetére. Az ásatások hamarosan folytatódnak, és feltehetően további érdekességeket tárnak majd a régészek és majdan a nagyközönség elé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Randal #28
    Nem akarok baromságot írni, de ha jól emlékszem, hallottam, hogy a FÖldön bizonyos időszakonként vmilyen jellegű katasztrófa következik be vagy mi. Ennek alapján nem elképzelhetetlen egy régebbi civilizáció létezése.

    Na meg ott van a Dél-Amerikában vagy hol található barlangrajz amiben egy ember egy "űrhajóba ül".

    Bocs a sok pontatlanságért. Valaki biztosan pontosabban tudja ezeket az adatokat:)
  • Epikurosz #27
    Remélem ezt hallotta Géza bá is.
  • Inquisitor #26
    Nem az a lényeg. Tegyük fel, hogy semmire se volt jó, csak ócskavas volt (vagy inkább bronz lehetett, esetleg réz), a lényeg, hogy fogaskerekek ...
    Tehát minimum ötlet szinten valaki előrébb járt vagy 1000-1500 évvel.
  • Ted Beneky #25
    A tudósok azt mondták rá, hogy vallási jelkép ! Hát ennyi erővel bármire rá lehet fogni bármit. Például egy zöldségraktárra, hogy áldozati kamra
  • nbj #24
    van még egy ilyen témájú könyve csak sajnos nem jut az eszembe :S
  • Kifu #23
    Márpedig tény. Találtak Észak-Amerikai szigeteken viking építésű házmaradványokat...
  • Inquisitor #22
    "Olvassatok UFO magazint.
    Az való nektek, nem az SG."
    Gyerekkoromban leszoktam róluk. Viszont mai Metroban van kép és röntgengép egy ketyeréről, amiben 30 fogaskerék van, elvileg mérte (mutatta?) a csillagok/bolygók állását, ami a vicces, hogy i.e. 80-ban!!! készült!
  • rouwlee #21
    Nezzetek meg Nemere Istvan:"Atlantisz ma is el" c. konyvet, szerintem, ez is jo
  • dez #20
    "Daniken mese akárcsak Andersen. Aki elhszi megérdemli."

    Ennek így nincs értelme. Daniken felhívta a figyelmet egy csomó érdekes dologra, leletre. Ezek egy része tényleg érdekes. Aztán elmondta a saját kis magyarázatát. Ez két különböző dolog.
  • sonicXX #19
    Különben is ki frászt érdekel ki látta meg amerikát először. Főleg hogy az őslakosok sem csak úgy odapottyantak a semmiből, valószínűleg ők látták meg az elsők közt talán már több is mint 6000 éve.