Hunter

500 éve nem volt ilyen enyhe ősz

Elnézve az őszi hőmérsékleteket, aligha okoz nagy meglepetést az a megállapítás, mely szerint Európában az idén rekordot döntött az ősz, az azonban már érdekesebb, hogy elméletileg legutóbb akkor volt ilyen enyhe az időjárás, amikor Kolombusz útra kelt az új világ felé.

A Nature magazinban megjelent előzetes elemzések szerint a szeptemberi és októberi kontinentális középhőmérséklet 11 Celsius fok volt, ami 1,8 fokkal magasabb ezen hónapok hosszú távú átlagánál, míg a november már 2,5 Celsiussal hozott magasabb átlagot a szokottnál. Ezzel 2006 legalább egy fokkal maga mögé utasította a korábbi őszi csúcstartókat, 1772-t, 1938-at és 2000-ret.

A kutatások eddig főként az elkövetkező tavaszokra összpontosítottak, az ősz nem sok figyelmet kapott. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy ennek az évszaknak a hőmérséklet ingadozásai kevésbé vannak hatással a növény- és állatvilágra. Persze ekkor is megvan a veszélye, hogy az élőlények a kora őszi, szinte tavaszi időjárásban nem kapják meg azokat a jeleket, melyek a tél közeledtére figyelmeztetnek, nem csökkentik aktivitásukat, ami éhínséghez vezethet.

Az évszakok alakulásának hosszabb távú nyomon követése egyáltalán nem egyszerű feladat. Műszeres adatok csak a 20. századot jellemzik, ezért az elemzést végző Berni Egyetem kutatói Elena Xoplaki éghajat történész hathatós közreműködésével kénytelenek voltak történelmi források után kutatni. Ezek végül egészen az 1500-as évekig vitték vissza a svájci csapatot az időben, amikor az időjárási észleléseket még főként a szerzetesek és egyéb tudós emberek végezték, míg a legfrissebb hőmérsékleti adatokat a NASA Goddard Űrtanulmányi Intézete szolgáltatta.

A tanulmány első eredményei azt mutatják, hogy az elmúlt három hónap fél évezred tükrében is egyedülállóan meleg volt, még akkor is ha hozzá számítjuk a történelmi adatokban rejlő bizonytalanságot.

Európában egyfajta melegedési trend kialakulása észlelhető, az elmúlt 30 évben ugyanis évtizedenként 0,45 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet. A svájciak adatai szerint ez a 30 év volt a legmelegebb feljegyzett időszak, melyből az elmúlt évtized külön kiemelkedik. A felmelegedést szokás szerint elsősorban az emberi tevékenységeknek tudják be. Érdekes módon ez a tendencia csak Európára jellemző, az Egyesült Államokban pont a fordítottja zajlik, legalábbis ami az elmúlt 30 évet illeti.

És végül szóljunk az előttünk álló télről is pár szót. Persze évszakokat felölelő előrejelzéseket elég kockázatos tenni, elég ha csak az idei hűvös nyárról szóló jóslatokat vesszük alapul. A Brit Meteorológiai Hivatal és a Nemzetközi Éghajlati és Társadalmi Kutató Intézet azonban vállalkozott a feladatra és inkább az enyhe télre voksol. A megfigyelések szerint az enyhe őszt szintén az évszakhoz képest enyhe december követi, míg a január újra fogcsikorgatósabbnak ígérkezik, míg a február megint enyhülést hozhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • babajaga #78
  "A szavazók meg bármikor leválthatnák az adott képviselőt. Az az emberek ügyének közvetítője,lefelé tartozik felelőséggel. Ezt kellene betartatni."

  És azt hogyan képzeled el? Hgyan tudna dolgozni az országgyűlés ha folyton cserélődnének az emberek? Állandóan szavazásokat tartanának? Melyik ország bírná ezt el anyagilag?
 • SHARK13 #77
  Rendet Magyarországon!!!
  Majd rendet a világban!!!
  Engem teljhatalmú diktátornak!!!!
 • SHARK13 #76
  Epikurosz teljesen egyetértek veled!!!
  A kímaváltozát megszüntetni nem lehet,de csökkenteni az ütemét és a hatását igen. És pont az életvitelünk által. És azért kellene ezt a fejlett országokban elkezdeni,mert azokra irigyek az emberek a nagyvilágban. Ha pl Ukrajnában rendet raknának ki a f*szom törődne vele afrikában vagy Indonéziában? Bezzeg azt mindenki tudja,hogy Svájc egy frankó kis lakóhely. Ezt kellene meglovagolni,az emberi irigységet. Amíg tanítasz,addig leszarnak,de amint jobban élsz,máris hasonulni akarnak hozzád.
  Ittoh mit csinálnék? RENDET!!!! Diktátor akarok lenni!!!
  Azonnali hatállyal vissza a halálbüntetést,mert az nem állapt,hogy a törvénytisztelő emberek tartják el a gyilkosokat. És az emberkísérleteket is visszaállítanám. Akit pl halálra ítélnek,az ideális alany a gyógyszerészeti kutatásokhoz. A tengerimalac nem azonos az emberrel. Az meg röhely,hogy egészséges,fiatal önkéntesek teszik kockára az életüket,akiknek családjuk is lehetne később. De ha nem sikerül a kísérlet,akkor meg vannak lőve egész életükre. Ezen változtatnék. bizonyos súlyú bűncselekmény után menne a laborba az illető. A HIV ellen drákói szigorral lépnék fel. Országos majd később Európai szintű szűrőprogram kellene. Először kéthavonta,majd később félévente vizsgálat. A fertőzötteket begyűlyteni. humánus körülmények közt,de elkülöníteni. A vizsgálat ellógása meg bűncselekmény lenne nagyon súlyos vonzattal. Akit elkapnak,azt erőszakkal bevizsgálni,utána pénzbírság vagy börtön. Zéró tolerancia,ez mindannyiunk hosszútávú érdeke. A fegyvertartást liberalizálnám. Pisztolyt mindenki tarthatna, mondjuk a darabszámot maximalizálni 2 vagy 3 darabban. mindenkinek jogában áll megvédeni magát és a szeretteit. A nagy tűzerejű fegyverekhez kellene kicsit szigorúbb engedély,de lehessen kapni. Nem a gyűjtők és a fegyverbarátok szoktak lövöldözni az utcákon. A rendőrséget meg gatyábaráznám. Olyan tekintély és eljárási szabadság kellene a rendőreinknek,mint az USAban. Ott nincs olyan,hogy megdobálom a rendőrt,meg leköpik.
  Segélyeket racionális rendszer szerint kellene osztani. Aki nem tesz semmit magáért az nem is kap semmit. Csak azért nem kapna az orsós segélyt mert 6 gyereke van. A segélyt úgysem a gyerekei oktatására költi hanem a félkarúba dobja. A hajléktalanok meg faygjanak meg felőlem. Aki nem tesz semmit magáért,hanem a TESCOban zaklatja az embereket,azt hagyni kell megdögleni. De kizavarni a nyilvános helyekről. Koldulás bűncselekmény lenne. Rongálás is.
  Közlekedés. Vasútvillamosítás. Hidrogénhajtású buszok helyijáratra és távolságira is. Ehhez állami támogatást adni persze a volán-társaságoknak. Az embereknek a magánéletben meg kell hagyni a benzinüzemű autót,a teljesítménye miatt. A belvárosban meg tessék gyalogolni vagy bringázni. És akkor máris nem kell fitnessbérletre sem költeni egyben. Bazz,én Pesten is átmegyek gyalog max. egy-másfél óra alatt pedig nem vagyok sportember.
  Az országgyűlést meg úgy kitakarítanám,hogy csak na! Aki nem jár be a munkahelyére az kirúgni mint a macskát szarni. A szavazók meg bármikor leválthatnák az adott képviselőt. Az az emberek ügyének közvetítője,lefelé tartozik felelőséggel. Ezt kellene betartatni.
  Egészségügy. Az orvosi ellátás a saját hülyeségből szerzett bajokra nem lenne TB támogatott. dohányzás,alkoholizmus és munkavédelem be nem tartása. Egyszer tanúja voltam,amint a szemészeten egy faszinak a szeméből szedték ki a fémforgácsot. A doki kérdezte is,hogy miért nem vett fel védőszemüveget? tudjátok,mi volt a válasz? Minek az! Hát akkor fizesse is ki a kezelése költségeit,akkor majd megtanulja mire jó a védőszemüveg. A cigaretta árát meg legalább az 5-szörösére emelném. Mert azzal azt is károsítják,aki nem akarja szívni. Meg szemetelnek vele mindenfelé. Na a szemetelést is vasszigorral büntetném.
  Egyetért velem valaki?
 • Epikurosz #75
  "aztán ha egy nap véletlenül mindkét helyen dolga van az embernek nyugodtan vezessen le 500-600 km-t, vagy még többet."

  Ne legyen dolga. Semmi keresnivalód a minisztériumban, erre van e-kormanyzat.
 • SoulHUN #74
  "...A minisztériumoknak miért kell mind Pesten és Budán lenniük?" Talán mert így vannak a legelérhetőbb helyen nem? Tényleg jó ötlet mondjuk a gazdasági minisztériumot kirakni Sopronba, az igazságügyet pedig Nyíregyházára, aztán ha egy nap véletlenül mindkét helyen dolga van az embernek nyugodtan vezessen le 500-600 km-t, vagy még többet.
 • Epikurosz #73
  Épp ellenkezőleg!
  Szted a mostani araszolás a Bp.-i tömegközlekedésben könnyű?
  ehelyett lehetne videókonferenciázni, szkájpolni. olcsóbb, gyorsabb.
 • BiroAndras #72
  "Én minden nagyvárosnak adnék karácsonyi ajándékként egy minisztériumot."

  Ez lehtetlenné tenné a kormány működését.
 • Epikurosz #71
  Gazdaságos-e az alternatív energia?
 • Epikurosz #70
  "A forgalom optimalizálása meg akkor menne a legjobban, ha az állami intézmények egy részét kitennék a városból. "

  A számból vetted ki a szót!

  Az Alkotmánybíróságnak tudtommal Esztergomban kellene székelnie, legalábbis Torgyán ezen lovagolt egy ideig.

  A minisztériumoknak miért kell mind Pesten és Budán lenniük?
  Én minden nagyvárosnak adnék karácsonyi ajándékként egy minisztériumot.
  Itt Bp.-en felszabadulna sok ingatlan, amelyeket jó pénzért el lehetne adni a nemzetközi ingatlanspekulánsoknak, és félpénzért lehetne venni/építeni vidéki nagyvárosokban hipermodern, kacsalábon forgó minisztériumokat. Kókának nem lenne ez gond, mert a helikopterével secperc alatt elröpdösne Miskolcra. :-)

  Ezenkívül, ki lehetne innen költöztetni más országos szintű intézményeket és hivatalokat is.
  Jó példa: az M-Telekom ügyfélszolgálati központja Pécsett van.

 • Munkas #69
  Az első bekezdés inkább önkormányzati probléma. Máshol is van persze, de Bp sok más szempontból is katasztrófa. Egy megoldás van, el kell kerülni a várost ha lehet.
  Ami persze az egy ország egy város filozófia miatt nem egyszerű. De ha tehetem inkább lehívom vidékre az érintetteket, minthogy nekem menjen rá plusz három óra, hogy dugókban ácsorgok és parkolóhelyet keresgélek, így nekik csak 2-2,5 óra megy el a 200 km oda-vissza út megtételével. És akkor még van sok egyéb más is. Persze aki ott él annak lehet, hogy fel sem tűnik, hogy máshol jóval könnyebb élni.

  Szerintem a H2 üzemű autók soha nem fogják kiszorítani a CH üzeműeket. Nem csak a technológiájuk kiforratlansága miatt, hanem mert nincs semmilyen számottevő előnyük.

  A forgalom optimalizálása meg akkor menne a legjobban, ha az állami intézmények egy részét kitennék a városból. Aztán utánuk mennének a belőlük élő cégek is, és mindjárt fele annyian tartanának egy irányba. A centralizáció is még a régi rendszer öröksége, csak nem tudunk elszakadni tőle.